Дистанционно обучение за учениците-Teмa 8

• 33 357
  • 795
  •   1
Отговори
# 300
Аз не казвам, че го правят в интерес на родителите. Но според мен са наясно с нагласата на по-голямата част от обществото и няма да си позволят още протестиращи.
Иначе схемите и парите са ясни.
И в другите държави протестират, а мерките с затягат

# 301
katiABV, от писане в темата май не ти остава време за четене. Този път няма да правя сбит преразказ, а направо ще цитирам.

При преминаване към ОЕСР за повече от 30 дни по здравословни причини или по желание
Вариант 1 - За ученици, които са записани в училището се осъществява обучение по учебните предмети от раздел А и раздел Б на училищния учебен план  чрез дистанционни учебни часове (синхронен урок със синхронно взаимодействие на учителя с ученика; наблюдение на урок в реално време или публикуван без участие на ученика в него), текуща обратна връзка за резултатите от обучението и оценяване в електронна среда от разстояние индивидуално или в група.
Вариант 2 - когато училището, в което са записани учениците не може да осигури ОЕСР и ученикът е насочен към училище център.
- Синхронни уроци с взаимодействие на учителя с ученика в реално време и осъществяване на синхронна текущата обратна връзка за резултатите от обучението и оценяване. В този случай училището център, осигурява достъп на училището, в което е записан ученикът, до информацията за отсъствията, текущите, срочните и годишните им оценки не покъсно от 5 дни от края на първия и втория учебен срок.
-    Наблюдение на уроци в реално време без участие на ученика. ( допускам, че ще важат условията, описани във вариант 3). Текущата обратна връзка за резултатите от обучението и оценяването в електронна среда от разстояние индивидуално или в група се осъществява при взаимодействието на ученика с учител от училището, в което е записан.
Когато ученикът се обучава в електронна среда от разстояние от друго училище, обучението на ученика по учебните предмети от раздел Б на училищния учебен план се осъществява от учители в училището, в което е записан, като взаимодействие, текуща обратна връзка за резултатите от обучението и оценяване в електронна среда от разстояние индивидуално или в група.

Вариант 3 - Преминаване към обучение в електронна среда от разстояние за отделен ученик се допуска по здравословни причини в случаите, ако отсъствието му е за период до 30 дни, когато има желание, разполага с необходимите технически и технологични възможности и физическото му състояние позволява да се включи в уроци заедно със съучениците си от класа, като:
•   Ученикът наблюдава, без обаче да може да участва активно в урока
•   Учителят осъществява двупосочно педагогическо взаимодействие само с учениците в реалната класна стая (включването на ученик чрез виртуална връзка не пречи на учителя да осъществи пълноценно педагогическо взаимодействие с учениците в реалната класна стая)
•   Ученикът не подлежи на оценяване
•   Формата на обучение на такъв ученик не се променя и остава дневна
Тази възможност за компенсаторно обучение се осъществява чрез камера и микрофон на или свързано с електронно устройство. Камерата в класната стая задължително е насочена към учебната дъска и/или към учителя, но не и към учениците.

Последна редакция: чт, 24 сеп 2020, 18:51 от Анонимен

# 302
Знаех си аз, че трябваше да си пратя детето в НГДЕК.

https://dariknews.bg/regioni/sofiia/prevantivno-sofijska-gimnazi … eki-petyk-2241515

# 303

От гледна точка на разпространението на вируса ще има ли голяма полза от 1 ден седмично дистанционно?

# 304
Никаква полза, просто гонят 50:50 присъствено-неприсъствено - 4:3 дни. Чудят се какво да измислят, за да угодят на всички.

# 305
С всеки ден по-малко риск има полза, според мен. Това е по-малко  транспорт,  а НГДЕК-а е далече отвсякъде и на всички, омешване, риск от други вируси и настинки с влошаването на времето и не на последно място - подобряване на качеството на живот на децата, които ще имат един ден с по-малко часове натоварване в пътуване и препускане по етажите, с домашна храна и в домашна обстановка.

Да,  според мен зимата особено ще има добър ефект.

# 306
Поне тази директорка е убедена в съществуването на вируса - разболяха се първо синът й, а после - и брат й. Т.е. минала е през личната тревога и приема присърце опасността. Преди дни бях на пазара /Женския/. Децата от НГДЕК, които учат вече в сградата на 13-то СУ, седяха в три групи в двора, с преподаватели и обсъждаха нещо. Спрях се и им се радвах на съсредоточените личица. Бяха поне 10-токласници - хубави млади хора.

# 307
Днес водих моята на входни нива. Отсъстват  деца. Едно в карантина заради брат в контакт и три болни. Много ми се сториха болните. Дано да е обикновена настинка.
А относно  НГДЕК и според мен всяка мярка е намаляване на риска и евентуално на вирусния товар, а и както виждаме не е измислено само  у нас това посещаване на училище за няколко дни от седмицата. Явно тестват как ще бъде.

# 308
Ще започнат да се прилагат подобни варианти.Няма друг начин.

# 309
Аз съм майка от 20 години ,майка на 3 момчета. Лятото двамата големи прекараха Ковид.Пиша от първо лице.При най-големият,който е и спортист имаше тежки симптоми.Най-страшното за мен бяха болките в гърдите и кървясалите му очи,лечението беше тежко и продължително.Вирусът атакува кръвоносните съдове ,дори и при  млади и здрави пациенти.Средният ми син беше с по-леки симптоми,но от юли до сега не е със 100%възстановено обоняние и вкус.
Пиша това ,за да разкажа реална ситуация,някак грозно е да се коментира крайно и категорично.Медицинско лице съм(фармацевт),имам контакт с много лекари,малцина си позволяват крайни и категорични коментари по отношение на заболяване, което е ново и непознато с доста нетипично поведение.Моля Ви бъдете разумни, логични и най-вече човечни!
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1037232420048306& … d=100012846725215

# 310
А, не моята идея не е такава. Идеята е тези на До да се вписват онлайн и да присъстват в часовете на собствения си клас.

Това леко не си го представям. Учителят седи пред камерата на лаптопа, с поглед, вперен в екрана и слушалки, а наоколо има някакви присъстващи деца, които се опитват да се ориентират какво се случва?

Хора, в кой век живеем, наистина. Изумявам.
Никъде не седи и не е вперен учителят. Води си часовете съвсем нормално присъствено. Камерата е насочена към дъската, има и звук, така, че ученикът у дома си да чува и да вижда когато се пише на дъската.
Проглушиха ни ушите за електронна дъска още преди години, извиваха ни ръце да им купуваме. От тогава минаха няколко години, повече от 5! Вие ми говорите за окабеляване и за вперен в екран поглед на учител. От март месец насам просто МОН заспаха зимен сън. Това е. А не, че няма възможности. Има, поне няколко варианта за "директно предаване" от клас.

# 311
За НГДЕК, съгласна съм, че всяко усилие е важно и всяко намаляване на струпване трябва да се подкрепя, но ми е странно, защото ми се вижда половинчато. Тук обсъждахме модели 2 на 3 дни присъствено и дистанционно или просто да се помисли кои предмети могат да се карат дистанционни и кои наистина не могат и на базата на това да се направи разпределението. НГДЕК имат ли неща, които наистина не могат да се преподават дистанционно?
Също така, трябва ли всеки директор сам да има "челен" сблъсък с ковид, за да предприеме мерки?

# 312
Проблемът е, че няма конкретни действителни мерки. Само носенето на предпазно средство. Гледам ги учителите с подбрадници-ми те не пазят, но се водят предпазна мярка. Всичко останало е пожелателно и е оставено всяко училище да решава за себе си. Така че няма как да очакваме навсякъде да има еднакви мерки, а в най-желаните и пренаселени училища пък няма почти никакви дори, защото няма никаква възможност присъствено да се спазва каквото и да е.

# 313
  • shumen
При нас днес пазача им напомняше сутринта да си слагат маските в коридора и да си дезифекцират ръцете.

# 314
  • София
Скрит текст:
А, не моята идея не е такава. Идеята е тези на До да се вписват онлайн и да присъстват в часовете на собствения си клас.

Това леко не си го представям. Учителят седи пред камерата на лаптопа, с поглед, вперен в екрана и слушалки, а наоколо има някакви присъстващи деца, които се опитват да се ориентират какво се случва?

Хора, в кой век живеем, наистина. Изумявам.
Никъде не седи и не е вперен учителят. Води си часовете съвсем нормално присъствено. Камерата е насочена към дъската, има и звук, така, че ученикът у дома си да чува и да вижда когато се пише на дъската.
Проглушиха ни ушите за електронна дъска още преди години, извиваха ни ръце да им купуваме. От тогава минаха няколко години, повече от 5! Вие ми говорите за окабеляване и за вперен в екран поглед на учител. От март месец насам просто МОН заспаха зимен сън. Това е. А не, че няма възможности. Има, поне няколко варианта за "директно предаване" от клас.

Това вече се коментира безкрай пъти. Много - да не кажа повечето - и със сигурност почти всички от родителите на деца в "кандидатстващи" класове не биха били съгласни с този вариант. Т.е. на него биха отишли (както се и случи) само родители на деца в сериозен риск или родители в сериозен риск. За всички останали това е ощетяващо децата им. Пълноценно за децата на ДО би било само ако учителят е стациониран пред лаптопа, гледа екрана и слуша децата от ДО със слушалки, за да могат те да участват пълноценно в учебния процес и да получават оценки за участие и пояснения и т.н. Което, обаче, би било неприемливо за родителите на присъствените деца - т.е. единственият реалистичен модел би бил с окрупняване на класовете. В рамките на едно и също училище, с учителите от същото училище.
Не знам кой и защо е купувал електронни дъски за училище. Аз не съм и не бих. Това просто не е мое задължение.

Проблемът е, че няма конкретни действителни мерки. Само носенето на предпазно средство. Гледам ги учителите с подбрадници-ми те не пазят, но се водят предпазна мярка. Всичко останало е пожелателно и е оставено всяко училище да решава за себе си. Така че няма как да очакваме навсякъде да има еднакви мерки, а в най-желаните и пренаселени училища пък няма почти никакви дори, защото няма никаква възможност присъствено да се спазва каквото и да е.

Тези полушлемове се използват от години в Китай от работниците в кухня. И... май само за това и стават.
Не се носят предпазни средства, това е... според кой както си иска. Т.е. малцина носят предпазни средства, основно с цел лична защита.

Скрит текст:
katiABV, от писане в темата май не ти остава време за четене. Този път няма да правя сбит преразказ, а направо ще цитирам.

При преминаване към ОЕСР за повече от 30 дни по здравословни причини или по желание
Вариант 1 - За ученици, които са записани в училището се осъществява обучение по учебните предмети от раздел А и раздел Б на училищния учебен план  чрез дистанционни учебни часове (синхронен урок със синхронно взаимодействие на учителя с ученика; наблюдение на урок в реално време или публикуван без участие на ученика в него), текуща обратна връзка за резултатите от обучението и оценяване в електронна среда от разстояние индивидуално или в група.
Вариант 2 - когато училището, в което са записани учениците не може да осигури ОЕСР и ученикът е насочен към училище център.
- Синхронни уроци с взаимодействие на учителя с ученика в реално време и осъществяване на синхронна текущата обратна връзка за резултатите от обучението и оценяване. В този случай училището център, осигурява достъп на училището, в което е записан ученикът, до информацията за отсъствията, текущите, срочните и годишните им оценки не покъсно от 5 дни от края на първия и втория учебен срок.
-    Наблюдение на уроци в реално време без участие на ученика. ( допускам, че ще важат условията, описани във вариант 3). Текущата обратна връзка за резултатите от обучението и оценяването в електронна среда от разстояние индивидуално или в група се осъществява при взаимодействието на ученика с учител от училището, в което е записан.
Когато ученикът се обучава в електронна среда от разстояние от друго училище, обучението на ученика по учебните предмети от раздел Б на училищния учебен план се осъществява от учители в училището, в което е записан, като взаимодействие, текуща обратна връзка за резултатите от обучението и оценяване в електронна среда от разстояние индивидуално или в група.

Вариант 3 - Преминаване към обучение в електронна среда от разстояние за отделен ученик се допуска по здравословни причини в случаите, ако отсъствието му е за период до 30 дни, когато има желание, разполага с необходимите технически и технологични възможности и физическото му състояние позволява да се включи в уроци заедно със съучениците си от класа, като:
•   Ученикът наблюдава, без обаче да може да участва активно в урока
•   Учителят осъществява двупосочно педагогическо взаимодействие само с учениците в реалната класна стая (включването на ученик чрез виртуална връзка не пречи на учителя да осъществи пълноценно педагогическо взаимодействие с учениците в реалната класна стая)
•   Ученикът не подлежи на оценяване
•   Формата на обучение на такъв ученик не се променя и остава дневна
Тази възможност за компенсаторно обучение се осъществява чрез камера и микрофон на или свързано с електронно устройство. Камерата в класната стая задължително е насочена към учебната дъска и/или към учителя, но не и към учениците.

По-внимателно с езика, моля, обръщението ти категорично излиза из нормите на добрия тон. В детската градина биха накарали детето да се извини.

Аз НЕ коментирам и не се опитвам да коментирам ситуацията, която е в момента факт. Коментирам хипотезите, при които ДО по желание би било приемлив вариант за по-голям брой родители и ученици, които изпитват силни притеснения и категорично се страхуват, но не искат и да навредят - със сигурност - трайно на детето си, ефективно лишавайки го от образование. Примерно аз съм в рискова група и в училище няма никакви мерки - но и през ум не би ми минало да вкарам 7-окласника си в шоуто самостоятелна форма и изпити по всички предмети със съответстващия нисък успех (понеже, да не се лъжем, оценка на "проект" и на писмен изпит на целия материал от един клас не е точно еднакво като тежест) на допълнителни предмети от дипломата, за сметка, обаче, на много време, което иначе би било вложено в подготовка за кандидатстване. Ми няма как да се случи - и поемам, осъзнавайки го, сериозен риск. Ако алтернативата беше ДО - дори като миналата година, проформа - бих, по всяка вероятност, го взела - аз ще го уча по каквото трябва и курсовете и т.н., но ще си има някакви измислени текущи оценки. Ако алтернативата беше ДО - истинско, синхронно - с неговите си учители или поне част от тях, а другите - от неговото училище - по всяка вероятност щях да предпочета този вариант.

Последна редакция: пт, 25 сеп 2020, 10:30 от katiABV

Общи условия

Активация на акаунт