Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 47

• 32 074
  • 762
  •   1
Отговори
# 135
Темата се завъртя около ТЕЦ-а, а имаше въпрос и относно отстъпки и преговори от строителите . Естествено не мога да генерализирам, споделям личен опит: при двама строителя , хем на мнооого тъмно зелено, категорично отказаха да правят каквито и да е отстъпки. Това беше преди година и половина. Сега, към настоящия момент , ако някой друг,който е водил преговори, да си каже.

# 136
Аз не бих заложил на ТЕЦ при ново строителство.
Да припомним, буквите ЕЦ в ТЕЦ означава "електрическа централа", т.е. главното предназначение на тези съоръжения е производството на ток. Топлината е страничен продукт, въпреки че е също толкова "ценен" колкото и основния.
ТЕЦ-овете като източници на електричество дългосрочно нямат бъдеще, поради редица регулаторни, икономически и екологични фактори. Не казвам, че ще изчезнат догодина или след 5г, но след 15-20г. ще са на изчезване, дори в България. В други държави много по-рано.

Когато това се случи, нямам представа какво ще стане с жилищата с отопление на ТЕЦ. Вероятно или ще са ги газифицирали междувременно, или ще минат на ток. (Под отопление на ток нямам предвид печка Елва, което е още по-зле отколкото ТЕЦ-а, а климатици или термопомпи.)

Вероятно за повечето хора това е твърде далечен хоризонт, за да го вземат предвид, но аз лично търся изрично без ТЕЦ.

# 137
Здравейте!
Нямам идея дали въпроса ми е за тук, но ще си кажа Simple Smile
Обмисляме покупка на ново жилище. Оставям настрана какви грандиозни тъпотии видяхме.
Спряхме се на едно. Искам да разбера обаче как да проверя дали квадратурата е реална. Имам архитектурния план и както и да смятам все ми излиза по-малко. Да кажем, че площ с идеални части е 115кв/м, идеални части ~15кв/м, чиста площ ~ 101. Смятам по архитектурниня план и като умножа дължината по ширината на цялата площ на жилището, ако беше идеален правоъгълник( в това число и стените) излиза 102кв/м. До тук добре, ама не съм извадила частта с въздуха, която остава празна - т.е. там няма застрояване, частично има само тераса. И по груби сметки са поне 10-12кв.м, които като се извадят от чистата площ и не излизат сметките. Надявам се , че сте ме разбрали какво имам предвид (качвам една картинка за ориентиране).
Скрит текст:

# 138
Картинката наистина помага, защото иначе не стана много ясно какво имаш предвид Simple Smile По принцип ЗП се мери наистина по външния периметър, вкл. стените и вкл. и терасите (освен ако не са покривни, които са общи части). Ако накрая пак остава твърде много "въздух" до пълния правоъгълник, просто бих попитал продавача как са го смятали. Най-добре на живо, за да го видиш как ще реагира, иначе по мейл има време да си измисли забаламосващ отговор. Евентуално може да се включват и мазета, но това в НС рядко се среща, обикновено си ги купуваш отделно.

# 139
Нашето семейство до края на 80-те години се отоплявахме с дърва. Дядо ми всяка сутрин ставаше рано,пълнеше печката с дърва,(няколко пласт отдолу хартия и подпалка),и на баба и оставаше само да драсне клечката като стане. В началото на 90-те ни вкараха парно. Ей,разболяхме се! В смисъл че парното изсмуква енергията на човека и той става кекав и болнав.
Затова препоръката ми е да се отоплявате с климатик. По-здравословно е. Дървата отнемат доста време всеки ден...

# 140
Нашето семейство до края на 80-те години се отоплявахме с дърва. Дядо ми всяка сутрин ставаше рано,пълнеше печката с дърва,(няколко пласт отдолу хартия и подпалка),и на баба и оставаше само да драсне клечката като стане. В началото на 90-те ни вкараха парно. Ей,разболяхме се! В смисъл че парното изсмуква енергията на човека и той става кекав и болнав.
Затова препоръката ми е да се отоплявате с климатик. По-здравословно е. Дървата отнемат доста време всеки ден...

Да бе , с климатик първо че създава течение, второ като остарее или е много студено и почва да бучи - не мерси. Най-добре си е на парно. Само да направят навсякъде хоризонтална инсталация, че с тая вертикалната не знаеш колко реално си потребил.

# 141
Картинката наистина помага, защото иначе не стана много ясно какво имаш предвид Simple Smile По принцип ЗП се мери наистина по външния периметър, вкл. стените и вкл. и терасите (освен ако не са покривни, които са общи части). Ако накрая пак остава твърде много "въздух" до пълния правоъгълник, просто бих попитал продавача как са го смятали. Най-добре на живо, за да го видиш как ще реагира, иначе по мейл има време да си измисли забаламосващ отговор. Евентуално може да се включват и мазета, но това в НС рядко се среща, обикновено си ги купуваш отделно.

Това обяснява защо са нереални квадратите в новото строителсто. Значи хората плащат и въздуха Grinning

# 142
Аз не бих заложил на ТЕЦ при ново строителство.
Да припомним, буквите ЕЦ в ТЕЦ означава "електрическа централа", т.е. главното предназначение на тези съоръжения е производството на ток. Топлината е страничен продукт, въпреки че е също толкова "ценен" колкото и основния.
ТЕЦ-овете като източници на електричество дългосрочно нямат бъдеще, поради редица регулаторни, икономически и екологични фактори. Не казвам, че ще изчезнат догодина или след 5г, но след 15-20г. ще са на изчезване, дори в България. В други държави много по-рано.

Когато това се случи, нямам представа какво ще стане с жилищата с отопление на ТЕЦ. Вероятно или ще са ги газифицирали междувременно, или ще минат на ток. (Под отопление на ток нямам предвид печка Елва, което е още по-зле отколкото ТЕЦ-а, а климатици или термопомпи.)

Вероятно за повечето хора това е твърде далечен хоризонт, за да го вземат предвид, но аз лично търся изрично без ТЕЦ.
Това не е вярно. В София имаме 2 ТЕЦа и 2 ОЦ - Земляне и Люлин, те електричество не произвеждат и погрешно хората им казват ТЕЦ. Отделни и двата ТЕЦа, като основна дейност произвеждат отопление, токът е просто защото е икономически изгодно. Освен това са на газ, а не на въглища или мазут.

# 143
Това не е вярно. В София имаме 2 ТЕЦа и 2 ОЦ - Земляне и Люлин, те електричество не произвеждат и погрешно хората им казват ТЕЦ. Отделни и двата ТЕЦа, като основна дейност произвеждат отопление, токът е просто защото е икономически изгодно. Освен това са на газ, а не на въглища или мазут.
Кое точно не е вярно? ТЕЦовете правят "когенерация" на електричество и топлина, вече един конкретен ТЕЦ с каква преобладаваща цел е правен, е друг въпрос.
За ОЦ чувам за пръв път - вижда ми се малко тъпо да гориш горива само заради топлината, без да произвеждаш и ток едновременно с това. Но както и да е...

Идеята е, че рано или късно добивът на енергия, без значение дали електрическа или топлинна, от горене на изкопаеми горива ще бъде забранен, или най-малкото ще бъде икономически силно неизгоден. ТЕЦовете на газ са много "по-малко зле" от такива на въглища, предимно заради миризмата и праховите частици, които се отделят при горене на въглища, докато газта при горене произвежда само СО2 и вода. И точно този СО2 е причината в дългосрочен план и тя да няма бъдеще. Друг е въпросът, че може да не го доживеем това време. Но ще дойде.

# 144

За ОЦ чувам за пръв път - вижда ми се малко тъпо да гориш горива само заради топлината, без да произвеждаш и ток едновременно с това. Но както и да е...

Това е една от причините за загубите на Топлофикация, ОЦ са неизгодни.

# 145
  • Sofia
Не съм много запозната с детайлите дали ТЕЦ ще изчезне, но е много по-добра топлина от климатик. За газ не мога да кажа, само приятели имам които са на газ, каквото ми кажат , това зная. Някой може ли всъщност да ми каже какво е термопомпа въздух-въздух? Да не би д имат предвид климатик отново? Понеже досега съм чела за термопомпи вода-въздух основно.

# 146
Точно голям климатик си е. Външното тяло си е на голям климатик, а вътрешните обикновено са вентилаторни конвектори.
Иначе, на газ е абсолютно същото като топлината от тец. Пак се грееш от радиатори. Разликата е, че на газовия котел можеш да му зададеш каквото искаш като температура на водата и можеш да си направиш и сауна, ако искаш. Също така не зависиш от нищо кога да си пускаш и спираш отоплението. Да не говорим за модрените системи, които контролират температурата спрямо вътрешната или външната. БГВ на газ е като проточен бойлер - грее на момента.

# 147
Скрит текст:
Кое точно не е вярно? ТЕЦовете правят "когенерация" на електричество и топлина, вече един конкретен ТЕЦ с каква преобладаваща цел е правен, е друг въпрос.

Идеята е, че рано или късно добивът на енергия, без значение дали електрическа или топлинна, от горене на изкопаеми горива ще бъде забранен, или най-малкото ще бъде икономически силно неизгоден. ТЕЦовете на газ са много "по-малко зле" от такива на въглища, предимно заради миризмата и праховите частици, които се отделят при горене на въглища, докато газта при горене произвежда само СО2 и вода. И точно този СО2 е причината в дългосрочен план и тя да няма бъдеще. Друг е въпросът, че може да не го доживеем това време. Но ще дойде.
Даниел е напълно прав. При ко-генерационните мощности на Топлофикация София водещ е топлинният товар, а електрическият е вторичен. Тоест, нуждата от отоплителна мощност, а не от електрическа, е водеща. Това е комунална услуга за гражданите и първичната цел е отопление, а прозводството на електроенерия е вторично, за по-голяма ефективност.
И да, има и ОЦ-та. Проблемът е, че Топлофикация няма целогодишен товар, а само зимата, което прави когенерацията не винаги ефективна. Тя е най-ефективна при промишлените производства с целогодишно голямо потребление на топлоенергия/пара. За топлофикациите е ефективна само за малка част от товара, който е необходим извън сезона за БГВ само. И източникът им е природен газ.
И няма да изчезне. Копенхаген например е точно с такава мрежа, дори източникът им е отчасти въглища. Хамбург - също. Няма да изчезне, ако Топлофикация си оправи бакиите с неплащащите.
Скрит текст:

Това е една от причините за загубите на Топлофикация, ОЦ са неизгодни.
Зависи от топлинния товар. Не винаги е така.

Последна редакция: чт, 24 сеп 2020, 11:05 от Анонимен

# 148
Някой може ли всъщност да ми каже какво е термопомпа въздух-въздух? Да не би д имат предвид климатик отново?
Всъщност е по-скоро обратно, термопомпа е по-общото понятие за всяка машина, която пренася топлина от едно пространство към друго. Климатикът е вид термопомпа. Хладилникът също. За съжаление както винаги с времето става пълен хаос с понятията, който често пъти допълнително се подклажда от търговците.
На практика под термопомпа се има предвид по-голяма инсталация с външно тяло като на климатик, но разчетено да топли или охлажда цяло жилище, а не само един ъгъл в стаята.

Термопомпи има най-различни, има и земя-въздух, като ракетите Simple Smile Тези дето са вода-въздух пък трябва внимателно да четеш кой "край" е водата и кой е въздуха, т.е. може да духа отвънка въздух, а вътре да топли вода, а може и външното тяло да е на вода, а вътре да топли (или охлажда) въздух. Има и "тристранни" термопомпи, които примерно лятото ти охлаждат вкъщи и с топлината от това ти загряват вода за бойлера, а зимата когато вече не искаш да охлаждаш вкъщи, вземат топлина отвънка и с нея топлят и къщата, и водата.
Изобщо нещата могат да станат произволно сложни, зависи какво искаш.

Има и такива, които са комбинирани с газово котле и когато отвън е прекалено студено, автоматично минават на газ. (Ефективността на термопомпата силно зависи от температурната разлика вън/вътре, ако отвън е твърде студено, на практика се топлиш само на ток като от ел. печка, което е по-скъпо отколкото с газ.)

@Попеа, това че Хамбург или който и да е град е с ТЕЦ изобщо не значи, че няма да изчезне. ТЕЦ-ове, дори такива без когенерация, а само за ток, се ползват в цяла Европа, в момента. Но след 20г. няма да е така.

# 149
значи вчера колеги,видях на витрината на една агенция около Орлов мост,реклама на строяща се сграда(района на парк Заимов) със цени както следва-от 88 кв/м  за 163800 еуро до 221 кв/м за 400000 еуро...грубо около 1860 еуро квадратният метър....още само на картинка и на груб строеж...
онова за което ви говорих ,че беше 120000 и стана 135000,вече е капарирано на цена 135000.Не от моите познати,те се двоумят за по-голямо пак в централна част за 150000 еуро....и маи ще го капарират.За сравнение в града в които живеят(Белгия),продават и 26 кв/м за 139000 еуро....

Общи условия

Активация на акаунт