COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 999 002
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 22 140
В тази статистика сме 5 по смъртност на милион население в света за последните 7 дни.
https://www.statista.com/statistics/1104709/coronavirus-deaths-w … lion-inhabitants/
Не е ли време да се забранят поне масовите прояви, фестивали, концерти и т.н.

# 22 141
Не знам в коя паралелна вселена живеем. Току-що гледах поредният митинг пред парламента. Няколко стотен ковид идиоти нагъчкани един в друг и крещят... Маски - само на полицаите. Репортерът се бута в тълпата без маска, Най-вероятно ще го отнесе.
Пълен кошмар. Може да съм много крайна, но ако успеят да ги разпознаят по охранителните и други камери, трябва да ги изгонват без лечение и изследване от всякъде! Изобщо не съм фен на управляващите, но това е пълно безумие!
Да, и на мен това ми направи впечатление. То много мангъровци по тези протести. Един активно протестиращ, който познавам отрича маските, тестовете и какво ли още не. Тези дни по социалните мрежи активно призоваваше за днешния протест. Досега обаче не се е разболял, а постоянно е на протести, какви ли не, от лятото насам.

# 22 142
  • Bulgaria
А ще има и служебни коледни партита, ако сте забравили традицията.  И коледните базари тръгнаха,. На фона на това смесване семейните събирания ще са цвете.
Във фирмата, в която работи майка ми отмениха коледното празненство и им добавят сумата от куверта като бонус към заплатата. Така, че има начини да стимулираш служителите си и без една вечер ядене и пиене.
Ако не го бяха отменили, със сигурност нямаше да присъства.

# 22 143
Обединеното кралство ще бъде първата страна, която ще започне клинични изпитвания на ново лечение с коронавирусни антитела, насочено към хора с отслабена имунна система, които не могат да бъдат ваксинирани, съобщава Sky News.

Доброволец в Уейкфийлд, Западен Йоркшир, ще бъде първият в света, който ще получи новия "коктейл от антитела" на AstraZeneca като част от изпитанието, за да провери дали ще предотврати заразяване с covid-19 до една година.

Програмата ще набере общо 5000 участници.

Целта на експеримента е да се оцени безопасността и ефикасността на комбинация от две дългодействащи моноклонални антитела - изкуствени протеини, които действат като естествени антитела в имунната система.

Мене Пангалос, вицепрезидент на научноизследователската и развойна дейност в областта на биофармацевтиката в AstraZeneca, каза, че лечението може да се инжектира или прилага интравенозно.

„Ще има значителен брой хора - дори в свят, където ваксините са много ефективни - които няма да реагират на ваксини или всъщност няма да могат да се ваксинират поради една или друга причина“, добави той.

"Така че наличието на моноклонални антитела като потенциална мярка също е важно."

Шведският премиер Стефан Льофвен  ще изнесе реч пред нацията в неделя, 22 ноември, поради пандемията на короната, заяви правителството.

„Швеция отново е изправена пред тежко изпитание и ситуацията ще се влоши. Искам да призова шведския народ да изпълни своя дълг за намаляване на разпространението на инфекцията. Заедно можем да обърнем тенденцията “, казва премиерът в прессъобщение.

Речта ще бъде около пет минути и е за изостряне сериозността на ситуацията и призоваване на шведския народ да поеме своята отговорност за натискане на кривите, казва прессекретарят на министър-председателя Мария Соланг.

- Той изнесе такава реч миналата пролет. Тази седмица бяха взети редица решения, които са доста мащабни. Става въпрос за призоваване на шведския народ да промени ситуацията и всички заедно да обърнем кривата, казва тя.

R-номерът пада в Швеция, съобщава Expressen . Сега е  1,16, в сравнение с 1,55 на 1-ви ноември. Но има голяма разлика в регионите.

- Трябва да се съберем и да впрегнем всички сили, за да може кривата на инфекцията да се обърне и да спадне, казва Йоаким Рокльов, професор по епидемиология.

Последният доклад на Шведската агенция за обществено здраве посочва, че промяната в R-номера " показва, че темпът на нарастване на национално ниво се забавя ".

Но само когато числото попадне под едно, кривата на инфекция може да се обърне.

"Всеки заразен все още заразява повече хора, така че втората вълна все още расте", каза Йоаким Рокльов пред Expressen.

- Благодарение на обширното вземане на проби и проследяване на инфекциите, ние имаме добър поглед върху развитието, но нашата оценка е, че чрез затягане на съветите по този въпрос можем да имаме положителен ефект, когато става въпрос за намаляване на разпространението на инфекцията, каза Микаел Видерстрьом, лекар за контрол на инфекциите в Jämtland-Härjedalen в съобщение за пресата .

"Ситуацията се стабилизира"
Регионът с най-нисък R-номер е Östergötland, с 0.76. На практика цифрата означава, че 100 заразени биха заразили 76 други.

- Това показва, че затегнатите общи насоки са имали ефект. Надяваме се, че ситуацията се е стабилизирала по отношение на новите инфекции, казва Йенс Рафелсбергер, помощник лекар за контрол на инфекциите в регион Östergötland.

В Стокхолм R-номерът в момента е 1,16, като на 1-ви ноември е бил 1,62.

https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/r-talet-sjunker-i … a-vagen-vaxer-an/

# 22 144
  • Бургас
Дариткова по Нова: Леакарите са герои, има пропуски в системата, но ако обществото положи усилия, ще се справим.
Въпрос от Найденова: пациент се реди на опашка в аптеката, обажда се на ЛЛ, за да каже на аптекаря какво му е предписал, но ЛЛ не вдига. Какво правим?
Отговор: Всеки трябва предварително да се обади на ЛЛ, който да прецени дали е необходимо да го прегледа и съответно да му изпише лекарства. Не хората да се самолекуват.
Въпрос : Не трябва ли мерките да са по-строги?
Отговор: Ако обществото спазва настоящите мерки, ще овладеем епидемията. Аз вярвам, че можем!
Въпрос: Голяма част от хората не си правят ПСР, а антиген тестове. Болните са много повече от официалната статистика, тези с антиген тестове не се карантинират, не трябва ли да се вземат мерки?
Отговор: Тестовете за антитела показват прекарана инфекция..
Въпрос: За антиген тестовете попитах.
Отговор: Хората трябва сами да се карантинират при положителен антиген тест. ЛЛ може да издаде болничен ...

И продължиха в този дух. Явно такава е повелята: направили са каквото трябва, ние като общество трябва да се научим да спазваме мерките и всичко ще е наред.

Хареса ми Диана накрая като и каза: Вие сте оптимист.

Аз съм отвратена, това е пълно безхаберие.

# 22 145
И по време на пандемия се намира, не е дошъл края на света. Следях джобс и тогава, обяви имаше колкото искаш. Дори и при нас търсехме хора. Там се наблюдаваше друго интересно явление - появяваха се бивши съкратени сервитьори, хостеси и прочие, които нямаха никакъв опит за позициите, но пък имаха претенции за заплати от по 2К. Човек като види зора, винаги ще намери какво да работи. В 21-ви век има доста професии, които позволяват и дистанционна работа, стига да имаш какво да предложиш като умения.
Ами представете си,че има и прости хора които искат да работят.Света има има нужда и от общи работници.Не може всички да са умни и да работят на стол.Майка ми работи в дом за възрастни хора на две смени по 12часа.Гледа вашите родители,баби и дядовци ,които отворени,образовани и богати като вас са хвърлили там други да ги гледат.Бъргария не е София драга...проумейте го.Мен не ме мислете,аз мога да живея 10г без да работя,ще помагям и на родителите си.Имам и достатъчно верни приятели,които винаги ще ми пададат ръка.Колко хора в днешно време могат да си позволят да са месеци без работа.Ама верно пишете глупости
Драга, ще ти кажа, че март и април най-много се търсеха чистачки и санитарки, което е нискоквалифициран труд, буквално сме наддавали за чистачка точно тогава. Имаше работа и за друг тип хора - кол центрове с езици, администратори на сайтове, копирайтъри, складове на онлайн магазини, дори по офисите на еконт търсеха служители...
От богата съм много далече, но и не живея от заплата до заплата. Баби, дядовци и родители, оставени в дом нямаме. А относно образоваността, за това всеки сам си носи последствията от решенията и няма право да се сърди на никой друг.

# 22 146
В много страни мерките са по-строги и там има ''безсмъртни'',на които не им харесва.Протестират,но властите не си поплюват.Видях наскоро в Берлин,водни струи,палки в действие,арести.В Австралия са се опитвали да изчепят,имало е огромни глоби.Така,че да не вменяват вина на целокупният бълг.народ,че ние сме си виновни.И другите не са стриктни и съзнателни.Чух,че в Нидерландия си правели тайни партита,но полицията ходела да издирва такива и са успявали да им ''развалят купона''.Може Калинка да каже нещо по въпроса.

# 22 147
Това са глупави оправдания от властимащите, лъжат, мажат, истината е, че не искат да развържат кесията и да плащат, ако затворят.
Посетих и днес профила на премиера, за пандемия, достъп до здравеопазване и медикаменти няма нито думичка. Накрая сам ще започне да си вярва, но такова изключване и дистанциране от реалността сигурно си има и някакво медицинско обяснение.

Неко, честито бебче, да сте живи и здрави!

# 22 148
  • на пистата
Няма да цитирам на Стрина чаршафите,само още веднъж ще й кажа.София,Пловдив и Варна не са България.В малките населени места няма работа, даже и без ковид.Хора са принудени да пътуват по 120км ходене и връщане, за да си осигурят прехраната.Много е лесно да съдим хората от топлия стол.Повече нямам какво да кажа

# 22 149
  • София
А не ти ли е идвало на ума, че има хора, които не се виждат с родителите си, за да не се окажат неволни заразители, без да знаят, без симптоми, без нищо? Всеки знае себе си, хайде не давайте акъл кое било нормално и кое не и как можело! Може! Всеки живее със себе си и със съвестта си и колко може съвестта му да понесе.

# 22 150
  • София
Ако гледаме стат. на новозаразените сегашните мерки са достатъчни и те спират вируса, защото от 3 дни насам стоим под 4 000 и не се връщанме отново над 4 000. А дори и по дълготрайно ако погледнем новите, сме в по дълготрайно плато с граница 4 000+ и даже вече има наченки че започваме да слизаме и се връщаме на 3 000+. Въпроса е дали наистина е така, вируса спрял ли е да расте, защото е ясно че ако е така, интензивните и хоспитализираните трябва да спрат да растат, те обаче не спират да растат, непрекъснато са все повече и повече. ако наистина вируса е спрял растежа си според новозаразените, а интензивните и хоспитализираните продължават да растат, те защо не спират да растат. Просто защото явно не сме в плато и вируса продължава да расте, а заради антиген тестовете пср тестването вече ще охваща все по малка част от реално заразените и така ще може да изглежда че сме в плато, докато починалите които показват истинската картина макар и със закъснение ще продължават да растат и така.

Защо обвързваш броя на новите с интензивните?  Интензивни и хоспитализирани тези, които са диагностицирани преди 4-5-10-12 дни.

# 22 151
  • София
Сега разбирам, че е починала една докторка, която познавам. Всичко се е развило за една седмица. Не е на първа линия, но нейни колеги са болни и явно тя не е издържала.
И докато съм шокирана от всичко това ми звъни една позната - болна, без вкус, обоняние, с лека температура, но... ми обяснява, че е само грип, че всички трябва да го прекараме и си ходи на работа, ходи по командировки.

# 22 152
  • София
Ако, обявим пълна карантина, но хората продължат да си ходят на работа болни  от Ковид /с + бърз тест/, няма да постигнем нищо, или то ще е много малко.
Спешно трябва да решат проблема с тези бързи положителни тестове.

Последна редакция: нд, 22 ное 2020, 09:52 от bubanka

# 22 153
  • София
Скрит текст:
С тазвечерния резултат по показател кумулативна смъртност стигнахме 195/1 милион и сме на 53-то място в света  ( според https://www.worldometers.info/coronavirus/ ). По всичко личи, че още утре вечер ще сме в "топ 50" , уви !
Въпросът е къде / на какви нива ще се кротнем и за мое съжаление цифрите на някои близки комшии въобще вече не ми се виждат непостижими :  Босна - 391/1млн , Македония - 492/1млн , Черна Гора - 509/1млн .
Жалко е че пропиляхме лятото в тъпизми - политически ританици, надценяване-надменност, откровено безхаберие.. Никой не може да каже на 100% , че шяхме да сме много по-добре сега, но наистина не се искаше чак толкова много.
 Очевидно е поне едно нещо обаче - че е трябвало да си платиме тази цена !
Скоро писах, че влизаме в "топ 50" по смъртност на 1 млн. от К-19 за целия свят..
е вече сме в "топ 35" , уви май не ще се спрем до тук :

https://www.worldometers.info/coronavirus/

# 22 154
BacuTy, апокалипсисът се отлага Simple Smile - не мисля, че трябва да стигаме до крайности.
Ужасно е, да - няма лекарства, няма места по болниците, медицински персонал също ... но чак апокалипсис. Не съм оптимист в случая, по-скоро се опитвам да съм реалист.

Истината е, че хората сами се прибраха. Носят си маските. Заведенията също са празни. Поне тези, които работят през деня. Контингентът на нощните по принцип е ограничен и горе-долу постоянен, като брой. Виж в дневните заведения човекопотокът е по-голям. А той реално спря/намаля драстично.
Официално заведенията не са затворени, но са реално затворени. Без компенсация от страна на държавата обаче. Учениците - стоят вкъщи само тези, които нямат нужда от родител вкъщи ... пак за да няма компенсация от страна на държавата.
Изобщо всичките ни "мерки" така са пресметнати, че да не се налага да "използваме" ресурса на държавата. И толкова. Аааа, да - трябва да работим, за да сме свободни и психически стабилни. Заради нищо друго не е този призив. Само и единствено заради хората е. Те си мислят, че ни лъжат, ние се правим, че им вярваме.

Аз лично съм против това да обвиняваме хората. Недисциплирани хора има навсякъде.
Ролята на държавата беше да седне, да поумува, да чуе експертите. Изобщо да поработят тези наши държавници, а не само да карат високопроходими коли по села и паланки и да сеят популизъм. И така месеци наред.
Да предприемат адекватни мерки (без да се съобразяват с това на кого харесват или на кого не), да наложат контрол върху тях, да обезпечат хората, там където се налага и така ... дълъг е разговорът Simple Smile, но посоката е ясна. Така направиха доста държави ... и сега виждаме, че "избягаха" от първите места. А ние - след всичкия цинизъм, който лъха от ТВ екрани успяхме единствено да настроим едни хора срещу други, хора срещу лекари дори. Лекари срещу хора ... Ако не им пука на нашите държавници за населението, то е крайно време да помислят за лекарите. Пиша го поне за 10-ти път. Статистиката ни е лъжлива, това е ясно, но броят на заразените ни лекари и здравни работници расте. Ще стават още по-малко тези хора, а ни трябват. И без това са ни кът. И ще ни трябват не само сега, а и после. Защото днес Коце е министър, утре не е. Утре е Балтов. Но пък единственият лекар в една малка общинска болница си отива ... и не идва друг. В тази община, която е останала без едиствения си лекар на хората им е все тая дали министър ще е Коце или Асен. Те искат лекар. И са прави.

Ако всичко зависи от нас хората, то тогава защо са ни хрантутниците, които и без това ни излизат скъпо. Ако е само, за да ни се представят по медиите, хайде няма нужда.
Дано на повече хора започне да им светва под каскета,че само с обвинения тази криза няма да се реши.Макар че много хора на важни постове заслужават обвинения за действията или бездействията си от началото на пандемията.Като тези кретени,оставили двамата болни на стълбите на студено.да,лекарите намаляват,но ако има недостойни сред тях,да се махат.По-лошото от това да няма лекар е безполезен такъв,който няма призвание и само го интересуват парите и всичко друго,но не и това,заради което се предполага,че е там,в болницата.

Общи условия

Активация на акаунт