COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 006 343
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 13 320
  • София
Защо, те не се хранят, не се обличат, нямат семейства, деца, родители, не боледуват? С какво са по различни от теб и мен барманите,сервитьор и те, готвачи те?
Те не са виновни, но в момента трябва да се избира между хляба на сервитьора и живота на доктора.
Първите могат да работят друго, но докторът няма втори живот....

# 13 321
  • Пловдив
Е, да де. Произвеждаш за себе си, за да не умреш от глад. За глада говорим. И за труда. Защото, това, което се произвежда механизирано, за него се плаща в магазина. За другото, ти си го копаш, ако не искаш да мреш от глад. Нали гладът пак дойде на дневен ред като основен аргумент. От него ще се мре, не от вируса. Писах, че е утопия това моето. Но ако наистина няма какво да ядеш.....ще копаеш.

# 13 322
  • София
Спори се за това, че си има мярка, която е 60 на 40, обаче те искат 80 на 20, а не искат да уволняват, не искат нищо да поемат, включително хората да отидат в бюрото за безработни. Изобщо, правят си сметка, пък ако стане.
Мярката 80/20 отдавна е одобрена!
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2020/07/01/ … agane_za_naemane/

# 13 323
Има ли някой от Франция да потвърди: моя много близка казва, че болниците с оборудвани ковид отделения в Южна Франция са празни. Работи до Ница.
Там пък смятат, че макрон ще затвори, за да избегне атентат
В Ница точно не знам, но са пламнали здраво навсякъде из страната. Иначе и там си има хора с психоза и фенове на конспирациите...

За Франция днес четох из шведските медии, че  58% от отделенията за интензивно лечение в страната вече са заети от болни пациенти и с тези темпове, каквито се наблюдават през последните дни, скоро капацитетът ще е запълнен.

В Швеция днес бяха докладвани 2128 нови случаи - най-високата цифра от началото на пандемията.

Най-голямо увеличение се наблюдава в Регион Стокхолм, Упсала, Сконе (Малмьо) и Гьотеборг. И четирите региона докладват, че заразата вече е проникнала в няколко старчески домове.

Хоспитализираните се увеличават:

- 446 хоспитализирани, от които 57 в интензивни структури

# 13 324
Спори се за това, че си има мярка, която е 60 на 40, обаче те искат 80 на 20, а не искат да уволняват, не искат нищо да поемат, включително хората да отидат в бюрото за безработни. Изобщо, правят си сметка, пък ако стане.
Мярката 80/20 отдавна е одобрена!
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2020/07/01/ … agane_za_naemane/
Вероятно искат и 80/20 от бакшишите да се включват в изплатените суми?

# 13 325
Държавата е длъжна да обезщети хората, на които не им е разрешено да упражняват професия. Дали ще са в бюрото по труда, дали под формата на помощи на заплати от държавата - не могат да оставят хората без средства.. Всяка цивилизована система работи така. Оттук нататък вече проблемът със сивата икономика е толкова обширен, че.. Никой не е виновен, че избухна тази зараза.
На тях не им е забранено да упражняват професията си, защото за масата от тях това не е професия. Като редовия гражданин да отидат на борсата или да получат социални помощи - напълно подкрепям. Но да им плащат заплати с нашите данъци точно на тях - защо? В случая едни хора, повечето от които нямат професионална квалификация, искат да им се плащат заплати без да извършват нищо и без да е необходимо да са налични като кадри след някакъв период от време. Просто има персонал, който е общественозначим, ще е необходим и чиято квалификация отнема години. И такъв, който нито е общественозначим, нито е квалифициран, и дори ако в даден момент се окаже, че е необходим, няма да е проблем да се намери.

За сравнение - на учителите и възпитателите в ДГ, както и на сестрите в яслите е логично да се плащат заплати, защото са квалифициран персонал, който искаме да е незабавно на разположение в същата численост когато отворят и това е важно за голяма част от обществото.

# 13 326
  • в страната на чудесата
Има ли някой от Франция да потвърди: моя много близка казва, че болниците с оборудвани ковид отделения в Южна Франция са празни. Работи до Ница.
Там пък смятат, че макрон ще затвори, за да избегне атентат

Лейка, а тя в болница ли работи?
Да.
Аз зная какво пишат техните медии, чета.
Това са ковид интензивните легла.
Просто попитах има ли някой случайно от там.

То и в София свършиха леглата. Ама ковид леглата.
Другите 500 легла на военните да не са заети?

# 13 327
  • на пъпа на Златията
Въобще не става въпрос конкретно за заведенията. Това е конкретизация, която е просто сламка от наръч дърва на кладата дето се подпали.
Нека просто не генерализиране.
Веригите са безкрайни и включват всички сектори. Просто пример, но кма специалност туризъм, например. Някакви хора са професионалисти в това, което вършат. Елементарен пример, който не изчерпва темата. Пример.
Не може да се говорят такива неща в този момент.
Трябва умереност.
Другото е ей така да си говорим, да ни олекне.

Ами  съвсем без злост пиша.
1. Когато имаш пари трябва и да имаш и акъл къде да ги инвестираш . например - хотелиерите защо не си направиха едно стопанство  да си произвеждат храната за заведенията   , 
2. Когато си на трудов договор  докато работиш трябва да се преквалифицираш .  и ставш  дялан камък , ..Като усвоиш 2,3  умения без работа няма да останеш
.
По горе ви се даде пример - една стюардеса  става болногледачка .

Този бизнес е умрял  и  не може да се възстанови никога .
Това е неотменимия закон на капитализма . Просто фалит .
Защо са ми необходими усилия  да го съживявам .
Да плащам аз за грешките на другите ли .
Парите просто попаднаха в неподходящи хора и  неписаният закон е  че едва 10 процента са попаднали в правилните хора .
Ако имаш акъл , започваш от 0 , ако нямаш си до тук .

Ивсичката тая затра е за сметка на оная женица , която изплака че е с 3 дечица и трябва да иде на работа , и за всички ония  които живеят  на ръба на оцеляването .

Не стига че  е откраднал от народа и го е оставил на просешка тояга , сега пък  и да го спасявам .

Това затваряне е по причина на неспазване на разписани правила . Не им се дължи никакво обезщетение .

Да ги дадат директно на отрудените хорица . Те  ще решат  от какво имат нужда и  те ще спасяват който им е нужен
Ако пролетта  това беше гръм от ясно  небе , сега  не е.

# 13 328
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Цитат
Някой не вярваше, че 320 000  човека работят в нощните заведения? Че за цяла България са дори повече. Това са основни бизнеси в БГ. Ние не произвеждаме, само консумираме...
Аз на теб ли да вярвам че са толкова или на държавата че са 10 пъти по малко. Говоря за работещите в белият сектор, не в сивият. Който работи в сивият сектор съжалавям, да не се е съгласявал да работи без договор. Пък дано пандемията ни научи че икономика която се крепи на дискотеки и хотели по морето, защото аз с такова впечатение оставам покрай пандемията, няма добро бъдеще.

Цитат
Само дето не говорим само за нощните заведения... Ще последват още затваряния, фалити, съкращения. Дори и тези, които се мислят за недосегаеми, ще разберат, че всъщност не са. Тогава пак ще си говорим и ще видим колко от тях реално ще имат достъп до здравната система, освен за спешни случаи.
Ако вируса не спре да расте предстоят още затваряния на сектори, така е. За това е хубаво всички да спазват мерките а не да се мрънка за маски, и на ден по 5 конспиративни теории да се вадят от мангъровците за вируса, които напрактика постигат само едно, да внушават на хората че правителството ги лъже за вируса, за бройките, за тестовете и т.н., прави ги на маймуни с тия мерки, за това аз няма да спазвам мерките за да не съм част от послушните и слепи за световната конспирация тъпаци. Както виждаме държавата подхожда отговорно и не казва на работещите в затворените сектори, ми търсете си друга работа, какво ни занимавате с искания, а сядат и мислят как да им помогнат. Няма да оставят някой барман или сервитьорка да умре от глад спокойно. Не сме в дивия запад, в 21 век сме. Много се драматизира вече излишно според мен ситуацията с персонала на дискотеките. Никой няма да умре от глад.

Като казах мангъровци интересна статия на Слави Ангелов в тази връзка.

Откъде извират Мангъровците?
https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9164295

Пак да кажа: в Германия се спазваха мерките, маски има от 27.04. В момента 75% от инфекциите са непроследими, в понеделник влиза в локдаун. Испания, Италия, Франция : същата работа.
Та може да си спестиш глупостите за мангъровщината, защото не е това проблемът изобщо. Иначе знам, че все някой друг трябва да ни е виновен.
За Италия и Франция не мога да говоря от първо лице, но за Германия мога.
Спазването на мерките беше доста лежерно. По време на урок, в училище децата не бяха с маски, заведенията за хранене работеха- обслужвали са ме сервитьори без маска, басейни, козметици, масажисти, маските на оживени улици не бяха задължителни, в моята работа- също. Спортните клубове- колективни спортове, басейни, всичко си работеше...
Маските в магазините са задължителни, но касиерките редовно бяха с маска на брадичката или без маска.
След като бройките започнаха да растат, въведоха маски в час в училищата, касиерките си сложиха маските, на оживените улици хората си сложиха маски, спряха да се събират по много на парти или в ресторант. Ама това стана сега. Надявам се, че ще даде видим резултат.
Скрит текст:

Аз говоря за мерките, които имаше, а не за тези, които не е имало... Маските на открито не са проблемът определено. В Бавария учениците бяха с маски, гледам, че добре катерят цифрите. Касиерките не са длъжни да имат маски, ако са зад преграда(просто защото няма смисъл) , това, мисля, и Бибит ти го обясни един път.
И се спазваха мерките, които имаше. И пак са на същото дередже като България.
А ти лично какво предлагаш? Сваляме всички мерки и после какво? А да, знам, сухите съчки. И после ми говорете за емпатия.

Ти нали не си мислиш, че аз си мисля, че няма как да съм от "сухите съчки"? Защото на мен ми е ясно, че не съм безсмъртна . И мога да умра от ковид. Или от менингит например.

# 13 329
Предполагам на всички ни е ясно, че.тепърва ще има голяма.вълна от безработни. Най-вероятно ще секнат и поръчки от Европа към наши производители. Също така, едва ли някой храни илюзии, че ще има щедри обезщетения. В момента даже за медиците сумите са смешни и се плащат при безброй условия. Всички в сферата на изкуството и културата също са отвъд ръба още от март.  Но това е пряк резултат от разпространението на вируса. И всъщност мерките лятото бяха много половинчати навсякъде. Маска в магазина за 15 мин. при без маска цял ден на работа и в клас, пътувания, излизане по заведения и т.н. няма как да сработи.
И сега въпросът е какво трябва да се прави? Интересно ми е мнението на Gabito.

# 13 330
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Цитат
Някой не вярваше, че 320 000  човека работят в нощните заведения? Че за цяла България са дори повече. Това са основни бизнеси в БГ. Ние не произвеждаме, само консумираме...
Аз на теб ли да вярвам че са толкова или на държавата че са 10 пъти по малко. Говоря за работещите в белият сектор, не в сивият. Който работи в сивият сектор съжалавям, да не се е съгласявал да работи без договор. Пък дано пандемията ни научи че икономика която се крепи на дискотеки и хотели по морето, защото аз с такова впечатение оставам покрай пандемията, няма добро бъдеще.

Цитат
Само дето не говорим само за нощните заведения... Ще последват още затваряния, фалити, съкращения. Дори и тези, които се мислят за недосегаеми, ще разберат, че всъщност не са. Тогава пак ще си говорим и ще видим колко от тях реално ще имат достъп до здравната система, освен за спешни случаи.
Ако вируса не спре да расте предстоят още затваряния на сектори, така е. За това е хубаво всички да спазват мерките а не да се мрънка за маски, и на ден по 5 конспиративни теории да се вадят от мангъровците за вируса, които напрактика постигат само едно, да внушават на хората че правителството ги лъже за вируса, за бройките, за тестовете и т.н., прави ги на маймуни с тия мерки, за това аз няма да спазвам мерките за да не съм част от послушните и слепи за световната конспирация тъпаци. Както виждаме държавата подхожда отговорно и не казва на работещите в затворените сектори, ми търсете си друга работа, какво ни занимавате с искания, а сядат и мислят как да им помогнат. Няма да оставят някой барман или сервитьорка да умре от глад спокойно. Не сме в дивия запад, в 21 век сме. Много се драматизира вече излишно според мен ситуацията с персонала на дискотеките. Никой няма да умре от глад.

Като казах мангъровци интересна статия на Слави Ангелов в тази връзка.

Откъде извират Мангъровците?
https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9164295

Пак да кажа: в Германия се спазваха мерките, маски има от 27.04. В момента 75% от инфекциите са непроследими, в понеделник влиза в локдаун. Испания, Италия, Франция : същата работа.
Та може да си спестиш глупостите за мангъровщината, защото не е това проблемът изобщо. Иначе знам, че все някой друг трябва да ни е виновен.
За Италия и Франция не мога да говоря от първо лице, но за Германия мога.
Спазването на мерките беше доста лежерно. По време на урок, в училище децата не бяха с маски, заведенията за хранене работеха- обслужвали са ме сервитьори без маска, басейни, козметици, масажисти, маските на оживени улици не бяха задължителни, в моята работа- също. Спортните клубове- колективни спортове, басейни, всичко си работеше...
Маските в магазините са задължителни, но касиерките редовно бяха с маска на брадичката или без маска.
След като бройките започнаха да растат, въведоха маски в час в училищата, касиерките си сложиха маските, на оживените улици хората си сложиха маски, спряха да се събират по много на парти или в ресторант. Ама това стана сега. Надявам се, че ще даде видим резултат.
Скрит текст:

Аз говоря за мерките, които имаше, а не за тези, които не е имало... Маските на открито не са проблемът определено. В Бавария учениците бяха с маски, гледам, че добре катерят цифрите. Касиерките не са длъжни да имат маски, ако са зад преграда(просто защото няма смисъл) , това, мисля, и Бибит ти го обясни един път.
И се спазваха мерките, които имаше. И пак са на същото дередже като България.
А ти лично какво предлагаш? Сваляме всички мерки и после какво? А да, знам, сухите съчки. И после ми говорете за емпатия.

Ти нали не си мислиш, че аз си мисля, че няма как да съм от "сухите съчки"? Защото на мен ми е ясно, че не съм безсмъртна . И мога да умра от ковид. Или от менингит например.
Добре, но продължаваш да не отговаряш на въпроса по какъв начин държавите да се противопоставят на вируса.

# 13 331
Ами според мен няма особено какво да се направи. Освен да спазваме дистанция и да си ограничим контактите. Единственият начин да се контролира подобен патоген за мен е или чрез ефективно лечение или ефективна ваксина.

# 13 332
  • При семейството си
Габито няма решение, освен всички да го караме и който оцелее. Както каза Лъвица, който има такива идеи, не е лошо първо да вземе един калкулатор.

То и идеите с “чука и танца” виждаме колко сработват.
Но ще го удряме този вирус, де, въпросът е колко време, защото скоро няма да танцуваме плавен валс с него.

# 13 333
Всъщност сработват добре там, където са научили танца. Аз друго се чудя, 9 месеца след началото на пандемията дали пак СЗО и Китай ще са виновни за нашите провали или може би ще има известна самокритика.

# 13 334
Ами според мен няма особено какво да се направи. Освен да спазваме дистанция и да си ограничим контактите. Единственият начин да се контролира подобен патоген за мен е или чрез ефективно лечение или ефективна ваксина.
Тъй. Лекарство няма, ваксина скоро също може и да няма. От дистанцията и ограничаване на контактите, кое колко се спазва? А където няма възможност за дистанция, какво трябва да правим? Значи пак стигаме до там да лягаме и да мрем. Точно на теб ли трябва да обяснявам, колко нехуманно е това?

Общи условия

Активация на акаунт