Седмокласници 2020/2021 - Тема 3

• 31 782
  • 742
  •   1
Отговори
# 675
  • София
inanna, пу за мен тази, която съответства на цяло число, няма да се мъча с четвъртинки и половинки... Joy

# 676
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
минали сме урока с дробите.
сега сме на интегриране: интегрираме коняк с торта, ракия с туршия и от време на време - уиски с бадеми. Simple Smile

# 677
  • София
И аз съм за квотите, въпреки че сега съм с момиче и вероятно като дойде време за кандидатстване, ще пея друга песен.
Може да е дискриминация по пол, но паралелка изцяло с момичета или само  с момчетата не е добра идея за самите ученици.
Хубаво е човек да повечето да има втора дата за НВО. Дано да направят нещо и да се вслушат в желанието на родителите, защото изпадаме в кориозни ситуации.
Миналата година, когато на сина ми предстоеше НВО, ММ не му даваше да кара колело, защото можел да падне и да си счупи дясната ръка. Мисля, че една седмица по-рано пък не му даваше да си купува храна навън, за да не се натрови и да не може да отиде на изпитите. Сигурно и тази година, няма да е по - различно, но вместо колелото ще е уйевборда.

Много разумно е направил мъжът ти. В Пирогов на толкова счупвания и наранявания от какъв ли не характер от колело видях, че... почти бях готова да заключа, че колелото е най-опасният атрибут на съвремието. Следващият е скейт(или друг някакъв) борда.

Скрит текст:
Синът ми претупва домашните за школата по БЕЛ и математика, което не знам как точно да променя. През седмицата се занимава с уроците от училище и с мотаене. В петък вечер сяда да пише - снощи привърши към 23.30.
Общо взето не му следя домашните, но запомних едни контекстни синоними, които госпожата отказала да му обясни и търсихме в разни блогове в Интернет. Той няма спомен да е учил нещо такова. Снощи пък се оказа, че за един от тестовете трябва да знае думата лобут /бой, диалектна/, което доста ме замисли.

— Само лъже — каза Стела. — Саша, да седнем на тази масичка и веднага ще напишем всички стихове.
Седнахме на масичката и наредихме пред себе си карикатурите. Погледнахме ги известно време с надежда, че нещо ще ни хрумне. После Стела каза:
— Пази се ти от хора като Брут, че ще ядеш лобут!
— Какъв лобут? — попитах аз. — Да не се е бил с някого?
— Не — каза Стела. — Нали е хулиган, правил скандали. Казвам го за римата.
Отново зачакахме. Освен „Пази се“ и „лобут“ нищо не ни идваше наум.
— Хайде да разсъждаваме логично. Налице е Хома Брут. Той се напил, правил скандали. Какво друго е правил?
— Закачал момичетата — каза Стела. — Счупил едно стъкло.
— Добре — казах аз. — Друго?
— Псувал…
— Чудно нещо — обади се Саня Дрозд. — Аз съм работил с този Брут в една кабина. Младеж като младеж. Нормален…
— И? — казах аз.
— Това е всичко.
— Кажи една рима на „Брут“ — казах аз.
— Лобут.
— Имаме я вече — казах аз.
— Ами не е лоша. Вземи тояга и лобут.
Стела каза патетично:
— Другарю, пред теб е Брут. Побойник лют. Вземи тоягата и му тегли един лобут.
— Не върви — каза Дрозд — Пропаганда на телесни наказания.
— Тогава капут.
— Другарю, пред теб е Брут — каза Стела. — От думите му дори мухите са капут.
— От вашите стихове мухите са капут — каза Дрозд.
— Ти нарисува ли заглавката? — попитах аз.
— Не — каза Дрозд заядливо.
— Тогава започвай!
— Излагат славния ни институт — каза Стела — пияниците като Брут.
— Това е хубаво — казах аз. — Ще го сложим накрая. Запиши си го. Това ще бъде поуката, свежо и оригинално.
— Какво оригинално има? — попита добродушният Дрозд.
Не му отговорих.
— Сега трябва да опишем — казах аз — как е хулиганствувал. Например така: натряскал се пиян като павиан, търкаля се като заклан, бе човек, а стана хулиган.
— Ужасно — каза Стела с отвращение.

Има някои думи, които помня точно откъде съм научила. Това е една от тях... Лобут, де.

Последна редакция: чт, 29 окт 2020, 23:28 от katiABV

# 678
  • В светлината на слънцето
Успокоих се, че не съм единствената. Аз набора още пролетта го предупредих, че от Коледа слагам катинар на колелото. А той кара и екстремно по едни трасета, та си е баш за катинар.

# 679
  • България, София
И аз на каката треперех, като наближиха изпитите, да не се вземе да се тръшне я от вирус, я от храна. Тогава не съм мислила колелото, но за малката ще го огранича, ако се налага. То накрая вече каквото се подготвили, подготвили. Но колко други камъчета могат да обърнат колата...

Не съм против квотите изцяло, въпреки че девойките особено за ЕГ трябва да се напъват за по - висок бал. 
В гимназията бяхме паралелка само с две момчета, в съседната бяха 3. Е, оцеляха Smile Не мисля, че това е дало някакви отклонения, както при момчетата, така и при момичетата. Класът на ММ пък е бил изцяло мъжки, в техникум по транспорт. Не виждам и той да има някакви проблеми от това. Всичко си е индивидуално.

По отношение на ДО - школата по БЕЛ минаха дистанционно.
Ще видим днес как ще бъде, че преместиха урока заради ваканцията.
По математика ходи индивидуално и се надявам така за успее да продължи.
Лошото е, че в училище вече 2 седмици учителката по МАТ е болна, заместник нямат и много материал губят.
Мисля през ваканцията да я накарам да изгледа уроците, които би трябвало да са взели, в Уча се, да си прегледа учебника и да пробва да решава задачи.

# 680
Не съм против квотите изцяло, въпреки че девойките особено за ЕГ трябва да се напъват за по - висок бал. 
В гимназията бяхме паралелка само с две момчета, в съседната бяха 3. Е, оцеляха Smile Не мисля, че това е дало някакви отклонения, както при момчетата, така и при момичетата. Класът на ММ пък е бил изцяло мъжки, в техникум по транспорт. Не виждам и той да има някакви проблеми от това. Всичко си е индивидуално.
Ти  не мислиш, ама я за по-сигурно да отидете с мъжът ти на един психолог. Шегувам се Simple Smile Както вече писах и аз съм учила в паралелка с едно момче. Радвам се, че тогава не сме били запознати с разни теории. И си живеехме толкова щастливо.

# 681
  • София
Девойката не е привърженик на колелото, кара от време на време, но на скейтборд, уейвборд и ролери е голям фен. Цяло лято караха с нейни приятелки. Друго опасно занимание, което обича е да се катери. В квартала мисля, че няма дърво на което да не се е качила.
А за Коколандия сме абонирани, трябва да я пускат безплатно като най - редовен посетител. Само това лято е ходила към 7 - 8 пъти. Дори и за РД заведе приятелките си там 😁
Със сигурност ще се взимат мерки преди НВО, но за да я опазим във вид, подходящ за явяване на изпит, баща й отрано ще се подготви 😂

# 682
  • България, София
Ти  не мислиш, ама я за по-сигурно да отидете с мъжът ти на един психолог. Шегувам се Simple Smile Както вече писах и аз съм учила в паралелка с едно момче. Радвам се, че тогава не сме били запознати с разни теории. И си живеехме толкова щастливо.
vox, за психолога знае ли човек  Sweat SmileSweat SmileSweat Smile
И ние се живеехме безгрижно и щастливо, далеч от разните теории. Даже се чувствах по - добре в класа ми в гимназията. Като се сетя какво чудо беше в прогимназиалния клас, в който може да се каже, че бяхме по равно с момчетата, ударени от пубертет … Все си казвах, че ако остана в този клас още една година, ще се метна от някъде Laughing

Последна редакция: пт, 30 окт 2020, 11:44 от velina_v

# 683
  • София
Изобщо не мисля да спирам колело, уейвборд, ролери, на езда също ходи. Психическото здраве ми е по-важно. Всъщност, поощрявам всякакви спортни занимания и такива навън. Може да се тръшне например от Ковид точно тогава и да е зле /не просто карантинирана/ - не мога всеки лош късмет да предвидя. Каквото - такова!

# 684
  • На морето!
И на мен не ми е хрумвало да ги спирам. За моят син колелото е основно транспортно средство, когато времето го позволява, не мисля да го ограничавам нито от него, нито от спорта.

# 685
Здравейте,
Извинявам се , че нахлувам в темата - евентуално някой да има учебника на Архимед по Математика за 6 клас в pdf - fail?

щЕ Бъда много благодарна ако ми го изпрати - при необходимост на личен ще дам и имейла

# 686
  • София
Здравейте,
Извинявам се , че нахлувам в темата - евентуално някой да има учебника на Архимед по Математика за 6 клас в pdf - fail?

щЕ Бъда много благодарна ако ми го изпрати - при необходимост на личен ще дам и имейла
Защо не пробвахте с търсачката?
Ето: https://arhimedbg.com/2uchebnitsi/matematika-za-6-klas или https://drive.google.com/file/d/0B1WgQfj7Fi3jTGNjMnhPeFlaVkk/view

# 687
  • София
И аз не искам да я спирам да кара ролери и уейвборд или пък да се катери, но баща й е много предпазлив. От вчера имаме лост вкъщи, защото брат й иска да тренира и тя се покатери на него и увисна с главата на долу, а баща й само дето удар не получи 😁
Спестихме му как виси и се люлее на този в градинката, че в тези времена не ми се ходи по болници.
А относно непредвидени ситуации винаги има и ако се опитаме да ги предпазим от едно, може да не успеем от друго, но се опитваме, доколкото от нас зависи да намалим до минимум риска преди НВО.

# 688
  • Варна
Момичета, даже не съм се замисляла за подобни неща, които могат да доведат до болестно състояние за НВО, когато дъщеря ми беше в седми клас. Сега ме накарахте да се замисля за сина, че той е от най-бързите и игривите и белята като нищо ще стане. Не мисля да му забраняваме нещо, но сериозно трябва да си поговорим с него. Обича да си хапва и дюнери и пици и си купува от заведение близо до училище. Една седмица преди НВО няма да е лошо да го инструктираме да яде само вкъщи и да играе по-внимателно. За пръв път бих му предложила да играе на компютър или телефон вместо навън. Надявам се до тогава да учат предимно в училище, а не дистанционно. Приятен уикенд и бъдете здрави!

# 689
  • В светлината на слънцето
Сестра му до последно тренираше на леда. Той също ще си тренира баскета и ще ходи на състезания. Ама за колелото определено ще съм твърда. То не е каране като каране, а ей това.
https://youtu.be/y17LNfskruI

Общи условия

Активация на акаунт