Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 3

• 71 080
  • 779
  •   1
Отговори
# 60
С камък в бъбрека съм,много ли са притеснителни тия резултати.
ПКК е добре,само левкоцити при норма 3,50-10.50 са 10.56

Резултатите от урината показват възпалителен процес. Стерилна урина пускана ли е?
Трябва да отидеш на нефролог по възможно най-бързия начин, за да види какво се случва и да назначи лечение.

# 61
A какво значи стерилна урина? Има ли значение по кое време на деня се изследва? Питам защото аз като правя такова изследване (не в БГ) никога не са ми казвали при какви условия. Лабораторията отваря в 11. Аз до тогава съм, яла, пила кафета, до тоалетна съм ходила....Дали е стерилна урината която съм давала?

# 62
A какво значи стерилна урина? Има ли значение по кое време на деня се изследва? Питам защото аз като правя такова изследване (не в БГ) никога не са ми казвали при какви условия. Лабораторията отваря в 11. Аз до тогава съм, яла, пила кафета, до тоалетна съм ходила....Дали е стерилна урината която съм давала?

В никакъв случай не е стерилна. Стерилна се дава за микробиологична лаборатория, като се взима от първата сутрешна урина след внимателно измиване предварително - средна струя и то в стерилен контейнер. Това изследване се прави, за да се види има ли бактерии в урината. Проба, която е правена в 11 часа, дори на това изследване (общо химическо изследване + седимент или по-познато като обикновена урина), което виждам, може да не е съвсем достоверна.
Виждам, че това изследване е правено в БГ. Съветвам Ви наистина да отидете на нефролог и той да Ви обясни точно какви изследвания на урината да направите и да Ви каже как, за да няма грешни резултати.

# 63
Благодаря Ви. Аз съм друг потребител (да се разгранича от съфорумката с камък в бъбрека), но също трябва да повторя изследване на урина скоро. Но не знам до колко ще са достоверни по начина по който ми ги правят. Няма от къде да взема стерилен контейнер, а от докторския кабинет няма да ми дадат за в нас. Мога да ползвам разни бурканчета из нас, но едва ли ще са стерилни, макар и измити. На скоро попитах тук някой дали е чувал за hyaline cast в урината, но не отговори никой. Предполагам хората не знаят. Аз специално ще трябва да повторя изследването заради това.

# 64
Благодаря Ви. Аз съм друг потребител (да се разгранича от съфорумката с камък в бъбрека), но също трябва да повторя изследване на урина скоро. Но не знам до колко ще са достоверни по начина по който ми ги правят. Няма от къде да взема стерилен контейнер, а от докторския кабинет няма да ми дадат за в нас. Мога да ползвам разни бурканчета из нас, но едва ли ще са стерилни, макар и измити. На скоро попитах тук някой дали е чувал за hyaline cast в урината, но не отговори никой. Предполагам хората не знаят. Аз специално ще трябва да повторя изследването заради това.

Ох, извинявай, изобщо не обърнах внимание, че отговарям на друга потребителка.
Не съм чувала за тези hyaline cast, но явно са някакви утайки, за такова нещо не е нужно да се прави стерилна урина. Тя е само за бактерии.
Хубаво е обаче дори и обикновената урина да е от първата сутрешна, но пък стои въпросът, че самата проба трябва да се занесе до 2 часа в лабораторията. Иначе въпросните стерилни контейнерчета по принцип не се дават от докторите, а се продават в аптеките.
Ако не се лъжа, ти си в Щатите и знам, че там всичко е крайно различно, но виждам, че в Amazon има:

https://www.amazon.com/Collection-Container-Sterile-Sample-Specimen/dp/B01HR9PPVK

Но все пак си мисля, че би трябвало да има и за свободна продажба в аптека... тук има във всяка една и цената е около 0,50 -1 лв за контейнер.
Има ли някакъв начин да отидеш директно в лаборатория и да ги питаш за това изследване?

# 65
Искам да питам следното нещо:
В България, като си правя пълна кръвна картина, креатинин и хормони на щитовидната жлеза, ми казват да ходя на гладно, само вода мога да съм пила.
В Германия не просто не държат да съм гладна, а изрично ми казват да съм яла. В Германия и кафе съм пила.

Кое е правилното? Какво се изкривява от това, че човек е ял?

# 66
  • Пеликания
Няма от къде да взема стерилен контейнер, а от докторския кабинет няма да ми дадат за в нас. Мога да ползвам разни бурканчета из нас, но едва ли ще са стерилни, макар и измити.
От аптека не можеш ли да вземеш контейнер за урина?

# 67
Mila1331 благодаря още веднъж. Докторския кабинет и лабораторията са едно и също всъщност. Отварят в 11. Ще питам дали продават такива контейнерчета в аптеката. Направо ум не ми побира как мога да занеса урина за достоверни изследвания. Ще умувам.

Uncommon и при нас в Щатите никой не го интересува ял ли си, не си ли. Страшна работа. Аз кръвни правя вечер след работа. Яла, пила и какво ли не. Е, гледам като се наобядвам в 11, после да не ям нищо, но все пак.....Ето сега за урината разбирам от тук, че трябвало да е първата. Пази боже и здравеопазване. Който издържи.

# 68
  • Пеликания
За САЩ от познати съм чувала, че не стига че е много трудно да запазиш час за специалист и то чак за след няколко месеца (пази Боже ако е нещо сериозно) а и не са от най-компетентните (естествено винаги има изключения) Затова оценявам, че в БГ ако се наложи още на следващия ден можеш да отидеш на преглед.

# 69
.

Последна редакция: ср, 07 окт 2020, 13:12 от Ан3л

# 70
  • у дома

Резултатите от урината показват възпалителен процес. Стерилна урина пускана ли е?
Трябва да отидеш на нефролог по възможно най-бързия начин, за да види какво се случва и да назначи лечение.

# 71
  • у дома

Камъка е в уретера,тръгнал да излуза,преди дни излезе малко парче от него.Не е пускана стерилна

Последна редакция: вт, 06 окт 2020, 23:10 от dgidgi

# 72
Искам да питам следното нещо:
В България, като си правя пълна кръвна картина, креатинин и хормони на щитовидната жлеза, ми казват да ходя на гладно, само вода мога да съм пила.
В Германия не просто не държат да съм гладна, а изрично ми казват да съм яла. В Германия и кафе съм пила.

Кое е правилното? Какво се изкривява от това, че човек е ял?

Не знам как влияе на кръвната картина цялостно, но например за кръвна захар има сякаш резон да не е спазвано гладуване, защото човек като отиде на гладно, тя кръвната винаги ще е ниска. Дори и да има проблем, ще остане замаскиран. А като си хапнала и има проблем, веднага ще покаже висока кръвна захар. Най-малко ще им светне че нещо не е наред ако е много висока и може да те пратят на още изследвания. Но това са си мои лаишки разсъждения. Не знам дали е точно така Simple Smile

# 73
Mila1331 благодаря още веднъж. Докторския кабинет и лабораторията са едно и също всъщност. Отварят в 11. Ще питам дали продават такива контейнерчета в аптеката. Направо ум не ми побира как мога да занеса урина за достоверни изследвания. Ще умувам.

Uncommon и при нас в Щатите никой не го интересува ял ли си, не си ли. Страшна работа. Аз кръвни правя вечер след работа. Яла, пила и какво ли не. Е, гледам като се наобядвам в 11, после да не ям нищо, но все пак.....Ето сега за урината разбирам от тук, че трябвало да е първата. Пази боже и здравеопазване. Който издържи.

Това е направо безумно... как кръвни изследвания вечер??? Тук в лабораторията последният път ми се скараха, че отидох в 11 ч (не бях закусвала), казаха ми, че така не са достоверни резултатите.
Единственият вариант да дадеш такава сутрешна проба урина (защото и на мен ми се е налагало да е по-късно като реша в събота да си правя, а лабораториите отварят по-късно примерно)е да станеш по-късно. Не знам дали ти е вариант, ако примерно си следобед на работа или нещо такова, или имаш свободен ден през седмицата. Това е единственото, за което се сещам и което и аз съм правила, но аз съм с по-свободна програма и съм от поспаливите.
Ако обаче не можеш - гледай преди пробата  в 11 ч да не си ходила до тоалетната оптимално 3 часа. Ако можеш и повече - по-добре.

# 74
  • Пеликания
За кръвната захар ако някой има проблем с нея и сутрин ще е висока. Няма как да се замаскира. Има изследване като се прави обременяване с глюкоза, за да се разбере как варира на гладно после на първи и втори час след приемането на 75гр глюкоза.

Общи условия

Активация на акаунт