Висше образование в САЩ

• 46 905
  • 502
  •   1
Отговори
# 405
Предварително се извинявам за дългото съобщение и благодаря на всеки, който се включи!

Здравейте!

Казвам се Станислав, на 17 години съм и живея в град Ямбол. Занимавам се с музика от три години  – свиря на пиано и пея. Освен уроците при вокалната ми педагожка от известно време работя с vocal coach и уча солфеж.
Като цяло в училище поддържам отличен успех – първия срок на 11-ти клас завърших с 5,94. Уча в езикова гимназия с профил немски и английски език. Президент съм на класа и протоколчик в ученическия съвет.
От малък мечтая да уча и живея в САЩ, а през последните няколко години сериозно се подготвям, за да сбъдна мечтата си. Родителите ми ме подкрепят, но нямат финансовата възможност да покрият обучението ми там. В момента се подготвям за тестовете SAT и iBT TOEFL. Закупих си учебници и съставих учебен план. Математиката ми куца, но се старая да насмогна с материала.
Нямам много постижения, но все пак мога да изброя някои от тях:
Финалист в програмата за обмен на ученици YES 2023 (въпреки че стипендията ми бе отменена).
Награда от училищно състезание по география.
Участие в множество концерти, фестивали и лятна академия по изкуствата.
Работил съм с композитор и съм преминал майсторски клас по дублаж в студио „Про Филмс“.
Стипендия Opportunity Funds Fulbright.
Около четири първи и втори места в престижни национални и международни конкурси по музика, като в момента се подготвям за още такива.
Стипендия на Община Тунджа за даровити деца.
Финалист в националното състезание по речеви и комуникативни умения.
Второ място в гимназията с най-висок резултат на KGL (ниво B2).
Освен това се занимавам и с благотворителност – готвя и продавам на училищни благотворителни базари и планирам да се присъединя към БМЧК.
Считам музиката за свое призвание и съответно искам да кандидатствам в САЩ с музика, а по-конкретно Bachelor of Music in Contemporary Voice или Bachelor of Fine Arts in Musical Theatre. Подготвям се и за ABRSM тест, който не е задължителен за университетите, които съм си харесал, но все пак смятам, че е добре да го имам като сертификат.
Срещам трудности с намирането на университети, които имат добър acceptance rate, са need-blind и предоставят пълни стипендии. Семейството ми има ипотека и други кредити, така че разчитам изцяло на финансова помощ.
Планирам да кандидатствам в 12-13 университета, като тези които са ми направили добро впечатление досега са посочени по-долу.
 NYU, Juilliard, Princeton, Eastman, Berklee College of Music, Rollins College, Stanislaus State University.
Свързах се с тях по имейл, но за съжаление не получих особено много информация.
Ще съм изключително благодарен на всеки, който може да ми препоръча университети, или да ми даде съвет относно процеса на кандидатстване!

Здравей! Кандидатствах тази година в САЩ за Топ25 университетите им. Приета съм в Georgetown University в кампуса им в Катар. Както може би си наясно поради новата политика на Тръмп приемът на международни студенти, особено такива нуждаещи се от голяма финансова помощ е изключително труден, тъй като е спрято всякакво финансиране. Ако до момента campus diversity беше много важно и се целеше да има хора от най-различни държави, то сега няма никаква яснота какво ще се случи с международните студенти. Разбира се, няма как да се знае каква ще е ситуацията след година, така че се надявам нещата да се подобрят за теб Simple Smile
Макар и специалността, с която кадидатствах да е международи отношения, ще се радвам ако мога да помогна и да отговоря на въпроси.
Ако все още не си, бих те посъветвала отсега да си направиш профил в CommonApp и да започнеш да пишеш есетата (насреща съм ако решиш, че искаш още накой да ги прегледа), с които ще кадидатстваш, както и да поискаш препоръки от преподавателите, които си избрал. Би било полезно да предоставиш на тези учители и списък с постиженията и наградите, които имаш.
Най-важното е цялата ти кандидатура да предоставя един завършен образ (Есетата, извънкласните дейности, портфолиото също в твоя случай, да изграждат един цалостен образ). Не просто да описваш постиженията си, а да покажеш как определената дейност те е изградила като човек и твоето влияние върху дадена общост.
За съжаление от идната година вече почти всики университети ще изискват SAT, така че задължиделно ще ти трябва висок резултат. Но имай предвид, че голяма част от хората ще имат много високи академични резултати, така че да, важно е да покриеш даденото ниво, но още по-важно е след това с какво ще ги впечатлиш.
Късмет! Ако имаш конкретни въпроси, стига да мога ще се радвам да отговоря Simple Smile

# 406
Мария , това е чудесно решение да учиш в американски университет в Катар. Браво на теб ! Когато дъщеря ми кандидатства не съм се замисляла за този вариант, а е много добър.

# 407
Благодаря за всички за мненията. В крайна сметка решихме да се пробва за Алабама и задействахме процеса. Записа се в honors college и STEM path to MBA, което ще е една година повече. Ще се опита да вземе диплома за 3г. като се надяваме да му акредитират голяма част от IB предметите. Четвъртитата година се надяваме да е за MBA, като стипендията ще я покрие.

# 408
  • София
Успех!

Редно  е и аз да споделя - процесът за нас също приключи и наесен ще бъде колежанин в George Washington University, Washington DC в Elliott School of International Affairs with major International Affairs.
Ако някой има въпроси, с удоволствие бих отговорила.

# 409
Как ви завиждам Simple Smile

Имам двама сина, вярно е, че са малки, но много би ми се искало да учат там. (Не знам защо, може би някаква моя нереализирана мечта Thinking
Големият е в частно училище, после го глася  за СМГ/НПМГ -> Американския колеж-> университет в чужбина.
Естествено и малкия също.

Дали ще стане е друг въпрос Grinning
Но следя темата, за да съм в час Blush

# 410
  • Велико Търново

Ако някой има въпроси, с удоволствие бих отговорила.
Знаеш ли какъв е срока да изпратят от университета документи за да може да кандидатства за студентска виза, след като тя им е изпратила документ за финансирането от наша страна?

# 411
  • София
Siska,  I-20 беше получена в средата на април и веднага попълнихме документи за виза (студентска + туристически за нас като родители, защото пътувахме със студента с багаж, за да помогнем с настаняването). Първата налична дата в посолството за интервю беше през юни. Според мен пишете на университета (би трябвало да имат отдел за международните студенти).

# 412
  • София
Siska, по този въпрос не мога да съм от помощ, защото ние живеем в САЩ. Виждам, че Prizma е отговорила междувременно.

# 413
  • Там, където мечтите се сбъдват
По спомен май месец бе интервюто на сина ми за виза, беше около ДЗИтата. Ние като родители не сме си изкарвали, пратихме го сам по света:) Вече би трябвало да ви правят документ, че ще учи там. Има период на изчакване за дата за интервю, но не е много дълъг.

# 414
И дъщеря ми получи i20 и има дата за интервю за м.Юни.
Трябва да плати  SEVIS fee 350долара преди интервюто, а от посолството ми казват,че не е задължителна, но ако все пак университета иска плащане, да носим документа на интервюто.

# 415
Като студент в САЩ в момента мога да ви кажа, че SEVIS таксата е задължителна и ще ви искат I-901 по време на интервюто като документ, че е платена. Някои университети покриват таксата за своите студенти, но други очакват тя да бъде платена от студента.
И дъщеря ми получи i20 и има дата за интервю за м.Юни.
Трябва да плати  SEVIS fee 350долара преди интервюто, а от посолството ми казват,че не е задължителна, но ако все пак университета иска плащане, да носим документа на интервюто.

# 416
  • у дома с любимите си хора
Честито на всички приети деца!

SEVIS e задължително да се плати преди интервюто. Помня,че когато моето дете отиде за виза в посолството е имало друго дете, което не е знаело,че трябва да плати и са го върнали да плати до края на деня и да се върне отново.Но си спомням,че това плащане се отразяваше след 24 часа или повече, така че не зная как може с плащане до края на деня да се върне. Миналата година имаше някакъв проблем с датите за интервютата и дебнехме всеки ден да преместим датата за по-рано, защото от университета искаха да се пристигне на конкретна дата с оглед на медицинските прегледи, на които подлежат спортистите.

# 417
Сега чета, че администрацията на Тръмп, е замразила и временно спира издаването на визи за чуждестранни студенти.
https://www.24chasa.bg/mezhdunarodni/article/20599231

# 418
  • Велико Търново
У дома е напрежение, добре, че ходи на работа, иначе не ми се мисли какво ще е.Чакам с нетърпение становището.

# 419
А аз се страхувам как ще се върне синът ми през август Sad Апропо, Барън Тръмп му е състудент …

Общи условия

Активация на акаунт