Рак на белия дроб - тема 6

• 58 047
  • 774
  •   1
Отговори
# 210
Майко мила...ядосах се, докато изчетох всичко. Не на Вас, на тях.

Първо, ако има съмнителна находка вдясно, а все пак са решили да биопсират вляво заради “кръглите ателектази”, какво видяха там при биопсията? Ако нищо не са намерили, кой е разчитал тези образи преди това? Или хирургът не е успял да стигне изобщо до тази зона?

Второ, това, което са Ви казали за PET-CT е невярно по две причини:

1) Ако се съмняват за инфекция и тя им пречи, планират да не го лекуват ли? Да направят промивка на дроба, да идентифицират патогена и да го лекуват респективно. След 3-4 седмици спокойно могат да направят PET-CT.

2) И по-важното...инфекция НЕ е противопоказание за провеждане на PET. Татко беше с нещо вирусно при втория ПЕТ и кашляше. Докторът по нуклеарна медицина буквално беше написал в разчитането “данни за настояща или скорошна инфекция в еди коя си област на еди кой си дроб като тя няма отношение към бластомния процес (карцинома)”.

Не разбирам защо хирурзи и пулмолози коментират специфики от компетентността на докторите по нуклеарна медицина. Очевидно не разбират всичко в детайл или по някаква друга причина Ви размотават. Вместо да губят време, можеше да Ви дадат направление за ПЕТ и, докато чакате месец да Ви дойде часа, да решат проблема със заподозряната инфекция. 😤

Последна редакция: пн, 23 ное 2020, 19:23 от Hope4C

# 211
Норе4С,само така!!!.

Днес ходих да оставя мама на вливка и доктор Кръстева каза ,че пет скенера показва,че лечението работи ."Отчита се намаляване по брой и понижаване на метаболитната активност на пулмо-пулмоналните нодозни лезии в панерихма на десния бял дроб.Описаните на предходното изследване метаболитно активни десни  паратреахални ,субкаринни и леви хилусни лимфни възли се представят с намалени размери до 12 мм срещу до 19 мм.и понижена метаболитна активност (SUV max до 7.4/SUV max до 11.6).Пиша го ,защото на снимката ,която снимах в коридора на бързо нищо не се чете.Другото си е от миналия път,пише,че плеврата е зсдебелена и с повишена метаболитна активност и малък плеврален излива,но това си е от миналия път и никой не го коментира.(поне аз така мисля )С оглед добрите новини спират и платината и остава на Пеметрексед и Кейтруда.Кръстева спомена нещо от сорта,че е възможно и да го стопят напълно ,което даже не реших да коментирам и разпитвам ...

Мама е Попитала еедин от лекуващите лекари за противогрипна ваксина ,по съвет на Норе4с ,казал й е,че се е позабавила,но ако има да си сложи (никой не разбра какво означава това)

Последна редакция: пн, 23 ное 2020, 16:14 от Fani0101

# 212
Аз утре мисля да нося документите в Токуда. До сега не съм правила консултация с някого по документи и ми е малко неясно. Това, което имам са епикризите от ВМА и нещо написано от пулмологът, който ни насочва за скенер и консултация с проф. Кирова. Епикризите разбира се са много подробни, но в предпоследната пише за ВАТС вдясно, а в последната се описва това, което е направено вляво, но без обяснения защо. Дали при анализа на документите ще се обърне внимание на тази разлика, още повече, че за мен е важен десния сегмент, на който искам да се обърне по-голямо внимание при извършването на съответното изследване - КТ ли ще бъде, ЯМР ли. Ще бъде ли добре, ако съвсем накратко опиша това разминаване, както и предложението за евентуална операция и това го прикрепя към документите?

# 213
Аз съм правила веднъж консултация по документи (В сити клиник Онкологията) и сложих всичко, което прецених + дискове + един лист, на който си бях написала 2-3 въпроса. Оставих ги и след няколко дни ми се обадиха да отида. Лекарката беше изготвила писмено становище и много подробно ми обясни всичко.

# 214
Попитайте по телефона дали проф. Кирова може да ви приеме, за да обясните състоянието. Задължително носете дискове, разчитания (които не съм сигурна дали гледат) и епикризите.
Може да запишете въпросите и да ги приложите, ако тя не е на работа.

# 215
Майка ми трябваше да пие дексаметазон 3 седмици ,неврохирург и ги назначи ,ако има възпаление от РХ щяло да мине.Тя го пи само 2 седмици защото усещаше някакво напрежение ,безсъние и сухота в устата.Два дена преди да го спре Каза ,че спряла да усеща и вкус и мирис ,също така и имала болка в трахеята ,а и един ден имаша болка в мускулите.Вече всичко (пила е аспирин и чайове) ѝ мина,само се чудя дали е имала COVID или страничен ефект от дексаметазона?

# 216
Липса на вкус и мирис, и болки в трахеята не са никак типични странични ефекти за дексаметазон. Аз бих тествал за ковид.

Останалото - безсъние, напрежение - е вероятно резултат от лекарството. Би трябвало да отшумят в рамкте на седмица след спирането му.

Fani, докторът ви е казал да си сложи ваксина, ако има, защото тази година са дефицит и вероятно той няма налични. Не разбирам как точно ги разпределиха, но беше логично онкологичните пациенти да са отпред на опашката. Ако бях на ваше място, бих питал личния лекар (те получават по няколко бройки) и в аптека (може пък случайно някъде да има останала). Ако не се намери - не е фатално. Ще знаем за следващите зими.

Последна редакция: пн, 23 ное 2020, 19:28 от Hope4C

# 217
Ние сме правили няколко пъти конслултация с лекари без баща ми да присъства - винаги носех всички налични изследвания и дисковете от скенерите.

jtfallen, За ПЕТ и на нас все така ни казваха в началото преди да имаме биопсия - че няма смисъл и да светне нещо няма да се разбере дали е възпаление или тумор. А лекарят, с който правихме консултация в чужбина, като прегледа дисковете изрази съмнение дали първоначалната находка всъщност е тумор и каза, че щеше да е добре ако бяхме направили ПЕТ, защото можеше да се разграничи. Но при вече започнало лечение, каза че няма смисъл сега да го правим. Така че настоявайте. Ние бяхме склонни и платено да го направим, но ни разубедиха. Сега съжаляваме, но човек се учи в крачка.

# 218
Точно сега се опитвам да направя кратичко описание на ситуацията и въпросите, които ме притесняват и да ги приложа към документите. Ще напиша и за ПЕТ-скенера, относно евентуалната инфекция и по принцип какво са ми казали за това изследване. За съжаление, не мога да разбера цялата информация. И, не искам да звуча арогантно относно хората, за които платени изследвания и консултации са трудни от финансова гледна точка, но, предполагам, че повечето от нас, с близки хора, с подобна диагноза са се сблъсквали с тяхната реакция - депресия, нервност, безразличие, страх, алкохол, вид вербална агресия - всеки ден е различно, но това се отразява, може би пагубно и върху близките им, които искрено искат да помогнат - т.е., ако мога да си позволя някои изследвания, в определени финансови граници, ще го направя, защото вече виждам ефектите и върху моята психика. Имам чувството, че ако имаме диагноза, ако знаем лечението, дори и след това да има и други, с всичките отрицателни или трудни ефекти, все пак знаеш, че вършиш нещо за добро. А сега съм в "никаква позиция", а и както мъжът ми писа на дъщеря си - "днес имам рак, ама..., утре - нямам рак, ама..." А аз "обирам" всички негативни настроения, +
че търся непрекъснато информация, познати, опитвам се да "пресявам" кое би ми свършило работа, или....

Стана малко като за "темата за оплакване", но ние, независимо, че не сме много млади, до сега не сме имали сериозни оплаквания и ползването на здравната ни система е било по изключение само за дребни неразположения. Но, никой не е застрахован от нищо по отношение на здравето....

# 219
Питайте проф. Кирова:

1) Дали може да разгриничи находките като суспектни за Ту формации или друго?

2) Дали препоръчва извършването на ПЕТ скенер за уточняване на диагнозата (въпреки че тя е специалист по образна диагностика, а не нуклеарна медицина, но все пак)?

3) Какво още може да се направи за верифициране на находките (повторение на VATS, напр.)?

4) Ако не препоръчва инвазивен подход в момента, след колко седмици да се повтори образното изследване и какво да бъде то (CT, PET-CT или друго)?

5) Ако препоръчва инвазивен подход в момента, може ли да ви насочи към специалист, който има капацитет да го извърши?

Това са основните въпроси, които бих задал във вашата ситуация.

# 220
  • Пловдив
Аз не намирам абсолютно никаква логика в това
 ПЕТ/КТ да не може да разграничи възпаление от образувание/я
с повишена метаболитна активност(т.е. подозрителни за неоплазми).
Едно възпаление по никакъв начин няма да увеличи метаболитната активност до нивата на "раковите образувания"
Другото алогично е "трудното" правене на VATS в сегмент на десен
дроб сравнено със същото на ляв дроб. В левия дроб може да има
много повече пречки за това.
Подкрепям Хоупфор Кюър по т.3 - Повторение на Видеоасистираната торакална хирургия в подозрителната зона.(След ПЕТ).Така или иначе ,ще е необходим биопсичен материал ,за евентуално последващо лечение.
Освен всичко по-горе ПЕТ-CT ще покаже и цялостната картина  отностно наличие/липса на метастази.
При все още не-метастатична болест ,инвазивния подход все още си остава най-доброто лечение при начален стадии на недребоклатъчен белодробен карцином(ако е такъв),въпреки напредналите лъчеви терипии и лекарствени лечения.

Относно противогрипните ваксини ,по-точно причината за слагането им ,най-вероятно да се минимизира риска от каквито и да е възпаления на дихателните пътища и ангажирането на "вниманието" на имунната с-ма към вирусната инфекция.

jfjallen, имам съмнения ,че съпруга ви не здравно-осигурен в България и си плащате всички изследвания и прегледи и оттам и това размотаване и стремеж за правене на всичко по 2 пъти.

# 221
Не, съпругът ми е здравно осигурен в БГ, той е постоянно пребиваващ тук от около 18 г. и плащаме само и каквото правим по наше желание.

За възможността за направа на ВАТС вдясно - мястото където се намира "находката" е някак си разположена горе, но по в средата на лоба и явно чрез този метод не може да се достигне. Както елементарно ни обясни  един от опериращите - за да достигнем до там трябваше да нарежем дроба, което е почти като отстраняване на горния лоб. Просто мисля, че при това положение не е било необходимо да се прави вляво. А постоперативния период е доста болезнен. И другият проблем, за който писах - ако се отстрани, но се окаже че няма рак? Вярно е, че понякога така става в медицината - избира се по-малкото зло, но дали изрязване на част от дроба е това? Затова търся допълнителни изследвания, които да внесат някаква по-голяма яснота в диагнозата преди взимането на решение за по-радикални мерки.

# 222
  • Пловдив
Тогава направете консултация с добър образен диагностик,както ви препоръчаха по-горе. ПЕТ/КТ и ако и тогава няма категоричен резултат ,може
да направите някой от генетичните тестове от кръв(foundation one). Не се поемат от ЗК и са скъпи,а и не винаги и те
дават категорични резултати.

# 223
Аз не бих правил Foundation преди находката да е верифицирана имунохистохимично. Дори да направят изследването, вратите им към персонализирано лечение ще са затворени, защото НЗОК иска точна диагноза преди да финансира лечение. Foundation не може да даде такава. Може да определи хода на биологичното лечение, но не и да внесе яснота относно морфологията.

Аз бих изчакал професор Кирова. Ако и тя не е сигурна - бих настоявал да лекуват мнимата инфекция. След месец бих направил PET. Ако светне (вече след лечението на инфекцията) - бих настоявал за повторен VATS. Ако това не е възможно - бих се съгласил на лобектомия. Рискът да махнат нещо безобидно, което е суспектно за неопластичен процес на PET, граничи с нищото. Обратният риск, обаче, след толкова месеци това, ако се окаже лошо на PET, да излезе извън пределите на торакс (да метастазира), ако не се махне, ще стане все по-сериозен.

И така или иначе някак си, ако е бластомен процес, ще трябва да се изследва материал, за да имат достъп до нормално лечение в БГ. Не виждам изход от тази ситуация без нова инвазивна процедура, освен ако PET не разсее категорично всички съмнения за онкологично заболяване.

# 224
  • Пловдив
Имах предвид фоундеишън да направят, ако не може да се потвърди
само с образно изследване . И към лобектомия да пристъпят ако теста покаже някаква мутация и наистина не е възможно VATS в засегнатия сегмент.

Общи условия

Активация на акаунт