За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 33 047
  • 726
  •   1
Отговори
# 270
  • here and now
  • Мнения: 4 298
За София...от къде да си купя булгур, едър обаче! От този начупения има навсякъде. Ядох турски (купен от Турция) със зеленчуци лятото и много ми хареса.
Ако може да споделиш как се приготвя(с какви зеленчуци, подправки и т.н.)

# 271
  • Мнения: 3 379
Ето рецепта на турски език. С Гугъл преводача се разбира идеално.
Благодаря, но търся такава баклава

# 272
  • Пловдив
  • Мнения: 1 382
sunny,баклава с шам фъстък правя по рецепта,която знам от приятелка туркиня.За сиропа се сварява равно количество вода и захар,за голяма тава това количество е 4водни чаши,корите за баклава(baklavalık) са 800гр 1пакет.Когато се сгъсти сиропа,се сваля от котлона и се добавя прясно изцеден сокът на 1лимон.Разтопява се 250гр масло,500гр шам фъстък се смилат и се приготвя по следният начин-взема се 1кора,намазва се с масло цялата,върху нея се слага втора кора,намазва се с масло и тя,поръсва се с шам фъстък по цялата кора,но преди да се поръсят ядките по късата страна на корите,със шприц,напълнен с каймак,се минава веднъж,накрая се завива на руло и се реди в тава до изчерпване на продуктите.Пече се на 180градуса за 45-50мин.Изпечената баклава се оставя на стайна температура за 10-15мин,след това се залива с охладеният сироп,важно е да НЕ се залива гореща баклавата,а топла.Да допълня-преди да се залее със сиропа,баклавата може да се поръси с 100гр смлян шам фъстък,а каймак може да бъде заменен със заквасена сметана.

Последна редакция: пт, 16 окт 2020, 07:48 от artemida

# 273
  • София
  • Мнения: 2 937

Благодаря. Сега ще пробвам.

Дописвам. Още по голямо благодаря, разкошна стана!

Последна редакция: пт, 16 окт 2020, 09:42 от Elena_of_Avalor

# 274
  • Мнения: 499
Какво да направя с белтъци? Имам 5-6, обаче нямам миксер и не мога да ги разбия на сняг и това ме ограничава много.
Тези ореховки http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2018/03/orehovki-bulga … rless-walnut.html

# 275
  • Мнения: 9 568
белтъците могат и на ръка да се разбият. иначе от ореховките аз много харесвам мароканските
https://www.kulinarno-joana.com/2009/07/ghriba-with-walnuts/

# 276
  • Мнения: 39 503
Дъщеря ми иска да ѝ направя сладко фиде, но съм правила преди много години и не си спомням как точно се прави. Гледам рецепти в нета, но навсякъде има прясно мляко, яйца, а аз търся друга рецепта. Препечено фиде, масло и сироп..... То до тук ще импровизирам, но колко да е фидето и според него колко да е сиропа ме интересува.

# 277
  • Мнения: X
Момичета, направих една парена царска туршия, но тук-там забелязвам леко синьо оцветяване (на някое парче зеле напр.), не е често, но се чудя от какво е, някой да знае? Имам и буркани без такова.

# 278
  • София
  • Мнения: 2 937
Момичета, направих една парена царска туршия, но тук-там забелязвам леко синьо оцветяване (на някое парче зеле напр.), не е често, но се чудя от какво е, някой да знае? Имам и буркани без такова.

На мен чесъна така ми посинява от оцета. Не винаги обаче, домашния не ми посинява.

# 279
  • Мнения: X
Здравейте! Правили ли сте питка/хляб без месене? Получава ли се? Някой би ли споделил рецепта?

# 280
  • София
  • Мнения: 10 924
Здравейте! Правили ли сте питка/хляб без месене? Получава ли се? Някой би ли споделил рецепта?

Просеник с кисело мляко

# 281
  • Мнения: 22 867
Здравейте! Правили ли сте питка/хляб без месене? Получава ли се? Някой би ли споделил рецепта?

Тази бъркана питка правех преди, скоро не съм.

И, понеже вчера я правих, старозагорската карниера си е точно такъв хляб без месене, овкусен от  намазката най-отгоре. Бърза е, забърках тестото и изсипах в добре намаслена тава, сложих сиренето, маслото и яйцето отгоре и в студената фурна. Получи се това:
Скрит текст:

# 282
  • Мнения: X
Момичета, направих една парена царска туршия, но тук-там забелязвам леко синьо оцветяване (на някое парче зеле напр.), не е често, но се чудя от какво е, някой да знае? Имам и буркани без такова.

На мен чесъна така ми посинява от оцета. Не винаги обаче, домашния не ми посинява.
Благодаря много
(мислех да не е имало някакво ластиче от гумените, оцветените сред зеленчуците, от къде да е дошло това СИНЬО)

# 283
  • Мнения: 476
Чудя се защо броколито не е желателно да се яде в сурово състояние? Grinning Тъй като искам да го опитам по този начин.

# 284
  • Мнения: 1 319
Здравейте! Правили ли сте питка/хляб без месене? Получава ли се? Някой би ли споделил рецепта?

Ирландски соден хляб
https://www.cookwithasmile.com/%D0%B8%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0 … 0%BB%D1%8F%D0%B1/

Содена питка
https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0 … D0%BE%D0%B4%D0%B0

Пухкава питка Хаос
https://www.cookwithasmile.com/%D0%BF%D1%83%D1%85%D0%BA%D0%B0%D0 … 0%B6%D0%B4%D0%B0/

Общи условия

Активация на акаунт