Страсти – градините в София, кампания 2020/2021 - тема 2

• 40 320
  • 761
  •   1
Отговори
# 675
  • София
И аз с мъка заложих днес на сигурното и преместих първото желание в по-далечна градина. В тази до блока ни са 4 места за нашия набор и сме на жребий. В по-далечната в момента шанса е 100%.
Чудих се много, но не мога да рискувам  Sad

# 676
Dark_chocolate, не е каприз, на всички ни е по-удобно децата ни да посещават най-близките градини. Но тази година недостигът на места ще е още по-голям, така че пред никаква градина е по-добре детето все пак да бъде прието някъде. Вече не ние избираме градините, а те нас. Не мога да си обясня все по-малкото места. Явно последните години раждаемостта се е увеличила, може и да не достига персонал.

Успех на всички на класирането! Утре заключват системата, така че премислете последно кандидатурите.

# 677
При нас 8 деца се борят за място, но каквото стане...
Успех!

# 678
Ако тази година приемат детето за 2 яслена група в една ДГ, догодина ще мога да кандидатствам за първа градинска група в друга ДГ и ще имам 13 точки + 1 че е посещавала вече ясла, нали?

Просто в момента няма никакъв шанс да се вмъкнем в близка градина и се надявам поне следващата година да може да се случи.

И още едно питане - градина отпуска 3 места за Хрон. Заболяване, 0 места за Соц. критерии и 1 място по общ критерии. Кандидатствали са по общи критерии 1 дете с 14 точки и 3 деца с 13. Сега ще бъде прието само това дете с 14 точки или и тези с 13?

# 679
Ако има само 1 място, то ще бъде заето от детето с 14т. Тези с 13 изобщо нямат шанс.
За да ползвате 1 допълнителна точка от ясла, тази година детето трябва да бъде прието в СДЯ или частна ясла от списъка на МОН.

# 680
  • София
Ако тази година приемат детето за 2 яслена група в една ДГ, догодина ще мога да кандидатствам за първа градинска група в друга ДГ и ще имам 13 точки + 1 че е посещавала вече ясла, нали?

Просто в момента няма никакъв шанс да се вмъкнем в близка градина и се надявам поне следващата година да може да се случи.

И още едно питане - градина отпуска 3 места за Хрон. Заболяване, 0 места за Соц. критерии и 1 място по общ критерии. Кандидатствали са по общи критерии 1 дете с 14 точки и 3 деца с 13. Сега ще бъде прието само това дете с 14 точки или и тези с 13?
Допълнителна точка за посещение на ясла дават единствено самостоятелните детски ясли (такива без градински групи) и частните ясли без градински групи. Посещението на детска градина с яслени групи няма да даде на детето ви 1 допълнителна точка за посещение на ясла.
В градината с едно свободно място от вашия пример, ако детето с 14 точки я е посочило като първо желание, ще бъде прието само то. Ако детето с 14 т. я е посочило като второ желание (за първа градинска група максималните точки по общи критерии са 15, съотв.е възможно дете да е с 14 точки по второ желание), има шанс да бъде прието по първо желание и мястото в градината, която ви интересува, да се тегли на жребий между децата с 13 т.

# 681
А какво става, ако на първо класиране не сме приети по първо желание? Остават ли изобщо места за врото, трето класиране?

# 682
  • София
А какво става, ако на първо класиране не сме приети по първо желание? Остават ли изобщо места за врото, трето класиране?
Не остават много, зависи за коя група кандидатствате.
При нас голямото дете влезе в 1ва ясла на второ класиране и бяха останали места. Но например за 1ва градинска не вярвам да останат.

# 683
  • София

Обикновено не остават места. Шанс има ако някое дете, което вече посещава е било прието на по-предпочитано място и освободи. Така ако пък друго дете, което вече посещава заеме мястото му трябват няколко класирания за да се наместят децата.

# 684
Здравейте.
Прегледах 10 страници назад, но никъде не открих това, което търся, затова и ще попитам: в детската градина, в която кандид. има само 4 места, като детето е с 13т. и въобще няма да стигне до жребии. Но има 5 за ХЗ и 4 за СОП, но за там няма кандидати. Доколкото разбрах, част от тези места минават на общата опашка, но септември.

И сега се чудя, дали като не го приемат сега на 14 май, може да се счита, че детето не е прието и да се канд. за тази помощ от държавата 300 лева / за частна детска градина/? Или трябва да изчакаме и това допълн. класиране септември / защото тогава шанса му е 50 на 50 за прием/.

Надявам се, да съм обяснила добре въпроса ми! Благодаря ви!

# 685
Мисля, че се кандидатства за помощта веднага, но важи за деца от 3г. възраст.

# 686
Аз до колкото разбрах (поне в нашия случай), детето сега навръшва 3 години, в дръжавна няма да ни приематсъс сигурност, имаме само 11 точки, тоест шанс под нулата. Тоест продължава да си ходи на частна от септември и чак тогава мога да кандидаствам за помощите. Мисля, че трябва да се следи по район, кога са сроковете. Сега бяха до 30ти април за учебната 2020/2021, така че сигурно ще има нови дати за следващата учебна.

# 687
Бяха казали, че изискването е в годината на кандидатстване да се навършват 3 г., а не да са вече навършени. Мисля, че имаше и срок за кандидатстване, да.

# 688
Някъде бях срещала срокове за новата учебна година и по спомени беше нещо до 5то число на всеки месец, но може и да греша.
Но огледайте хубаво всички условия. За мен не е ясно как се доказва условието, че районната администрация не е предложила място в района. Не е достатъчно това, че детето не е прието.

# 689
Някъде бях срещала срокове за новата учебна година и по спомени беше нещо до 5то число на всеки месец, но може и да греша.
Но огледайте хубаво всички условия. За мен не е ясно как се доказва условието, че районната администрация не е предложила място в района. Не е достатъчно това, че детето не е прието.

Предполагам общината ти издава някаква бележка,, че не може да ти предложи алтернатива. Ще дам обратна врзъка, когато се сетигне до този етап. Или може би, ако някой е минал през това, ще сподели.

Общи условия

Активация на акаунт