Градинарство - моето хоби 26

• 33 480
  • 746
  •   1
Отговори
# 225
И тук да се похваля с придобивките - спираловидна туя и лампички ))), липсва ми сняг вече

Здравейте, цитирам този пост, понеже си мечтая за същата такава градинка. Имам малко място пред блока, което е наше. До момента нищо, ама нищо не е правено там. Последно само почистихме. В момента има тревичка, пак е за почистване. Моля, дайте насоки откъде да започна? По това време се обръща ли, нямам никаква идея, само желание? Туи кога се садят?

# 226
Крист, сега е подходящ момент за садене на туи, до лятото ще се вкоренят добре.
В нова градина се започва със структурата - оформят се лехи, пътеки, огради, беседки, пейки и други елементи ако има.
След това се подготвят лехите и тревните площи за засяване - разрохква се почвата, вадят се камъни и стари корени ако има. Ако е нужно, почвата се подобрява с компост, пясък или каквото е необходимо, зависи каква почва имате.
След това се засаждат големите растения, храсти, рози, дървета. Спазвайте препоръчаните отстояния!!! въпреки че в началото всичко растения са малки и градината ще изглежда празна. Това бързо ще се промени. Около храстите можеш да си засадиш едногодишни цветя, за да не ти е празно в началото.
Накрая се засаждат дребните многогодишни цветя, цветни бордюри и т.н., а между тях - пролетни луковици, за да ти е шаренко от рано.
Всичко това можеш да направиш сега. Напролет ще засееш каквито семенца си избереш, или разсад.
Аз се старая да имам по всяко време нещо  цъфнало. Гледай какво расте по градините около теб, гледай на сянка ли расте или на слънце, и си избирай.
Горе-долу е това...

# 227
Много благодаря! А сега първо да обърнем почвата, или да напръскам за плевелите, да ги махна ли? Ще има райграс и туя до оградата. Градинката е малка. То е цяло място, разделено на всички съседи.

# 228
Ако мястото е малко, може и без пръскане, разкопавате имахате плевелите с корените. Аз така направих, направо обелих горния слой трева и плевели Joy
 Ако не е вариант за вас, мисля, че вече е късно за пръскане с хербицид. Питайте в агроаптека.

# 229
  • София
Много благодаря! А сега първо да обърнем почвата, или да напръскам за плевелите, да ги махна ли? Ще има райграс и туя до оградата. Градинката е малка. То е цяло място, разделено на всички съседи.
Моят съвет е, да не пръскаш плевелите.
Отровата е канцерогенна и вече забранена в много страни- и Раундъп и НАСА, и всички на глифозатна основа.
Както е мокра сега земята, изкорени каквото можеш, а ако решиш да засееш бяла детелина, сега е момента.

# 230
Значи само да прекопая и да махна плевелите?
 Да допълня, понеже не разбирам нещата. Почвата не е обръща на с години. Копая, но е много твърда, там докъдето стига мотиката е ОК, но отдолу си остава много твърда. Дали не трябва да се обърне?

# 231
Ако не засееш нещо веднага, плевели пак ще пораснат. Не се оставя голо място, защото семената на плевелите летят навсякъде.
Абсурт ти е предложила детелина, не знам за райграс кога е правилният момент  за засаждане. Ако сега правя нова полянка, бих избрала детелина. Момичетата бяха показвали снимки, много е красиво.

# 232
Детелина ще е. В понеделник още ще видя 2-3 те магазина в града. Само не съм наясно почвата дали е добре такава. Една баба тук казва, че трябва да се обърне, понеже не бивало така да се сади.

# 233
Е така де, да се разкопае, то за да се засади, трябва да се разкопае (обърне земята).  Има онлайн магазини за семена, в случай,че на място нямат от желания тип детелина.

# 234
Да, намерих 16 лв за килограм. Решила съм се, макар, че мисля, че не ми се отдава, но ще видим какви ще ги накъдря. Все ще поникне нещо.
 Под обръщане имам предвид с правата лопата, иначе аз ще си прекопая.

# 235
Ами то другото не е прекопаване,ами разрохкване на пръстта. Обръща се,за да се извадят корените на плевелите най-малко. Един троскот обикновен е с яко на дълбоко кореняци. Няма как да мине без тази част.

# 236
Не се копае с мотика, а се обръща с права лопата цялата площ. Но така, че плевелите с корените им да остават най-отгоре. Като изсъхнат , се изтръскват от пръстта, после може още веднъж да се обърне с правата лопата наръсва с подобрители за почвата - угнил оборски тор, перлит, пясък, алкализиран торф и чак тогава се окопава хубаво с  мотика, като се омесват подобрителите.

Флоксче, чудесно описание как да се оформя градина!!!

# 237
  • София
Ами то другото не е прекопаване,ами разрохкване на пръстта. Обръща се,за да се извадят корените на плевелите най-малко. Един троскот обикновен е с яко на дълбоко кореняци. Няма как да мине без тази част.

Ето го плевелоизваждача и земекопача без напън на кръста, само с фитнес движения.

# 238
Това е много модернизирана вила за прекопаване😛 откъде си го купувала, не съм виждала да сега.

# 239
  • София
Във Франция ги има по суперите и струваха 120Е, когато ги видях преди 8 години.
Има описание на уреда с точните размери и материали, та ги принтнах и ги занесох в един арманурен завод в Люлин.
Първо викаха, че няма да стане, а като ги предизвиках, че са некадърни заварчици, се хванаха и го направиха.
50 лева ми излезе тогава.
Оставих им чертежите и бяха почнали да го произвеждат.
Продаваха го по 80 лв.
Дали още го правят, не знам.
Тук е показан вариант с дървени дръжки, но основата е същата.

https://youtu.be/N_lJLUSQACQ

Ако имаш под ръка заварчик, може да ти я направи, само за зъбците трябва стомана за длета- има я и всички материали са жълти стотинки.

Намерих и моята джаджа:
https://youtu.be/hq4btKSCG4w

Последна редакция: сб, 17 окт 2020, 17:42 от absurT

Общи условия

Активация на акаунт