За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 37 679
  • 726
  •   1
Отговори
# 120
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
В Европа липсата на калций не е широко застъпена, че да се налага консумация на черупки.

Иначе някои слагали и костилката на авокадото в шейк, но аз четах, че не било чак толкова полезно.

# 121
  • София
Здравейте, мами Simple Smile Бях чела, че черупките на яйцата са богати на калций и са всъщност много полезни (след като се измият хубаво, разбира се, или след термична обработка). Вие какво мислите по въпроса? Знаете ли рецепти с яйчени черупки? Четох, че се стриват на прах и прибавят в шейк, но съм скептична към яденето на черупки, все пак ако бяха токова хубави, отдавна да сме почнали да ги ядем. Ще се радвам да чуя вашето мнение! И разбира се, да споделите рецепти 😄
Здравей, Смърфи!
За първи път чувам, че могат да се консумират, може и да може не зная, но зная,  или по точно прочетох, че ако се смелят на прах се добавят в саксиите с цветя и съответно цветята пощурявали от кеф.  Не съм го практикувала и не зная дали има ефект, това е от мен. Бъди здрава!

# 122
lady_gothic, Моят мъж си прави черупки по същия начин и си слага по една чаена лъжица в супата

# 123
Защо не ми се получават зеленчуците на скара ,като в ресторантите.моля за сполучливи рецепти,при мен зеленчуците след изпичане не са сочни .Къде греша - пека на скара с реотани,може би има предварителна обработка.

# 124
Има, да. Мариновай ги.
Аз нарязани ги слагам в марината от зехтин, лимонов сок, соев сос и за, който обича ситно нарязани копър, магданоз, скилидки чесън.
От тази  марината ги вадя и директно на скарата

# 125
  • София
Защо не ми се получават зеленчуците на скара ,като в ресторантите.моля за сполучливи рецепти,при мен зеленчуците след изпичане не са сочни .Къде греша - пека на скара с реотани,може би има предварителна обработка.

Мариновани зеленчуци на грил

# 126
това с яденето на черупки от яйца е доста старо - знам го от дядо ми.

# 127
Момичета, търся рецепта за кифлички с шоколад, които да остават меки поне 2, 3 дена.

# 128
  • София
Момичета, търся рецепта за кифлички с шоколад, които да остават меки поне 2, 3 дена.

Ето тези: Бананови кифлички - на мястото на банана слагаш шоколад, а може и заедно с него. Yum

# 129

Козуначени кифлички
http://angellovescooking.blogspot.com/2011/02/easter-buns.html

Винаги сполучливи кифлички – ароматни и пухкави
http://vsekimojedagotvi.com/tag/kiflichki-recepta/

Кифличките на Пепи
http://pep-4o.blogspot.com/2009/12/blog-post_09.html

Последна редакция: ср, 30 сеп 2020, 12:08 от doroty3

# 130
  • София
Кифли правих през седмицата -" Кифлите на нашето детство" - така си е озаглавена рецептата. Опредеено се харесаха и останаха меки за около 3 - 4 дни, разбира се при правилно съхранение, или в найлонов плик , или в кутия с капак. Плънката винаги е по избор, моята е с конфитюр от боровинки
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/09/blog-post_21.html
Скрит текст:

# 131
Здравейте дами, имате ли рецепта за шипков мармалад? Благодаря!

# 132
  • Бургас
Здравейте дами, имате ли рецепта за шипков мармалад? Благодаря!
Няма да ти дам точна рецепта за мармалада, но ще споделя опит. Правих две години този мармалад, като берях колкото можех плодове за два дни, отнасях ги в града у дома и там, двете с майка ми започвахме обработката. Режем на 2 шипката, махаме семената , а месестата част- в найлоново пликче и в камерата. Така докато ги изчистим , гледайки телевизия, и на следващата седмица-същата процедура. Накрая всичките обработени замразени плодове ги слагах в тенджера с не много вода да се сварят и после през гевгир, с едно дървено "кълцалниче", което прилича на средно-голяма манатарка, с грапава шапка, се претрива тази маса, за да се отделят люспите, останалите незабелязани семки и някое изплъзнало се съцветие. Сокът , в който са врели плодовете го използвам да поливам от време навреме тази смес, за по-лесна работа. Ти сигурно няма да имаш такъв дървен прибор, но с дървена лъжица пак ще стане. Получената смес  я прецеждах през по-ситна цедка, а накрая-през още по-ситна, за да не цедя през плат, защото ми се струваше обречена кауза. Пиша така подробно, за да стане ясно, че никога не знаех колко шипки съм набрала и затова  когато започнех да варя мармалада работех "на око". Четох тогава и рецепти с шипково брашно, но знам че там смилат и семките. Някога са продавали люспи от шипки, но това е в друго време. До кога се вари мармалад- докато започне да прави пътечка по тавата лъжицата, с която бъркаме.
Това, което не е добре да правиш е, да не минаваш шипките през машинка за домати, защото семките им са много твърди и може да ти развалят машинката- Това ни е ставало и с червен касис.
Резултатът беше прекрасен шипков мармалад, който не може да се намери никъде. Някои му слагат и ябълки- аз не. Отстрани сигурно изглежда много трудоемко, но ако тази година имаше шипки, пак щях даги обработя така. Какъвто и начин да избереш, желая ти спорна работа и добър резултата.

# 133
Много голяма игра е шипковият мармалад. Навремето, още като ученичка съм правила с майка ми и баба ми. Мисля, че не чистехме шипките, а ги варяхме цели, после претриваме, а накрая прецеждахме през чорапогащник. Беше голям зор да намерим бял, да не е боядисан.

# 134
  • Варна
Аз да попитам за изпитана рецепта за туршия от зелени домати, вероятно се добавят и др. зеленчуци като моркови, зеле..., но без лук и чесън, за бидонче. Не знам пропорции и сол, захар, какво, колко..
Също търся рецепта за царска туршия в бидон. Пак без лук и чесън, ако може.

Общи условия

Активация на акаунт