Дистанционно обучение за учениците-Teмa 8

• 33 325
  • 795
  •   1
Отговори
# 345
Нямам опит с много училища. В СМГ никога по никой предмет не са разказвали уроци. Отговарят на въпроси. Предполагам, че е така и в другите, което е свързано с налагането на тестовата система на изпитване в световен мащаб.

Оценка за участие се дава за работата на деца, които не са специално нарочени от учителя днес да са изпитани. И това не е за един час, а за работа като цяло. И ние сме ходили на училище!
Усното изпитване не е обвързано с оценяване за участие и са си две различни оценки
Оценка за участие може да се постави и за един час. Зависи колко активен и подготвен е бил ученикът. Не мисля, че има законов регламент за това. Различните учители процедират различно.

# 346
Не знам сега дали пишат оценки за участие, но ако не, то е защото все по малко ученици учат нещо допълнително и участват в час, понеже не "куул".
Аз едно време съм получавала такива, просто защото съм спорила с учител по дадена тема и съм си защитавала тезата, независимо дали е била вярна. Сега не си представям учениците да са толкова ентусиазирани.
Това е мое мнение, ученика ми дребен за да имам наблюдения в по - горни класове.

# 347
Аз за сега говоря, моето е 11 клас.

# 348
Хубаво е, ако и сега го има този вариант.

# 349
Warwuik, разбира се че може и за един час да се постави оценка за участие. По принцип идеята е да се стимулират децата да проявяват знания и участие постоянно. Затова се пише върху цялосна работа за няколко часа
Много добре, че се продължава с тези оценки за участие -те са като бонус. За съжаление рядко ги пишат, прибягват до бележка за участие в час

# 350
Как иначе ще отсеят мислещите от просто зубрачите. Не че имам нещо против последните.
С въпроси за мислене на контролно например, а не с тестове.
На състезания, които са писмени, сериозно ли мислите, че ходят само зубрачи?

Дискусии е добре да има, но тук говорим как с най-малко щети и най-лесно да се включат децата от вкъщи по начин, близък до пълноценния за тях.
Нагаждаме се според ситуацията вместо да преливаме от пусто в празно.

При нас също отговарят на въпроси. ДО в голямата си част беше така. В Германия може  оценката да се формира 60% от участие, но в България това никога не е било така.
Между другото, ми се струва безумно, както и практиката, от която слава богу немците се отказаха, учителят да решава дали детето ще продължи в гимназия или не след, забележете, много осъзнатия 4ти клас.

Последна редакция: пт, 25 сеп 2020, 18:20 от Дъждец

# 351
  • София
Отговарянето на въпроси в час си е устно изпитване - може да е индивидуално, насочено към конкретен ученик, може да е групово, насочено към повече ученици, включително под формата на дискусия. Ако е свързано с поставен проект например - ще е практическо изпитване. Навсякъде се правят такива изпитвания - под формата на дискусия или индивидуално отговаряне на въпроси, но оценките от тях съм ги виждала формулирани или като устно изпитване, или като практическо изпитване. Не и като оценка "участие в клас". Оценката се поставя за дадените отговори, а не за самото участие.

Е, как да не коментираш ситуацията, която в момента е факт?! Коментираше, че АКО се предложи синхронно ДО с връзка в реално време в присъствените часове на класа, това ще означава, че МОН признава, че не може да осигури безопасна среда. Коментираше предложението за камера към дъската и микрофон на учителя като невъзможно, абсурдно, коментираше го с множество въпроси, които би трябвало да звучат риторично /като говорим за език и добър тон.../. Дидева просто ти обърна внимание, че това предложение вече е ФАКТ, че конкретните механизми са разписани и няма никаква пречка да бъдат осъществени. Просто ти не го знаеш. Няма страшно да не знаеш нещо, никой не знае всичко и не е обидно да се пита, но ако ще коментираш една тема с апломб на всезнаещ, е добре преди това да си попрочел и наистина да знаеш. Защото иначе изпадаш в неудобно положение, в каквото ти изпадна, но това не е по вина на езика и тона на Дидева. А опитът ти да се измъкнеш от ситуацията, нападайки Дидева, е неубедителен.
[/quote]

Именно. Не коментирам ситуацията, която в момента е ФАКТ - училищата НЕ са ДЛЪЖНИ да осигуряват синхронното обучение. Има училища - гнезда, да се оправят. Ако стане възможно ДО според хрумването на родителите, а училищата са ДЛЪЖНИ да осигурят синхронно ДО за ВСЕКИ техен ученик според програмата му,  това си е равносилно на признаване "не можем да осигурим безопасна среда". И никога няма да бъде направено. Общо взето ДО-то в основната си част ще се реализира от учители с незапълнен хорариум. А търсените и желани учители, които имат излишък от часове... и частни ученици нищо няма да може да принуди да поемат този допълнителен товар.

[/quote]
Ох, кой и кога е казвал, че са длъжни? Обсъждахме защо не пробват да го правят училищата, след като е регламентирано и възможно. Колкото повече замазваме, толкова повече размазваме.

Последна редакция: пт, 25 сеп 2020, 15:58 от sanaka

# 352
  • Бургас
Не знам сега дали пишат оценки за участие, но ако не, то е защото все по малко ученици учат нещо допълнително и участват в час, понеже не "куул".
Аз едно време съм получавала такива, просто защото съм спорила с учител по дадена тема и съм си защитавала тезата, независимо дали е била вярна. Сега не си представям учениците да са толкова ентусиазирани.
Това е мое мнение, ученика ми дребен за да имам наблюдения в по - горни класове.

По мое време за спор с учител (дори и аргументирано) не се пишеше оценка. Пишеше се забележка и се намаляше поведение. Ученика нямаше право на свое мнение. Каквото кажеше учителката (тогава другарката), това е. Ако каже, че някой е положителен/отрицателен герой значи е такъв, точка. Нямаш право да гъкнеш дори.

# 353
При нас устно изпитване е когато се посочи ученик и му се зададат няколко въпроса. За участие в час пишат оценки когато учителят не си е набелязал предварително някого, а в течение на дискусията или спора някой се изяви с повече отговори. В школо дискрипшъна на оценката е "активно участие" и никак не са рядкост.

# 354
  • София

Ако повече беше слушала учителите може би щеше да научиш, че не е "куул" да нарушаваш заповед на министър. Нито пък да си влачиш заразните деца по градинки и детски градини, та по-добре да разпространиш каквото и да имат. Кой знае - може би пък дори щеше да разбереш, че законите не са само за "тъпите и задръстените".

sanaka, точно ЗАТОВА коментирам хипотетична, а не фактическа ситуация. Родителите не искат така предлаганото ДО, понеже училищата, в които учат децата им, НЕ са длъжни да им предложат ефективна алтернатива. А АКО бяха задължени да го направят, това би поставило министерството пред трудната дилема как хем да признае, че не може да осигури сигурна среда за учениците, хем да твърди, че може да го направи за учителите. И затова е организирано тип "хайде да дадем възможност на хопохондриците и откачалките да не спрат съвсем децата си от училище".

Последна редакция: пт, 25 сеп 2020, 16:21 от katiABV

# 355
  • София
При нас устно изпитване е когато се посочи ученик и му се зададат няколко въпроса. За участие в час пишат оценки когато учителят не си е набелязал предварително някого, а в течение на дискусията или спора някой се изяви с повече отговори. В школо дискрипшъна на оценката е "активно участие" и никак не са рядкост.
Може и така да го пишат при вас в дискрипшъна /при нас - не/, но тази формулировка ми се струва неточна. Каква оценка ще се напише ще зависи не от броя отговори и колко пъти е вдигнал ръка, а от това колко верни /респективно - смислени, ако не става въпрос за факти, а за аргументация/ са отговорите.

# 356

По мое време за спор с учител (дори и аргументирано) не се пишеше оценка. Пишеше се забележка и се намаляше поведение. Ученика нямаше право на свое мнение. Каквото кажеше учителката (тогава другарката), това е. Ако каже, че някой е положителен/отрицателен герой значи е такъв, точка. Нямаш право да гъкнеш дори.

Явно ни дели опраделен политически режим!  Satisfied

# 357
  • София

Явно ни дели опраделен политически режим!  Satisfied

Не, с Ирене ви дели определена култура.

# 358
И НПМГ в списъка с установен коронавирус и карантинирани класове.

# 359
  • Бургас
А, не моята идея не е такава. Идеята е тези на До да се вписват онлайн и да присъстват в часовете на собствения си клас.

Това леко не си го представям. Учителят седи пред камерата на лаптопа, с поглед, вперен в екрана и слушалки, а наоколо има някакви присъстващи деца, които се опитват да се ориентират какво се случва?

Моето дете учи така. На първия чин има поставен лаптоп и участва активно, но от дистанция. Слуша госпожите и отговаря на въпроси, ако има такива към него.
Активно има картина към дъската и се чува госпожата/господина.
Няма как да се избяга страничен шум, но същия този шум е и в стаята.
Имат господин, който е и млад и на ти с ИТ технологиите. Той върти лаптопа към класа, за да се видят и да общуват.
Нищо сложно няма точно в тази техника. Да не кажа, че е най - леката и приложима без трудности при деца от 7 - 12 клас.

Общи условия

Активация на акаунт