Дистанционно обучение за учениците-Teмa 8

• 33 339
  • 795
  •   1
Отговори
# 330
Опитвам се да се сетя кога съм виждала оценка участие в клас. Имало е оценки на проекти, на устно изпитване (по-скоро рядко), на стихотворение, презентация, ама участие в клас не. И ако ще някой да се спуква от участие в клас, ако на писмените, които всяка седмица са няколко по основните предмети, има слаби оценки, важат тези оценки. Та, ми се струва доста пресилено и субективно това оценяване на участие в клас.

# 331
Точно така. Нашето образование е насочено към оценката от тест/писмена работа. С доказателствен материал. Затова и започват с входни, завършват с изходни и по средата имат по 2-3-4-5 теста, защото се гони брой оценка. И да го има някъде свряно оценяване за участие, то е с минимална тежест и е по-скоро зависеща от учителя дали е благоразположен да взима предвид такова.

# 332
  • София
Скрит текст:
katiABV, от писане в темата май не ти остава време за четене. Този път няма да правя сбит преразказ, а направо ще цитирам.

При преминаване към ОЕСР за повече от 30 дни по здравословни причини или по желание
Вариант 1 - За ученици, които са записани в училището се осъществява обучение по учебните предмети от раздел А и раздел Б на училищния учебен план  чрез дистанционни учебни часове (синхронен урок със синхронно взаимодействие на учителя с ученика; наблюдение на урок в реално време или публикуван без участие на ученика в него), текуща обратна връзка за резултатите от обучението и оценяване в електронна среда от разстояние индивидуално или в група.
Вариант 2 - когато училището, в което са записани учениците не може да осигури ОЕСР и ученикът е насочен към училище център.
- Синхронни уроци с взаимодействие на учителя с ученика в реално време и осъществяване на синхронна текущата обратна връзка за резултатите от обучението и оценяване. В този случай училището център, осигурява достъп на училището, в което е записан ученикът, до информацията за отсъствията, текущите, срочните и годишните им оценки не покъсно от 5 дни от края на първия и втория учебен срок.
-    Наблюдение на уроци в реално време без участие на ученика. ( допускам, че ще важат условията, описани във вариант 3). Текущата обратна връзка за резултатите от обучението и оценяването в електронна среда от разстояние индивидуално или в група се осъществява при взаимодействието на ученика с учител от училището, в което е записан.
Когато ученикът се обучава в електронна среда от разстояние от друго училище, обучението на ученика по учебните предмети от раздел Б на училищния учебен план се осъществява от учители в училището, в което е записан, като взаимодействие, текуща обратна връзка за резултатите от обучението и оценяване в електронна среда от разстояние индивидуално или в група.

Вариант 3 - Преминаване към обучение в електронна среда от разстояние за отделен ученик се допуска по здравословни причини в случаите, ако отсъствието му е за период до 30 дни, когато има желание, разполага с необходимите технически и технологични възможности и физическото му състояние позволява да се включи в уроци заедно със съучениците си от класа, като:
•   Ученикът наблюдава, без обаче да може да участва активно в урока
•   Учителят осъществява двупосочно педагогическо взаимодействие само с учениците в реалната класна стая (включването на ученик чрез виртуална връзка не пречи на учителя да осъществи пълноценно педагогическо взаимодействие с учениците в реалната класна стая)
•   Ученикът не подлежи на оценяване
•   Формата на обучение на такъв ученик не се променя и остава дневна
Тази възможност за компенсаторно обучение се осъществява чрез камера и микрофон на или свързано с електронно устройство. Камерата в класната стая задължително е насочена към учебната дъска и/или към учителя, но не и към учениците.

По-внимателно с езика, моля, обръщението ти категорично излиза из нормите на добрия тон. В детската градина биха накарали детето да се извини.

Аз НЕ коментирам и не се опитвам да коментирам ситуацията, която е в момента факт.

Е, как да не коментираш ситуацията, която в момента е факт?! Коментираше, че АКО се предложи синхронно ДО с връзка в реално време в присъствените часове на класа, това ще означава, че МОН признава, че не може да осигури безопасна среда. Коментираше предложението за камера към дъската и микрофон на учителя като невъзможно, абсурдно, коментираше го с множество въпроси, които би трябвало да звучат риторично /като говорим за език и добър тон.../. Дидева просто ти обърна внимание, че това предложение вече е ФАКТ, че конкретните механизми са разписани и няма никаква пречка да бъдат осъществени. Просто ти не го знаеш. Няма страшно да не знаеш нещо, никой не знае всичко и не е обидно да се пита, но ако ще коментираш една тема с апломб на всезнаещ, е добре преди това да си попрочел и наистина да знаеш. Защото иначе изпадаш в неудобно положение, в каквото ти изпадна, но това не е по вина на езика и тона на Дидева. А опитът ти да се измъкнеш от ситуацията, нападайки Дидева, е неубедителен.

# 333
Явно четенето пак е стигнало само до първото изречение.
Ако бяхме в детската градина, госпожата отдавна щеше да е отнела думата на пишещата в синьо потребителка. Поне по отношение на безкрайното повтаряне на фразата, че някой изпращал децата си кашлящи и сополиви в детската градина.

# 334
Опитвам се да се сетя кога съм виждала оценка участие в клас. Имало е оценки на проекти, на устно изпитване (по-скоро рядко), на стихотворение, презентация, ама участие в клас не. И ако ще някой да се спуква от участие в клас, ако на писмените, които всяка седмица са няколко по основните предмети, има слаби оценки, важат тези оценки. Та, ми се струва доста пресилено и субективно това оценяване на участие в клас.

Моите спомени за неща, наричани "оценка за участие" е всъщност оценка "симпатичен си на учителката".

# 335
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/novo-covid-ognishte-shivashki-tseh-v-yakoruda
"Според здравните експерти разпространението на вируса в учебните заведения ще се увеличава и е много вероятно да се стигне до ефекта на лавината."

# 336
  • София
Ако бяхме в детската градина, госпожата отдавна щеше да е отнела думата на пишещата в синьо потребителка. Поне по отношение на безкрайното повтаряне на фразата, че някой изпращал децата си кашлящи и сополиви в детската градина.
+ безкрайно дразнещото използване на думата "грипави", която дори не съществува в речника.

# 337
  • София

Моите спомени за неща, наричани "оценка за участие" е всъщност оценка "симпатичен си на учителката".
И аз, при три деца, не се сещам за оценка "участие в клас". Имало е похвали за активно участие, но оценка - не.
Според Наредба № 11 за оценяване на резултатите от обучението на учениците:
Чл. 7. (1) Оценяването се извършва чрез текущи изпитвания и изпити.
(2) Текущите изпитвания се осъществяват в процеса на училищното обучение, а изпитите - в процеса на училищното обучение, както и при завършване на етап и/или степен на образование.
Чл. 13. (1) Според формата текущите изпитвания са устни, писмени и практически, а според обхвата - индивидуални и групови.

Та, не знам откъде дойде тази оценка за участие. Всички нормативно предвидени форми на текущи изпитвания могат да се осъществят при синхронно ДО.

# 338
  • София

Практически на всички... "маловажни" предмети такива оценки се появиха през ДО-то. И не, писмено изпитване не е имал нито по пеене, нито по рисуване, нито по физическо... никога.
Плюс един куп предмети ще минат тази година основно с "проекти" и др. подобни - и да, едно е да те оценят на "проект" по химия, физика, биология, география, друго - на края на годината писмен изпит в/у целия материал, кой каквото ще да ми разправя. Съответно децата, които ще кандидатстват с някой от тези предмети се готвят сериозно, останалите... минават лежерно. Обаче ако е изпит някъде там измежду НВО-тата няма как да стане с "лежерно". Нито пък има как на писмен изпит в/у целия материал да се получат "лежерни" 6-ци от "проекти", които да се окажат с най-голяма тежест при оформянето... защото да не си кривим душите, всички учители се опитват максимално да повишат успеха на децата СИ в 7-ми клас. И не ми пробутвайте никакви морални ценности тук за ученето, дето е за знания, а не за оценки - не и ако е за сметка на моето дете, на неговото образование, шанс да влезе в хубаво училище, бъдеще. Ей затова много от хората, които биха приветствали безопасността на ДО-то никак не са склонни да го направят, жертвайки образованието на децата си - и то не в момента или тази година или нещо си, а шансът за добро бъдеще. Убедена съм, че ако стоеше обратното предложение - понеже учителите са в немалка част по-възрастни да предават само от домовете си, а желаещите да посещават училище да го правят и да се свързват от там - много малка част биха подкрепили присъствената форма. Т.е. борбата тук е при всяко положение за вниманието на учителите, при това на избраните (от децата или родителите) учители, не на произволно паднали се такива от лотарията.

Скрит текст:
Скрит текст:
katiABV, от писане в темата май не ти остава време за четене. Този път няма да правя сбит преразказ, а направо ще цитирам.

При преминаване към ОЕСР за повече от 30 дни по здравословни причини или по желание
Вариант 1 - За ученици, които са записани в училището се осъществява обучение по учебните предмети от раздел А и раздел Б на училищния учебен план  чрез дистанционни учебни часове (синхронен урок със синхронно взаимодействие на учителя с ученика; наблюдение на урок в реално време или публикуван без участие на ученика в него), текуща обратна връзка за резултатите от обучението и оценяване в електронна среда от разстояние индивидуално или в група.
Вариант 2 - когато училището, в което са записани учениците не може да осигури ОЕСР и ученикът е насочен към училище център.
- Синхронни уроци с взаимодействие на учителя с ученика в реално време и осъществяване на синхронна текущата обратна връзка за резултатите от обучението и оценяване. В този случай училището център, осигурява достъп на училището, в което е записан ученикът, до информацията за отсъствията, текущите, срочните и годишните им оценки не покъсно от 5 дни от края на първия и втория учебен срок.
-    Наблюдение на уроци в реално време без участие на ученика. ( допускам, че ще важат условията, описани във вариант 3). Текущата обратна връзка за резултатите от обучението и оценяването в електронна среда от разстояние индивидуално или в група се осъществява при взаимодействието на ученика с учител от училището, в което е записан.
Когато ученикът се обучава в електронна среда от разстояние от друго училище, обучението на ученика по учебните предмети от раздел Б на училищния учебен план се осъществява от учители в училището, в което е записан, като взаимодействие, текуща обратна връзка за резултатите от обучението и оценяване в електронна среда от разстояние индивидуално или в група.

Вариант 3 - Преминаване към обучение в електронна среда от разстояние за отделен ученик се допуска по здравословни причини в случаите, ако отсъствието му е за период до 30 дни, когато има желание, разполага с необходимите технически и технологични възможности и физическото му състояние позволява да се включи в уроци заедно със съучениците си от класа, като:
•   Ученикът наблюдава, без обаче да може да участва активно в урока
•   Учителят осъществява двупосочно педагогическо взаимодействие само с учениците в реалната класна стая (включването на ученик чрез виртуална връзка не пречи на учителя да осъществи пълноценно педагогическо взаимодействие с учениците в реалната класна стая)
•   Ученикът не подлежи на оценяване
•   Формата на обучение на такъв ученик не се променя и остава дневна
Тази възможност за компенсаторно обучение се осъществява чрез камера и микрофон на или свързано с електронно устройство. Камерата в класната стая задължително е насочена към учебната дъска и/или към учителя, но не и към учениците.

По-внимателно с езика, моля, обръщението ти категорично излиза из нормите на добрия тон. В детската градина биха накарали детето да се извини.

Аз НЕ коментирам и не се опитвам да коментирам ситуацията, която е в момента факт.

Е, как да не коментираш ситуацията, която в момента е факт?! Коментираше, че АКО се предложи синхронно ДО с връзка в реално време в присъствените часове на класа, това ще означава, че МОН признава, че не може да осигури безопасна среда. Коментираше предложението за камера към дъската и микрофон на учителя като невъзможно, абсурдно, коментираше го с множество въпроси, които би трябвало да звучат риторично /като говорим за език и добър тон.../. Дидева просто ти обърна внимание, че това предложение вече е ФАКТ, че конкретните механизми са разписани и няма никаква пречка да бъдат осъществени. Просто ти не го знаеш. Няма страшно да не знаеш нещо, никой не знае всичко и не е обидно да се пита, но ако ще коментираш една тема с апломб на всезнаещ, е добре преди това да си попрочел и наистина да знаеш. Защото иначе изпадаш в неудобно положение, в каквото ти изпадна, но това не е по вина на езика и тона на Дидева. А опитът ти да се измъкнеш от ситуацията, нападайки Дидева, е неубедителен.

Именно. Не коментирам ситуацията, която в момента е ФАКТ - училищата НЕ са ДЛЪЖНИ да осигуряват синхронното обучение. Има училища - гнезда, да се оправят. Ако стане възможно ДО според хрумването на родителите, а училищата са ДЛЪЖНИ да осигурят синхронно ДО за ВСЕКИ техен ученик според програмата му,  това си е равносилно на признаване "не можем да осигурим безопасна среда". И никога няма да бъде направено. Общо взето ДО-то в основната си част ще се реализира от учители с незапълнен хорариум. А търсените и желани учители, които имат излишък от часове... и частни ученици нищо няма да може да принуди да поемат този допълнителен товар.

За ТЕБ това не представлява никакъв проблем, понеже вече нямаш деца на тази възраст. МЕН подобно поведение на безотговорни родители ме вкара на 2 пъти в болница. Преди ковида. Сега... знам ли, може би щеше да ме убие. Но споменатата дама щеше просто да се фръцне, да каже "ми да си е държала здравите деца в къщи, мен к'во ме интересува" и да продължи да си цъка семките или каквото там прави в свободното си от задължение по деца време. Леко егоистично е да смяташ, че проблем, който не те касае лично и пряко, е маловажен. И определено не ти отива.

+ безкрайно дразнещото използване на думата "грипави", която дори не съществува в речника.

Вземи си по-голям речник. Този за до 4-и клас не включва всички думи.
https://rbe.chitanka.info/?q=%D0%93%D0%A0%D0%98%D0%9F%D0%90%D0%92
ГРЍПАВ, ‑а, ‑о, мн. ‑и, прил. Разг. Който е болен от грип; грипозен. Имаш температура, сигурно си грипав.

sanaka, устното изпитване Е участие в клас - не е писмен изпит в/у целия материал. Прави се от учителя на момента, въпросите, които задава, са съобразени с това дали иска да повиши или понижи успеха на дадения ученик... мислех, че всички тук са ходели на училище някога.

Последна редакция: пт, 25 сеп 2020, 15:06 от katiABV

# 339

Дръж се прилично, ако обичаш! И, разбира се, ако изобщо си в състояние. Майка ти хич не ти е направила добро като те е щадяла толкова. На елементарни неща не те е научила - да се уважават лекарите е едно от възможно най-основните... още отпреди Възрождението, като се замисля, по нашите земи са се уважавали Даскала, Доктора и Попа. Трябвало е да те научат на тези неща - ти нали не си била ДО!?

Ти за мен не бери грижа... Научила ме е на каквото трябва. Но най-вече съм ѝ благодарна, че ме е научила да не мога да понасям простотията във всичките ѝ форми. И човекът, който трябва да внимава и да се държи прилично, не съм аз. Определено!

Последна редакция: пт, 25 сеп 2020, 16:02 от Pulitash

# 340
  • София
Моето дете получава И оценки за участие в гимназията, при това по математика. На срок навърта около 10 оценки, в което се включват около 3 контролни и 1 класна. За мен е ориентир как върви текущо...

# 341
Оценката за участие е устно групово изпитване по чл. 13 (1) 🙂. Моето дете често има такива оценки по предмети като история, философия, география. Учителят задава въпрос, децата вдигат ръце и той посочва някое от тях. А може и от тези, които нямат желание да отговорят. 🙂 получава се нещо като групова дискусия. Докато "си говорят" , децата не знаят, че ги изпитват. След 10-на въпроса, поставя оценки на 2-3 от най-активните. Или си слага + или - в учителския бележник. Имало е и регламент 6 = 3*+ , получени в различни часове. 🙂
Обикновено оценките за участие при нас са били 5 и 6, но не е задължително.

# 342
Как иначе ще отсеят мислещите от просто зубрачите. Не че имам нещо против последните.

# 343
Как иначе ще отсеят мислещите от просто зубрачите. Не че имам нещо против последните.
Хъм, много вярно!

# 344
Оценка за участие се дава и за работата на деца, които не са специално нарочени от учителя днес да са изпитани. И това не е за един час, а за работа като цяло. И ние сме ходили на училище!
Усното изпитване не е обвързано с оценяване за участие и са си две различни оценки
И много правилно си отсяват бележкари и мислещи деца.

Последна редакция: пт, 25 сеп 2020, 15:30 от Aleksandropulis

Общи условия

Активация на акаунт