Къде да отседнем в Родопите и какво трябва да се види непременно - 9

• 63 233
  • 790
  •   2
Отговори
# 300
  • Пловдив
Точно, екстремна е не защото е трудна, а защото е опасно по тези дървени вертикални стълби, които не се знае колко често проверяват дали са изрядни. Ние няколко пъти сме я минавали, но последния преди поне 2 години, миналата година приятел беше, той е планинар, катери върхове, няма страх от високо грам, каза, че очаква някой ден някой да пострада. Явно са изгнили вече стълбите,за съжаление.
От хотел Мурсал е пряката пътека, отделно може по обиколната през селото, но е излишно. Джип може да се хване още на разклона след Триград и преди Ягодина, чакат, после на самата Ягодинска пещера има много, а също и от селото.

# 301
  • до най-прекрасния мъж
A как става качването до Орлово око? Значи пеш ми обясниха как е, тръгвало се от с.Ягодина, зад х-л "Мурсал" по стръмна, но по-кратка пътека.
А как става и откъде точно се наема туристически джип? От входа на Ягодинска пещера ли или другаде?
Още на отбивката за Ягодина има джипове, водачите им стоят на пътя и махат да спрете, за да ви предложат разходка. На входа на пещерата също има, както и на центъра на селото. Толкова са много, че няма никаква опция да не си намерите.

# 302
За Орлово око поне преди време предлагаха джип от хотел Мурсал. Ние бяхме с такъв пакет. Пътеката е точно до хотела. Аз брах такъв страх на изкачване че на слизане бях категорична. Надолу по пътечката пеш.

# 303
Личното ми впечатление от Дяволската пътека от миналия август:
Дървените стълби и мостчета бяха в добро състояние, не бяха рискови. Въпреки качествените туристически обувки и щеките за мене имаше други наистина рискови участъци, които са в началото от към Буйновското ждрело - стръмна кална пътечка, където и добри обувки с качествени подметки трудно се задържат. На много от местата няма парапети, на някои те са изгнили, което е лошо. На доста такива места вместо парапет има пуснат по земята прусек, което е по-добре от нищо. Точно в този участък има места, по което не бих слезнала по път към ждрелото. Това беше една от причината да наемем кола от Борино до ждрелото, за да стигнем до колата си.
Друг проблем е, че много от хората бяха с маратонки, явно нямат опит с ходене по по-сериозна планина. Поне почти всички бяха тръгнали от Борино и се връщахя обратно, без да минат най-рисковите места.
За тези, които искат да видят поне част от красотите, е добре да тръгнат от Борино, да стигнат до Дяволския мост и да се върнат обратно - в тази част няма никакви проблеми, по-голямата част е черен път, няма големи наклони и нищо екстремно.
Добавям пътеписа ми, заедно с доста снимки и няколко клипа:
Дяволската екопътека
Още нещо - първото ми качване над 2000 метра е преди повече от половин век. Преди да окуцея съм се завирала на много идиотски места (спрямо които тази ътека е разходка по равно в кварталната градинка) и мисля, че имам достатъчен опит и добра преценка за риска.
А, и в най-теката част на пътеката няма никакво покритие на телефоните, отделно в тази част на Родопите няма отряди на ПСС, така че ходете разумно и внимателно! И не забравяйте планинската застраховка (не съм застрахователен брокер).

Последна редакция: нд, 13 юни 2021, 18:14 от Недоволна

# 304
То като няма ПСС за какво да си прави човек застраховка тогава? Много яко - няма поддръжка на стълби и парапети, няма покритие на телефона и няма спасители. Това съчетание хич не ми харесва...

# 305
То като няма ПСС за какво да си прави човек застраховка тогава? Много яко - няма поддръжка на стълби и парапети, няма покритие на телефона и няма спасители. Това съчетание хич не ми харесва...
Е, ако не дай боже нещо да стане, друг ще търчи докато намери покритие. А такова няма как да има в дупка между високи скали. За съжаление в Родопите има само два отряда на ПСС - в Смолян и в Чепеларе, за това казвам, че трябва много да се внимава, че ако стане нещастие, не е ясно кога някой ще може да помогне. Но пък застраховката поема и други неща, а е 30 лв. за цяла година, което е едно ходене на по-евтино заведение. От как съществува, никога не я пропускам (за съжаление преди повече от 10 години я използвах, като се потроших на гръцката граница на 2000 м над морето), с изключение на заключването миналато пролет, просто я поднових по-късно.
Ето какво включва:
https://www.sdi.bg/zastrahovki/zlopoluki/zastrahovka-turizam/?gc … 9SWBoCykEQAvD_BwE

# 306
  • Пловдив
За Орлово око ние взехме джип от Ягодинската пещера. С около 10лв по-добра цена ни дадоха, отколкото на отбивката.

# 307
  • Асеновград
По отношение на услугата с джип, вероятно може и да липсва в момента. С криминализиране на превоза на пътници чл. 234 от НК с такъв клас автомобили, не мисля че собствениците ще рискуват да предлагат услугата. Тази поправка в НК ще се отрази на всички услуги свързани с превоз ,на малки групи хора, които се извършваха с автомобили под 20 места.

# 308
  • София
Бях пратила моите родители в Триград, спаха във вила Роси, прибраха се супер доволни и от към къща за гости и от към храна. Били са само те, жената им е сготвила всичко което са пожелали.
Качвали са се с джип, платили са 60 лева за тях двамата, просто така са пожелали да не са с други хора.  Човека им е казал 10 лева на човек, колкото са местата в автомобила. Искам да споделя нещо, прибираш се син след това друсане, ако има хора с тромби не е за тях.
И аз съм за застраховката, също не съм рекламен агент, ама си е необходимост. В чужбина всеки като пътува си я плаща, защо не и тук да е така. Моята е 50 лева, но е с една идея по голямо покритие..

Последна редакция: нд, 13 юни 2021, 21:53 от Didolinaaa

# 309
какви са тези застраховки които плащате ?

# 310
какви са тези застраховки които плащате ?
Застраховка Туризъм в България. В предишен мой пост съм пуснала линк към нея. Покрива акция на планински спасители, ако се наложи, и още неща. Докато имаше частни медицински хеликоптери у нас, с по-висока премия покриваше и тях, но вече ги няма...
Отново казвам, че нямам нищо общо със застрахователния бизнес, но българите сме много странни в това отношение - даваме луди пари за каско за едни лъскави ламарини, а не се интересуваме за застраховки на хората.
Извън туристическата застраховка, винаги правя такава, като излезна зад граница, дори и да е за един ден. Включително и в ЕС, защото т.н. европейска здравна карта почти нищо не покрива и никога не съм се занимавала с нея.

# 311
ако я нямаш ще те оставят потрошен на баира отгоре?
аз никъде и никога не съм си правила такава. То остава да започна да си правя застраховка спасители на плажа, спасители в планината, спасители на пътя, спасители ...
Ами да закриват спешната помощ тогава

# 312
Доколкото знам, няма да те оставят потрошен на баира, но ако нямаш застраховка, после ти предоставят сметка за извършените разходи. Както ако не си здравно осигурен.

# 313
ако я нямаш ще те оставят потрошен на баира отгоре?
аз никъде и никога не съм си правила такава. То остава да започна да си правя застраховка спасители на плажа, спасители в планината, спасители на пътя, спасители ...
Ами да закриват спешната помощ тогава
По-безумно нещо отдавна не съм чела...
На плажа плащаш по 10, 20 или повече лв. на ден за чадър или отиваш на неохраняем плаж, където рискът е твой и ако се давиш, няма кой да те спаси.
Какво общо има спешната помощ с планинските списители, които почти всичките за твоя информация са доброволци! Които излизат от работа, за да спасят човек и си жертват почивните дни, за да дават дежурства! И в много случаи реакцията им е по-бърза от тази на спешната помощ (времето, в което тръгват към планината).
Да, и както вече ти отговориха, ПСС те спасява, без да се интересува дали си застрахован. Но след това ти търси парите по уредения ред. А те хич не са малко.
Със сигурност харчиш повече пари на ден за нищо, отколкото струва една застраховка за еднократно излизане в планина (по-малко от две билетчета за градски транспорт!).
Но тези застраховки не са задължителни, за разлика от гражданската, за която плащам луди пари сума години, без дори да съм одраскала кола. Застраховайте си със скъпо каско тенекиите (моята от много години няма каско), а не си застраховайте вашето здраве и живот - колите са по-важни от вас.
Някои не разбрахте ли, че "комунизмът" приключи преди повече от 30 години и безплатен обяд няма?
Бясна съм, защото познавам доста спасители, знам как по татово време като сме тръгнали за кеф по планините, спасителите са с добри дрехи, но при влизане в хижата обличат гадните синтетични  униформени пуловери със значките, за да се знае, че са там. И как като има проблем с човек казват - обадете се на жена ми и на директора, аз оставам да търся пострадалия! Такива като вас просто не могат да проумеят мотивацията на тези хора, които изобщо не се връзват в нашето консуматорско общество.
И както писах - преди повече от 10 години се наложи да стигна до тях. Отрядът от 6 човека беше тръгнал след по-малко от половин час от обаждането ми в централата (това със общия спешен номер не е много удачно). Доброволните спасители, между които и лекар (задължително има) нямаха GPS, а ние подадохме точни координати, защото разполагахме с такъв (това е преди ерата на смартфоните). Поради тази причина и променените пътеки те загубиха доста време, което при по-тежък случай може да е фатално. Да не говорим за Уазката, която беше частна собственост на един от спасителите, и която се движеше с еднаква скорост по ужасно тежкия черен път и по асфалта на международния!
Сигурно ще ме забършат, но се надявам поне някой да прочете това.

Последна редакция: нд, 13 юни 2021, 23:54 от Недоволна

# 314
  • София
Недоволна, много правилно го е обяснила. Браво, адмирациии🙌🙌🙌
Щом тръгвам за чужбина, правя на цялото семейство застраховка, голяма работа ако не я ползвам... Ама наложи ли се, дупе да ми е яко.
Вижте е в БГ, никой по планините не плаща застраховка, да факт ще ви търсят, ама накрая сметката може да е 10 000 хиляди и с право. Всеки ще плати ако е пред умиране, ама защо чак тогава...
Тези хора все пак не са ви длъжни, да си рискуват живота и здравето заради вас, щото вие на кеф сте тръгнали неподготвени и без нужната екипировка!!!
Познавам спасители, знам какво ви говоря, исках да кача връх Мусала..
Имам здравословни проблеми... Те предложиха ще те качим, ама на носилка, ами няма да е същото... Качвам се и сега, но на по ниски места, в зависимост от това как се Чувствам, ама се качвам сама.. И застраховка имам, платили сме 50 лева на човек, а не дай си Боже да ми искат по 10 000 на калпак...

Последна редакция: пн, 14 юни 2021, 00:20 от Didolinaaa

Общи условия

Активация на акаунт