Дистанционно обучение за учениците-Teмa 7

• 32 149
  • 801
  •   1
Отговори
# 210
Ама аз и за вирусна кашлица не съм споменавала. Това някой си го добави.

winni, гледането на деца не е въпрос на пари. Те просто са съпътстваща необходимост. Пожелавам ти един ден да го разбереш.

# 211
  • Бургас
Добре де, аз едно не мога да разбера. Уж работите отговарна висококвалифицирана работа. Предполага се и добре платена. Толкоз ли не можете да си позволите 3-4-5 дни да платите на гледачка да ви гледа болното дете в къщи, ами трябва да го карате на градина, щото трябва да си работите отговорната работа. И винаги съм се чудила какво работят разни съфорумки, които по цял ден киснат във форума.

, гледането на деца не е въпрос на пари. Те просто са съпътстваща необходимост. Пожелавам ти един ден да го разбереш.

Като не е въпрос на пари, значи можете да платите на някой да го гледа докато е болно.

# 212
Добре де, аз едно не мога да разбера. Уж работите отговарна висококвалифицирана работа. Предполага се и добре платена. Толкоз ли не можете да си позволите 3-4-5 дни да платите на гледачка да ви гледа болното дете в къщи, ами трябва да го карате на градина, щото трябва да си работите отговорната работа. И винаги съм се чудила какво работят разни съфорумки, които по цял ден киснат във форума.

, гледането на деца не е въпрос на пари. Те просто са съпътстваща необходимост. Пожелавам ти един ден да го разбереш.

Като не е въпрос на пари, значи можете да платите на някой да го гледа докато е болно.

Не знам за другите, но аз работя на компютър и не ми е проблем да си кисна където и да е онлайн.
И между това да работиш отговорна работа и да е добре платена не се стои знак за равенство, или поне не задължително. За да платиш на някой да ти гледа детето, не е въпрос само на пари, а и да намериш човек, за които да си сигурен, че ще полага адекватни грижи и да го пуснеш в дома си. На последно място седи въпроса, необходимо ли е някой да ми гледа детето вкъщи с оглед здравословното му състояние, а тук нещата са доста субективни.

# 213

Ти в коя държава живееш???? Това не са ти Щатите, в които е пълно с агенции за гледачи и във всеки момент, в който имаш необходимост звъниш и гледачката ти е цъфнала на вратата! Къде можеш да намериш човек от днес за вчера, за да гледа детето?!?! Да е проверен, сигурен и т.н.Нещо не се сещам. Явно много филми гледате и живеете в много паралелна реалност много от хората, които пишете в този форум.
Това не оправдава родителите, за които да си водят болното дете е перманентно състояние на духа, а те си киснат по кафенетата. Тук говорим за хора, които наистина са поставени в затруднено положение!

# 214
И да те попитам накрая дали случайно си работила с чужденци. Защото аз съм работила. И повярвай ми от най-примерните хора и спазващи правилата граждани, в момента в който минат 3 месеца вече са възприели местните български мурафети и обичай.Така че не ми говори за съвестност. Трябва превенция и контрол. А това става отгоре.
[/quote]

Темата е необятна. Историческият подход показва, че правото - като нормативен регулатор на обществото се появява тогава, когато естествените регулатори /морал - обоснован или не на религиозни вярвания - последните също не са в сферата на вътрешната регулация/ спират ефективно да предпазват социума от произвол и анархия. Санкции се прилагат, когато отношенията не следват своя естествен ход, а следва принудително да се върнат към определено русло.

Има национални култури, основани на много високо лично самосъзнание и дисциплина. Прословутите германци не са сред тях. Там редът е бил налаган винаги отвън. Затова, попадайки в среда на слаба обществена/държавна регулация, те бързо се връщат към естественото си състояние, предполагащо неспазване и незачитане на правила. Други народи - скандинавските /навярно и заради природните условия, в които живеят/ имат вътрешна самоорганизираност и дисциплина. Не коментирам източните култури, за които знаем - честта стои над всеки писан закон.

Българинът чрез нарушаване на правилата се е утвърждавал като индивид - от времето на Османската империя до социализма. Но все някак на дребно - по-скромно и безопасно - наистина андрешковски. У нас никога не е имало гражданско общество. Никога не е имало условия за масова революция.

Та чужденци и чужденци, общества и общества - със своята народопсихология..

# 215
Онлайн обучение по желание на родителите. Документи се подават до 15 септември
https://btvnovinite.bg/bulgaria/v-klas-ili-pred-kompjutara-onlaj … 15-septemvri.html

Как ще се действа при съмнение за дете с ковид в училищата
https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/cheti-etiketa-kak- … e-s-covid-19.html

# 216
  • София
Аз не бих си разболяла детето умишлено, било и чисто документално. Но опции има. Просто не понасям "съвестни" майки да определят здравословното състояние на детето ми. Особенно пък да вдигат скандали кой как си води детето.

Аз не знам някой някога да е вдигал скандал на на някого затова, че си води детето здраво. Ако се придържаше към това простичко правило - да си водиш децата на детска градина само здрави, а не да кашлят по цяла седмица върху другите деца, нямаше са се сблъскваш и със скандали.

към момента явно са слухове, че откриваме, пък от октомври минаваме дистанционно и има някаква логика, защото за две седмици ще се види работят ли нещата или не работят, това е минималният срок да се види дали и колко случаи ще се появят, дали и колко мерките ще се спазват.

Засега се очертава учителите като извадка да са като цялото население - повечето не вярват, а други са много притеснени и обират негативите защо се били притеснявали. Имат право хората да се притесняват, защото нещата са недомислени и изобщо не са както трябва.

Няма значение дали Пънк работи или не работи - това е начин на мислене, който само показва колко безотговорен и егоистичен може да бъде човек. При това вече става като епидемия такова родителско отношение, затова ще има децата да си въртят всички възможни инфекции по градините и училищата, особено в градините.

Честно казано, учителите НЕ са представителна извадка от цялото население. Учителите, по предположение, са
а) образовани - т.е. формално имат повече познания и разбиране на това как се случват нещата в природата и защо от средния представител на населението и
b) интелигентни - т.е. могат сами да намират причинно-следствени връзки (надяваме се поне, учат децата ни...) и
c) с по-висока средна възраст от средната за населението (не само понеже няма деца сред тях, но и понеже, за съжаление, такава е реалността) - т.е. средно взето по-близо до рисковите групи

И ако при това положение настроенията сред учителите не са по-различни от тези сред останалата част от населението... това е тъжно и притеснително по повече от една причини.

Скрит текст:
Аз мисля, че трябва малко по-полека с квалификациите кой е отговорен, безотговорен и егоистичен. Защото през годините се нагледах на родители, които си пазят децата като писани яйца от боледуване и съответно децата им не могат да изградят имунитет. Лекуват ги често и излишно с антибиотици, държат ги по-дълго от нормалното у дома. Това не е ли безотговорно? В Канада прочетохте - рядко боледуват повече от 2 дни, хем за какви студове става въпрос. А ние тука сочим с пръст хората, които искат да постигнат излизане от стъкления похлупак. Хайде да не прекаляваме.

Точно обратното. Родителите, които сами гледат болните си деца, в домашни условия, много внимателно наблюдават за симптоми и промяна на симптомите, често пускат и допълнителни изследвания (аз започвам с гърлен секрет още преди да стигна до педиатъра), съответно имат по-добър поглед и представа за развитието и лекуват с медикаменти и средства, различни от АБ по-дълго и повече от болестите. Другите просто пращат болните деца заедно с шишето антибиотик и не ги интересува какво става. Да не говорим, че както и даден родител да си гледа детето, като писано или като друго дете, каквито и АБ да му дава, стига да не го води заразно на обществени места това не може да повлияе по никакъв начин на болните деца. Т.е. поведението му НЕ е безотговорно. Егоистични и безотговорни са именно онези, които водят болни деца на обществени места.

Работя естествено, сериозна и отговорна работа. И то в голям колектив, с интелигентни хора и се разбираме, даже много добре. И те си водят децата кашлящи, понеже трябва да се работи. Не е нещо, което родител прави защото му е кеф.

Т.е. такива като теб очакват такива като нас да заплатят цената на това, че тези като теб имат деца. Всички трябва да работят - но някои от нас преди да правим деца преценяваме дали ще е по силите ни да ги гледаме. Ние да ги гледаме, а не останалите членове на обществото да поемат негативите от нашата безотговорност. С други думи, ако си преценила, че не можеш да вземаш болнични и не можеш да си водиш болното дете със себе си на полето, не е следвало да правиш деца. А ти си постъпила като всички "смели" циганки - правя го, пък после както дойде. И те не се притесняват да си пускат децата вън болни, впрочем.
Аз не бих си разболяла детето умишлено, било и чисто документално. Но опции има. Просто не понасям "съвестни" майки да определят здравословното състояние на детето ми. Особенно пък да вдигат скандали кой как си води детето.

Аз не знам някой някога да е вдигал скандал на на някого затова, че си води детето здраво. Ако се придържаше към това простичко правило - да си водиш децата на детска градина само здрави, а не да кашлят по цяла седмица върху другите деца, нямаше са се сблъскваш и със скандали.

към момента явно са слухове, че откриваме, пък от октомври минаваме дистанционно и има някаква логика, защото за две седмици ще се види работят ли нещата или не работят, това е минималният срок да се види дали и колко случаи ще се появят, дали и колко мерките ще се спазват.

Засега се очертава учителите като извадка да са като цялото население - повечето не вярват, а други са много притеснени и обират негативите защо се били притеснявали. Имат право хората да се притесняват, защото нещата са недомислени и изобщо не са както трябва.

Няма значение дали Пънк работи или не работи - това е начин на мислене, който само показва колко безотговорен и егоистичен може да бъде човек. При това вече става като епидемия такова родителско отношение, затова ще има децата да си въртят всички възможни инфекции по градините и училищата, особено в градините.

Честно казано, учителите НЕ са представителна извадка от цялото население. Учителите, по предположение, са
а) образовани - т.е. формално имат повече познания и разбиране на това как се случват нещата в природата и защо от средния представител на населението и
b) интелигентни - т.е. могат сами да намират причинно-следствени връзки (надяваме се поне, учат децата ни...) и
c) с по-висока средна възраст от средната за населението (не само понеже няма деца сред тях, но и понеже, за съжаление, такава е реалността) - т.е. средно взето по-близо до рисковите групи

И ако при това положение настроенията сред учителите не са по-различни от тези сред останалата част от населението... това е тъжно и притеснително по повече от една причини.

Скрит текст:
Аз мисля, че трябва малко по-полека с квалификациите кой е отговорен, безотговорен и егоистичен. Защото през годините се нагледах на родители, които си пазят децата като писани яйца от боледуване и съответно децата им не могат да изградят имунитет. Лекуват ги често и излишно с антибиотици, държат ги по-дълго от нормалното у дома. Това не е ли безотговорно? В Канада прочетохте - рядко боледуват повече от 2 дни, хем за какви студове става въпрос. А ние тука сочим с пръст хората, които искат да постигнат излизане от стъкления похлупак. Хайде да не прекаляваме.

Точно обратното. Родителите, които сами гледат болните си деца, в домашни условия, много внимателно наблюдават за симптоми и промяна на симптомите, често пускат и допълнителни изследвания (аз започвам с гърлен секрет още преди да стигна до педиатъра), съответно имат по-добър поглед и представа за развитието и лекуват с медикаменти и средства, различни от АБ по-дълго и повече от болестите. Другите просто пращат болните деца заедно с шишето антибиотик и не ги интересува какво става. Да не говорим, че както и даден родител да си гледа детето, като писано или като друго дете, каквито и АБ да му дава, стига да не го води заразно на обществени места това не може да повлияе по никакъв начин на болните деца. Т.е. поведението му НЕ е безотговорно. Егоистични и безотговорни са именно онези, които водят болни деца на обществени места.

Работя естествено, сериозна и отговорна работа. И то в голям колектив, с интелигентни хора и се разбираме, даже много добре. И те си водят децата кашлящи, понеже трябва да се работи. Не е нещо, което родител прави защото му е кеф.

Т.е. такива като теб очакват такива като нас да заплатят цената на това, че тези като теб имат деца. Всички трябва да работят - но някои от нас преди да правим деца преценяваме дали ще е по силите ни да ги гледаме. Ние да ги гледаме, а не останалите членове на обществото да поемат негативите от нашата безотговорност. С други думи, ако си преценила, че не можеш да вземаш болнични и не можеш да си водиш болното дете със себе си на полето, не е следвало да правиш деца. А ти си постъпила като всички "смели" циганки - правя го, пък после както дойде. И те не се притесняват да си пускат децата вън болни, впрочем.

Не мога да си обясня, как тези родители които си изпращат децата болни могат спокойно да си ходят на работа. Имахме подобен родител в детската градина. Винаги детето беше с алергия, да не споменавам за варицелата (че бяха алергични пъпки). А колко деца след това са влизали в болница с пневмония от това "здраво" дете. В случая един родител не може да си вземе болничен за да го гледа (защото трябват пари и трябва да се работи), ама се налага 24 други да си вземат за да си гледат децата. И точно тези родители са с капризите. Ако случайно някое детенце кихне и се стига до директора, че видиш ли другите си пускат децата болни на детска или училище.

Опитът ми с директор на ДЗ, която отказваше да спира деца с въшки или да изисква да се перат чаршафите, след като за дете е било установено, че е носител, е, че е по-добре не с директора, а директно с ХЕИ да се говори. Виж, това имаше моментален ефект.

Скрит текст:
Тоест стигаме до това, до което стигаме всеки път - родителите могат да бъдат каквито си искат, но въпросът е защо болни деца се допускат до детските заведения. Ако контролът беше стриктен, тогава родителите като Пънк щат-нещат, щяха да мирясат. Но тъй като по веригата не си вършат работата, а и другите родители мълчаливо търпят, то нещата няма да се променят. Както се казва, не е луд този, който яде баницата. Сега ще стане интересно с този вирус - декларират се мерки, да видим колко бързо ще се издънят. Вече се чува по градините как всичко си е по старому - сополиви и кашлящи деца се приемат, защото на никого не му се разправя.
Анди, не си права така да обвиняваш родителите... Разберете бе хора, ако имаше читави работодатели и условия за работа и живот хората щяха да си гледат децата вкъщи, когато са болни.
В началото на пандемията трябваше да съм две седмици home office. От тях 6 дена бях на работа.... След много викове и крясъци. Април си пуснах 2 седмици предварително заявен отпуск. Е, като се върнах бях викана да ме питат как така съм си позволила да излизам отпуск... Като че ли сама съм си я разписала...
Ти си свободна професия и нямаш началник, ама не всички са като теб.
Трудно  е да намериш баланса в грижите и необходимостта от изкарването на средтва за живот.
Разбира се, че има безотговони родители. Но такива винаги е имало и заради тях не може се правят изводи на ангро.

Ако нечий работодател прави проблеми заради болнични той/тя може
а) да се обърне към синдикатите
б) да се обърне към адвокат
ц) да си смени работата
А това, което прави, понеже е по-лесно, е да си го изкара на останалите 25 души и техните 25 ЧИТАВИ работодатели.
Къде е логиката в това!?

Не ми пука кой какъв работодател има, ако някой мой близък се разболее тежко и не дай си Боже почине.

Обвинявате другите, че са егоисти.... А това изказване е връх на егоизма! Възмущавате се, че не им пукало на другите! А на Вас?!?!?! Точно сте на принципа "Крадецът вика дръжте крадеца". В момента, в който ви се наруши "личния социализъм" и малко Ви се разклати статуквото бълвате змии и гущери. Но иначе и Вас не и интересува...

Защо, наопротив. Ако Уини беше синдикален лидер, или по някакъв друг начин обвързана с, примерно, инспекция на труда и каже това то би било напълно неприемливо, да. Но нима смяташ, че е задължение на всеки гражданин да проверява и се грижи за коректността на всеки работодател!? Това е СМЕШНО! Ако споменатият (от теб) непочтен работодател не можеше да си намери работници, щеше да промени поведението си. Т.е. не Уини, а ТИ и Пънката сте виновни, понеже Уини е при читав работодател, а вие се съгласявате със своеволията и закононарушенията на вашите. Потърсете синдикална защита - вие - а не си го изкарвайте на нас, останалите, които явно сме мнозинството и дори нямаме нужда от такава...

А много често като заведеш детето на лекар, ти казват няма проблем да ходи на училище.

Веднъж годишно когато го водя за контролен преглед.
Е... и ако съм го завела за някакво направление по някаква причина, нямаща общо със заразни болести - за очен, примерно, за проверка на зрението.

Скрит текст:
Тоест стигаме до това, до което стигаме всеки път - родителите могат да бъдат каквито си искат, но въпросът е защо болни деца се допускат до детските заведения. Ако контролът беше стриктен, тогава родителите като Пънк щат-нещат, щяха да мирясат. Но тъй като по веригата не си вършат работата, а и другите родители мълчаливо търпят, то нещата няма да се променят. Както се казва, не е луд този, който яде баницата. Сега ще стане интересно с този вирус - декларират се мерки, да видим колко бързо ще се издънят. Вече се чува по градините как всичко си е по старому - сополиви и кашлящи деца се приемат, защото на никого не му се разправя.
              Много те моля: Първо - се запознай с обстановката и работата на място и тогава пиши глупости.Второ - не създавай паника и не чакай "да се издънят".Повече от две месеца работят ДЗ и персоналът и родителите успешно се справят с всички изисквания в тази обстановка.
              Не обвинявай родителите,защото до момента нито един не е довел детето си "сополиво".Точно обратното изчакват внимателно реда си за да бъде прието детето,интересуват се когато го взимат как е минал деня му и даже съм изненадана ,че отношението им е променено - няма такъв ,който го оставя и хуква без да е попитал има ли нещо ново,някакво ново изискване и т.н.

Там, където работиш ти, може би не - може би понеже знаят, че ти самата си съвестна, не знам. Но Пънк гърлата се ХВАЛЕШЕ как е водела децата си с кашлица по седмица в детска градина по време на извънредното положение. Сега какво - да предположим, че тя е лъгала, за да се прави на интересна (което, предвид демонстрирания характер, също не е изключено), или да предположим, че някъде има градина с абсолютно безхаберен състав, който взема грипавите й деца без притеснения?

Последна редакция: пт, 11 сеп 2020, 12:07 от katiABV

# 217
  • София
.

Последна редакция: пт, 11 сеп 2020, 12:07 от katiABV

# 218
Темата, за жалост, отдавна престана да е информативна и се превърна в махленски спор. И от двете страни.

# 219
Да, Стон, така е. Но темата имаше смисъл до момента, в който се търсеше законово нормиране. Сега всичко е ясно. Въпрос на свободна воля на всеки родител е дали ще предпочете присъствено или електронно обучение. Никой никого не следва да убеждава в преимуществата на едното или другото. Опитът предстои да покаже чие решение е било правилно, при все, че надали ще има общовалидно решение. Както при избора на училище, така и относно формата на обучение, решението ще е адекватно или не спрямо здравен статус и житейска ситуация.

Успех на всички през новата учебна година. Да излезем от нея здрави и удовлетворени!

# 220
Излишно дълго и с АБ лекуват онези, които си пускат децата болни на училище..такива са моите наблюдения. 😉

Понеже аз явно съм в другата група с писаното яйце...та аз не процедирам по описания горе начин.
Моето наблюдение е същото. С повече лекарства лекуват точно родителите, които си пращат децата болни. А точно в Канада и Англия им дават антипиретици на входа за т 37.5, която спокойно може да се лекува вкъщи на чайчета и почивка.

Добре де, аз едно не мога да разбера. Уж работите отговарна висококвалифицирана работа. Предполага се и добре платена. Толкоз ли не можете да си позволите 3-4-5 дни да платите на гледачка да ви гледа болното дете в къщи, ами трябва да го карате на градина, щото трябва да си работите отговорната работа.
Моето дете е в частно училище и винаги съм се чудела как родихелите могат да плащат по няколко хиляди за такси, а не могат да намерят детегледачка за 3 дена.
Имам разбиране към нископлатените родители и знам, че в много случаи е трудно да се вземе болничен, а от заплатата зависи оцеляването на семейството. Но в горния вариант наистина ми е било много  непонятно защо се прави.
Факт е, че някои деца карат повечето бацили на крак и това е едната причина, но не мисля, че се чувстват приятно и в кондиция по 9 часа в училище, което е повече от един работен ден на възрастен.

# 221
  • София
Скрит текст:

Скрит текст:

Надявам се правиш разлика между сигнализиране и доносничене - защото разликата е тънка и много съществена. Аз не разбрах в тази така рекламирана проява на гражданска доблест от Кати дали има предистория и дали е търсен начин да се вземат мерки преди да клепем на властите! Кати да не забрави да се обади и на ДАЗД и на социалните.

обадих се по телефона на директора на въпросното заведение, дамата ми каза, общо взето, да си гледам работата и ми затвори. Следващото ми обаждане беше до ХЕИ. Инспекторът таман тръгваше в тази посока, но към друга градина... направи, така да се каже, "завой". Още на следващия ден всички чаршафи бяха надлежно изпрани (и в последствие изгладени), а поразените деца - пратени у дома, за да се освободят от въшките. Какво точно общо имат "ДАЗД и на социалните" с допускането на деца с въшки до детско заведение ти навярно знаеш, но аз, признавам си - не.

Обясни ми как системата да си свърши работатам, ако никой не подава сигнали за нарушения. Не е само държавата ни, която предразполага чужденците и те да не спазват правила. Всички хора, които говорят и се държат така, сякаш законът е врата в полето, допринасят за това.
Какво е доносничене според теб? Предполагам разликата е правила, които ти харесват, и такива, които не ти харесват? Значи ако някой види Пънк да завежда кашлящо дете на ДГ, види акк сестрата не прави нищо по въпроса, и сигнализира, той ще е доносник като доносниците на ДС?

Къде остана разговора с Пънк и медицинската сестра?!?!? И с директора на ДГ. Ти знаеш ли това дете дали не кашля наистина от прахова алергия?!?!?

А ако има толкова силно обострена алергия също не трябва да ходи на ДЗ - заради собственото му здраве. Дете (или възрастен), кашлящо поради алергия с такава сила и честота, че да се обърка с ОВИ на "ухо" по всяка вероятност е за болничен прием и венозен урбазон.

Ама аз и за вирусна кашлица не съм споменавала. Това някой си го добави.

Не, то е по подразбиране. А, да забравих - твоите деца боледуват само от "обикновена" настикна (което е вирусно), "необикновена" става тя едва у другите, които заразят или у техните близки - които, пак според теб, следва да си се пазят, щом нямат яка имунна система и да си стоят те - здравите - заключени у дома, за да могат твоите да си ходят грипави. Понеже ти какво ще ги правиш цяла седмица в къщи да тъпеят.

Последна редакция: пт, 11 сеп 2020, 12:03 от katiABV

# 222
  • София
.

Последна редакция: пт, 11 сеп 2020, 12:03 от katiABV

# 223
  • София
Темата, за жалост, отдавна престана да е информативна и се превърна в махленски спор. И от двете страни.
Същото щях да напиша и аз. Включих се, само защото взе да ми дотяга от постоянното размахване на пръст колко са "безотговорни" инакомислещите. Обикновено ситуацията е присмял се хърбел на щърбел.

Последна редакция: пт, 11 сеп 2020, 18:19 от Аш

# 224
  • София

Ти в коя държава живееш???? Това не са ти Щатите, в които е пълно с агенции за гледачи и във всеки момент, в който имаш необходимост звъниш и гледачката ти е цъфнала на вратата! Къде можеш да намериш човек от днес за вчера, за да гледа детето?!?! Да е проверен, сигурен и т.н.Нещо не се сещам. Явно много филми гледате и живеете в много паралелна реалност много от хората, които пишете в този форум.
Това не оправдава родителите, за които да си водят болното дете е перманентно състояние на духа, а те си киснат по кафенетата. Тук говорим за хора, които наистина са поставени в затруднено положение!

Хората, които могат да си го позволят, обикновено плащат някаква по-малка сума (обикновено на пенсионер/ка в близост) и пълната сума - когато се налага целодневно гледане. Хората, които не могат да си го позволят, вземат болничен. Хората, които са безотговорни, вкарват други в болница.[/blue]

Общи условия

Активация на акаунт