Ниски нива на АМХ и забременяване

• 65 211
  • 953
  •   1
Отговори
# 885
Момичета,излезна и този Ибхибин Б. Според какво чета май е добре. Не знам как той може да е ок, FSH да е ок, а AMH да е толкова ниско. Запазих час при Доктор Николай Ковачев. Зачетох се по-подробно в съветите ви и ще настоявам за цветна снимка и да се огледа матката като хората,защото четох за това истмоцеле. Аз след второто секцио задържам кръв често след менструален цикъл и се излива на 6-ти , 7- ми ден, четох че това може са е симптом. Но пък редовно си ходя на Генеколог и съм питала и са ми казвали че просто е свързно с цикатрикса, но няма нищо притеснително. Даже вече във времето мисля че много намаля, но не пречи да се провери. Дбес излезна и морфологията на сперматограмата и положението е следното. Обем: 5 ml (норма: ≥ 1.4 ml) – отличен
🔹 Концентрация: 49.68 млн./ml (норма: ≥ 16 млн.) – отлична
🔹 Общ брой сперматозоиди: 248.4 млн. (норма: ≥ 39 млн.) – отличен
🔹 Подвижност (PR): 45.49% (норма: A+B ≥ 30%) – отлична
🔹 Обща подвижност (PR+NP): 50.86% (норма: ≥ 42%) – добра
🔹 Жизнеспособност: 65% (норма: ≥58–60%) – в норма
🔹 Морфология (нормални форми): 6%
  – между 5–14%: намалена оплодителна способност

# 886
Може, ако витамин Д ти е нисък.

# 887
Не го мисли амх
За мен такова задържане на кръв не е ок, тя става токсична и съответно средата също не е ок за забременяване. Ковачев е добър, ще каже със сигурност какво е положението и ако е нужно ще помогне с нещо. Иначе аз винаги бих отишла при Калчев, но сигурно не ти се чака толкова много за час. Успех 🍀

# 888
Благодаря ви отново, а спрематограмата и тя май има някакви отклонения, но предвид че мъжо е на 43 мисля че е ок. Ще видя и Витамин Д на следващи изследвания, но аз почнах да пия вече добавки всякакви, от които и Витамин Д. Задължително ще спомена на доктора това със задържането на кръв. Благодаря за препоръката, бих отишла при този лекар, но ми се струва че на тези години по-добре да не губя време с чакане за преглед. То даже този Доктор Ковачев бил доста зает по принцип, но поне е достъпен, да видим дали ако има нужда от някакво по-специални прегледи и изследвания ще е бърз.

# 889
Ема, къде е направена спермограмата?

# 890
Ема, къде е направена спермограмата?
в Синево, но там по друг начин изглежда, просто това е на chatgpt разсъжеденията, но понеже обобщава много добре Wink

# 891
Синево не е добър вариант за изследване на спермограма.
Спермограма се пуска в репродуктивни клиники - Щерев, Малинов, Надежда и т.н, но не в обикновени лаборатории.

# 892
Само се включвам да кажа че бях на преглед при Доктор Ковачев. Изследвах си АМХ още веднъж в Бодимед и там излезна 0.46 за разлика от Рамус където беше 0.3, но то няма съществена разлика. Прогестерон също и беше 17 на 7-ми ден след овулацията, което май е ок. Доктор Ковачев не обърна внимание много на АМХ, сподели че е ниско, но не драматично. Каза ме с такова АМХ би могъл да извади поне 3/4 фоликула при стимулация което му било достатъчно. Също така каза че според него всичко ми е наред, но препоръчва цветна снимка ,тъй като все пак имам 2 секциота зад гърба си. Като цяло беше доста делови и сериозен. Не бих казала че те предпоставя да се чувстваш супер комфортно, но пък разбрах че докато не опознае пациентите си , винаги е делови.

# 893
Здравейте, имам нужда от вашата помощ.  На почти 41г съм, от началото на годината правим опити за бебе, но не се получава.  Имам 2 деца от предишен брак. Пуснах някои изследвания, но не са добре.  Четох за вит.Д, за колко време може да се коригира недостигът му? Изследванията съм ги пуснала в Рамус на 5 ден от цикъла.  Има ли по надеждна лаборатория? Какво ще ми препоръчате?

# 894
Здравей, освен тези изследвания, аз бих направила и цветна снимка, но в Турция, а не при тукашните безхаберници.
Аз съм на твоята възраст, също имам дете от преден брак и се оказа, че имам някакво срастване в матката, което пречи да се захване бебе и трябва да се направи хистероскопия и след това да се опитва каквото и да било. Куп пропиляни години, защото никой в БГ не го е видял.
Резултатите ти не са перфектни, но пък напълно в рамките на възрастта. Аз пазя хранителен режим за АМХ- то и го дигнах до 1,5.

# 895
Baby, какъв хранителен режим спазваш?

# 896
Здравей, освен тези изследвания, аз бих направила и цветна снимка, но в Турция, а не при тукашните безхаберници.
Аз съм на твоята възраст, също имам дете от преден брак и се оказа, че имам някакво срастване в матката, което пречи да се захване бебе и трябва да се направи хистероскопия и след това да се опитва каквото и да било. Куп пропиляни години, защото никой в БГ не го е видял.
Резултатите ти не са перфектни, но пък напълно в рамките на възрастта. Аз пазя хранителен режим за АМХ- то и го дигнах до 1,5.
Може ли повече за този режим? Само в Турция ли препоръчваме тази  цветна снимка? Някъде в България?

# 897
  • Sofia
Може ли повече за този режим? Само в Турция ли препоръчваме тази  цветна снимка? Някъде в България?

Цветната снимка е задължителна преди репродуктивни процедури. Където и да идете при репродуктивен ще ви я назначат и изискват преди да започнете с инсеминации/инвитро евентуално. Аз преди 2 години поисках сама да си я направя без препоръка от репродуктивен, но 3 клиники ми отказаха, като ми казаха, че трябва да съм техен пациант за да я направя, сега не знам как е.

И на мен ми е интересен този режим.

# 898
Мисля, че трябва да е назначена от лекар, не знам дали иначе я правят. В някои репродуктивни клиники, където има образна диагностика, си я правят те. Иначе примерно в Токуда в София можеш да отидеш, там не я правят репродуктивните, а специалистите образна диагностика. Нелепо е да се обяснява как трябва да ходиш в Турция за цветна снимка.

Какъвто и да е режимът, фоликулите са колкото са. Трябва да се изброят в началото на цикъла. Не стават повече, нито има какво да се направи. Ако АМХ е изкуствено занижено, примерно поради нисък витамин Д или нещо подобно, е възможно с добавки, вероятно и с хранителен режим, не знам, да се вдигне. Но няма от 0,18 да стане 1,8. Още повече, че с високото ФСХ в случая са налице явно определени промени в репродуктивната функция.

Ако сте сериозни в желанието за дете бих отишла при репродуктивен възможно най-скоро. Ако е по-скоро “каквото е писано” вие си преценете дали искате да влагате времеви и финансов ресурс.

# 899
Относно цветната снимка, имам първо 2 направени в България и преди месец трета в Турция. Казах, че препоръчвам в Турция, защото хората знаят какво правят и дават цялостна картина, освен за тръби и за матка.
От БГ снимките бях със статус запушена дясна тръба. Като отидох в Турция, по време на снимката отпушиха тръбата и ми предоставиха заключение за срастване в матката.
Да не говорим, че срастването ми се вижда и на видеозон, но никой не го бе видял за 4 години в БГ....
Ако имах сегашната информация преди 4г, щях дори да си направя профилактична хистероскопия преди опити за бебе.
Снимката в Турция не ви обвързва с други процедури. То е отделно специализирано медицински заведение само за такива образни диагностики. И цената не е кой знае колко по- висока от в БГ. Е да, пътят ще е допълнителен разход.

Общи условия

Активация на акаунт