Операция на щитовидна жлеза -18

• 59 912
  • 795
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте, момичета. Вчера проф. Пандев ме извика повторно, реши да източи още от кистата, защото каза, че след вкарването на спирт колоида е започнал да се втечнява и може още да премахне. Притесни ме, че пуска още една цитология, иначе не каза,че вижда нещо притесниътелно. Ох... чакането на резултата е влудяващо.. извинете ме за спама.. просто се чудя дали би ми спестил ако го е притеснило нещо.

# 481
Не се притеснявайте, аз съм оперирана от него на 22.10.21г още след операцията каза  че всичко изглежда добре! Чаках за хистологията около 3 седмици и всичко беше наред- както и самият той спомена в началото!
Той е много внимателен и не би ви подвел!
Разбирам че чакането влудява, но не се притеснявайте, мислете за хубави неща!

# 482
Здравейте на всички,
След много чудене и страх, се включвам във вашата тема. Аз съм с контролирана базедова болест от 10г, родих две здрави деца.
Няма нещо спешно и наложително, но ми се иска вече да събера кураж да се оперирам - за съжаление обаче наистина не мога.
Като за начало, моля да ми препоръчате ендокринолог. Досега се следях при Начев и много му вярвам като професионалист, обаче последните 2-3 пъти така ме увиква, че не мога да събера никак кураж да отида при него...
А за операцията ме е страх ужасно - не от болка, белези или хормони и т.н., а от всичко, свързано с оплаквания от напълняване, сънливост и промяна на качеството на живот... аз съм много активен човек и не искам да си мисля за неконтролируемо тегло. С Пропицила някакси свикнах, а и е малка доза вече. Също ме плашат шансовете от увреждане на паращитовидни жлези... за Начев това е "статистика", обаче за мен е единственият ми живот... Моля ви, дайте ми препоръка за лекар, с който мога да се видя и да споделя всичко и ще съм благодарна на всякакво окуражаване и положителни истории. В един момент сигурно ще се престраша за операция, но не искам да отивам със страх.
Благодаря ви предварително!

# 483
Аз се оперирах преди бременност, от пропицил за 6месеца без промяна в храненето качих 3 кг, после се оперирах и забременях, качих 13кг за цялата бременност, основно на корем, свалих бързо всичко (кърмих) и съм кг-мите преди базедовата болест и пропицил, 51кг съм, така че спокойно, нямам промяна в живота си спрямо тегло, активност или нещо др кофти.Успех! Не съм от София, а от Варна.

# 484
  • Варна
Здравейте на всички,
След много чудене и страх, се включвам във вашата тема. Аз съм с контролирана базедова болест от 10г, родих две здрави деца.
Няма нещо спешно и наложително, но ми се иска вече да събера кураж да се оперирам - за съжаление обаче наистина не мога.
Като за начало, моля да ми препоръчате ендокринолог. Досега се следях при Начев и много му вярвам като професионалист, обаче последните 2-3 пъти така ме увиква, че не мога да събера никак кураж да отида при него...
А за операцията ме е страх ужасно - не от болка, белези или хормони и т.н., а от всичко, свързано с оплаквания от напълняване, сънливост и промяна на качеството на живот... аз съм много активен човек и не искам да си мисля за неконтролируемо тегло. С Пропицила някакси свикнах, а и е малка доза вече. Също ме плашат шансовете от увреждане на паращитовидни жлези... за Начев това е "статистика", обаче за мен е единственият ми живот... Моля ви, дайте ми препоръка за лекар, с който мога да се видя и да споделя всичко и ще съм благодарна на всякакво окуражаване и положителни истории. В един момент сигурно ще се престраша за операция, но не искам да отивам със страх.
Благодаря ви предварително!

Моята операция беше преди 10 месеца и не съм качила нищо, както и не съм имала оплаквания, така че не са задължителни тези неща изобщо. При мен обаче не е била причината Базед.

Аз искам да попитам за някой, който е забременял с премахната жлеза? Иска ми се да съм максимално подготвена какво се случва с дозата и разни други подробности?

# 485
  • някъде там
Здравейте, момичета. Вчера проф. Пандев ме извика повторно, реши да източи още от кистата, защото каза, че след вкарването на спирт колоида е започнал да се втечнява и може още да премахне. Притесни ме, че пуска още една цитология, иначе не каза,че вижда нещо притесниътелно. Ох... чакането на резултата е влудяващо.. извинете ме за спама.. просто се чудя дали би ми спестил ако го е притеснило нещо.
При вас явно скелотерапията ще даде добър резултат. А за цитологията сигурно иска да се убеди в резултата, според мен не би ви подвел. Той е човечен.

# 486
Следиш се често, първите месеци са най-важни и нагласяте дозата по резултатите, като не само тсх ,а и фт3 и фт4 са важни.
Ако има нещо питай, аз забременях след премахната жлеза.Само,че ин витро т.като вече нямах нерви да чакам дали това е било причината базедовата...близо 6г опити и ненамиране на причина, всички казваха че е от много мислене, по изследванията не се засичаше базедовата до един август, пуснах отново за пореден път профил.изследвания и цъфна всичко вече в обострена видна фаза с още симптоми.От там ходих на сцинтиграфия и това го доказа, дори понеже съм млада ме върнаха 2 пъти да ме гледът на апарата, ама туй е било ...

# 487
@Exsberry, Orion_Sagitta - много ви благодаря за куража! А лекари може ли да ми препоръчате, мога да се оперирам в София, Варна или Пловдив - няма значение.
При вас каква част от жлезата е премахната?
И може ли да ми препоръчате лекар за проследяване и спокоен разговор?

# 488
При вас явно скелотерапията ще даде добър резултат. А за цитологията сигурно иска да се убеди в резултата, според мен не би ви подвел. Той е човечен.

Изключително очарована съм от него, много рядко се срещат такива лекари, които са човечни въпреки постиженията и титлите си. Надявам се всичко да е наред. Нормално ли е след склеротерапията да има още няколко дни лека болка или оток?

# 489
Аз се оперирах при профНенков във Варна в СвМарина, напълно без проблеми след това, изключетелен лекар и човек е, говори спокойно и е много точен, само иска да му се доверите.
Мислех,че ми е махната изцяло, но имам по мъничко и в двете части, наскоро ходих на профилактичен за гърдите и ми гледаха и жлезата.

# 490
Много благодаря, да си намеря първо лекар тук - в София за консултация и да се подготвя за операция и вероятно ще се свържа с проф. Ненков!

# 491
  • Варна
Аз се оперирах при профНенков във Варна в СвМарина, напълно без проблеми след това, изключетелен лекар и човек е, говори спокойно и е много точен, само иска да му се доверите.
Мислех,че ми е махната изцяло, но имам по мъничко и в двете части, наскоро ходих на профилактичен за гърдите и ми гледаха и жлезата.

И аз при професор Ненков, в края на януари тази година. Беше чудесен в обясненията и вдъхването на доверие и кураж. Като цяло съм много доволна.

А, Orion_Sagitta, при кое АГ във Варна сте ходили при бременността? Нужно ли е АГ да разбира от ендокринология или е ок да се ходи паралелно при двама лекари. Благодаря!

# 492
Отделно си следях щитовидната, нямаше общо с АГ.Още при полож.тест звъннах на дрОля Сарджева, защото покрай стимулацията ми се бе качило много тсх както и покрай полож.тест разбира се.Иначе в АГ се следях, към техния център.
За жалост, в България малко на парче е работата, ама ...

# 493
  • някъде там

Изключително очарована съм от него, много рядко се срещат такива лекари, които са човечни въпреки постиженията и титлите си. Надявам се всичко да е наред. Нормално ли е след склеротерапията да има още няколко дни лека болка или оток?
При мен беше така да Wink

За изследване на калцитонин има ли някакви ограничения преди да се проведе? За останалите TSH, ft3, ft4 знам че не трябва да се пие кафе.

Последна редакция: ср, 01 дек 2021, 13:47 от маймунка

# 494
Аз съм с Базедова болест от 11 години и се оперирах през юни тази година, като получих постоперативен хипопаратиреоидизъм.
Моите наблюдения са, че след операцията, хората в изключително голяма степен са склонни да винят липсата на щитовидна жлеза за всички психологически и физически неразположения, които изпитват, включително започват по-подробно да се наблюдават и да виждат като през увеличително огледало всяка реакция на организма. Не ми харесва това, че чета постоянно разкази за богат набор симптоми, но хората рядко споделят за това какво е било здравословното им състояние преди операцията, какъв хранителен режим спазват, спортуват ли, спят ли достатъчно, изследвали ли са се за дефицити на витамини, на какъв стрес са подложени в ежедневието си или се пропускат важни фактори като навлизането в менопауза, инсулинова резистентност и др. Да, жлезата е жизненоважен орган, но има много други фактори, които влияят на това как се чувстваме. За себе си мога да кажа, че след като преминах един не много лек възстановителен период, в момента се чувствам така както преди операцията, вкл. имам достатъчно енергия през деня, НО съм изключително дисциплинирана по отношение на грижите за себе си във всеки един аспект и не приемам нищо за даденост. Доста вероятно е да се наложи всеки от нас да направи промени в ежедневието си, може животът ни да не е същият, но всичко е с цел да бъдем максимално пълноценни, въпреки трудностите, с които се сблъскваме.
По отношение на хипопаратиреоидизма - въпреки че при мен се случи и все още не съм сигурна дали ще успея да се въстановя напълно, факт е, че е изключително рядко това усложнение да остане перманентно, в интернет има достатъчно статистическа информация по въпроса, за да се види колко е нисък процентът. Трябва да се има предвид, че Базедовата болест е рисков фактор за това усложение, тъй като заради хиперфункцията, жлезата хипертрофира (увеличава) размерите си, притиска други органи, след това отстраняването й е по-трудно и има по-голям риск да се прекъсне кръвоснабдяването на паращитовидните жлези, дори да не бъдат отстранени.
За всеки случай при взимане на решение за операцията, трябва да се претеглят плюсовете и минусите, но и да се стараем да не бъде прекалено емоционални.

Общи условия

Активация на акаунт