Студенти в Нидерландия - 8

• 60 368
  • 751
  •   1
Отговори
# 510
  • Бургас
Благодаря!

# 511
Няма как да се съглася, че български студент би бил трансграничен, ако идва от България. Това се отнася до студенти, които живеят съвсем близо до границите на Нидерландия и пътуват всекидневно с цел учение или работа.
Относно карантината - да, подлежи със сигурност. Но както знаем, няма да бъде проверен нито глобен. Все пак дори болните, а и карантинираните имат право да излизат, ако няма кой да им пазарува - има доста писано по въпроса.

# 512
  • София
Аз всеки път след всяко поредно разискване на този въпрос, се изкушавам да репликирам с отговора - моля, научете първо какво значи трансграничен и всеки път се спирам, за да не прозвучи като заяждане... Защото наистина стигам до извода, че явно точно от там идва неразбирането и погрешното тълкуване на холандските изисквания.
Надявам се този път, благодарение на изчерпателното обяснение на chervenokoska_2 да е станало ясно за какво иде реч.
Карантина има! Друг е въпросът, че както синът ми казва - да, ама пише should, а не must. И има логика...
Та така се получава, че никой не иска да се самокарантинира....

# 513
Това, което мога да допълня е, че холандците са доста точни хора. Цялата информация, която е необходима, лесно може да бъде намерена дори само на сайта на правителството - бива въведена веднага и непрестанно обновявана.
Факт е, че ние сме свикнали по друг начин, докато там дори един обикновен призив кара почти всеки да е стриктен, а не глоби и дебнене.
Затова се включвам - важното да си помагаме и да няма недоразумения.

# 514
Дами, нека всеки действа така, както личния  му морален кодекс диктува. Синът ми няма да се карантинира . Първо, има училище. Второ, след направен тест за антитела тук, се оказа, че е срещал вируса и има изграден имунитет. В което той беше напълно убеден, макар, че симптоми не е имал. Според него има твърда логика да си срещал вируса живеейки, учейки и работейки ( разбирай срещайки се с хора всеки ден) в едно от най заразените огнища на Европа.
Подобна е ситуацията и с приятелката му ( логично). 
Няма закон в Нидерландия, който да подкрепи десетдневна карантина, по който да бъдеш подведен под отговорност ако не спазваш. Всеки човек, включително нидерландец , действа според своето здравно състояние и морален кодекс. Или както казва синът ми- всеки се спасява поединично. На запад колективизма не е на мода.

# 515
Или както казва синът ми- всеки се спасява поединично. На запад колективизма не е на мода.

Патетично емигрантско...
Тази чутовна глупост важи в някои прослойки на изток, в по-малко на запад, но е далеч от аксиома и добър подход за интеграция.

По отношение на пълната информация в Нидерландия - за конкретния казус наистина няма информация.
Ако поровите, на сайта на белгийското правителство е описано в конкретика, че е позволено нарушение на карантина при необходимост от задгранично пътуване в период по-кратък от карантинния.
В смисъл, описано е, че няма проблем да кацнеш, спазваш карантина 3 дни и да летиш пак преди да е изтекла карантината.
В Нидерландия... кой знае, не е описана подобна ситуация.

# 516
Няма пак да се съглася ,но трябва да се търси. Дадено е - не се изисква пср при навлизане в страната до 30км. Над това се изисква.
А за понятие трансграничен - мисля е доста ясно, че да се правим на неразбрали. Отделно винаги може да се отправи запитване - доста са експедитивни в отговорите.

# 517

Патетично емигрантско...
Тази чутовна глупост важи в някои прослойки на изток, в по-малко на запад, но е далеч от аксиома и добър подход за интеграция...

Тази грубост е напълно неуместна, особено в тази толкова полезна тема.
 Карантината в Нидерландия е "строго препоръчителна", а не задължителна, което означава, че е въпрос на лично решение. Щом тамошните власти за решили така, то не е необходимо човек да се прави на по-голям светец от папата.

# 518
Тази грубост е напълно неуместна, особено в тази толкова полезна тема.
 Карантината в Нидерландия е "строго препоръчителна", а не задължителна, което означава, че е въпрос на лично решение. Щом тамошните власти за решили така, то не е необходимо човек да се прави на по-голям светец от папата.

Грубост? Няма такава по моите разбирания,  прост извод.
А защо коментираш карантина и условия за нея във връзка с коментар насочен към екзистенциални разбирания на демократични общества, колективизъм и спасяване поотделно??? Не схванах, сериозно. В никакъв случай не съм коментирал нечие решение да се спазва или не задължителна или препоръчителна карантина.

# 519
Код, това е  начина по който Нидерландия преминава през това.  Спасението е всеки да ползва собствената си глава по предназначение. Синът ми общува с  хората там ежедневно. По наясно е от теб и сина ти взети заедно и умножено по две. Повярвай ми, не пиша това за да те тонизирам да зачешеш клавиатурата. Споделям опит от първа ръка. Всъщност, нека се придържаме към добрия тон и не забравяме каква е целта на темата.

# 520
Накъде е избило пак...
Ако карантината не е "задължителна", значи не е и толкоз.
Кой какво лично решава си е негова работа, стига да се спазва законът. По принцип няма какво да се говори. Това е принципът - законът. Другото е въпрос на избор.
Ние предвидихме 2 седмици от полета за връщане до започване на семестъра не за друго, а в случай, че се въведе задължение през януари за такава карантина, да може да се спази. Лично аз се нагледах на световни циркаджилъци миналата година и си направих извод, че просто трябва някои неща ако мога - да ги предвидя и да се застраховам и толкоз. Но че доброволно няма да участвам в трупата - няма. Само по задължение, когато няма накъде.

Последна редакция: пт, 08 яну 2021, 11:47 от Judy

# 521
  • La casa de Mickey Mouse
Не знам къде четете, че карантината при пристигане в Холандия е препоръчителна, но ето какво пише в сайта на министерството
https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-t … d/self-quarantine
"Travellers arriving in the Netherlands from certain countries and regions should self-quarantine for 10 days. Even if your stay is less than 10 days and you do not have any symptoms or if you have tested negative for COVID-19. Once in the Netherlands, you can self-quarantine at home or in temporary or holiday accommodation."
Това, че няма проверки както в България, не означава, че не е задължителна карантината. Холандците са съвестни и изпълняват каквото им се каже. Вие си решавате дали да спазвате или да не спазвате мерките

Последна редакция: пт, 08 яну 2021, 17:49 от Mini Mouse

# 522
Лично аз не знам кой къде е чел, какво и защо е решил /както писах - ние сме си сметнали 14 дни от полета до училището, че и горница идват при нас даже, но решихме, че повече от 14 едва ли ще е една карантина, ако я решат, все пак синът се прибра в България преди да въведат последните ограничения, в самото начало на декември и го правехме като прогноза/, но предполагам че, без изобщо да се каня да влизам в лингвистични дискусии, е заради различното значение на "should self-quarantine", "must"  и "have to". Едва ли е заради това, дали се правят или не се правят проверки.
Има ли предвидена санкция за неспазена карантина в Холандия в момента и ако има - каква е тя? Защото задълженията се скрепяват със санкции.

# 523
Здравейте, ще сменя леко темата.
Сина ми трябва да напише описание на курса си по Математика т. нар. Course Description за университета в Грьонинген. От училището казват да потърсим от министерството, а те ни препращат обратно към училището. Тук някой може ли да помогне, ако се е занимавал с подобно нещо?

# 524
Здравейте, ще сменя леко темата.
Сина ми трябва да напише описание на курса си по Математика т. нар. Course Description за университета в Грьонинген. От училището казват да потърсим от министерството, а те ни препращат обратно към училището. Тук някой може ли да помогне, ако се е занимавал с подобно нещо?

Да им напише примерно долното. В комбинация с необходимия брой часове по математика в учебния план е предостатъчно конкретно за Грьонинген да ги убеди да не го занимават с относително базови приемни тестове.
Друг е въпросът, че повечето от описаните неща ще са необходими за специалности с повечко математика и ако не ги знае ще има проблеми.

- Algebra: Logarithms, Complex numbers,  Derivatives and integrals (Calculus), Limit of function , Limit of sequence, trigonometric equations and inequations, limited knowledge of fields and rings, method of Lagrange multipliers, classic inequalities (Cauchy–Schwarz inequality, Jensen's inequality, Karamata's inequality, Schur's inequality, Muirhead's inequality)
- Geometry: Harmonic relationships, Trigonometry, Classic theorems(Theorem of Menelaus, Pascal theorem, Pappus's Theorem), Inversive geometry, Polar coordinates
-Number Theory: Quadratic residues, Divisibilities, Modular arithmetic, Classic theorems (Euler's theorem, Fermat's Little Theorem, Chinese remainder theorem)

Имай предвид, че списъкът е доста напудрен, включва много повече от стандартното в плана, повече и от материала, който се минава по СИП в МГта.
Детето ако прецени да си махне непознатото.
Няма особена логика да се търси подобна информация от училище или МОН. Те разбира се могат да я дадат, но би следвало и ученикът сам да може да изброи...

Не знам къде четете, че карантината при пристигане в Холандия е препоръчителна, но ето какво пише в сайта на министерството
Не точно... Преди така пишеше, сега е ясно упоменато, че не е задължителна без да са необходими лингвистични тълкувания.

You are strongly advised not to travel to the Netherlands unless it is strictly necessary. The borders remain open. If you do travel to the Netherlands, a negative test result is mandatory and you are strongly advised to self-quarantine for 10 days.

https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-t … lands-from-abroad

strongly advised вече е категорично, че не е задължителна.

Последна редакция: пт, 08 яну 2021, 19:20 от kodbg

Общи условия

Активация на акаунт