COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 001 137
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 15 420
Относно това, което се изнася от РЗИ като данни. Малка община под община Бургас. От 3 дни изчезна в статистиките на РЗИ. ( по официалните им данни , които се обявяват на сайт всеки ден няма случай от началото на пандемията). Днес при разговор с РЗИ Бургас - ами не знаят защо не я обявяват общината вече но от 1 септември до 1 Ноември има 361 болни ( някой оздравели, други активни и един починал). Дума ставаше защо едно е публукувано , а съвсем друго е в техните бумаги.

# 15 421
  • София
Най-вероятно в Бразилия, както и в други по-бедни държави, се правят малко тестове и цифрите им никак не са меродавни, мен много ме съмнява и Индия, като знам там какви тълпи и мръсотия са, няма как да са ограничили заразата с мерки, сигурно просто не тестват.

Тоест, да разбирам, че като не тестват и не вземат мерки, въпреки това заразата се самоограничава. Нещо като в Африка.
Така излиза.
По-скоро заразата се увеличава, особено при по-бедното население, което е мнозинство, но не тестват и случаите не влизат в статистиката, при тяхното милиардно население дори всички да го прекарат  и умрат 1-2%, равняващи се на няколко милиона, няма особено да се забележи.
Ако 6-то място в света по смъртност на 1 млн. не отразява реалната картинка .....

# 15 422
На всичкото мазало,да излезеш в национален ефир и да се изтъпаниш “Правителството взе всички мерки,говорим за това отдавна,една от най-подхотвените за ситуацията държава сме”(Теменужка Петкова).
Абе тия хора от къде я вадят тая безгранична наглост?!?
Това е да нямаш въобще връзка с реалността.  Защото ако тя или някой от семейството й кихне, ще им предложат веднага стая във ВМА, откъдето ще благодари на лекарите колко са мили и загрижени.

# 15 423
Според мен не е редно ЛЛ да се занимава с ковид болни и контактни - огромнта част от хората, които се нуждаят от тях не са с ковид. Основно правило при инфекциозни болести е да не се смесват потоците.
Редно е да се организира структура от доболнична помощ занимаваща се само с ковид.

Давам пример с Англия, защото за съжаление ми се налага да посещавам и поликлиника и болница'
Още от март месец на входа на поликлиниката стои огромен надпис, че болни с ковид симптоми/изброени са/не се допускат/друг е въпроса, че в поликлиниката влизаш след записан час онлайн, или по телефон/
След това с големи букви е написано на кой телефон/онлайн адрес да се обадиш ако имаш такива симптоми.

Ковид линията е тази, чрез която си запазваш час за тест, дават ти се насоки, праща ти се линейка, дава ти се документ за работодател/ако не си на работа над 14дни/, а записите и кореспонденцията се записват и следят.

Има една особенно съществена разлика обаче - електронното досие... където и да отида само с име и дата на раждане ми виждат всички заболявания, лечения, изследвания.....

# 15 424
Извинете ако е пускано.Сагата на една майка и болните й деца!
https://www.facebook.com/1673386409/posts/10215420877389802/
И аз ще си позволя да го цитирам и го смятам за много полезно, благодаря за разказа и споделянето Sad
Няколко пъти питах тук къде отиват децата с Ковид, дори тук нямаше отговор Sad
Описаният път с фургони и СП е...зловещ.

# 15 425
Идеята за ДКЦ все пак е логична. Най-малкото сградите са проектирани за здравни заведения, с условията за проветряване и прочие, има рентген и лаборатория. Няма нужда да се търси специално сграда. Хората ходят и без това и нужда от организация има. Сегашното разделение на имунизации и прегледи при ЛЛ си е проформа. Моята е в поликлиника, абсолютно проформа е в цялата поликлиника, така че не е само аз да си сменя ЛЛ. Тази идея си е логична и не е нужно да я четат тука. Сега, че тука има по-логични идеи от тия на МЗ, вече е проблем.
Сериозно ли има условия за проветряване в ДКЦ-тата?
ЛЛ на нашите е в такова. Всеки път, като ходя, получавам клаустрофобия в този тесен коридор, наблъскани сто човека без отворен прозорец. ДКЦ-то в нашия квартал е същата работа.
Това е най-неподходящото място за ковид кабинети. Според мен кабинетът трябва да е самостоятелен и да може да се чака навън.

Ми то няма що да откриваме за пореден път топлата вода - в много страни минаха през това още пролетта. Слага се във всеки квартал по един фургон, каравана, барака,  в краен случай армията ще услужи с палатки. Опашката стои отвън на открито и на дистанция, та ако има незаразени, да е по-малка вероятността да прихванат, докато чакат. И всеки кашлящ, сополив или подозиращ, че се е заразил от контакт с болен да може да отиде да се тества.
Теоретично е много лесно за организиране. В нашите родни условия обаче ще има проблеми.
Първо - откъде да се вземат толкова лаборанти, които да взимат пробите. Такива хора трябваше да бъдат обучени досега. Защото ако пробата не е взета правилно, ползата от тестването е никаква, даже обратно - част от хората ще се успокоят, че са здрави и ще продължат да разнасят заразата.
Второ и главно - кой ще плати тестовете. Държавата, както се видя, няма такова намерение, кътаме си "мазнинките", сигурно ще купуваме и подводница.
И, разбира се, националният манталитет. За да има смисъл от тези тестове, направилите ги трябва да седят изолирани, докато излезе резултата, а не да се разходят до мола или да идат "за последно" на кръчма.

Физическото включване на ЛЛ във веригата само ще допринесе за разнасяне на заразата. Телефонното се видя колко работи.

# 15 426
примерът на Словакия и Ливърпул ми говори, че скоро доста държави ще се ориентират към такъв вид тестване с бързи антиген-проби, иначе ни остава наистина само поведението, предписано от Дростен - дръжте се сякаш сте заразени, както и хората около вас

напъни в тази посока има и у нас
Цитат
Дневник, 11:29
Търси се изясняване на епидемиологичната обстановка в страната
Властта започва процес по изясняване епидемиологичната обстановка в страната във връзка с епидемията от COVID-19. Идеята е да се направят максимален брой антигенни тестове, съобщи пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. В процес на договаряне е доставката на тези тестове. До 6 ноември трябва да се създаде нужната организация навсякъде, където има лечебни заведения със 100% държавна собственост, както и такива с над 50%. Пред тях ще се поставят мобилни постройки, тип фургони за взимане на проби.

много "оптимистично", ако все още сме в процес на договаряне

# 15 427
Не мога да повярвам, че има хора, които обвиняват политиците за ситуацията с бройките. Хаосът в болниците и с РЗИ е изцяло тяхна вина. Но бройката на заразените и съответно бройката на починалите е изцяло наша, като общество.

Не били информирани - всеки има телефон, може би 90% от хората имат смартфон, цъкат из Фейсбук, ама не чули и не разбрали за мерките... Масово хората имат ТВ и гледат новини.
Или не - и по цял ден са вкъщи, изолирани от целия свят, без да ходят до магазина, до аптеката? Моля ви се...

На всеки ли трябва да се назначи полицай на 24 часова смяна, за да повтаря като папагал - Маска, Дистанция, Хигиена?
И какъв контрол - нали охраните по моловете го казаха - правят забележка и като отминат - свалят маските.

Контрол трябва да има и той е от всеки един от нас като лица, които извършват дадени услуги и работа и си изпълняват задълженията!
Продавачките трябва да отказват да продават на хора, които не са носили маска в магазина. Шофьорът на автобуса да не тръгне от спирката (а на него трябва някой от возещите да му сигнализира, че има човек без маска). Сервитьорът да откаже да обслужи хора, които са влезли в заведението без маски. Ръководителите да уволняват дисциплинарно служителите/работниците, които не носят маски.
Учителите да гонят ученици без маски и да пишат неизвинени отсъствия. Директорите да изключват ученици, с достигнат брой неизвинени отсъствия.
Родителите да научат децата си да спазват мерките и самите те да дават пример.
И т.н.

Това, което може да направи държавата е да събира данни за хората, които не са носили маска, и ги поставят в списък на чакащите за лечение, когато местата в болниците се освободят. Да пуснат полицаи да изискват ЛК и да вписват информацията в системата.

За това ще се случи и това, което Мутафчийски каза на Бенатова. И сме си го заслужили. Съжалявам, но не мога да бъда лицемерна.
Нямат вина управляващите, че сме едно стадо овце. Много ми е тъжно за лекарите и за хората, които са спазвали мерките, но заради овцете са се заразили.

Скрит текст:
Нося маска от март месец. Много често я слагам и навън, защото виждах, че хората не спазват дистанция. Не е имало 1 път, в който да съм влязла в затворено помещение без маска. Винаги нося дезинфектант и пръскам ръцете си с него.
Ограничих контактите сериозно, но съм излизала на заведения през лятото (~5% в сравнение с предишното, и то само на открити такива), с по 1-2 човека, спазвайки дистанция и почиствайки приборите/чашите с дезинфектант. Когато съм се срещала с нови хора, винаги съм спазвала дистанция около 1 м от тях. Работните срещи са били в 99% от случаите по телефона/Скайп/Зуум.
В градския моля да се слагат маските. В магазините също, както и да се спазва дистанция.
Забранила съм на баща ми да излиза освен до магазина, аптеката, банкомата и за кратка разходка за да си направи крачките, САМ, още от март месец. Ходи на разходки с колата извън града, сам, ако има други хора, дори и да е открито, си слага маската. На 65 г. започна да използва ЗУУМ за срещи с приятелите и колегите си, които също са на възраст между 60 и 75 г. Трудно ми беше да го науча, защото и той малко пренебрегваше колко е заразен вируса, но винаги е вярвал в него. Започна да пие и витамини. Има няколко срещи с 1-2 приятели на живо, но пази дистанция. Каквото съм могла съм го направила. А той понякога се държи като малко дете и ми беше много трудно да го убедя да ме изслуша. В началото на пандемията, когато нямаше маски никъде, се отчаях и му уших самичка една маска от старо мое боди, защото той е астматик и я изпратих на сутринта с куриер.
Сестра ми е малко по-разумна и не беше нужен такъв контрол от моя страна. Но каквото можах, аз лично направих.

Бях в Германия до скоро за близо месец. Не видях нито 1 човек без маска или с неправилно поставена маска без да му бъде направена забележка мигновено от някой наоколо. Не видях нито един път контролиращ орган. Но видях хора, които ако видеха някой, който да си е сложил маската под носа, веднага правеха забележка. Агресия нямаше!

# 15 428
За тестването хората си плащат, тестове се правят. Но след теста накъде? Леките случаи да минават все пак слушалка, снимка. Това ще облекчи адски много системата.
Ако щете лл да се организират по двойки, ковид и други случаи
Абе да бяха организирали поне електронната рецепта за хронично болните, да не висят вечно в проклетите  им срокове за глупавите рецептурни книжки!

# 15 429
На мен ми е интересно какво ще се реши за училищата. ББ каза, че след изтичането на 14- те дена всички деца си се връщат в училище и ще се действа локално. Обаче учителите са изпратили отворено писмо, с което искат преминаване към ДО за абсолютно всички ученици във всички училища. Та да видим чия молба ще се уважи - на родителите или на учителите

На които са по-гласовити. Както обикновено пред Спасителя на нацията.

# 15 430
Проблемът е точно дупката между положителния тест и предумирачката. Дори на плюс тест човек да се чувства ок и да кажем, че няма нужда от снимка, след седмица “умерени” симптоми трябва да има как да му се провери обективно състоянието.

# 15 431
За тестването хората си плащат, тестове се правят. Но след теста накъде? Леките случаи да минават все пак слушалка, снимка. Това ще облекчи адски много системата.
Ако щете лл да се организират по двойки, ковид и други случаи
Абе да бяха организирали поне електронната рецепта за хронично болните, да не висят вечно в проклетите  им срокове за глупавите рецептурни книжки!
Да да баба Пена с два имейл адреса даже... Единия специално за рецепти...

# 15 432
Вие не разбрахте ли, че личните лекари не искат да преглеждат Ковид пациенти? Предпочитат да си пишат направления, да заверяват здравни книжки и да ваксинират бебета. Съжалявам, че съм толкова рязка, но ми дойде в повече това лицемерно поведение вече няколко месеца, то не бяха зелени коридори за бебета, то за хронично болни, и т.н. За капак и няколко техни колеги, които нямат този лукс да се крият зад графици в интернет и съобщения да не ги посещаваме със симптоми починаха. Да кажат откровено - не искаме това да го поемем, както стана с тестовете дето щяха да ни ги правят в кабинетите си. Тогава ще се търси друго решение. Сега се мрънка и се врънка колко били застрашени и ощетени другите им пациенти, дето те пък сега не стъпват въобще при тях. Да ви кажа да са живи и здрави аптекарите дето дават без рецепта лекарства, че ако се наложи и за рецепта да се тътрим до личните лекари отиде пет дни до започване на лечението. Електронната рецепта както се разбра все още е мит. Електронния болничен и направление също.
Барса, баба ти Пена сигурно има внуци, деца или съседи с интернет и смартфон. В малките населени места и селата е друго, но там няма и струпване на хора  както в големите градове

# 15 433
Не мога да повярвам, че има хора, които обвиняват политиците за ситуацията с бройките. Хаосът в болниците и с РЗИ е изцяло тяхна вина. Но бройката на заразените и съответно бройката на починалите е изцяло наша, като общество.

Скрит текст:
Не били информирани - всеки има телефон, може би 90% от хората имат смартфон, цъкат из Фейсбук, ама не чули и не разбрали за мерките... Масово хората имат ТВ и гледат новини.
Или не - и по цял ден са вкъщи, изолирани от целия свят, без да ходят до магазина, до аптеката? Моля ви се...

На всеки ли трябва да се назначи полицай на 24 часова смяна, за да повтаря като папагал - Маска, Дистанция, Хигиена?
И какъв контрол - нали охраните по моловете го казаха - правят забележка и като отминат - свалят маските.

Контрол трябва да има и той е от всеки един от нас като лица, които извършват дадени услуги и работа и си изпълняват задълженията!
Продавачките трябва да отказват да продават на хора, които не са носили маска в магазина. Шофьорът на автобуса да не тръгне от спирката (а на него трябва някой от возещите да му сигнализира, че има човек без маска). Сервитьорът да откаже да обслужи хора, които са влезли в заведението без маски. Ръководителите да уволняват дисциплинарно служителите/работниците, които не носят маски.
Учителите да гонят ученици без маски и да пишат неизвинени отсъствия. Директорите да изключват ученици, с достигнат брой неизвинени отсъствия.
Родителите да научат децата си да спазват мерките и самите те да дават пример.
И т.н.

Това, което може да направи държавата е да събира данни за хората, които не са носили маска, и ги поставят в списък на чакащите за лечение, когато местата в болниците се освободят. Да пуснат полицаи да изискват ЛК и да вписват информацията в системата.

За това ще се случи и това, което Мутафчийски каза на Бенатова. И сме си го заслужили. Съжалявам, но не мога да бъда лицемерна.
Нямат вина управляващите, че сме едно стадо овце. Много ми е тъжно за лекарите и за хората, които са спазвали мерките, но заради овцете са се заразили.

Скрит текст:
Нося маска от март месец. Много често я слагам и навън, защото виждах, че хората не спазват дистанция. Не е имало 1 път, в който да съм влязла в затворено помещение без маска. Винаги нося дезинфектант и пръскам ръцете си с него.
Ограничих контактите сериозно, но съм излизала на заведения през лятото (~5% в сравнение с предишното, и то само на открити такива), с по 1-2 човека, спазвайки дистанция и почиствайки приборите/чашите с дезинфектант. Когато съм се срещала с нови хора, винаги съм спазвала дистанция около 1 м от тях. Работните срещи са били в 99% от случаите по телефона/Скайп/Зуум.
В градския моля да се слагат маските. В магазините също, както и да се спазва дистанция.
Забранила съм на баща ми да излиза освен до магазина, аптеката, банкомата и за кратка разходка за да си направи крачките, САМ, още от март месец. Ходи на разходки с колата извън града, сам, ако има други хора, дори и да е открито, си слага маската. На 65 г. започна да използва ЗУУМ за срещи с приятелите и колегите си, които също са на възраст между 60 и 75 г. Трудно ми беше да го науча, защото и той малко пренебрегваше колко е заразен вируса, но винаги е вярвал в него. Започна да пие и витамини. Има няколко срещи с 1-2 приятели на живо, но пази дистанция. Каквото съм могла съм го направила. А той понякога се държи като малко дете и ми беше много трудно да го убедя да ме изслуша. В началото на пандемията, когато нямаше маски никъде, се отчаях и му уших самичка една маска от старо мое боди, защото той е астматик и я изпратих на сутринта с куриер.
Сестра ми е малко по-разумна и не беше нужен такъв контрол от моя страна. Но каквото можах, аз лично направих.

Бях в Германия до скоро за близо месец. Не видях нито 1 човек без маска или с неправилно поставена маска без да му бъде направена забележка мигновено от някой наоколо. Не видях нито един път контролиращ орган. Но видях хора, които ако видеха някой, който да си е сложил маската под носа, веднага правеха забележка. Агресия нямаше!
Напротив - изцяло на политиците е вината!
Управляващите/те за това се наричат и управляващи/ са тези които трябва да управляват и водят държавата как да премине през поредното предизвикателство - в случая пандемията.
Техния коректив са политиците-опозиция.
В ръцете на политиците са създаването на законите.
В ръцете на политиците е разпределението на бюджета
В ръцете на политиците е пропагандата

При наличието на толкова много генерали във власта.... войниците трябва да вземат решения...
Това е пълен абсурд!

# 15 434
Баба Пена има деца. Ако няма, да го отбележи.
Нека не намесваме изключенията. Трябва да се мисли за масата.
И повярвай ми има баби и дядовци като баща ми, които разбират от интернет. Все пак от 20 г. вече има интернет в почти всеки дом.
Съседката ни във Варна е на 80+ г. и редовно си ползва Скайп. Има си и имейл.
Не живеем в 1950 г.

Лейди бърд, прочети ми целия пост преди да цитираш част от него.
Закони има, бюджет има. Пропаганда, кое наричаш - 1 Мангъров?

Войниците на фронта взимат решения естествено. Те не чакат някой да им каже - направи крачка напред, после наляво, после стреляй. Те следват общи команди. Нека не чакаме управляващите да правят микромениджмънт. Защото това е бягане от лична отговорност, а такава имаме, защото сме част от обществото.

Общи условия

Активация на акаунт