COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 005 785
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 13 770
В Гърция слагат под блокада най засегнатите райони от вируса: Солун, Лариса и област Родопи.
https://news.bg/disasters/koronavirus-blokada-na-solun-i-oblastt … rna-gartsiya.html

Министърът на гражданската защита Никос Хардалиас. "Средната възраст на новозаразените предполага, че има голяма корелация със събиранията за забавления, спорт и други дейности"

Днешното решение поставя Солун, централния град Лариса и северната област Родопи в най-високата рискова категория от четиристепенната скала за оценка на риска в Гърция. В най-високата категория са забранени публични или частни събирания, а движението между области е забранено.

# 13 771
Стига сте дъвкали докторите от Пирогов, това е една от болниците, които поемат най-големия удар. Каза го Балтов ако не сте чули и разбрали - болни лекари в лека форма на Ковид лекуват пациенти. Остава и маска да сложат докато работят, не стига че не могат да дишат добре. Най-вероятно е това, никой няма да си рискува здравето и живота, особено лекар без предпазна маска.
Можете ли да четете? Аз какво казах:
Въобще не искам да ги упреквам, да носят каквото и както искат. Те са лекари и могат най-добре да преценят.
Упрекът ми беше към Балтов.
А и въобще не съм човек, който ще се разпищи, че някой си не носел маска.

# 13 772
  • на пъпа на Златията
Щом търсят донори на кръв  значи тия антитела не са толкова слаби .

# 13 773
  • София
Стига сте дъвкали докторите от Пирогов, това е една от болниците, които поемат най-големия удар. Каза го Балтов ако не сте чули и разбрали - болни лекари в лека форма на Ковид лекуват пациенти. Остава и маска да сложат докато работят, не стига че не могат да дишат добре. Най-вероятно е това, никой няма да си рискува здравето и живота, особено лекар без предпазна маска.
Можете ли да четете? Аз какво казах:
Въобще не искам да ги упреквам, да носят каквото и както искат. Те са лекари и могат най-добре да преценят.
Упрекът ми беше към Балтов.
А и въобще не съм човек, който ще се разпищи, че някой си не носел маска.
Врабчо, коментарът беше по-скоро към мен.

# 13 774
  • Bulgaria
Аз подозирам, че този човек е изчистен от вируса, защото споменаха, че е хоспитализиран от 12 дни. Сега дали лекарят не носи маска, защото скоро е прекарал вируса и има имунитет или пациентът вече не е заразен, не знам, а може и двете да са. На мен ми направи впечатление, че показаха млада жена, която е хоспитализирана, а с нея се е лекувала и млада мед. сестра.

# 13 775
Стига с тва следене, хора. Голяма работа, че са пуснали специално приложение. Нима не сме всички вече със смартфони, които ни "следят" 24/7. Било диктатура в Азия? А тук не е ли? Даже сами си даваме съгласието да ни събират и продават данните.
Ако утре Ейпъл пуснат най-новите технологични смартфони, които се имплантират под кожата, хиляди ще са на опашка и доброволно ще дават по няколко хилядарки, за да го имат.
Но това, че Южна Корея използва информацията от мобилните оператори е следене и диктатура?
Направете си експеримент. Харесайте си някаква стока, каквато никога не сте търсили и не бихте си купили. Без да търсите през телефона, поговорете с някой колко искате да си вземете, ама точно това. До два дена рекламата ще ви е на всички сайтове. И това е с вашето изрично одобрение. Ама да се спре пандемията по този начин не може. Странна логика.
Малко изеън темата, но на мен ми се е случвало няколко пъти в обедна почивка ( например) да се заглеждам ( без да влизам) в детски магазин или за чанти. Прибирам се в офиса и при отваряне на новини ми се появяват реклами за детски стоки и чанти. Нямам фейсбук.

# 13 776
  • на пъпа на Златията

Точно така . Ама да има  за нещо да се мрънка .
Даже не си спомням мисля че някой каза . Ами аз че ще се заразя , ще се заразя , ами после да ми е по леко да работя . Ми така разсъждават младите лекари .

# 13 777
Щом търсят донори на кръв  значи тия антитела не са толкова слаби .
Наскоро доказаха, че лечението с плазма е неефикасно и дори противопоказно за пициенти с тежки симптоми. По-скоро има смисъл на ранен етап на заболяването.

# 13 778
Ще назрявар всякакви бунтове .. студентите ги скубят по една шапка пари на семестър и накрая ДО.
Не знам в какви училища и университети учат децата ви, но масово има практики или лабораторни упражнения, които трябва да се вземат присъствено, защото трябва да се види всичко на живо.
Не искам да ме лекува студент завършил дистанционно, да ми поправя колата завършил ПГ също..

Да се смея или да Ви порицавам заради невежество? Засега медицинските университети в България ще удължат учебната година. Няма да Ви лекуват лекари, завършили дистанционно. Никой не казва, че е приятно, но не проектирайте недоволството Ви от мерките и върху обучението на медиците. По-скоро се притеснявайте дали като завършат ще останат в България.

Порицание? Нима не е ясно, че пада качеството на обучението и министърът го каза - ДО = ниско качесто на образованието. Едно е регулярно да се ходи на лабораторни,  всеки нов материал да се упражни веднага, а съвсем друго е 3 м сухо учене и после за 2 седмици всички лабораторни упражнения накуп с недобре усвоена теория.
Същото е и в професионалните гимназии

# 13 779
Olive, това след като е обяснил как да си "изпечем" и "дезинфектираме" вируса в микровълновата ли е? Не е конкретно или лично към теб. Каза, че си гледала и заради това.
Недопустимо е да си позволи да изглежда нелепо. Аз лично не им следя медийните изяви, но има хора, на които им е важно. Пролетта Мутафчийски ползваше маската си, за да си бърше очилата. Това са малките камъчета, които обръщат колата.
На мен снимката ми предизвика усмивка. Да не забравяме, че и те са хора, а и нямат "втори дубъл".
Важното е да се вземат адекватни мерки и да се затегне контрола, но за съжаление все още не виждам това. А с близки " в риск"
не мога да съм оптимистка.

# 13 780
  • София
Тесла,  може ли повече информация за повторно запазените? Казваш "почнаха да валят", за това питам.

До 26 октомври в света са известни 24 доказани случая на реинфектиране - https://www.washingtonpost.com/business/can-you-get-covid-twice- … 6e138b_story.html
Това тотално противоречи на твърдения като "заразените повторно почнаха да валят".
rorik, то хубаво... ама... ние не сме на север.
Че те в България са само 2-ма от тия 26 случая - заместник-кмета на Русе и ямболски лекар. Сега, дали са взети предвид в статистиката по-горе...
Мен ми е чудно друго - пише, четох, че в Бергамо пак има доста сериозен брой, пак като най-сериозен регион със заразени се очертава, там бяха стигнали до доста сериозен групов имунитет. Върти ми се изследване сред 1000 души - в 57% имало антитела. Ако се пак се пълнят отделенията, не означава ли, че скоро ще очакваме да "валят" данни за повторни случаи и от там....

# 13 781
Тайван, една от държавите, успешно справящи се с пандемията. Много интересен документален филм с английски субтитри. Успехът на Тайван не е случаен, а зад него стои огромно количество труд, организация, интелигентно планиране и бърза реакция:

"Не знаехме какво точно се случва в Китай, затова си представяхме най-лошото"

https://www.youtube.com/watch?v=dOjMNtXpyqc&feature=youtu.be

Интересно е да се види как се справят най-добрите.

# 13 782
Телефоните на спешна помощ прегряват от обаждания заради Ковид. Това създава опасност хора в риск с други заболявания, а и във влошено състояние заради Ковид, да не получат навреме спешна помощ, защото не могат да се свържат. Ще се създаде специален спешен телефон на който болните от Ковид, да викат бърза помощ. За да заработи новата спешна линия се търсят студенти по медицина.

„Само за 2-3 часа се натрупват 60-80 адреса за коронавирус. И отделно са другите спешни адреси”, обясни говорителят на Бърза помощ - София Катя Сунгарска.

https://stolica.bg/koronavirus/telefon-samo-za-COVID-19-otkrivat … na-pomosht-sofiya

# 13 783
Боже, пълна глупост! Защо студенти по медицина? Да не би в 112 да работят само мед. лица/

# 13 784
  • София
Скрит текст:
Тесла,  може ли повече информация за повторно запазените? Казваш "почнаха да валят", за това питам.

До 26 октомври в света са известни 24 доказани случая на реинфектиране - https://www.washingtonpost.com/business/can-you-get-covid-twice- … 6e138b_story.html
Това тотално противоречи на твърдения като "заразените повторно почнаха да валят".
rorik, то хубаво... ама... ние не сме на север.
Че те в България са само 2-ма от тия 26 случая - заместник-кмета на Русе и ямболски лекар. Сега, дали са взети предвид в статистиката по-горе...
Мен ми е чудно друго - пише, четох, че в Бергамо пак има доста сериозен брой, пак като най-сериозен регион със заразени се очертава, там бяха стигнали до доста сериозен групов имунитет. Върти ми се изследване сред 1000 души - в 57% имало антитела. Ако се пак се пълнят отделенията, не означава ли, че скоро ще очакваме да "валят" данни за повторни случаи и от там....

Възможно е, но дори и по 100 да умножа 26 - отново не мога да кажа, че "повторните случаи валят". Не го казвам, за да се заяждаме, просто тук има моменти, в които тонът е... излишно истеричен.
Повторните случаи валели, имунитет не се изграждал (въпреки че редица имена в науката са на обратно мнение), ваксина няма да има, защото той вирусът много мутирал (няма доказателства за сериозни мутации до момента). Не може на всяко едно такова твърдение някой да минава, да вади доказателства, че хич не е така, а немалко потребители вече са се панирали необратимо.
Бергамо ще е образец какво става, когато вирусът удари два пъти едно и също място и може би ще видим какво е и ще се поучим, защото за мен реално в момента ни удря истинска първа вълна, а не втора.
Междувременно науката ще си свърши работата. Всяка медия гледа да изскочи със сензация - заразен за втори път, заразен за трети път, шок, бомба, само при нас четете!!! На мен ми е по-важно какво казват науката и числата.

Общи условия

Активация на акаунт