Рак на белия дроб - тема 6

• 58 180
  • 774
  •   1
Отговори
# 285
Нормално е. Най-страшното е неведението в началото и безкрайното чакане. После като се подредят нещата и започне да се лекува правилно, всичко ще си дойде на място. Каквото и да правите - не бързайте.

Ако имате въпроси - на линия сме.
Благодаря, ще се допитвам
Той за сега е добре. Никакви оплаквания, освен отслабване на тегло.
Вчера два пъти е видял кръв в храчки те, та затова е направил рентгенова снимка. После и скенер направихме и така...

# 286
Минчев ще разгледа скенера и ще ви каже как смята, че е най-добре да се направи биопсия, за да се вземе материал от образуванието и да се потвърди какво точно е и с какво може да се лекува. Ще прецени и дали може да бъде извършена операция.

А за проучването с дурвалумаб, мисля, че го обсъждахме заради баща ми. Той обаче се отказа да участва в него, тъй като ако беше попаднал в плацебо групата това означаваше да не получава имунотерапия още няколко месеца, а само химия, докато при неговите изследвания двама онколози в чужбина бяха категорични, че е много важно да се започне максимално бързо имунотерапия.

# 287
Това е резултата от скенер днес които потвърди диагнозата. Хич не са хубави нещата, Тумора е голям.

# 288
  • Пловдив
И на мен не ми изглеждат добре нещата . В 2-та дроба метастази и  в десния много близо до дясната белодробна артерия. Ще ви трябва и скенер на коремни органи + мозък(ЯМР за мозъка е за предпочитане),за евентуални метастази . Предполагам специалиста ще ви насочи за това,но ако не го направи ,го попитайте вие.

# 289
Не знам, не мога да си обясня. Никакви оплаквания. Оня ден цепеше дърва. Има сила, няма задух.
Кога и как се яви това чудо.

# 290
  • Пловдив
При много хора няма никакви белодробни симптоми . Това му е най-гадното на този рак, и се хваща късно,обикновено при образно изследване по друг повод.

# 291
  • Пловдив
Трябва да минете ПЕТ скенер, за да се види след химиото какво е положението.
За нищо я нямате тази позитронна томография. CAT e достатъчна за сравнение при междинно стадиране и оценка на терапевтичния отговор. ПЕТ е най-вредното образно изследване. Ако лисват морфологични находки на CAT , тогава се прави PET да потвърди/отхвърли метаболитно ремисията. Или в началното стадиране да даде цялостна картина на метастазите. За оценка на размерите CAT e по-прецизен инструмент ,комбинираните PET/CT  са с нискодозов CT . 

Последна редакция: пт, 18 дек 2020, 22:40 от whitefang

# 292
Сат какво е ?На мама досега и е втори пет скенер...Аз си мислех че контролните скенери са си пет скенери ,но не съм наясно ,може ли малко разяснение 🙂

# 293
Положението не е розово, но не е и необичайно за новодиагностициран НДБК. Ние започнахме с 88/64мм първичен тумор, множество сателитни нодули плюс метастази в гръбнак, адренални жлези, медиастинум и кости. Да, не е оптимално, но НЕ е и необратимо. Казвал съм го многократно - при нас никога не е имало белодробни оплаквания (задух, кашлица или подобни). Изведнъж разбрахме и ние (от болка в кръста подобна на дископатия). Точно това е коварното на тази болест.

За PET/CT и CT не съм съгласен. Позитронно емисионната томография НЕ е по-облъчваща от CT. PET-CT на цяло тяло излага човека на средно 25 mSv радиация. CT на ЕДНА област (напр. абдомен или торакс или глава) излага човек на средно 10 mSv радиация. Ако ще се прави образно изследване на цяло тяло, особено за първоначално стадиране или оценка на ефекта от лечението, то със сигурност бих заложил на PET. Допълнителната информация от него (метаболитна активност), насложена със срезовете от CT, е незаменима. Единствено за мозък не е особено полезно и в действителност трябва да се дублира с тънко-срезен (thin-sliced) ЯМР.

# 294
Положението не е розово, но не е и необичайно за новодиагностициран НДБК. Ние започнахме с 88/64мм първичен тумор, множество сателитни нодули плюс метастази в гръбнак, адренални жлези, медиастинум и кости. Да, не е оптимално, но НЕ е и необратимо. Казвал съм го многократно - при нас никога не е имало белодробни оплаквания (задух, кашлица или подобни). Изведнъж разбрахме и ние (от болка в кръста подобна на дископатия). Точно това е коварното на тази болест.

За PET/CT и CT не съм съгласен. Позитронно емисионната томография НЕ е по-облъчваща от CT. PET-CT на цяло тяло излага човека на средно 25 mSv радиация. CT на ЕДНА област (напр. абдомен или торакс или глава) излага човек на средно 10 mSv радиация. Ако ще се прави образно изследване на цяло тяло, особено за първоначално стадиране или оценка на ефекта от лечението, то със сигурност бих заложил на PET. Допълнителната информация от него (метаболитна активност), насложена със срезовете от CT, е незаменима. Единствено за мозък не е особено полезно и в действителност трябва да се дублира с тънко-срезен (thin-sliced) ЯМР.
Как се развиха нещата при вас.

# 295
Djoleva, всички сме добронамерени, но съветите на Hope4C са безценни! Съветвам ви буквално да си разпечатвате каквото ви пише и с него при онколога! В час е повече от половината лекари в бг(и за платени изследвания и за експериментални лечения).
Успех! Heart
*Ако ПЕТ скенер беше толкова вреден, колкото пише Whitefang, дъщеря ми нямаше да ми позволи да го правя 2 пъти годишно! Blush

# 296
Djoleva, при нас болестта изчезна около 4-5 месеца след началото на лечението. Лекуван е само с ХТ+ИТ и облъчване на гръбнак. След това продължихме още 8-9 месеца на ИТ и от няколко месеца вече не го лекуват изобщо. Като започнахме беше на морфин заради болката в кръста. Днес ходи на работа и е трудно да го спреш на едно място. Писал съм много подробно как стигнахме дотук в последните две издания на темата.

Sheli, като цяло whitefang е прав, че образните изследвания са свързани с някакъв радиационен риск. Просто според мен ползата от адекватно следене надвишава многократно риска. Ние сме направили 3 PET, 8-9 CT на цяло тяло и 5-6 ЯМР за последните 17-18 месеца. При пациенти с НДБК активното следене просто налага този интензитет на образни изследвания.

# 297
djoleva , почнете лека полека да четете от 1 тема и паралелно се консултирайте тук.Първоначално юни месец нищо не разбирах и всичко ми беше много объркано,но с времето нещата се понаучават.Макар че съм изчела 3-4 пъти всички теми и все още имам много неясноти ,но тук винаги помагат ♥️

# 298
Djoleva,
Както Ви посъветваха, четете старите теми и си водете бележки, ако нещо не разбирате, може да питате и ще Ви обяснят тук.
Hope, малкият радиационен риск е нищо пред блаженството да видиш чист ПЕТ скенер и следващите 6 месеца да си спокоен!
Доброто проследяване (пожелавам на всички борещи се скоро да стигнат този етеп!) е  не по-малко важно от адекватното и точно лечение!

# 299
В Европа не злоупотребяват с ПЕТ. От тази гледна точка съм по-скоро съгласна, че и нормален скенер ще покаже има ли прогресия или не. Всяка образна диагностика си има предимства и подходящ момент да бъде ползвана - ПЕТ/СТ, СТ и ЯМР. И знам, че ще прозвучи кофти, но образната диагностика би могла да покаже дали има разсейки, но нищо не е категорично. Реално при нас имаше разсейки, които не се визуализираха нито на ПЕТ, нито на СТ. Важен е тренда и дали състоянието е стабилно. Човек се научава да се радва и на това.

Общи условия

Активация на акаунт