Студенти в Нидерландия - 8

• 60 328
  • 751
  •   1
Отговори
# 135
Second, StefanB, Gergana, благодаря за отговорите. За начало ше пробваме да преведем това, което имаме.
Може и да ме гони параноя, но забелязах още нещо - не са й написали трите имена, а само фамилията (една от най-масовите у нас) и инициали за 1-во и 2-ро име.

# 136
И нашето е така. Там навсякъде в документите е фамилия плюс инициали на другите имена. ✌🏻

# 137

Здравейте, втора година подавам в НАП точно този документ от Маастрихтски университет. Преведен от лицензиран преводач и копие на оригинала. Няма проблем.
Biborana, къде живее сега детето?
Учи в Маастрихт, живее в Брюксел - около 120 км. Горе-долу през час има влак (с 1 прекачване). Пътува се 2,5 ч в една посока от врата до врата.

Важен въпрос - как трябва да изглежда Удостоверението за НАП?
Университетът като "Certificate of Enrolment" е дал 2 стикера (трябвало да се залепят един за друг). Но доколкото разбирам това може да й потрябва там - особено с този вирус ако затворят границите за туристи, ще трябва документ, че е студентка?
И изобщо не ми е ясно как биха могли да се преведат тези стикери (нали оригиналът се прикачва за превода)?
Трябва ли да иска друг документ?

# 138
Днес подадох с пълномощно превода на удостоверението в НАП-Младост, София. Нямаше абсолютно никакви хора и свърших всичко за 5 мин. На долумента не пишеше началния и крайния месец, съответно служителката ме попита и си ги нанесе директно. Платих й на ПОС задълженията за 7 и 8 месец (бях подала с ПИК декларация 7). Не са ми искали печат на документа, нашия беше цветно разпечатан от мейл.

# 139
Здравейте,относно субсидиите имам отново няколко въпроса.Какви точно бележки за доходи са нужни?Мъжът ми има фирма и аз съм назначена там.Кои доходи ще трябва да предостави той-на физическото лице , на юридическото или и двете?Достатъчно ли е само осигурителният доход?

# 140
Здравейте,относно субсидиите имам отново няколко въпроса.Какви точно бележки за доходи са нужни?Мъжът ми има фирма и аз съм назначена там.Кои доходи ще трябва да предостави той-на физическото лице , на юридическото или и двете?Достатъчно ли е само осигурителният доход?
Neti_40,
ще се опитам да дам отговор, който е едновременно кратък и подробен (пиша телеграфно и без излишни термини, но ако холандците се заядат могат да се посочат правни основания).

1. Вие - наето лице (трудов и приравнени договори) -  по избор бележка от работодател или удостоверение от НАП (коментирахме го даже в тази тема).
Забележки:
1. Няма никакъв проблем, ако съпругът Ви също е Ваш работодател - може да подпише бележката. Ако това Ви притеснява, подписва се счетоводителя или заместник на управителя, ако има такъв.
2. Ако имате и доходи извън заплата (например наем, хонорари ...) - тогава има значение кое ще изберете

2. Съпругът Ви - (съ)собственик на фирма и управител (допускам, че това имате предвид), има 2 варианта:
    2.1 Той е на заплата - като при Вас.
    2.2 Управител без заплата - предполагам, че Вие сте така - удостоверение от НАП  - ще впишат данни като самоосигуряващо се лице и други доходи от данъчна декларация.

2.3 Ако под фирма имате предвид (Е)ООД - приходите на фирмата нямат нищо общо с доходите ма мъжа Ви като физическо лице, дори и той да е единствен собственик! Те са различни лица, дори и той да е едноличен собственик на ООД. Тогава неговия доход е от дивидент (ако си е изплатил), но честно казано не знам дали НАП ще го включат в бележка за доходи (дивидентът не е част от декларацията по ЗДДФЛ)?
2.4 Ако е ЕТ (това е ни риба, ни рак) пак бележка от НАП. В този случай те пак ще включат данни от декларация по ЗЗДФЛ (ЕТ е приложение 2, май) - но е добре да проверите превода, за да е ясно. че не всички приходи са доходи (нали има разходи и данъци).
2.5. Ако е свободна професия - като точка 2.2 (съсобственик и управител е един от видовете "маргинали").

И честно казано, изискванията на ДУО са "лабави" - не знам кои доходи търсят само от заплата или всички (у нас видовете доходи са над 10, затова когато се искат доходи, всяка институция описва какво иска и пак остават много въпроси).

# 141
[quote author=biborana link=topic=1251060.msg41523925#msg41523925 date=1602266785]

Neti_40,
ще се опитам да дам отговор, който е едновременно кратък и подробен (пиша телеграфно и без излишни термини, но ако холандците се заядат могат да се посочат правни основания).

1. Вие - наето лице (трудов и приравнени договори) -  по избор бележка от работодател или удостоверение от НАП (коментирахме го даже в тази тема).
Забележки:
1. Няма никакъв проблем, ако съпругът Ви също е Ваш работодател - може да подпише бележката. Ако това Ви притеснява, подписва се счетоводителя или заместник на управителя, ако има такъв.
2. Ако имате и доходи извън заплата (например наем, хонорари ...) - тогава има значение кое ще изберете

2. Съпругът Ви - (съ)собственик на фирма и управител (допускам, че това имате предвид), има 2 варианта:
    2.1 Той е на заплата - като при Вас.
    2.2 Управител без заплата - предполагам, че Вие сте така - удостоверение от НАП  - ще впишат данни като самоосигуряващо се лице и други доходи от данъчна декларация.

2.3 Ако под фирма имате предвид (Е)ООД - приходите на фирмата нямат нищо общо с доходите ма мъжа Ви като физическо лице, дори и той да е единствен собственик! Те са различни лица, дори и той да е едноличен собственик на ООД. Тогава неговия доход е от дивидент (ако си е изплатил), но честно казано не знам дали НАП ще го включат в бележка за доходи (дивидентът не е част от декларацията по ЗДДФЛ)?
2.4 Ако е ЕТ (това е ни риба, ни рак) пак бележка от НАП. В този случай те пак ще включат данни от декларация по ЗЗДФЛ (ЕТ е приложение 2, май) - но е добре да проверите превода, за да е ясно. че не всички приходи са доходи (нали има разходи и данъци).
2.5. Ако е свободна професия - като точка 2.2 (съсобственик и управител е един от видовете "маргинали").

И честно казано, изискванията на ДУО са "лабави" - не знам кои доходи търсят само от заплата или всички (у нас видовете доходи са над 10, затова когато се искат доходи, всяка институция описва какво иска и пак остават много въпроси).
[/quote]
biborana:) едно огромно БЛАГОДАРЯ!!!😘
Много св чудехме какво точно се иска иска от нас.В понеделник ще тръгнем да изпълняваме задачките.
Още веднъж Благодаря за разяснението !

# 142
Здравейте! Дъщеря ми ще кандидатства в Нидерландия biomedical sciences и за сега има два университета които предлагат тази специалност на английски език: Маастрихт и Амстердам.
Четох изискваниятра за прием и видях, че признават Българската диплома за средно образование. После видях и списъка с допълнителните предмети, За тази специалност пише: математика, физика, химия и биология. До тук добре, но не ми стана ясно какво означава "допълнителни предмети". в 12 клас тя има физика и математика, но няма биология и химия. Изучавани са до 11 клас. При положение, че признават нашата диплома, означава ли според вас, че трябва да държи някакви допълнителни изпити по биология и химия?
Благодаря!

# 143
Синът ми завърши НПМГ с биология и покриваше изисквания хорариум. Въпреки това му поискаха да държи техния изпит по биология, онлайн. Учи медицинска биология.

# 144
При положение, че признават нашата диплома, означава ли според вас, че трябва да държи някакви допълнителни изпити по биология и химия?
Благодаря!
Пишете на университетите и те ще ви обяснят най-добре. На моята бяха специалните физика и биология, матурата по биология заедно със ЗИП в 12сти клас бяха достатъчни, за физиката казаха, че хорариумът стига.

# 145
Синът ми завърши НПМГ с биология и покриваше изисквания хорариум. Въпреки това му поискаха да държи техния изпит по биология, онлайн. Учи медицинска биология.
Roni-ro, колко се радвам. Мисля, че това е същото,  което иска и дъщеря ми. В кой университет учи синът Ви? Къде и как се е подготвял за този изпит? Как се нарича специалността на английски? Много благодаря!

# 146
В Radboud University, Nijmegen. Той е международен олимпиец по биология и сам си се подготвя. Бяха му пуснали материали, които да прегледа и той окачестви изпита като лесен. Специалността е Biology (medical) и тази година беше с лимитиран прием. Това означава, че приемат малко студенти, но другата година може и да не е.

# 147
При нас е голяма драма, днес пристигна в Амстердам, минал е през DUWO, дали са му ключовете за стаята, самата стая е необзаведена, с което бяхме наясно, оставена в безобразен вид, но и това не е проблем, общото помещение за готвене  обаче го е стреснало сериозно, фасове в мивката, мръсно и изпочупени според него уреди.
Не може да намери никой за да се разбере за интернета а му е необходим, защото утре е на работа, има да се готви и за изпит.
Ще видим до края на деня какво, ще решим, но клоним към прибиране и търсене на нова квартира.

Последна редакция: пн, 12 окт 2020, 16:47 от охлювчетоо

# 148
В Radboud University, Nijmegen. Той е международен олимпиец по биология и сам си се подготвя. Бяха му пуснали материали, които да прегледа и той окачестви изпита като лесен. Специалността е Biology (medical) и тази година беше с лимитиран прием. Това означава, че приемат малко студенти, но другата година може и да не е.
Благодаря! Виждам, че специалността е Biology без уточнения от сорта на medical. Как става ясно, че е точно това? Благодаря!

# 149

Общи условия

Активация на акаунт