Любители на Котки - Тема 149

• 29 566
  • 756
  •   1
Отговори
# 105
Включвам се с въпрос, слеф обезпаратяването с какво можем да напръскаме вкъщи, защото предполагам, че ако Кот има бълхи то и дивана вече има? Т. Е. С какво да обезпаразитя вкъщи. Гледам при Стефанов някакви спрейове, но нещо не ми вдъхват доверие.
Иначе принцесата си няма име все още, с МП не можем да решим и усещам, че ще си остане Маца.

# 106
  • на брега на морето
Не е задължително бълхите да се изтягат на дивана. Ако имаш парочистачка може да минеш с нея за всеки случай.
Маца е прекрасно име за котка.

# 107
  • София
Включвам се с въпрос, слеф обезпаратяването с какво можем да напръскаме вкъщи, защото предполагам, че ако Кот има бълхи то и дивана вече има? Т. Е. С какво да обезпаразитя вкъщи. Гледам при Стефанов някакви спрейове, но нещо не ми вдъхват доверие.
Иначе принцесата си няма име все още, с МП не можем да решим и усещам, че ще си остане Маца.
Аз най-много уважавам Биокил. Купува се от аптеки и последно беше 12-13 лв. Напръсканото действа 10-14 дни. Не е опасно за топлокръвни, а на бълхи, комари, мухи и т.н. действа парализиращо. Много хора си мислят, че щом след напръскването мухата/комарът продължават да хвърчат, препаратът не действа, но ефектът се вижда след известно време.

Напръскай за всеки случай, но бълхите трябва да са наистина много, за да се махнат от топлото кожухче, по-точно животното да започне да ги ръси. Ако са "нормално" количество, си стоят в котето. Дори ветеринарят, при който водех котките си преди 20+ години, все казваше, че ако в някое помещение е пълно с бълхи, едно животно да дойде и всички бълхи ще скочат в него. Иначе ветеринарните кабинети щяха да са пълни с бълхи. Все пак се водят всякакви животинки. Wink

Alba rosa, препаратите действат само върху възрастните глисти. Яйцата си остават. Затова след 10-тия ден, най-късно до 14-тия, се дава пак, за да се унищожат новите глисти, преди да са започнали самите те да снасят.  Наскоро пак писахме - досега не съм виждала умрели глисти в тоалетната, а примерно преди хапчето при Преслава видяхме живи да излизат. Предполагам, че стомашните сокове ги разграждат. Само умряла тения съм виждала преди много години.

Едно време всички котки ни бяха Мацо и Маца. Докато не се появи Мъро при наличието на Мацо и се наложи да наруша традицията. Но Мъро не е много по-различно котешко име. След това обаче се "отприщихме" с Атанас, защото се появи на Атанасов ден, Богдана, защото се появи на Богоявление, Кирчо, защото приличал на някакъв друг Кирчо от кварталния магазин и Преслава, защото я намерихме сгазена до Прослав. Simple Smile

# 108
Обадих се до клиниката, от която му взехме адаптираното мляко и където водя кучето за по-сериозни проблеми.
Искат да изследват акото на Финли. За крачето казаха, че трябва да го погледнат. Ох...дано не е счупено Sad Аз не знам и при толкова малко коте какво могат да направят, но поне мисля, че имат скенер.

# 109
От Стара Загора сме. Ако има други коткари от тук, ще се радвам да препоръчат читав лекар и клиника.
Също ще помоля някой да ми разясни как действат тези препарати за обезпаразитяване и всъщност какво да очаквам след ползването на такива. Доколкото разбрах след 10-тина дни пак трябва да дадем паста.
Аз съм от СЗ. Ползвам услугите на тази клиника, тя ми е близо.
https://spravochnik.framar.bg/%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0% … D0%BD%D0%B5%D0%B2
Това е зад Икономическия, глуха улица.
Щом имаш, куче, може и при същия ветеринар да "запишеш" котьо.

Днес го водих да го обезпаразитяват за втори път. След седмица вет. предложи да го ваксинираме с първа ваксина. Той е на 2м. и 1 седмица. Вече е 900 грама.
При първото даване на препарат за обезпаразитяване /преди 2 седмици/, бях предупредена за възможно повръщане и разтройство. Малкия мъж, обаче се справи и нямаше това, надявам се и днес да е така.
Къпя го всяка седмица с шампоан за котки. Друго не съм ползвала за бълхи. Не пръскам в къщи, но той не излиза навън /много ми е съвестно/.

Нещо, което научих в последствие. Котета на кърма/мляко, може да не акат всеки ден, което мен много ме притесняваше, а не е имало защо.

# 110

Къпя го всяка седмица с шампоан за котки. Друго не съм ползвала за бълхи. Не пръскам в къщи, но той не излиза навън /много ми е
Котка не трябва да се къпе. Прави се само в краен случай.
Биокил е много добър вариант за премахване на бълхи.

# 111
Винаги съм си къпала котките. Дори ги изплаквах с препарат за бълхи, който се слагаше във водата и миришеше ужасно, защото ходеха навън. Не мога да кажа какъв беше, но можеше да се ближат. Защо не трябва да се къпят?

# 112
  • София
По принцип котките като се ближат сами се почистват, затова не се къпят. Може би не всяка седмица, но един-два пъти годишно е нормално и да се изкъпят.

Винаги съм си къпала котките. Дори ги изплаквах с препарат за бълхи, който се слагаше във водата и миришеше ужасно, защото ходеха навън. Не мога да кажа какъв беше, но можеше да се ближат. Защо не трябва да се къпят?

# 113
Ние гледаме клипчетата на Kittenlady, и това, което виждам е, че нейните котенца акат при стимулация нещо като горчица.
Финли можеше да ака и сам. Първите дни намирах капки ако по пода и си мислех, че защото кой знае кога е ял. А и ние първия ден като не знаехме какво да правим, му дадохме краве мляко.
Но и след като започнахме АМ, акото му беше доста рядко и като намерихме кръв по дупето се стресирахме. Сякаш вчера имаше лееко подобрение, но ще видим  лекарите какво ще кажат. Ще го водим в Аксис. Доктор Кунев ни е стар добър познайник, при него кастрирахме Иза и я водехме преди, но не ми е на удобно място за ходене с малко коте. Малко съм непостоянна с докторите, за което търпя критики. В смисъл, че се поддавам на хорско влияние и мнения и ги сменям и после ха при тоя, ха при оня...
Дано да го закрепят Финлито. Сега нарочно съм отделила Иза да не й се бута в краката, че на нея само главата й е по-голяма от него.
Той веднъж падна и от дивана, дали пък тогава не се е наранил...Има да го мисля пак цял ден.

# 114
Всъщност да, всяка седмица може би е в повече, но предвид, че Чочо повече от месец, го чистих от нещо по козинината, която буквално опада и ходи доста време "плешив". Сега вече има козина и се "очовечава"/окотява, ще му разредя банята. Харесва му обаче, не се съпротивлява, напротив.
Бълхите ги изчистих още първите дни, когато го прибрах, просто го опощих. Обикновено на главата има снесени яйца, там беше по трудно, но с четка и мокра кърпа, реших проблема. От тогава бълхи не съм фиксирала.

Alba rosa,
Аз имах много стархове, защото Чочко беше много малък /на около седмица/. Храних го с адаптирано бебешко мляко, месец и половина. После му давах нискомаслено прясно краве мляко, знам, че не е по правилата, но той го приемаше и нямаше проблеми. Почти на два месеца започна да яде. Храната му я блендирам, все още, защото не дъвче /оня ден щеше да се задави с едно парченце салам/ и добавям вода. Констистенция на гъста каша.
Храната му я правя аз. Тази седмица е на патешко. За разнообразие храня и с готова, нямам определена марка. Суха храна не съм давала и за сега не мисля да давам.

Последна редакция: чт, 17 сеп 2020, 12:44 от Mama_Nana

# 115
Да,Фин имаше вродено заболяване.Точно това беше.Сега изрових документите,не пазя рецепти,но бяха за разреждане на кръвта и за отводняване.Не помня имена,ама и неживеем в БГ,може и да са различни...Пи ги една година,бяхме му взели по препоръка на вет едно устойство,което се вкл.в контакта и им носело спокойствие и релакс.Фин живя почти 5 год,след като вет му каза,че остават месеци.Накрая започна да оставя капчици кръв,там където е седял.Вет каза,че е на път.. Съжалявам за твоето коте,но хубавото е все пак,че ако то има късмет и му осигурите грижа и спокойстие,може да  ес вас възможно най-дълго време.Дано да се случи!
Скрит текст:

# 116
Помня Фин, почина малко след Топче....

# 117
Ние от време на време му мием направо дупето на котачето, защото не винаги успяваме да го изчистим добре само с памуче и кърпички.

# 118
  • София
Обезмасляването понижава естествената защита на кожата и затова къпането, т.е. премахването на този защитен мазен слой е нежелателно. Но зависи и от котката. Дългокосместите обикновено не могат да се почистват добре и се вмирисват. Няма как да не се къпят. Ако котето излиза навън, а ми спи в леглото, също бих го къпала. Иначе за 17 години Мъро беше къпан 3-4 пъти най-много. Сегашните ги къпах при прибирането им от улицата. А Рижко нямаше как, защото беше след операция. Когато вече беше добре, беше се самопочистил и решихме, че ще му го спестим. Все пак да изкъпеш 7-килограмов уличен котарак не ми се вижда добра идея.

Ето един цитат от статия за къпането на котка:
Цитат
Koтĸитe ca мнoгo чиcти живoтни, тe винaги ce гpижaт зa ceбe cи.

B тaзи пpoцeдypa пpeĸapвaт cpeднo 30% oт вpeмeтo cи, ĸoгaтo нe cпят.

Koгaтo ce ближaт, чpeз eзиĸa cи ĸoтĸитe пpeмaxвaт мpъcoтиятa oт ĸoзинaтa cи, вcяĸaĸъв пpax и мъpтви ĸocми.

И нaй - вaжнoтo, тaĸa paзнacят пoлeзни мaзнини, yчacтвaщи във фopмиpaнeтo нa биoлoгичнo aĸтивeн филм въpxy ĸoжaтa.

Toй я пoддъpжa cyxa, ĸaтo й ocигypявa cтepилнocт и зaщитa cpeщy бaĸтepии. Ocвeн тoвa, пpaви ĸoзинaтa блecтящa, cилнa и зaщитeнa oт излaгaнe нa вoдa.

Koгaтo чoвeĸ изĸъпe ĸoтĸaтa cи, пpeмaxвa тoзи aĸтивeн cлoй и нapyшaвa бaлaнca. Taĸa yвeличaвa oпacнocттa oт изcъxвaнe нa ĸoжaтa и eвeнтyaлни aлepгични peaĸции. Eтo зaщo пoвeчeтo ĸoтĸи мpaзят вoдa, a вcяĸo плyвaнe зa тяx пpeдcтaвлявa oгpoмeн cтpec.

Мъро почина от сърце. При него не беше вродено, а от старост, но лекарствата бяха точно като при Фин - разреждащо кръвта и отводняващо. Имаше и човешко лекарство за сърце, което давахме ежедневно в малка доза.

Последна редакция: чт, 17 сеп 2020, 18:37 от Тaня67

# 119
Да си платя данъците 🤗

И кафето не го събужда 😁

Общи условия

Активация на акаунт