COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 006 254
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 13 245
Барманите и сервитьорите в нощните заведения са масово млади хора без семейства, включително ученици и студенти. Реално нискоквалифициран персонал, който безболезнено може да си смени попрището, което и без пандемия ще смени след някоя година. Колко се пенсионират на такава длъжност?
Повечето бармани, диджеи и персонал от нощни заведения, които поне аз познавам, са акьори, режисьори и прочее, които реално с пандемията са ударени двойно. Но не само по тази причина, мисля, че вместо по стара традиция да викаме "Защо пък на тия ще даваме", е хубаво да се издейства същото и за останалите пострадали от ситуацията. Това по начало е работа на синдикатите, но у нас реално такива няма.

Ами значи в страната има очеваден излишък на актьори и режисьори, след като си вадят хляба като сервитьори и бармани. Във всяка професия е така - който не става за нея, си търси друга ниша.

Скрит текст:
Слънчевата, Барса, да, гадно е, че хората остават без работа и доходи.
Но защо си мислите, че държавата, дори и на 100% от обявените заплати да им плаща, те ще са добре?
Това е бранш, в които всички са на минимална заплата, някой са на 4 часа уж. Дали ще са на бюрото за по 12лв. на ден, или държавата ще им плаща 80/20 или дори 100%, те пак са в положение да са със прекалено малко пари.
Имаха време да се насочат към нещо друго, цяло лято. От самото начало на март месец беше ясно, че тези сектори ще страдат. И то дълго. На който не му е ясно, още тогава го написах, ето го пак:
Нито развлекателният, нито туристическият бранш ще се върнат на нивото си от 2019 поне още 2-3 години. Тепърва ще става по-зле положението икономически. Тепърва ще го отнесат другите браншове и хората ще пренасочат парите си към по-важни разходи. Свърши времето на капанчетата през улица. Пазара сам ще се ограничава постепенно. Всичките ресторанти, кафенета и барове ще трябва да се борят за клиенти, много ще фалират. Сега е времето тези хора да се пренасочат към различна работа, защото и без това рано или късно ще им се наложи.
Сама казвате че икономиката затъв и ще има много фалити... Къде тогава да идат тези хора? Докато някой ги наеме на работа как да живеят?

Както всички останали, които остават без работа. Към Бюрото по труда и докато им се плаща от НОИ като на безработни, си търсят друга работа.

# 13 246
  • София
Щом така смятате... Аз имам други наблюдения за работещите в тази сфера... Момиче, което учи право с починал баща и болна майка на легло, за която се грижи+ сестричка на 13 г. Жена с педагогическо образование, но не я вземат на работа като преподавател, а има детенце, което гледа сама... И още... Готови да чистят и тоалетни...

Всеки си има история.

# 13 247
Аз ако остана без работа заради пандемията кой ще ми търси? Всеки се спасява сам, особено в тая държава.

# 13 248
Една добра новина.
https://www.24zdrave.bg/Article/9162689
За тези които имат съмнение че може да имат вируса, като леки симптоми и прочие.

Пийте аспирин, не пийте ибупрофен. Взимайте витамин Д, не взимайте витамин Ц. Прости неща които намаляват риска от тежко каране на Ковид, и тежки усложнения, което е в интерес и на здравната с-ма.

# 13 249
Позволих си да копирам една графика от Дневник. Тенденцията е ясна и с невъоръжено око. Излитаме в Космоса. Не знам кабинета, какво пробва, какво тества и настройва?! Необходими са радикални мерки без нито ден забавяне..

И един клип, който е пускан преди и обяснява нещата на разбираем език...

Скрит текст:

Последна редакция: ср, 28 окт 2020, 18:04 от bobby_me

# 13 250
Чудя се кое ми е по-гадно - Алибегов с неговите дълги кичури и визия на Покахонтас на стероиди или хората, които са преки потомци на Мария-Антоанета и смятат, че щом няма хляб - ами да ядат пасти бе...
Тази държава имаше пет месеца - от разпускането на мерките до сега - за да измисли какво ще прави с обслужващия персонал на заведенията. Пет месеца минаха в караници за абсолютни глупости, но никой не помисли за персонала. И е видно защо - на тези работници се гледа като на втора ръка хора. Да е учила, да е станАла нещо повече Ленчето, сега ще носи таблата и ще гладува, като не може друго да прави. Или да мие тоалетни. Или да се преквалифицира. Да се научи да коди, например, ей на програмистчетата колко взимат. Абе, Ленчето да се оправя, да е мислила с тая глава, ай сиктир.
Същото чух за актьорите, които надигнаха глас. Разглезени били, лигльовци били, излишни били, щото ние тука с пандемия се борим, алоооу, актьорчето! Ама вечер хората бичат "Откраднатите животи" и "Братята"...
Както и да е. Това е поредният пример за непростимо пропиляно време. Първият е със здравната система, дето пазехме диваните, уж за да я опазим.
Междувременно нещо да се говори за по-затегнат контрол за пристигащите? Кои държави задължаваме да идват с отрицателен PCR тест? Понеже с карантините (локдаун е отвратителна дума) по Европата - пак ще има "Ама ние не можем да ги спрем да си идват", а пък те си идват заразени и обикалят хубавичко. Но това друг път ще го мислим, разбира се.
Пак ще го напиша - колкото някой мисли за мен, толкова и аз за разни хора останали без работа. Както се писа тук - достатъчно много места търсят доброволци. Днес например шефът на Александровска потвърди - по 1000 лв на доброволец и то за нискоквалифицирана работа и не толкова отговорна като на лекари и сестри. Ама друго си е да се подпираш на бара и да взимаш бакшиши. А за сериалите дето ги гледаме на тях им е платено, не се безпокой, не работят безплатно.

# 13 251
  • София
Няма смисъл да се подпомагат браншове, които няма да се възстановят в близките години. За какво да им плащат заплати и да си мислят, че след няколко месеца ще се върнат на работа и ще е като преди? Рано или късно ще са на борсата, ако не сега - през лятото. Няма как да ги храни държавата с години. По-добре сега, за да си знаят какво следва, защото стана ясно, че сами не могат да се сетят.

Слънчевата, то заради толкова много права сме на това дередже. Всички си знаят правата, ама задълженията са само ако има "контрол". Обезщетение имт право да искат, ама разписани мерки да спазват - не било тяхно задължение, а на контролните органи.

Щом така смятате... Аз имам други наблюдения за работещите в тази сфера... Момиче, което учи право с починал баща и болна майка на легло, за която се грижи+ сестричка на 13 г. Жена с педагогическо образование, но не я вземат на работа като преподавател, а има детенце, което гледа сама... И още... Готови да чистят и тоалетни...
Тоалетни и на друго място могат да чистят. В болниците места за санитарки има винаги, там също има нощни смени.

Много на едро говориш. Не може така. Не може от някаква дистанцирана позиция да се казват такива неща. Какво има смисъл и какво не и кой да става санитар.
Нека запазим някакъв здрав разум в темата.
Паниката ще нараства при затягане на ситуацията и не бива да си позволяваме думи на едро. Не трябва да ставаме жестоки, защото зад повечето проблеми стоят човешки същества със семейства и желание за живот.
Според мен, трябва да се запази някакъв умерен тон.

# 13 252
Здравият разум нали не включва да поканя в дома си всички ресторантьори останали без доходи? Не исках да го пиша, но познавам един, живее до нас, определено не е с понижен стандарт. Ама за него ако остане с две коли вместо с три вече е трагедия. За такива хора не ми е жал. Останалите масово са или студенти, или с някакъв друг основен доход, това им е допълнителна и временна работа. Никой не се пенсионира като сервитьор и барман, те самите собственици ги гонят като им изстискат силиците.

# 13 253
  • София
Скрит текст:
Чудя се кое ми е по-гадно - Алибегов с неговите дълги кичури и визия на Покахонтас на стероиди или хората, които са преки потомци на Мария-Антоанета и смятат, че щом няма хляб - ами да ядат пасти бе...
Тази държава имаше пет месеца - от разпускането на мерките до сега - за да измисли какво ще прави с обслужващия персонал на заведенията. Пет месеца минаха в караници за абсолютни глупости, но никой не помисли за персонала. И е видно защо - на тези работници се гледа като на втора ръка хора. Да е учила, да е станАла нещо повече Ленчето, сега ще носи таблата и ще гладува, като не може друго да прави. Или да мие тоалетни. Или да се преквалифицира. Да се научи да коди, например, ей на програмистчетата колко взимат. Абе, Ленчето да се оправя, да е мислила с тая глава, ай сиктир.
Същото чух за актьорите, които надигнаха глас. Разглезени били, лигльовци били, излишни били, щото ние тука с пандемия се борим, алоооу, актьорчето! Ама вечер хората бичат "Откраднатите животи" и "Братята"...
Както и да е. Това е поредният пример за непростимо пропиляно време. Първият е със здравната система, дето пазехме диваните, уж за да я опазим.
Междувременно нещо да се говори за по-затегнат контрол за пристигащите? Кои държави задължаваме да идват с отрицателен PCR тест? Понеже с карантините (локдаун е отвратителна дума) по Европата - пак ще има "Ама ние не можем да ги спрем да си идват", а пък те си идват заразени и обикалят хубавичко. Но това друг път ще го мислим, разбира се.

За да си позволи държавата да издържа хора без работа, трябва да има достатъчно такива с работа, от чийто труд да се вземат пари. Хиляди професии са ставали излишни през вековете. Когато това се случи, хората си търсят друга работа. Иначе цялата система ще колабира и тези хора пак ще са без доходи.

# 13 254
Ами на мен ми ставаше лошо като се заоплакваха масово как не можели да се оправят с тези помощи, защото имали да изплащат апартамент за 200к, кредити за незнам си кво и т.н.. Значи могат да се оправят пенсионерите (минималната социална е 140 лева на месец), откъде накъде им дали популистки по 50 лева отгоре, да ги заключим вкъщи да не шават насам-натам. А нека жалим свръх талантливите ни елементи от развлекателните браншове, дето са си купили апартамент за 200к и телефон за 2к и не могат да ги изплатят, пък и щели да умрат от глад.  Айде нема нужда. Ами да проявят и те здрав разум, в края на краищата.

# 13 255
  • София
Това са общи разсъждения и не може да се генерализира за всички, в който и да е сектор. Защото и не толкова “ниско ниво”  според вас хора, скоро може да имат проблеми.
Ние също имахме загуби за първите три месеца от извънредното положение. И не сме въобще в този бранш. Никой не ни е компенсирал. Преживяхме някак.
Има хора, които няма как да се справят и вероятно не изплащат телефони за 2000.
Нека не се правим на съдници и богове. Защото животът знае 2 и 200..

# 13 256
  • София
Точно заради тези случаи, които не влизат в генерализацията, не може да се продължава така. Защото социалните помощи зависят от това да има работещи хора. Това да се поддържа на апаратно дишане бранш, който в момента не може да функционира нормално, е равно на убийство за всички хора, които имат нужда от социална подкрепа. Усилията трябва да са съсредоточено върху засилване на тези отрасли на икономиката, които в момента могат да генерират пари. Иначе икономическите и социални удари тепърва ще са жестоки.

# 13 257
  • София
Нека. Но това не отменя горните ми разсъждения.

# 13 258
Съншайн, и аз съм на нивото на Ленчето, пък и никога не ме е било срам да си го кажа. Яд ме е на мен, че не съм учила навреме, насочила съм се към повишаване на квалификацията.
Но никой не ми е длъжен. Ако преди три години се бях полакомила за повече пари, сега щях да взимам минимално майчинство. Тогава реших, че осигуровките са ми по-важни. Иначе можеше три години да взимам със 200лв. отгоре и да си свиркам. Затова става дума.
Тези хора имат проблем, но също така са част от проблема. Тръгвала съм си от интервю за работа със думите "Не му звънете", защото условията не ми понасят. Поне в големите градове, където са съсредоточени повечето нощни клубове, избор имаме.
Съчувствам на хората в малките населени места, защото там няма избор и разните шефченца си правят каквото им скимне. Но на барман в София или Пловдив, който е позволил да го водят на 4 часа, а да работи 12, въобще не мога да му влезна в положение.
Това са неща, които се мислят. И дори и хората с ниско образование, без квалификация могат да изискват. Поне в големите градове.

И да, трябва да се насочат нанякъде, защото няма вечно да могат да бачкат по клубовете. Да си видяла в нощен клуб или дискотека някоя тетка на 30-40? Може и да има тук-таме, но са съвсем за временно.

# 13 259
  • Пловдив
Ние в България от край време имаме любимото занимание да правим сметката на другия а не нашата собствена. Хора, анализирайте малко повече нещата. Ситуацията не е само "затваряме дискотеки и готово, ама не ми пука щото аз не ходя там и без това". И така да е, замислете се по веригата колко много навързани неща има - персонал, помещение, стока и т.н. Хубаво, щели чистачи да стават хората ама тая стока дето я ползват по принцип и сега не я ползват - колко дистрибутури ще останат и те без работа? Като те останат без работа и спрат да движат с колите кой ще го зарежда това гориво? Тая непродадена стока кой ще я купи? Никой не иска да е на загуба и накрая ние ще я платим тая цена дори и без да ходим на дискотеки. А тея дето не са щастливи все ще намерят какво да правят. Давам ви пример - до нас един гараж за една седмица го стегнаха и всяка вечер вътре има по 20-30 човека купон. Каква е разликата дали ще се заразят в гаража или в клуба?

Общи условия

Активация на акаунт