Рак на белия дроб - тема 6

• 57 959
  • 774
  •   1
Отговори
# 675
catgirl123, мъжът ми е с метастази в мозъка. Поне това са установили до момента. Още не му е правен пет скенер тук, за да видят има ли и на други места. За метастазите в гръбначния стълб не исках да Ви плаша, зависи докъде е стигнал процесът. Майка ми почина преди 16 години и всичко се разви за по-малко от месец. Тя беше лекар, ходеше си на работа и си беше здрава. Един ден каза, че я боли гърба. За няколко дни болката се усили до непоносимост и след още няколко дни се парализира от кръста надолу. Установиха метастази в няколко прешлена, като единият беше счупен. Оперираха я и три дни след операцията тя почина. Дори нямахме време да я заведем на онколог, за да изпише морфин. Така и не се разбра къде е бил първичният тумор.

# 676
  • Пловдив
Oстеонекроза на челюстта може да предизвика и XGEVA/PROLIA.
Aко има прогресия въпреки ,че няма Т790 мутация би трябвало да и сменят терапията с 2-ро/3-то поколение EGFR TKI.

# 677
  • София
Да, аз за Xgeva знам, че може да предизвика. Тя може да се бие и през 2-3  месеца, в Сити клиник така ми обясниха и пак има ефект.
Какво е това 2-ро/3-то поколение EGFR/TKI? То прогресията е в мозъка, в костите, а те не се лекуват с таргетната терапия Giotriff, а с лъчелечение/радиохирургия/операция. Правихме вече няколко пъти тестване за тая мутация и я няма, последно декевмри месец. Не знам кога е добре пак да направим, да не е и прекалено често все пак..

Сиси, съжалявам да го чуя. Наистина много странно да се развие толкова бързо, чак счупен прешлен. То там е доста опасно като е в прешлените, и при най-малкото движение боли и трябва много да се внимава.

# 678
  • Пловдив
 afatinib - Giotrif си e второ поколение и би трябвало да има по-добър отговор в ЦНС от първото поколение(gefitinib и erlotinib) . Има вероятност и ако няма нови лезии в мозъка ,а прогресия на облъчваната  вече ,без да има прогресия в основния тумор, да е била недостатъчна дозата лъчение. В костите нови ли са или са  отпреди (щом и слагат XGEVA предполагам са стари) . 

Последна редакция: нд, 28 мар 2021, 18:51 от whitefang

# 679
  • София
В костите са стационирани уж, а в мозъка лятото и правиха лъчетерапия на целия мозък, метастазите бяха много, над 10. След това декември правиха радиохирургия на 5 от по-големите метастази. Сега началото на април след ЯМР ще се прецени дали да се прави радиохирургия пак и ако да, каква доза и на кои лезии.

# 680
  • Пловдив
Ужас. Много са . Дано ЯМР покаже добър резултат за 5-те облъчвани с РХ и да направят РХ и на други .

# 681
  • София
Благодаря. Аз вече не се тормозя за това, направих достатъчно насила. Има неща, които и не зависят от мен и докторите ще кажат какво е възможно да се направи.

Аз като молех наще 2 седмици миналото лято да идват да се прави ЯМР и то в хубава болница, големи мъки докато ги убедя, направиха го в 5-та градска болница..  В Сити Клиник като го гледаха, казаха, че дори не виждат да е слаган контраст и че не може и да се направи сравнение с техния дали нещата са по-добре или по-зле, толкова е зле направен.

# 682
Catgirl, не знам дали това ще те успокои, но всеки си иска неговия скенер.
Същото слушах в Сити за скенера в Панагюрище, а после в друга болница, критикуваха и двата предходни скенера, че и ми показаха недостатъците им на екрана. ..
Преди две години в Александровска оплюха Панагюрище....

# 683
  • София
Благодаря, zigizagi, ами аз съм се отказала да правя неща насила, да тегля негативни хора напред. Тогава си помислих, че съм изпуснала да направя нещо, което е трябвало да направя, но може и така да е това за скенерите.. Няма значение. Доктора ми каза тогава, че насила не става, ако искат да идват и да се лекуват, да идват. Като така поставих нещата, един вид, наще ако искат, да видиш как се навиха, сега дори няма да отсядат при мен за ЯМР-то, по тяхно желание. Simple Smile

# 684
  • Пловдив
Има ли някой от болните на активно лечение с ИТ ваксиниран  с иРНК(Пфайзер или Модерна) ваксина вече?
Не съм се допитал до онколога ,а ненадейно ми се отвори възможност да се ваксинирам с ваксината на Модерна ,а точно нея си бях нарочил и не виждам скоро да се очертава друга такава възможност(заради малкото дози поръчани от нея и като гледам инфото за планираните доставки).  Чета някои позитивни мнения в чуждестранни сайтове ,някои малко по-резервирани. А в БГ повечето викат "абсурд", даже и в комнетирания сайт на Недев не е толкова убедителен - за активно лекуващите се. Теоретично аз не виждам проблем,ама как е на практика?!
Извинявам ,се че малко отклонявам темата.

Последна редакция: пн, 29 мар 2021, 19:04 от whitefang

# 685
Да, баща ми с Пфайзер. Не знам дали се брои в групата на активно лечение (ноември края беше последното вливане), но онкологът му това препоръчва. Особено на хора, които в момента са на терапия.

Аз бих се възползвал от подобна възможност. Изобщо не е ясно кога ще изпадне пак такъв шанс.

Редакция: Малко неточно съм се изразил. Под “онкологът това препоръчва” нямах предвид Пфайзер конкретно, а иРНК. За хора с онкологични заболявания в дълготрайна ремисия - каза да сложат първата възможна ваксина.

Последна редакция: пн, 29 мар 2021, 19:39 от Hope4C

# 686
  • Пловдив
Мерси!
Това е най-сериозното ,което изрових ,въпреки,че не е конкретно за ваксината за Ковид-19 ваксината,но има за използването на противогрипни ваксини и чекпоинт инхибитори и за подтискане на ковид-19 в началните етапи с комбинация от pld-1(има клинично проучване с nivolumab )  чекпоинт инхибитор и друго моноклонално антитяло+ антивирусно:
https://jitc.bmj.com/content/8/2/e001145

А тук има вметнато ,че  има данни за иРНК ваксини (други ,не за ковид) тествани през последните 10г при меланом ,без усложнения,но не са категорични ,"без допълнителни данни" за ковид иРНК ваксините Simple Smile
https://www.esmo.org/covid-19-and-cancer/covid-19-vaccination

Някъде четох ,че няма по-висока вероятност за нежелани имуносвързани реакции от ИТ, възпрепятсване на антитуморното действие на CPI ,при поставяне на ваксина.
 За обратното(засилване на нежеланите имунни реакции на ваксината) навсякъде няма данни все още (предвид засилването на имунната активност от PD-1 CPI-то).

Последна редакция: пн, 29 мар 2021, 23:44 от whitefang

# 687
Знам, че това е просто един пример, който не е представителен за цяла популация, но, ако ще ти помогне с решението...татко изобщо не разбра, че е ваксиниран. Дори ръката не го боля. Та поне от нашия ограничен до един човек с иРНК ваксина опит - странични ефекти нямаше, за засилени от ИТ съвсем не мога да говоря.

Мисля, че бях споменавал и преди - неговият онколог е привърженик на ваксините. Ноември като чу, че не е ваксиниран против грип, направи така, че след 5 минути да е ваксиниран. Каза ни всяка година да му се слага такава. Според него рискът от инфекция на бял дроб (от инфлуенца, коронавируси и подобни) при пациенти с онкологично заболяване на бял дроб надвишава многократно някакви хипотетични рискове от ваксинация.

Тогава не го питах какви са рисковете от инфекция конкретно (за ковид - ясно), но мога да го разпитам май месец. Знам само, че живи ваксини НЕ се слагат на хора на активно лечение (тип MMR и някои от китайските против ковид). В България жива ваксина против ковид няма.

# 688
  • Пловдив
На повечето места ,където четох се препоръчва ваксинация против грип ежегодно, за хора преминали противотуморно лечение не само за белодробни карциноми ,а въобще,поради завишен  риск от тежко протичане и усложнения на евентуална грипна инфекция.

Последна редакция: вт, 30 мар 2021, 11:35 от whitefang

# 689
  • в пералнята
catgirl123, мъжът ми е с метастази в мозъка. Поне това са установили до момента. Още не му е правен пет скенер тук, за да видят има ли и на други места. За метастазите в гръбначния стълб не исках да Ви плаша, зависи докъде е стигнал процесът. Майка ми почина преди 16 години и всичко се разви за по-малко от месец. Тя беше лекар, ходеше си на работа и си беше здрава. Един ден каза, че я боли гърба. За няколко дни болката се усили до непоносимост и след още няколко дни се парализира от кръста надолу. Установиха метастази в няколко прешлена, като единият беше счупен. Оперираха я и три дни след операцията тя почина. Дори нямахме време да я заведем на онколог, за да изпише морфин. Така и не се разбра къде е бил първичният тумор.

Здравей Сиси, прочетох последните ти няколко мнения и исках да ти вдъхна малко кураж. Знам, че е много трудно да ти сервират такава новина и че шокът е голям. Колкото и да е трудно, опитай да се съхраниш психически. Знам, че в Англия не обичат да изписват много лекарства, но се опитай да си издействаш консултация с психиатър, който да ти назначи точното за теб и да те наблюдава, за да не си навлечеш допълнителни проблеми.
Що се отнася до мозъчната операция - опитай се да гледаш положително - ще отстранят, каквото могат, а за останалото има повече от сигурност опции за лъчетерапия. Мозъчната хирургия е вече много напреднала, има оправия. Трябва да знаеш, че ПЕТ скенерът по принцип не е много показателен за мозъка, освен ако не е направен с аминокиселини, което е все още сравнително нова технология.
Като цяло по-добре е да не развиваш предварително сценарии в главата си, защото ще се закопаеш още повече емоционално, а вероятно няма да са верни.
Ако имаш нужда от емоционална подкрепа, или просто да си поговориш с някого, пиши ми!

Общи условия

Активация на акаунт