Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 32

• 34 768
  • 752
  •   1
Отговори
# 510
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Извинявам се за нахлуването в темата.
Та така това което ме вълнува, а не видях нещо подобно, извинявам се ако има и повтарям някой, та от време оно знам че имам хиперинсулинемия, никога не съм имала проблеми с кръвната захар, или пос скоро проблемите ми бяха с чести хипогликемии... Та тъй като наскоро разбрах че съм бременна по сетих ендокринолог. Направиха ми обременяване с глюкоза и излезе, че hepa индекса ми е 5.6,
кръвна захар преди обременяване то 5.4, а на втория час 4.2... Та ендокриноложката не можа да ме разбере, какво я питам, аз сега не мога да разбера... Предразположена съм към диабет уж... А кръвната захар на втория час е по ниска от първата, а уж трябва да е по висока...
Скрит текст:
След хранене си следях вече няколко пъти си следя захарта и на първия час ми е най-ниска...
Та не мога да разбера уж трябва да имам завишени стойности, всичките ми стойности на захарта са в норма, или под нормата е как аджаба съм застрашени на от диабет ей това не мога да разбера 😭🤯...  Ако някой може да ми обясни, ще съм му безкрайно благодарна

само захарта ли са изследвали?
а инсулина?

# 511
Скрит текст:
Извинявам се за нахлуването в темата.
Та така това което ме вълнува, а не видях нещо подобно, извинявам се ако има и повтарям някой, та от време оно знам че имам хиперинсулинемия, никога не съм имала проблеми с кръвната захар, или пос скоро проблемите ми бяха с чести хипогликемии... Та тъй като наскоро разбрах че съм бременна по сетих ендокринолог. Направиха ми обременяване с глюкоза и излезе, че hepa индекса ми е 5.6,
кръвна захар преди обременяване то 5.4, а на втория час 4.2... Та ендокриноложката не можа да ме разбере, какво я питам, аз сега не мога да разбера... Предразположена съм към диабет уж... А кръвната захар на втория час е по ниска от първата, а уж трябва да е по висока...
Скрит текст:
След хранене си следях вече няколко пъти си следя захарта и на първия час ми е най-ниска...
Та не мога да разбера уж трябва да имам завишени стойности, всичките ми стойности на захарта са в норма, или под нормата е как аджаба съм застрашени на от диабет ей това не мога да разбера 😭🤯...  Ако някой може да ми обясни, ще съм му безкрайно благодарна

само захарта ли са изследвали?
а инсулина?
На гладно инсулина беше 23. 3 при Горна граница 24.9 на втория час беше 6.75

# 512
Връзката е такава, че в момента, бета кллетките на панкреаса ти работят на пълни обороти в стремежа си да произведат достатъчно инсулин и да ти свалят захарта до нормални граници.
В един момент се получава изтощаване и тялото ти вече не може да поддържа темпа. Тогава захарта ти започва да се качва и получаваш диагнозата диабет тип 2.

Хипогликемиитети са заради неправилна регулация на инсулина, който панкреасът ти произвежда в прекалено големи количества и ти сваля рязко КЗ. Всички тези симмптоми + този висок инсулин на гладно са си, както са ти казали правилно, хиперинсулинемия и ако не вземеш мерки, диабетът ти е в кърпа вързан, особено щом имаш и предразположеност.

Горната граница е абсолютно безполезна, защото това е много висок инсулин за на гладно. Моят е 7,56 и все още не е идеален. Трябва да е около 5.

# 513
Аз това не мога да си обясня, а и до сега никой не ми го обясни...
Нали за да се повиши това производство на инсулин трябва да има някаква резистентност, респективно в някакъв момент трябва да съм имала повишаване на захарта... А всъщност като влязох в пубертета удвоих си килограмите и започнаха хипогликемиите... Като от тогава най високата стойност на захарта която съм имала е 6 един час след консумацията на цял шоколад (чисто екдпериментаторски) и винаги (освен когато не консумирам захар) най-висока стойност на захарта ми е преди хранене и след това пада и под нормите... Те това празната ми глава не може да то разбере от какво се поражда... Защо аджаба на гладно НОМА индекса е 5,6 а два часа след хранене е 1.2

# 514
Защото панкреасът ти бълва много инсулин, когато започнеш да се храниш и я сваля много бързо, това ти обясниха. Хиперинсулинемия - тоест много инсулин. Преддиабетно състояние е защото в един момент вече тоя инсулин няма да върши работа, защото клетките стават резистентни към него и той не може да вкара захарта в тях. Тя остава да си циркулира в кръвта и ето ти диабет 2.

# 515
Аз не мога да разбера кое точно не разбираш.
Захарта се качва след всяко хранене при всички хора, но когато имаш проблем с обмяната на въглехидратите, започваш да получаваш изяви. Ти не усещаш резистентността, тя си се развива тихичко и чак когато получиш иязви, разрибаш че имаш. Щом имаш инсулин 23 значи преди това захарта ти е била висока. По кое време е било това повишаване и поради каква причина, не знам, но тази стойност е в отговор на висока захар. Може да има и други причини, като секретиращ инсулин тумор например, но това са много редки случаи.

Хиперинсулинемията е първата степен на заболяването и може да трае с години, може да започне и от най-ранна детска възраст, може да е още от вътреутробното развитие, може да се прояви и в по-късна възраст. При нея инсулинът е висок, захарта нормална/ниска.

Проблемът с обмяната на въглехидратите се получава поради няколко основни причини - неподходящо хранене, фамилна обремененост, хроничен стрес от всякакъв характер, лекарства и заболявания, комбинация от някой или всички фактори. Възможно е да има и други причини.

# 516
Аз не мога да разбера кое точно не разбираш.
Захарта се качва след всяко хранене при всички хора, но когато имаш проблем с обмяната на въглехидратите, започваш да получаваш изяви. Ти не усещаш резистентността, тя си се развива тихичко и чак когато получиш иязви, разрибаш че имаш. Щом имаш инсулин 23 значи преди това захарта ти е била висока. По кое време е било това повишаване и поради каква причина, не знам, но тази стойност е в отговор на висока захар. Може да има и други причини, като секретиращ инсулин тумор например, но това са много редки случаи.

Хиперинсулинемията е първата степен на заболяването и може да трае с години, може да започне и от най-ранна детска възраст, може да е още от вътреутробното развитие, може да се прояви и в по-късна възраст. При нея инсулинът е висок, захарта нормална/ниска.

Проблемът с обмяната на въглехидратите се получава поради няколко основни причини - неподходящо хранене, фамилна обремененост, хроничен стрес от всякакъв характер, лекарства и заболявания, комбинация от някой или всички фактори. Възможно е да има и други причини.
Ами всъщност това ми е инсулина сутрин на гладно, а вечерта преди лягане захарта ми беше 4.8...
Мерси за разяснение то горе долу ми се избистриха нещата... Просто ми беше странно защото всички, които познавам с хиперинсулинемия и ат проблеми със завишаване то на захарта, а при мен е обратно, аз имам проблем с ниската захар... Но явно това е в следствие на другите ми хормонални проблеми и стреса...
Просто до сега не се намерих никой със сходни на моите симптоми... Но явно просто съм във фазата преди тях и е въпрос на време и аз да развият диабет 😕...

# 517
Хиперинсулемия е точно повишение на инсулина - хипер много инсулин. След време идва и високата захар, аз съм така и е отврат. Дано не стигаш дотам. Инсулинът ти на гладно трябва да е 5-6. А за диабета - сс промяна в начина на живот и хранене можеш да го избегнеш, което е супер. Знаеш вече, че имаш проблем, взимаш мерки и всичко ще е ок.

# 518
Аз имах сходни с твоите симптоми - хипогликемии по-специално. Не знам колко ми е бил инсулина, защото никой никога не ми го е мерил. Захарта ми винаги е била нормална при текстове. Общо взето, казваха ми че нищо ми няма, а това се оказа абсолютно невярно.

Черният ти дроб произвежда глюкоза, тя не идва само от храната, така че ако там има нарушения, е нормално да ти се качва и инсулина. Тези които имат проблем със захарта, вече са на крачка от диабета ако не са и диабетици. Просто ти си в по-ранна фаза образно казано.

# 519
При инсулин секретиращия тумор мисля, че КЗ беше по-ниска на гладно...но това са редки случаи.
Николета, проблемите с по-висока КЗ идват на по-късен етап, а има и някои хора тук в темата които никога не са имали изявена висока глюкоза, а пък са били с инсулин 300-400 (Елора например). Та не всеки вдига и кръвната захар. Аз пък, бях стигнала до КЗ на гладно 5,7- 6,0. Обаче не помня да съм имала някога изявени хипогликемии...не и така както ги описват повечето момичета. Имах Имай предвид и други, през бременността казват, че може да се повиши инсулиновата резистентност (не помня точното обяснение- някой да се включи, ако се сеща за причината), но все пак 23 си е доста високо за на гладно.
Тук ли някой пусна линк към лекция на д-р Adam Nalley? Tuning the thyroid with ketosis беше? Снощи изгледах видеото и за пореден път много неща ми се изясниха. Споменава и, че може лошата конверсия на Т4 в Т3 да е и заради висок инсулин и наднормено тегло също (освен заради ниско желязо, селен и другите обичайни). Хубаво е който се интересува от темата да погледне видеото. А аз благодаря на този който я сподели- ако не бъркам темата, разбира се! Flowers Rose

# 520
Май бях аз. Ето я.
https://www.youtube.com/watch?v=S3n6gEia_iM

Бременните и тинейджърите са леко инсулиново резистентни заради усиления разтеж.

# 521
Миоки, благодаря Blush Почти бях сигурна, че си ти! Grinning Пак ще си гледам клипчето тези дни, но този път въоръжена с лист и химикал, че малко бързо говори на места Wink

# 522
Моя милост е и с хиперинсулинемия и ИР.
Ама съм си овладяна. За щастие вече инсулина си ми върши работа.
И като стане по-висок, режима за отрицателно време си ми влиза в нормата.
Но трябва много време, ама много. Защото като бях на режима на 4-5 месец, ако съгрешавах с някой В, то ми трябваха дни да успокоя треперенето и глада.
Сега това става буквално със едно правилно ядене.
Но трябва много упоритост и дълго време на рестрикция да се научи организма.
Дори леща, боб ми е причинявала кризи, а сега не е така.

# 523
  • Paris, France
Захар на гладно 5.4 не е ниска, а висока спрямо идеалната 4.5. Под 5 е ОК. Захар 4.2 на втори час не е ниска, а нормална. Инсулин на гладно 23 е над 4 пъти над нормата, която е 5. Инсулинът на гладно показва и складираната енергия- наднормено тегло и мазнини, което е индивидуално за всеки човек.

За КЗ останалите са обяснили. Високият инсулин трябва да се свали. Това Става с бързо отслабване и спорт след това, с добавки, с диета.

По време на бременност, в такива случаи се препоръчва често хранене по малко и спорт.

Нивата на Д3, фолат, Б12 как са?

# 524
  • София
Отдавна не съм писала в темата, но ви чета и сте ми много полезни. Моля, за коментар на резултатите от изследванията ми, които получих току що. На ендокринолог съм след месец и ме притеснява отново висок холестерол, а  от нивата на вит. В12 останах втрещена Angry. Никога не съм приемала добавка вит. В12.
 Малко повече за мен, с хашимото  и ИР съм. Пия хормон ел тироксин, Inositol, Folate 400, Omega-3, Magnesium-citrat, Vigantol oil 4 капки на ден. Не успявам да сваля КЗ под 5, но поне инсулина от 13, преди година свалих на 7. Не спортувам, но дневно изминавам по 7-8 километра на бърз ход. От 2 години не приемам метформинови препарати. Стриктно се придържам към НВ начин на хранене, по съветите, които давате тук. Благодаря ви, момичета!

Скрит текст:
HEMATOLOGY
Name of test(analysis)       Result      Measure   Reference value   Method
ПКК                      
     левкоцити / WBC        5.5       x10*9/L    3.5 - 10.5     FC
     еритроцити / RBC        5.09       x10*12/L    3.90 - 5.90     FC
     хемоглобин / HGB        151       g/L    120 - 160     FC
     хематокрит / HCT        45.8       %    35 - 47     FC
     ср. обем на еритроцитите / MCV        90       fl    78 - 96     FC
     ср. Hgb. конц. в ер. / MCHC        330       g/L    320 - 360     FC
     ср. Hgb. съдърж. в еритр. / MCH        29.7       pg    27 - 33     FC
     тромбоцити / PLT        259       x10*9/L    130 - 450     FC
BIOCHEMISTRY
Глюкоза/Glucose        5.42       mmol/l     2.8 - 6.1     PHOT
Холестерол/Cholesterol       8.83       mmol/l     < 5.17     PHOT
HDL-холестерол/HDL-cholesterol        1.95       mmol/l     М. > 1.45; Ж. > 1.68     PHOT
LDL-холестерол/LDL-cholesterol       7.51       mmol/l     < 3.36     PHOT
VLDL-холестерол/VLDL-cholesterol        0.55       mmol/l     < 0.65     PHOT
Триглицериди/Triglycerides        1.20       mmol/l     < 1.71     PHOT
ASAT/GOT        18       U/l     4 - 31     PHOT
ALAT/GPT        17       U/l     0 - 33     PHOT
Гликиран хемоглобин/HbA1c                      
     Гликиран хемоглобин/HbA1c        41       mmol/mol    29 - 42     TINIA
     Гликиран хемоглобин/HbA1c        5.9       %    4.8 - 5.9     TINIA
HORMONES
FT3       2.92       pmol/l     3.1 - 6.8     ECLIA
FT4        20.37       pmol/l     12.0-22.0     ECLIA
TSH        3.98       uIU/ml     0.27 - 4.2     ECLIA
TAT/anti-TG       294       IU/ml     < 115     ECLIA
MAT/anti -TPO       184       IU/ml     < 34     ECLIA
Кортизол/Cortizol - сутрин        431.6       nmol/l     171 - 536     ECLIA
Инсулин/Insulin        7       uIU/ml     2.6 - 24.9     ECLIA
HOMA-IR        1.7            Нормален HOMA-IR < 2.5 Рискова зона 2.5-5.0 Висока Инсулинова резистeнтност ( HOMA-IR ) >5.0   
METABOLITES
Vitamin B12       703.2       pmol/l     145 - 569     ECLIA
Витамин D Тотал/Vitamin D Total        42.2       ng/ml

Общи условия

Активация на акаунт