Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 47

• 31 993
  • 762
  •   1
Отговори
# 300
Скрит текст:
Живота си върви и без да живеем в собствен апартамент и аз лично не купувам на всяка цена и не се оставям продавачи и брокери да ми извиват ръцете. Имотите не са домати, телевизор, автомобил.
Скрит текст:
А нарастването на доходите по време на криза е изкуство и късмет, който малцина имат. Обикновенно се купува веднъж-два пъти в живота, а при повечето хора това става с ипотечен кредит. Затова според мен всичко трябва да е обмислено и точно, без излишни рискове и емоции. Ако не сме готови да живеем на едно място, нямаме достатъчно спестявания, нямаме добра професия и сигурност в работата, бъдещето изглежда неясно, липсва план Б (ако нещо се обърка), цените и разходите ни постоянно растат и т.н., то е по-добре да живеем под наем или да останем там където сме. Ако гледаме на покупката като на бизнес трябва да сме нясно, че 80% от бизнесите се провалят най-вече заради лошо проучване и планиране, но могат да се объркат 101 други неща. Така, че здравословна доза песимизъм не би навредила никому. Да, всичко е строго индивидуално - прекаленото обмисляне не е добре и понякога трябва да се доверяваме на интуицията си. Аз не бих дал 1250е/кв.м за панелка в Люлин 9 при цялото това предлагане на ново строителство из кварталите. Но наистина всичко е строго индивидуално и явно всеки си има своя логика, която дори да не разбираме, трябва да уважаваме. Все някога ще купим, но според мен е важно е да преценим добре силите си и изберем правилния момент.

"Наем или заем – 6 въпроса, които ще ви дадат отговор"
https://sdelkisimoti.bg/blog/2019/12/02/%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D0%BC … 0%B0%D0%B4%D0%B0/

"правилния момент за покупка на имот"
https://www.google.com/search?q=%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D … D0%BC%D0%BE%D1%82

"рецесия доходи недвижими имоти"
https://www.google.com/search?safe=active&ei=A0NwX5rUB5GHwPA … D0%BE%D1%82%D0%B8

Подкрепям напълно! Ако всеки купи, кой ще ни наема имотите! Wink
Как ясно лъсва защо всеки път като става дума за понижение на цените на имотите и наемите и скачаш на амбразурата!
Ха-ха, не съм го крила, че да лъсва нещо. Но нямам нищо против да си купя още, ако паднат с 30% или 50 %. Така че и да паднат, и да не паднат - все ми е тая, win-win съм. Ти му мисли  Wink

# 301
Ха-ха, не съм го крила, че да лъсва нещо. Но нямам нищо против да си купя още, ако паднат с 30% или 50 %. Така че и да паднат, и да не паднат - все ми е тая, win-win съм. Ти му мисли  Wink

+1

И аз по по принцип пиша "отрезвяващо" за чакащите голям срив. Но го пиша, защото така мисля, и просто споделям мнението си, евентуално да предпазя някой от грешки. Тук сривът на цените се чака вече над три години и все е "зад ъгъла", ама все не идва. Ако някой е бил на зор и по тези писания се е подвел да чака, за него това си е загуба - три загубени години на тясно под наем, три години наем залудо, изпуснати добри оферти... Междувременно цените се вдигнаха на 50% и сега и да дойде 50% спад...Wink  А грешката е именно надеждата, че може да се дочака супер жилище на ниска цена. Ми не може. Ако е супер няма да свалят цената. А и даже да я свалят, докато вие се уверите, че няма някъде по-евтино и се накумите дали е спаднала достатъчно, някой друг ще го купи на момента. И да, нямам съмнение, че ако намерите идеалното жилище на идеална цена, пак няма веднага да капарирате, а ще умувате достатъчно, че да го изпуснете (понеже суперските оферти изчезват на мига).
Пък ако се окажа в грешка и лош пророк, и цените се сринат с 30-50 процента, защо това да не е в мой интерес? Ми веднага ще си купя и толкоз, даже под носа на чакащите да падне още Simple Smile  Та къде е моят интерес от покачване, който защитавам???

# 302
  • София, Bulgaria
Банките "лекичко" позатегнали режима на отпускане на кредити.Та ентусиазма на някой продавачи да продават за 150К ще бъде охладен.
Напротив,  точно обратното. Дори 2 банки дигнаха % на финасиране на 90% за таргета с над 1900 лв. заплати.

# 303
А за кои банки става въпрос ? Пак споделям според моя скромен опит - дори в една и съща банка зависи при кой ще попаднеш, и кой е склонен да ти вдигне от 80 до 85 или от 85 до 90. Получих различни оферти за лихвен процент в една и съша банка в различни клонове.

# 304
А за кои банки става въпрос ? Пак споделям според моя скромен опит - дори в една и съща банка зависи при кой ще попаднеш, и кой е склонен да ти вдигне от 80 до 85 или от 85 до 90. Получих различни оферти за лихвен процент в една и съша банка в различни клонове.

За които и да става въпрос, нищо не са затегнали. Освен ако не си от засегнатите сфери, но това е от март насам.

Иначе за другото си прав, много зависи на кого ще попаднеш.

# 305
Може ли линк към документа, който указва колко е таксата придобиване на имущество към Столична Община ? Доколкото знам е 3%, скоро рових, подпаднах само на ЗАКОН ЗА МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ И ТАКСИhttps://lex.bg/en/laws/ldoc/2134174720, който в Чл. 47. ал.2, гласи:

Цитат
(2) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) При възмездно придобиване на имущество данъкът се определя от общинския съвет в размер от 0,1 до 3 на сто върху оценката на прехвърляното имущество, а при замяна - върху оценката на имуществото с по-висока стойност.

ЕДИТ:

Намерих го:
https://sofia.obshtini.bg/doc/385434 Чл. 35.

Последна редакция: пн, 28 сеп 2020, 18:37 от Христо Анастасов 674732

# 306
С търсене в Гугъл - Наредба за местните данъци и такси София 2020 г.

# 307
То направо си има калкулатори, дават общата сума.

# 308
  • София
Точно се прибирам сега и пред блока ме среща една възрастна дама, която яено търси жилище и ме разпитваше дали се продават в сградата. Казвам й, че никой не продава, а тя ме убеждава, че не е възможно и как много хора купували на зелено и после препродавали. Пожелах й успех и така, а тя остана да разпитва на улицата...

# 309
  • София, Bulgaria
От Райфайзен получихме писмо за промяна на % фитансиране, разбира се кредитополучателя трябва да отговаря на определени условия, но то винаги си е било така.
И да разбира се, може да получиш различни условия. И в Банките работят хора...различни хора. Някой са по-амбициозни гонят развитиехи таргетих...други медитират.

# 310
  • sofia
Банките "лекичко" позатегнали режима на отпускане на кредити.Та ентусиазма на някой продавачи да продават за 150К ще бъде охладен.
Напротив,  точно обратното. Дори 2 банки дигнаха % на финасиране на 90% за таргета с над 1900 лв. заплати.
Е, то всички взимаме над 1900лв.

# 311
Е, то всички взимаме над 1900лв.
В моето обкръжение 1900 е като за чистачка

# 312
Така де, аз ви казвам, че пазара не се движи само от програмисти 😂

# 313
Въпрос: Ако, когато се върнете след 2 седмици и цената е намалена, ще платите ли по-високата, на която сте гледали преди 2 седмици?
Пак казвам, не става дума да съм гледал цена, а да съм обсъдил (договорил) такава с продавача. При тези условия аз не виждам причина той да сваля цената след мене, при положение, че аз съм се съгласил на по-високата. Ако поради някаква причина все пак реши да намали, бих си спазил обещанието, ако разликата е малка. Ако я намали с нещо от типа на 20-30%, значи от самото начало е бил на лов за будали, а аз даже съм се хванал - в този случай бих се отказах от сделката като цяло.

Хората купуват, когато имат финансова възможност в конкретния пазар да намерят това, от което имат нужда. Всичко е строго индивидуално. Пазарът е променлив...нагоре...надолу...равен...
Аз си гледам себе си: имам нужда, имам пари, има имот, правя сделка. Въобще не ме интересува, че след 2..3г. евентуално щели да паднат цените. Животът е прекалено кратът и силно изменчив, за да живея в страхове и да търся гаранции, гаранции и още гаранции за бъдещето.
Всеки преценява за себе си и според възможностите. Аз предпочитам да се фокусирам върху това да увелича дохода, да изкарвам повече пари, по-добра кариера и т.н., вместо да паля свещи да се сринат цените, че да се сдобия със заветното жилище. Ами, ако се сринат пък съм купила по-скъпо...какво да направя...това да е трагедията в живота ми. Пари се печелят и се губят и пак се печелят...и т.н. колело.
С всичко казано тук съм напълно съгласен. Но това накъде ще тръгне пазарът е съвсем друг въпрос, не знам защо непрекъснато се смесва с темата за коректността в процеса на договаряне. Изобщо не чакам никакво падане, според мен цените, поне за типа имоти, от които аз лично се интересувам, няма да паднат и по-скоро ще се покачат. Така съм отговорил и в анкетата.

# 314
  • София, Bulgaria
Относно Банките, винаги...винаги са имали разделение на различните прафили кридетоискатели. Нищо ново. Колкого по-пратежоспособен, колкото в по-по-най-фирма работи и колкото по-голям е размера на кредита, толкова по-добри параметри на кредита получава.

Общи условия

Активация на акаунт