COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 000 151
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 22 035
Въобще не споделям мненията на Андрей Райчев, но явно не сте го гледали друг път. Той все така се държи, ръкомаха и говори.

# 22 036
  • София
Скрит текст:
Кой ги е говорил тия неща за грипа?
Не за друго, а защото се сещам, че Фаучи в едно интервю предвиждаше, че около 2025-2030 г. е възможна тежка мутация на грипа, която ще доведе до много смъртоносна вълна. Логиката му беше, че на 50-70 години се наблюдавали такива мутации и даде пример с Испанския и Хонконгския грип... Надявам се да са просто хипотези.
Иначе ми е любопитно американската Агенция по храните и лекарствата колко бързо ще отреагира на молбата на Pfizer и BioNTech за спешно одобрение на ваксината. И колко бързо след това ЕС ще отреагира. Предстоят ни интересни времена.

П.П.: Аз конспираторите вече ги чета за удоволствие. И във "Властелинът..." не съм чела толкова измислици.
И мен ми е интересно. Според мен ЕС последни ще реагират, и предвидените 1,3 млрд дози за догодина ще бъдат изкупени предимно от Англия, САЩ и останалия пазар (не подценявайте Азия, Австралия, Южна Америка, дори и Африка). 1, 3 млрд дози са ок. 650 милиона ваксини. Ще бъдат бързо разпродадени, ако ЕС вземе 50-70 милиона дози ще е цяло щастие!
Например Канада вече са купили ваксини колкото 2,5 пъти тяхното население. искат да даряват ваксини на нуждаещите се страни, в Африка да речем.
Това по повод оптимистите, че ЕС още декември 2020 едва ли не ще има количества да ваксинира цялото си население, нали.... Едно, че няма да са произведени, второ, че ще са предварително продадени до края на 2021 според мен, не само на Файзер, но и на другите, които Евентуално ще одобрят.

Хм... гледам, че само от Pfizer имаме поръчани 300 млн. дози, с CureVac - за поне 225 млн., с Moderna - 160 млн. дози. Посочва се, че имаме договори и с AstraZeneca и Sanofi. С други думи - не виждам причина да се забавим с ваксинирането, още повече, че вирусът парализира икономиката - нещо, което дори и най-богатите държави в ЕС не могат да си позволят до безкрай.
Все си мисля, че няма да ни оставят на опашката, особено след като България и Румъния осигуряват берачите на ягоди и портокали за цяла Европа...
Нас ли? Ние ще сме последни, бъди сигурна. ЕС каза - подгответе се, още от август каза, гответе се, логистика, хладилници, Организация и ред за ваксинация. Здравния министър до преди седмица не знаеше за кво иде реч - тая седмица рече: готови сме. Колкото есента бяхме готови за втората вълна, видя се.
Берачите на ягодки ще са от Румъния, и - ако трябва, от Сърбия, Македония и пр., които - ако трябва, нищо че не са от ЕС, ще се регламентира ред и начин да берат, стига да са ваксинирани. Някои неща ще се приоритизират....

# 22 037
  • София
Аз затова казвам, че в тая насока не бива здравните ни власти да се оставят и ден без въпроса "Докъде сме с организацията". Здравният донякъде го разбирам - насадиха го на пачи яйца и още го насаждат, защото не контролират спазването на мерките. Но затова всеки министър си има заместници. Съвсем спокойно Ангелов може да каже - аз тука ще гледам да оправя доколкото мога кочината с болниците, ей тоя тука заместник оттук нататък отговаря за ваксината до нейната поява, че и след това.

# 22 038
Той Ангелов /и не само/ може много неща да казва и да вижда, но след като Борисов не е казал "да", всичко остава пожелателно. Няма човек, който да може да взема решения еднолично, при такава криза /предполагам, че дори Ким Чен Ун се вслушва в мнението на компетентните/  и те да бъдат правилни. Борисов явно иска да обори това.

# 22 039
  • София
Съвместни екипи от служители на  СДВР и на столичната РЗИ осъществяват проверки за спазване на противоепидемичните мерки на територията на столицата. При инспекциите снощи след 23.30 часа са установени редица нарушения и неспазване на работното време, съобщиха от столичната полиция.
При проверка на заведение край езерото Ариана, персоналът първоначално не допуснал проверяващите и клиентите, над 200 души, останали вътре при затворени врати. След като на една от тях й прилошало, екипът  извършил проверка в обекта. Снети са обяснения от клиенти, жената е откарана в болница. Управителят на обекта не е представил изисканите документи. Служителите на РЗИ са съставили акт, отправено е предупреждение по Закона за МВР. 
В работен режим е бил и обект на ул. „Христо Белчев“ с над 100 клиенти. И там персоналът часове наред е отказвал да допусне проверяващите и гостите на заведението са държани без да могат да напуснат. Съставен е акт от РЗИ.
На ул.“Врабча“, в частен клуб  след 23.30 часа са установени множество посетители. При проверката в заведението са намерени различни наркотични вещества. Четирима са били задържани и са  образувани са досъдебни производства.  В друго заведение на същата улица, при извършената проверка е установено, че обектът работи след 23.30 часа и отново има струпани множество посетители.

от ТУК
Само не разбрах - затворени ли са тези заведения заради нагло неспазване на наредбите и правилата? Или там са обещали, че вече повече така няма да правят и веселбата продължава?

# 22 040
  • София
Скрит текст:
Съвместни екипи от служители на  СДВР и на столичната РЗИ осъществяват проверки за спазване на противоепидемичните мерки на територията на столицата. При инспекциите снощи след 23.30 часа са установени редица нарушения и неспазване на работното време, съобщиха от столичната полиция.
При проверка на заведение край езерото Ариана, персоналът първоначално не допуснал проверяващите и клиентите, над 200 души, останали вътре при затворени врати. След като на една от тях й прилошало, екипът  извършил проверка в обекта. Снети са обяснения от клиенти, жената е откарана в болница. Управителят на обекта не е представил изисканите документи. Служителите на РЗИ са съставили акт, отправено е предупреждение по Закона за МВР. 
В работен режим е бил и обект на ул. „Христо Белчев“ с над 100 клиенти. И там персоналът часове наред е отказвал да допусне проверяващите и гостите на заведението са държани без да могат да напуснат. Съставен е акт от РЗИ.
На ул.“Врабча“, в частен клуб  след 23.30 часа са установени множество посетители. При проверката в заведението са намерени различни наркотични вещества. Четирима са били задържани и са  образувани са досъдебни производства.  В друго заведение на същата улица, при извършената проверка е установено, че обектът работи след 23.30 часа и отново има струпани множество посетители.

от ТУК
Само не разбрах - затворени ли са тези заведения заради нагло неспазване на наредбите и правилата? Или там са обещали, че вече повече така няма да правят и веселбата продължава?
Не са затворени въпросните заведения. Явно само им е отправено предупреждение.... Нали разбирате, алъж-вериша трябва да върви под една или друга форма....
Не мога да повярвам, на Ариана - над 200 души, къде бе, батко!? Че на жена и прилошало.....

# 22 041
Къде мога да подам сигнал /на който някой да се отзове/за неспазване на коридорите за пазаруване? Вчера в 12ч в Билата ни беше фул с възрастни, видимо мноого над 65г. Охрана нямаше. Служителите вътре се възмущаваха, че постоянно е така и никой нищо не спазва. На излизане видяхме охраната - разхождаше се на паркинга и пиеше кафе. Писах на официалната им страница, никой не ме отрази.

# 22 042
  • София
Скрит текст:
Къде мога да подам сигнал /на който някой да се отзове/за неспазване на коридорите за пазаруване? Вчера в 12ч в Билата ни беше фул с възрастни, видимо мноого над 65г. Охрана нямаше. Служителите вътре се възмущаваха, че постоянно е така и никой нищо не спазва. На излизане видяхме охраната - разхождаше се на паркинга и пиеше кафе. Писах на официалната им страница, никой не ме отрази.

Възрастните нямат забрана да пазаруват извън коридорите. Младите имат забрана да пазаруват по време на коридорите.

# 22 043
  • Bulgaria
Възрастните могат да пазаруват по всяко време. Коридорът е само, за да ограничава хората под 65 г., така че те не нарушават заповедта.

# 22 044
  • в страната на чудесата
Yan, хората над 65 имат право да пазаруват по всяко време, а тези под 65 не могат в коридорите.
Какво има за сезиране не разбирам.

# 22 045
Скрит текст:
Ето ви преките последици на Ковид.
6ти ден търся педиатър. Педиатърът, на който разчитах закри практиката. От болницата звънях на който се сетите на близо и далеч.
Минахме през 4 поликлиники, звънях на 10 частни практики, на всеки в близките 5 квартала.
Отговорите : " Претоварени сме."
"Преглеждам постоянно Ковид пациенти, не мога да рискувам бебета. Всички колеги сме така."
"Не записваме бебета, имаме много"
"Не издържам на работата, работя по 12 часа на ден, за да смогна"
"Закривам практиката"(от две места)

Не издържам, психически се сринах. Да дойде Ангелов сега да ми запише бебето. RageRageRage  Очаквам обаждане до понеделник, последна надежда. След това не знам...
Neko, честито за бебето. Живо и здраво да е. Бог да бди над него и да има прекрасен път в живота. Flowers Four Leaf Clover Новият живот е позитивизма в тази ужасна ситуация. Аз не виждам нищо позитивно и оптимистично от края на Октомври с Ковид ситуацията, и от доста време насам не мога да видя никаква светлина в тунела, и да напиша нищо оптимистично, освен да се моля за това.

Цитат
Е , няма такъв цинизъм , хора.
За добро утро си пуснах Райчев и Харлан, е онемИха ме тези новатори.
Отгоре на всичкото М. бил демонизиран, пък прав си бил, дам.
Райчев не го е карал още, Любенов и Харалан вече са от богоизбраните. Но пък Райчев пушел.
Ае, тези телевизии не правят ли някакво предварително проучване за позицията на гостите си, това е скандално. Пък и Фандъчи установила, че някъде има подгряващи лампи на базарите. Ми добрутро.

Който ще си връща БНТ , да си върне предаването от 8 с вокалиста на АХАТ, искрено се изкефих, дори тези двамата умници не ме помрачиха, денят ми е ведър, независимо от гадните статистики.

Марешки - лекарства има, Фандъчи- легла има, Райчев- на вируса му остана месец, Мадлен - нема страшно, мислете позитивно.  Та  тЕ така, тЕ.
Бъдете здрави ! Blush

Че поне веднъж Мангъров ще се окаже прав за голямата картина и епидемията ще почне да затихва до месец. Защото вижте как се ускоряват починалите.

Починали средно на ден:
Април
21-30               2,30
Май
1-10                 2,50
11-20               2,50
21-31               2,18
Юни
1-10                 2,70
11-20               3,20
21-30               3,10
Юли
1-10                 3,70
11-20               4.10
21-31               6,81
Август
1-10                 7,60
11-20               7,30
21-31               8,81
Септември
1-10                 7,70
11-20               5,50
21-30               6,40
Октомври
1-10                 6,60
11-20             12,80
21-31             23.63
Ноември
 1-10              57,20
11-20             92,70
Вижте какво написах когато за последен път погледнах тази стат в началото на Ноември.
Скрит текст:
Новият рекорд  - починалите показва, че в медицинската част от мерките и организацията сериозно бъркаме.
Не мисля. Бъркаме в немедицинската част от мерките. Аз днес се изненадах като видях починалите. Интересно нещо е човешката психика. Аз казах че спирам да следя стат. за починалите средно на ден защото очаквам те да стигнат до 80 средно на ден в края на Ноември и началото на Декември, а ако трайно се изкачим на стъпалото 3 000+ очаквам да посрещаме Коледа и Нова Година с 3-цифрени починали средно на ден. И въпреки че ние сме тръгнали натам и аз го очаквах, осланяйки се на логиката, надеждата която понякога е ирационална и скъсана с логиката умира последна както казват, и затова се изненадах като видях починалите.

За мен най лошото в последната стат. освен броя на починалите е това, че интензивните не спират да растат. Което гарантира че и починалите няма да спрат да растат. Защото срещу тоя вирус все още няма лекарство. Умират по слабите и по болните. И именно заради това основният проблем за мен е в немедицинската част от мерките. Ако здравната с-ма не беше претоварена в момента, да кажем че от тези 51 починали 5, 6 са щели да бъдат спасени, защото са щели да бъдат приети по рано в болница, щяло е да има по добра грижа за тях, ако повече лекари отговарят за по малко болни, и съответно обръщат повече внимание на всеки, вероятно ще повлиаят на смъртността но не много. Защото това е един доста по смъртоносен вирус от грипа и убива 10 пъти повече от заразените отколкото грипа. И съответно колкото са повече заразените и починалите ще растат. Ние все още при починалите не сме стигнали до зоната 2 000+, втората половина на Ноември вече те ще са в тази зона и тогава ще видим колко ще са всеки ден и до колко ще се увеличат, когато започнат да идват от зоната на 2 000+. В момента идват от зоната 800 - 1300. За поне 95% от починалите основна причина е немедицинската част от мерките. Ето тук е проблема.

https://www.bgdnes.bg/Article/9178728
Гледайте за какъв гъчканяк става дума.
https://www.facebook.com/sofimarinovaoofficial/videos/355250315562362/
При зараза 2% в о-вото в този момент, там е имало инфектирани с вируса. Ето тук е основният проблем. Защото това е причината за 95% от починалите. Да кажем че останалите 5% са заради лоша организация в здравната с-ма  и нейното претоварване.

Оказа се че тогава съм гледал доста оптимистично на ситуацията и съм мислел че възхода на вируса е по бавен отколкото е, (можете ли да си представите като ми прочетете поста и си представите че сме тогава, 3 Ноември, че ще окаже че той е бил много оптимистичен). Какво да очакваме оттук нататък. Да се надяваме че поне за едно нещо в голямата картина Мангъров ще се окаже прав, и тъмните времана изтичат, и до месец вируса ще започне да затихва, защото ако отново греши, подобно на изчезването на вируса през лятото, 500-те хиляди заразени през пролетта, ни чакат много по тъмни времена от сегашните точно когато вируса трябва вече да затихва. Защото ако се запази сегашният възход на вируса, (а т.като не затягаме мерките, няма причина да не се запази, освен ако вече не сме близо до стадният имунитет и вируса да е минал незабелязано 30,40% от населението и това да почне да го бави) ни чакат не празници просто с 3-цифрени починали а такива с 200 починали средно на ден, което означава и че някъде там ще е 1-вият ни ден с 300 починали. Около или след Нова Година ще е 1-вият ни ден с 300 починали, ако Мангъров отново греши. Да се надяваме че е прав, искрено го казвам, защото друга надежда че няма да стигнем до там, да ви кажа вече нямам. Държавата отказва да постави здравето и житова на своите граждани на 1-во място. Ясно е че стигнем ли до там, вече мерките ще са безсмислени, почнем ли да имаме по 300 починали на ден, вече ще се приближаваме до стадният имунитет, а мерките действат със закъснение и тогава няма да има смисъл да ги въвеждаме, въпреки че е възможно точно тогава да ги въведем когато вече няма смисъл, защото те действат със закъснение и докато подействат вируса вече ще е обиколил, де що има къща в страната.

Единствената светлина в тунела и някакъв оптимизъм, който мога да намеря е че новите слязоха отново под 4 000 от 3 дни насам, което даже може и да показва че Мангъров е прав, защото ако епидемията ще затихва около празниците, то сега трябва да започне платото, ама ако сме в плато, защо интензивните продължават да растат и болниците да се пълнят, те също трябва да влязат в плато.

# 22 046
Това пък що за тъпотия е? Служителите в Била коментираха, че по цял ден се бутали стари хора и нямали самосъзнание. Казаха, че би трябвало охраната да ги спира.

"Мярката ограничава правата на работещите хора над 65 години, които не биха могли да се възползват от възможността да пазаруват в предвидения коридор"
Значи от тук разбирам, че все пак възрастните не могат да пазаруват извън коридора.

Последна редакция: сб, 21 ное 2020, 14:26 от Yan25

# 22 047
Това пък що за тъпотия е? Служителите в Била коментираха, че по цял ден се бутали стари хора и нямали самосъзнание. Казаха, че би трябвало охраната да ги спира.

"Мярката ограничава правата на работещите хора над 65 години, които не биха могли да се възползват от възможността да пазаруват в предвидения коридор"
Значи от тук разбирам, че все пак възрастните не могат да пазаруват извън коридора.
Възрастните пазаруват по всяко време на денонощието,какво не разбрахте??

# 22 048
Аз не мисля, че сме под 4000 на ден. Изобщо не вярвам на статистиката вече от това, което виждам сред моите роднини и познати. В момента има 3 семейства целите изпонатръшкани, в които само 1 от семейството си е направил тест, но за няколко дни почват да окапват всички 3-4 души. Те са под карантина, лекуват ги по телефона... на тях не им трябва да плащат по още 300-400 лв. да се тестват, защото знаят какво им е и тестът никаква полза не им носи. Тоест от 3 семейства само сред моите познати в статистиката влизат 3-ма, но реално болните са 12.
Щом на обикновен човек като мен това е ясно, не знам тези умници, които ни управляват не могат ли да го видят наистина или се правят на тъпи! Какво ще ми вика Фандъкова мерките давали резултат... Къде точно? Във фейсбука ми е като една черна хроника в момента! Егаси, само моите познати ли са каръци? И между другото те са от различни градове и нямат връзка помежду си, така че не говорим за някакъв клъстер...

# 22 049
  • София
Аз не мисля, че сме под 4000 на ден.
Никога броя положителни тестове не е отговарял на реално болните или заразените, това мисля, че стана ясно още пролетта. Въпросът е по колко трябва да умножаваме, а аз вече се обърках, защото не е по 10, но не е и по 2, ама видно е, че са много. Както е видно, че не са повече от 2-3% от населението болните в София, за заразените можем само да гадаем.

Общи условия

Активация на акаунт