Гестационен диабет - тема 3

• 40 201
  • 756
  •   1
Отговори
# 690
И на мен ми каза до 7,8 на първи час.
Аз забелязах, че след закуска вдигам повече/ най-много 6,8 до сега/ дори и да ям едно и също за закуска и обяд примерно. След другите хранения рядко е над 6,най-често 5,6.
За закуска ям филия домашен пълнозърнест хляб с шунка/кашкавал/филаделфия. Но със закуската пия и кафе с повечко прясно мляко, може и това да не е ок🤔

# 691
  • до най-прекрасния мъж
Прясното мляко вероятно ти вдига захарта. При мен са картофите. Хляб, тестено, ориз, бобови, не чак толкова. Обаче, онзи ден ядох печени картофи на фурна и на втори час КЗ беше 7, тоест 6.6 заради разликата, която дава глюкомера. От другите храни не се вдига толкова, макс до 6 на първи час. Стана ми и зле и се усетих, че КЗ не е ОК.

# 692
На мен Начев ми каза до 8 на първи час.Ако е над тази стойност да му се обадя.То сигурно за да изпише инсулин,за какво друго.Случвало ми се е вече няколко пъти, докато нацеля количество и вид,ама не съм му звъняла.Не ми се иска да слагам от инсулина,ако не е твърде наложително.

# 693
печени картофи на фурна
Поне при мен няма проблем да хапна малко картофи с другите неща, ама малко наистина, на цяла порция ще са много зле нещата

# 694
Аз съм го писала и по- рано в темата- моята ендокриноложка ми беше казала на хранене 2 средно големи картофа и без хляб. И сега си го спазвам макар и вече родила.
На мен ми се отрази много добре този режим. Не качих килограми по време на бременността, а 2 седмици след раждането бях - 12кг.

# 695
Момичета има ли някоя друга като мен, която умира за сладко 🤯 Винаги съм обичала и хапвала,но сега защото е забранено ли, от бременността ли,не знам от какво, но много ми се прияжда, снощи чак сънувах парче торта 😅😅  А не мога да се престраша да хапна и да измеря,страх ме е.
Иначе стойностите ми са добри, като цяло се чувствам добре с това хранене, качила съм само 5 кг, ноо много ме тормози това със сладкото.

# 696
  • до най-прекрасния мъж
Да, при всеки е различно. Определено не са били повече от 2 картофа, даже и по-малко и ядох сирене с тях, без хляб.
За тортата - аз бих направила едно по-протеиново хранене на обяд и бих опитала две-три хапки торта за десерт, ако толкова ми се яде. Психическия тормоз, че ти се яде нещо, а не може, за мен поне, е по-вреден от хапка-две от нещо забранено. Ако не е практика, захарта се държи добре и не качваш кг, според мен някакви дребни прегрешения няма да обърнат колата.

# 697
И на мен ми се дояжда доста сладко.Позволявам си шоколад със стевия,или си правя нещо със скир и протеин.Не мисля,че трябва да се стига до затормозяващи ограничения,защото и това не е най-здравословното.По чуждите сайтове майки с този проблем споделят,че си ядат неща с подсладител,когато им се хапват, и са им напълно позволени в малки количества.Посладителите не влияят на кръвната захар,макар да не са препоръчителни като цяло.Но все пак в някакви малки количества,както с всичко останало,не би трябвало да е чак толкова вредно.

# 698
  • София/Севлиево
След обременяване с глюкоза, направено вчера ,резултатите ми са следните
Глюкоза ( Glucose )   ↑   6.50   mmol/l   3.60 - 6.10
Глюкоза - 60та мин   ↑   11.29   mmol/l   3.30 - 8.90
Глюкоза - 120 та мин   ↑   8.74   mmol/l   3.30 - 7.80
Глюкоза ( Glucose )   ↑   6.50   mmol/l   3.60 - 6.10
Освен това изследвахме и инсулин
Insulin ( Серумен Инсулин )      22.80   mU/l   2.60 - 25.00
Insulin ( 60 м post 75g glucose )      101.00   mU/l   
Insulin ( 120 м post 75g glucose )      104.00   mU/l
Бебето ми отговаря на около 33 г.с. с води на горна граница.Докторът ми изписа Инозитол и диета(аз от преди се бях ограничила в някои храни като ориз,картофи и бяло брашно и съвсем малко сладко).
Наясно съм, че става въпрос за ГД и търся възможно най-подходящият ендокринолог, за когото няма да чакам няколко часа за преглед при предварително записан час.

# 699
Аз бях на инсулин с подобни резултати. Не се успокоявай, че е само ГД, пожелавам ти да е така, разбира се.

# 700
Здравейте!
Има ли отношение ГД към начина на раждане? Днес изгледах една онлайн лекция на д-р Вецев,в която каза, че при ГД стандарта бил да се вадят бебетата до 38 г.с./ или секцио или предизвикано раждане/.
Моят АГ не е споменал нищо такова, за сега.
Притеснено ми е дали всичко ще е ок с бебка и дали ще е доносена, дали няма да се наложи секцио.. / не знам дали самия ГД е причина за такова/
Иначе от самото начало,преди да развия ГД върви с около седмица по-голяма.

# 701
Да, такава е практиката, но вече има и лекари, които оставят нещата на нормалния им ход. Бебето ще е съвсем доносено в 38 седмица, не се притеснявай за това.

# 702
Да, принципно е такава практиката. Аз раждах при Вецев и така ми беше казал. Но бебчето беше ок и изчакахме 40г.с. и се роди без усложнения.

# 703
Контролираният ГД НЕ е основание за секцио.
Аз родих 4 дни преди термин (наложи се секцио, но поради други причини).
Стискам палци всичко да е наред при Вас Simple Smile

# 704
Благодаря ви, момичета!

Общи условия

Активация на акаунт