Рак на белия дроб - тема 6

• 58 072
  • 774
  •   1
Отговори
# 225
Аз не бих правил Foundation преди находката да е верифицирана имунохистохимично. Дори да направят изследването, вратите им към персонализирано лечение ще са затворени, защото НЗОК иска точна диагноза преди да финансира лечение. Foundation не може да даде такава. Може да определи хода на биологичното лечение, но не и да внесе яснота относно морфологията.

Аз бих изчакал професор Кирова. Ако и тя не е сигурна - бих настоявал да лекуват мнимата инфекция. След месец бих направил PET. Ако светне (вече след лечението на инфекцията) - бих настоявал за повторен VATS. Ако това не е възможно - бих се съгласил на лобектомия. Рискът да махнат нещо безобидно, което е суспектно за неопластичен процес на PET, граничи с нищото. Обратният риск, обаче, след толкова месеци това, ако се окаже лошо на PET, да излезе извън пределите на торакс (да метастазира), ако не се махне, ще стане все по-сериозен.

И така или иначе някак си, ако е бластомен процес, ще трябва да се изследва материал, за да имат достъп до нормално лечение в БГ. Не виждам изход от тази ситуация без нова инвазивна процедура, освен ако PET не разсее категорично всички съмнения за онкологично заболяване.

Днес взехме резултатите от консултацията по документи с проф. Кирова. Разбира се, ще отидем и до лекарят, който ни препоръча това и ще обсъдим нещата по-детайлно, но все пак какво е нейното заключение /накратко/ : "Препоръчително е провеждане на нов КТ  , приблизително 2 месеца след изходното изследване." За ПЕТ скенера - "изследването би дало позитивно натрупване на радиофармацевтика и в случай на тумор или активен възпалителен процес без да предостави хистология." Това аз го разбирам, че може би препоръчва да се извърши? Тя предполага, че "организиращата пневмония" в левия долен дял, каквато за момента е поставената диагноза, да е очакван изход от предходната пневмония. Но, усилията трябва да се насочат към уточняване на находката вдясно, което отново ни връща в първоначална позиция. Може би трябва да изчакаме новия скенер, или пък да се направи веднага /ако е правилно/ ПЕТ-скенер? Ще изчакам мнението на пулмолога и съобразно това ще се действа.

Но, аз по принцип не съм наясно как стоят нещата с предписването и плащането на различните КТ. Първият беше направен във ВМА заради бронхопневмонията и рентгеновата диагностика и не сме го заплащали. При пулмолога отидохме на свободен прием и платихме за консултацията, предполагам че и при второто посещение ще бъде така. Но той може ли да ни даде направление за скенер или ПЕТ-скенер? Знам, че за обикновения, чрез Здравна каса се чака много и хората предпочитат да си го платят, но ПЕТ-скенера на свободно май е доста скъп /мисля, че в темата го прочетох/. Просто искам малко или много да съм наясно с процедурите/пътеките, а не да тичам от лекар на лекар. Мисля, че на този етап консултация с онколог не е необходима, може би поне трябва да се изчака каквото и да е ново изследване?

Whitefang, нов ВАТС вдясно не може да се направи, заради разположението на находката /то така беше предвидено, но са се отказали и затова са решили да правят вляво, необходимо, или не - не знам/.

Нямам никаква представа за тези генетични изследвания - Fondation - какво се изследва, кой го препоръчва, къде се прави....

Дописвам, защото нали не може 2 последователни поста - Пулмулогът ни препоръча и две кръвни изследвания - на АHA и nANCA - не знам защо ги иска, съмнявал се болестта на Вегенер, което ми се струва малко вероятно, но въпросът ми е мога ли да ги направя във всяка лаборатория? Добра, разбира се, но има ли някаква специфика?

Последна редакция: чт, 26 ное 2020, 14:09 от jfjallen

# 226
Да, пулмолог може да издаде направление за PET-CT. Същото може да направи и хирург, и онколог. Цената му на частно е висока - между 2,000 и 3,000 лева. Обсъдете с пулмолога кога е най-точният момент за това.

За онколог...не знам дали е рано. Ние ходихме на такъв в момента, в който се появиха съмненията за онкологично заболяване (още нямахме точна диагноза дори). Беше безценен в това да ни насочи към точните лекари във всяка област и да уточним всички следващи стъпки и детайли (какъв точно е карциномът, може ли/не може ли да се лекува адекатно тук и тн).

В момента при Вас се е случило пъроначалното струпване от безброй лекари и още толкова хвърчащи съмнения. Аз все пак бих отишъл при онколог най-късно след следващия скенер.

# 227
Hope4C, благодаря за отговорите и насоките, които даваш не само на мен, но и се опитваш да помагаш с информация на всички, на които можеш!

"Струпването" на лекари стана случайно - ЛЛ поради неизяснена болест /грип, КОВИД/, рентген поради тази причина със някакви недобри съмнения - болница за лечение на пневмония - заради рентгена скенер - след това бронхоскопия, след това гръдна хирургия с надеждата, че ВАТС ще бъде успешен и в зависимост от хистологията - или нищо, или химио, или друга терапия.... Предложението за евентуална лобектомия беше неочаквана и шокираща, завари ме психически неподготвена и съответно потърсих 2-ро мнение от друг гръден хирург, който изрази мнение, че се съмнява, че това е ракова находка, но.... все пак ме изпрати при пулмолог, който също изрази съмнение, но препоръча тази консултация с проф. Кирова. Явно трябва да се изчака втория скенер или пък ПЕТ-скенера, пък след това може и да има яснота.

Имам съученичка от випуска ни, която май все още е завеждаща лъчетерапията в Онкологията, още не съм търсила контакт с нея за някакви насоки, точно защото ми се иска да правя логически и последователни стъпки, а не като пиле да тичам по двора и да "клъввам" по нещо оттук и оттам, това в кръга на шегата, разбира се. Но, след като се видя с пулмолога, може би ще я потърся, или поне ще изчакам 2-та образна диагностика, каквато и да бъде тя по вид, пък след това....

# 228
Ако ви се налага да плащате за КТ или ЯМР, погледнете сайта на офертомед - има доста добри оферти.

# 229
Имам спомен, че за да ти дадат направление по здравна каса за образно изследване, трябва да не си платен прием. В болница Сердика са ми отказвали така. Но предполагам, че зависи от конкретната болница. Също така знам, че се полагат определен брой образни изследвания за определен период по ЗК и отказват след това. Може би само когато са издадени от едно и също лечебно заведение.

Не плащайте за ПЕТ. Преценете с лекар кога е най-добрият момент и подайте от сега документи. Може би няма да се вредите преди нова година, защото лимитите се изчерпват. Мисля, че Кирова е имала предвид, че не сега е моментът за ПЕТ, но я питайте все пак.

Не се бавете, просто чакайки според мен. Съгласна съм, че е добре да не отлагате среща с онколог. Ако има туморни маркери, подходящи при подобна локация, ги пуснете.

Какво по-хубаво да се окаже, че не сте за онколог в последствие.

# 230
За съжаление няма адекватни туморни маркери за рак на бял дроб. Подобен тип изследвания не са опция. Лошото е, че често няма и никакви отклонения в останалите показатели на кръвта (за разлика от рак на дебелото черво, например, където желязото често е занижено при болни).

Единственият начин за навременно откриване са образни изследвания и всякакви инвазивни процедури (бронхоскопия, VATS, стандартна операция и т.н.).

# 231
Имах предвид, че понякога находката (недай си боже) може да е далечна разсейка като при майка ми и тогава маркерът си реагира.

# 232
По отношение на "Препоръчително е провеждане на нов КТ  , приблизително 2 месеца след изходното изследване." За ПЕТ скенера - "изследването би дало позитивно натрупване на радиофармацевтика и в случай на тумор или активен възпалителен процес без да предостави хистология."  - мисля, че препоръчва само КТ след 2 месеца, а не Пет, защото последният ще покаже натрупване на радиофармацевтика както в случай на тумор, така и в случай на възпалителен процес, а няма как да даде нужната хистология (нещо, което ако не греша по спомен ви беше казал и друг лекар по-рано).

Последна редакция: чт, 26 ное 2020, 23:40 от MmAa

# 233
И аз така го разбирам. Което ми е много странно, защото ние сме правили PET-CT по време на инфекция. Докторът по нуклеарна медицина беше описал инфекцията, а онкологът я изкара на компютъра и ни я показа. Ако не бъркам, разликата в SUV max между инфекция и Ту формация е достатъчно голяма, за да се разграничат. Освен това PET-CT наслагва и образи от CT, та съвсем им беше станало ясно кое какво е. Ние бяхме доста притеснени тогава да не отложат PET-CT, но като споделихме притеснението за инфекцията, ни изгледаха много изненадано...малко тип “е, и, какво като е болен?”.

Другото, което е странно, е, че щом в момента има инфекция и след два месеца не препоръчват PET заради същата тази настояща инфекция, това значи, че не планират да лекуват тази инфекция. Или аз нещо не разбирам?

Има нещо в създалата се ситуация, което е противоречиво. Аз поне не мога да свържа аргумента против ПЕТ с инфекцията и интервала от два месеца в логична нишка от събития.

# 234
Hope,
И ние имаме проблем с идентифициране на инфекция или друг процес. Би ли споделил кой лекар ги разграничи при вас (ако е в България)?

# 235
Извън България е правен и разчитан този PET-CT с инфекцията. Доколкото знам, обаче, и Александровска и Сити имат машини от последно поколение (не мисля, че проблемът е в технологията на сканиране).

В България сме правили първия (от три) PET/CT - разчете го Проф. Ирен Костадинова и всичко беше точно. В болницата, където се лекуваме, потвърдиха описаното от нея и нямаше нищо ново, нито пък коментари за качество на изображенията. За друго са ни казвали, че нещо не е свършено както трябва, но не и за образни изследвания.

# 236
При SUVmax около 6, и в нашия случай в чужбина, и на позната в България лимфни възли бяха определени като суспектни. Ако е 18-20, вече ще е ясно. Може би просто не искат да дават направление за PЕТ на базата на предположения, освен ако след два месеца вече не се види нарастване.

# 237
  • Пловдив
Имах предвид, че понякога находката (недай си боже) може да е далечна разсейка като при майка ми и тогава маркерът си реагира.
Реагира маркерът за основното заболяване, примерно "дебело черво", или "гърда".
А това не изключва наличието и на белодробен карцином.

MmAa
В случая ,коментираме използването на PET/CT за определяне/отхвъляне на дадена находка на образно изследване ,като малигнена, а не за стадиране и оценка. Да при евентуално възпаление е възможно да има увеличен ЛВ , но и при тях метаболитната активност ще е по-ниска отколкото ако са инсеминирани от туморни клетки. За основното образувание  със сигурност може да бъде разграничена инфекция или малигненност с PET.

Последна редакция: пт, 27 ное 2020, 10:09 от whitefang

# 238
Реагира маркерът за основното заболяване, примерно "дебело черво", или "гърда".

Или яйчници в нашия случай, точно така. Добрите специалисти когато имат съмнение за заболяване с неизяснен произход пускат точно маркерите за тези три заболявания (плюс простата при мъжете), защото са най-често срещани. Но не исках да задълбавам в тази посока.

И според мен при ПЕТ може да се разграничи инфекция от друго в общия случай, когато изследването е направено добре. Апаратът има значение, както и лекарят, който разчита.

# 239
  • София
Напоследък нямам много време да чета темата, не знам дали вече е питано. Чудя се дали ако излезе подходяща ваксина за Covid, ще е подходяща за болните от рак? Аз не съм против ваксините, но като не е достатъчно тествана, чудя се кой е по-добрия вариант в случая и дали изобщо е ок при рак.

Общи условия

Активация на акаунт