Рак на белия дроб - тема 6

• 57 936
  • 774
  •   1
Отговори
# 120
Възможно е, да, но това зависи точно в кой екзон е мутацията. След като се лекува известно време, туморът обикновено мутира отново, за да оцелее. Вторичната мутация може да е в друг ген, но може и да е в същия - просто в различен екзон на този ген.

При EGFR, най-често първата линия е с Гилотриф/Тарцева и т.н. В последствие вторичната мутация обикновено е в exxon T790. Това позволява да се смени лечението на Тагрисо. Ако не е в Т790, става доста по-сложно.

При ALK, първата линия често е Xalkori. При развиване на резистентност се сменя на Alcensa, който се справя успешно с резистирали тумори след лечение с Xalkori. Истината е, че днес доста доктори лекуват директно с Алценса, защото резултатите са по-добри при директен старт с нея от първа линия още.

При BRAF има един вариант само - Тафинлар и Мекинист. При развиване на резистентност към таргетна терапия, положението става доста трудно управляемо, защото и самите тумори с тази мутация са по-агресивни.

С всичко това казано, има хора, които реагират дълги години на таргетна терапия от първа линия. Има други, които реагират няколко месеца и им трябва втора. Доста зависи от индивидуалния отговор и не е особено предвидимо.

Освен това е възможно тумор без никакви мутации в началото да се окаже мутирал при рецидив, но това е изключително рядко.

# 121
  • София
Сега получих резултатите на имейла, пише, че НЕ се открива мутация в:
T790M, Делеция в екзон 19, L858R, L861Q, G719X, S768I, Инсерция в екзон 20.

Как така вече не се открива мутация в "Делеция в екзон 19", как е възможно до толкова да е мутирал тумора, вече изобщо да я няма тази мутация?
Доколкото разбирам, сега варианта е да се тестват мутации в други гени, не в EGFR и да питам вариант за имунотерапия какво трябва да изследваме.

# 122
А какво се случва с тези мутации,когато ракът е в ремисия?Попринцип знам какво е ремисия,ракът спи,но ми в интересно какво се вижда на един скенер тогава,липса на тумори,или тумори ,които нямат активност,нещо като калцирани.Сега се зачетох за тези мутации,но малко схващам засега,хах

# 123
  • София
Сега звънях на Трансхеликс и ми обясниха, че може да се направи Foundation, но е по-малко вероятно и да се продължи текущото лечение. И да направим пак кръвен тест, защото мутациите може да покаже, че ги няма, след 5 мин може да покаже, че ги има.
Каза, че дори с направление да е, се плаща и цената е 5000лв.
Някой не спомена ли и за направление от онколог или става през болница Сердика?

Последна редакция: нд, 25 окт 2020, 19:08 от catgirl123

# 124
Аз пък разбрах за цена около 3000 лв,при нас тъй като попитахме онколожката за Турция и тя каза,че няма никакъв смисъл,и че това ,което тя може да направи като допълнение е да включи мама в някакво ново изследване или нещо такова,обади се и каза "Имам подходящ пациент за вас" .И това беше . Може бе би трябва да се пита как може да се включите

# 125
Catgirl, онколозите имат право на няколко безплатни тестове за пациенти, които отговарят на критериите на фирмата, която произвежда тестовете.

# 126
Някой дали може да препоръча онколог в Дева Мария -Бургас.
Успех на всички в лечението желая.

# 127
  • София
Днес ходих при Др Вълев в МБАЛ Надежда, казаха, че лечението е добро и че метастазите в мозъка не значат, че лечението не действа, защото в мозъка е по-трудно да действат лекарствата и че след като е правено лъче, сега нещата са стационирани.  Ще правим пак тест за T790M за Tagrisso тази седмица.
Но след консултация с него, и в Трансхеликс по телефона вчера, не ми казаха вариант за Foundation тест, който да не е платен.
@zigizagi, как може да бъдеш насочен за такъв тест от онколог? Поне на мен не казаха такъв вариант.
Казаха, че шанса е минимален за друга мутация. Но пък T790M се появява в 60% от случаите и по принцип EGFR може да мутира в друг ген.Thinking
Ще преценя другата седмица след като излезе и втория тест за T790M да отида на консултация, може при проф. Дудов в Сити клиник.

# 128
Catgirl, знам само, че от началото на годината всеки онколог има право на 1-2 безплатни теста. Пациентите трябва да отговарят на определени критерии, но какви - нямам идея.
Може би е добре да се обадиш на Foundation и да ги попиташ, защото те определят критериите.

# 129
  • София
Направих запитване по имейла във Foundation Medicine BG и ми върнаха обаждане от Рош. Варианта за безплатен тест е само за първи стадий, за 4-ти се заплаща при всички случаи. Може и нищо да не се открие от теста, може да излезе мутация, за коята няма лечение, може и да излезе резултат.
Др Колева от Нео Клиник каза, че има и някакви други тестове, които се поемат от НЗОК. Но след като излезе този повторен тест за T790M евентуално тогава при нея и ще преценя кой тест.

# 130
Здравейте, виждам, че всички тук сте доста напреднали с лечението, но при нас с баща ми диагностиката се проточва вече към месец. От Белодробна болница, където той лежа за биопсия, все още не могат да кажат финално дали първичният карцином е от белия дроб или от храносмилателната система. До пет-скенер все още не сме стигнали, само ми го споменаха днес. Имам чувството, че сгрешихме, като отидохме в Белодробна болница (говоря за София) и че трябваше да се насочим към болница, където гледат по-холистично на проблема и са по-експедитивни. Нормално ли е това забавяне или се дължи на това, че при нас случаят е по-особен и не се знае дали първоизточникът е в белия дроб? Ужасно съм объркана вече и не знам към кого да се обърна.

# 131
Нормално е, да. Един месец НЕ е забавяне. Нормалните процеси свързани с уточняване на конкретна хистология и стадиране отнемат толкова. Прегледи, биопсии, патологии, генетични изследвания, скенери, разчитания - никак не е бърза и лесна работа.

При нас цялото уточняване отне точно 3 месеца. Знаехме, че има онкологичен проблем в 4ти стадий през юни. Лечението започна септември.

Не е нормално, ако стоите 4 седмици и никой нищо не прави. Ако хорат си вършат работата, всичко е наред.

Знам, че Ви се струва като цяла вечност и се притеснявате да не губите време - всички в тази тема сме го преживяли този период. След него като се подредят нещата (което Ви пожелавам) в перспектива няма да Ви изглежда толкова много време.

Здраве и късмет на баща Ви!

# 132
На мама вчера й беше ЯМР на главата,казали са,че засега няма промяна,но и че 1 месец е много кратък период,някой беше коментирал кога се очакват резултатите от радиохирургия та като месеци... Понеделник 4 Химио и края на другия месец ПЕТ.Поне се радвам,че няма нарастване в мозъка за момента

# 133
При майка контролен скенер е назначен три месеца след радиохирургия.

# 134
easy2, успели ли са с биопсията да вземат материал?

Hope4C, бързо и безпроблемно оздравяване!

Около мен има много близки с ковид. Дано няма усложнили се и дано опазим онкоболните...

Общи условия

Активация на акаунт