Дистанционно обучение за учениците-Teмa 8

• 33 217
  • 795
  •   1
Отговори
# 645
Хайде стига с подигравките. В момента е трудно (да не казвам невъзможно) да се разграничи веднага и ясно ковида и затова се връщат за всеки сопол. А така няма какво да се лъжем-учебен процес няма как да има качествено присъствено.

# 646
  • Бургас
А защо трябва непременно да е с температура едно дете за да се счита за болно. Виждала съм деца с хрема, но без температура, които едвам гледат полузадрямали на чина, но мама ги пратила на училище, щото да не изтърват мат'ряла. И това нещо се влачи със седмици, защото детето цял ден го духа вятъра и се прибира в 18ч, вместо да си остане в къщи и за 3-4 дни да му мине.

# 647
Аха, започва да става интересно. Май нагласите взеха да се променят, а?    8% /+/ тестове от направените, рекорден брой заразени, гоним 500 на ден.

А дали не е време да започнат да се дава детайлна информация? Нарастването е факт, но колко от тези тестове са повторно положителни, защото е ясно, че когато изходящата база е нараснала, ще расте броя и на контролните положителни тестове.  
Това вече 200 пъти е обсъждано. И 10 теста да направят на 1 човек, се вписва само веднъж като положителен в статистиката.

# 648
  • Бургас
Някои ЛЛ дават бележка след като се обадиш по телефона, не е нужно да водиш детето. На отговорност на родителя разбира се.

# 649
  • София
Мисля, че въпреки първоначалната съпротива от страна на МОН, в момента се обмисля вариант за увеличаване на броя на дните за отсъствия по семейни причини с уведомление от родител.
За подлежащите на задължителна предучилищна подготовка вече ги увеличиха двойно - от 10 на 20 дни.
Това прието ли е вече, че по моя лична информация ( от преди няколко дни ) все още само го чакаха и не беше 100% сигурно ?

# 650
Дъждец, доста категорична си, ако ще и 1000000 да е обсъждано. Гарантираш значи, че повторно заразяване ще бъде невъзможно да се случи тук, защото едно лице има само една възможност да боледува. 

# 651
За предучилищната ли? На втори октомври го обнародваха. Само за тази учебна година е.
Преходни и заключителни разпоредби
§ 10. Отсъствията на децата по чл. 10, ал. 1 през учебно време по семейни причини за учебната 2020 – 2021 година са допустими за не повече от 20 дни при условията на чл. 10, ал. 2.

Не виждам причина да не направят подобна промяна и за учениците, пак само за тази учебна година, ако толкова ги е страх, че някой може да злоупотреби.

# 652
Влошава се. Има и 22 новорегистрирани медици. Голямата част са лекари. Колко от тях са педиатри или ОПЛ с преобладаваща детска пациентска листа? Толкова ли е сложно да се  оставят децата у дома само срещу едно обаждане/съобщение/мейл от родител и отсъствията по домашни причини да се увеличат до разумен брой и за тези дни държавата да си поеме отговорността, а не да я прехвърля на работодателите?  
Явно си заслужавам подигравките, но след като отбелязахте
....хвърковатата мисъл на мамамари
, моля да ми обясните  какво общо имат работодателите с неизвинените отсъствия  на учениците  щом нямахте в предвид да не се ходи на лекар и да не се търсят болнични листове!
 Изглежда не съм ви разбрала правилно.
Не говоря за случай ,в който родителя иска да  отиде на почивка с детето си в учебно време , а за случая в който детето не се чувства добре.

Последна редакция: ср, 07 окт 2020, 15:31 от mamamari

# 653
Повечето кашлици и сополи минават и със, и без лекарства за едно и също време. Огромно улеснение ще е да не се налага да се буташ с болно дете в чакалнята за бележка (която е в общия случай за 3 дни, а сополът си тече поне още толкова). И да не е зле, след два часа чакане с другите болни ще зазлее. В извънучебно време ходим при личната само за по-тежко боледуване, т.е. почти никога. В учебно сме всеки месец. Особено в градината беше ужас - веднъж го мъкнеш в началото за бележка, втори път след три дни - за втора, а като оздравее - трети, за такава, че е здраво.

# 654
Въпросът е какво общо имат работодателите с всичко това?

Спорът държава/работодатели/ болнични...кой да плаща  не е от вчера.
Не ми се иска да мисля ,че  това '' улеснение'' няма нищо общо с обсъжданите тук точно проблеми.

# 655
Нямат общо. Явно говорим за различни неща. Увеличаването на дните по преценка на родител ще помогне детето да бъде оставено в къщи, когато още не се налага посещение на лекар.
Ако трябва такова посещение и болничен, тази опция си остава и родителят ще си ползва нея.

# 656
Mamamari, в момента от училище се връщат деца със съвсем леки симптоми- например хрема без температура. Както е написала crow, в този случай е много по-лесно родителят да спре детето за 2-3 дни, отколкто да се ходи до лекарката. Освен това, сега е необходимо да се прави минимум два пъти, защото училищата искат бележка, че детето е клинично здраво, за да се върне в клас.

# 657
  • European Union
Повечето кашлици и сополи минават и със, и без лекарства за едно и също време. Огромно улеснение ще е да не се налага да се буташ с болно дете в чакалнята за бележка (която е в общия случай за 3 дни, а сополът си тече поне още толкова). И да не е зле, след два часа чакане с другите болни ще зазлее.
Голямата глупост от тази година е, че всяко неразположение изисква посещение при лекаря два пъти. Защото освен извинителна бележка, сега искат и бележка, че детето е клинично здраво, т.е лекарят не може да напише извинителна бележка за 3 дни още при първия преглед.

# 658
Аз пак съм проспала нещо. Как така 2 бележки. Не е ли само една с диагноза?

# 659
Дъждец, доста категорична си, ако ще и 1000000 да е обсъждано. Гарантираш значи, че повторно заразяване ще бъде невъзможно да се случи тук, защото едно лице има само една възможност да боледува. 

Никъде не съм твърдяла такова нещо.
Постът ти беше, че много бройки положителни са заради неколкократното тестване на едни и същи хора, за което писах, че не е вярно, защото хората се вкарват с ЕГН.

Повторно заразяване в момента има не повече от 3-4 доказани случая в света.

Общи условия

Активация на акаунт