Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 32

• 34 583
  • 752
  •   1
Отговори
# 345
Птиче, аз бих те посъветвала (ако наистина няма глад и неприятни усещания и се чувстваш ок) да направиш фаст 24+ ч, дори и 36 ч- ако можеш. Дори и да е еднократно и после да се върнеш на по-къси интервали. При мен най-много се раздвижиха нещата след първия фаст 36 ч.

# 346
Имай предвид, че захарта може да скочи доста, ако си притеснена или под стрес. Важното е да не си в това състояние постоянно. Инцидентните скоци не са проблем, ако през повечето време ти е нормална.

А, в подобни случаи въобще нямаше да отчитам факторите храна /движение. Ако назад в годините знаех какво ме разсипва бавно, но сигурно, щях да се щадя повече емоционално, но уви... сега си  уча уроците по трудния начин.

Птиче, аз бих те посъветвала (ако наистина няма глад и неприятни усещания и се чувстваш ок) да направиш фаст 24+ ч, дори и 36 ч- ако можеш. Дори и да е еднократно и после да се върнеш на по-къси интервали. При мен най-много се раздвижиха нещата след първия фаст 36 ч.

Що да не опитам, даваш ми  оптимизъм дори, с нещо ново , което не съм тествала. Heart

ПП Абе вие защо не спите, кукувици такива? Smiley

# 347
Аз съм с 2 часа назад, така че тук още не е сутрин Simple Smile
Винаги има какво ново да се опита, няма да се предаваш.

# 348
  • Paris, France
Птиче, не знам дали си била в кетоза със захар 2.7, но мисля, че да щом не ти е прилошало. Ако инсулинът ти е бил висок може да не си била в силна кетоза, но в някаква степен е имало и кетони, мисля. С времето кетозния дъх изчезва 

Това, че не сваляш кила на 1000 калории кетогенна не е добре. Мисля си, че метаболизмът ти е паднал на 1000-1200 калории дневно, тялото ти е привикнали да живее на малко храна и спортът е влошил картинката. След време на ниски калории + спорт мозъкът затваря кранчето. Това обяснява защо много хора отслабват с драстични режими и спорт, но след това връщат килата и най-лошото е, че водейки двойно по-малко отпреди диетата те качват и качват повече, отколкото са свалили. Много от участниците в the biggest looser се озовават с метаболизъм на 500 калории. За да държат новото тегло трябва да консумират не повече от 500 калории. 500 калории и нито една повече.  Пускала съм 2 пъти линка, но с извинения към другите:

https://www.dietdoctor.com/biggest-loser-fail-ketogenic-weight-loss-study-success

На първа страница има едни обяснения за лептинова резистентност и мисля, че важат в твоя случай.

1. При това положение има висок кортизол и кетогенните диети го вдигат още повече и затова ВХ се включват в началото. Америка ли си твоя? Ако не си да го тестваш?

2. Да пробваш точно 3 хранения на ден със задължителна закуска. Това в началото. Ако искам да отслабна почвам да ям сутрин. Закуската с протеин.

3. Ако това не проработи, понякога веганска диета от цели храни работи в началото.

4. Ако и това.не помогне има лекарства за ЛР, но Галактическа принцеса се разбрица с такива, та не знам. Виктоза и Билета са такива и ги дават по здравна каса. 

Фактът, че вдигаш захар ме навежда на мисълта, че не си съвсем изпразнила резервите и консумираш повече, отколкото си мислиш.. Не знам колко е било голямо кафето, с колко мляко и захар, с какво мляко. Не знам кафе ли не понасяш или мляко. За някои хора млечните са проблемни.

pH на урина? При кисел организъм не се слабее лесно.

Ето начини да увеличил метаболизма си:

https://www.eatthis.com/best-ways-to-speed-up-your-metabolism/

Да добавя сауна 2 пъти седмично и разходки по къс ръкав и шорти в студа.

Да започнеш да ядеш много повече един ден и почти нищо на следващия. 1500 един ден и 500 другия. ИР има нужда от шокове.

И не на последно място - протеинът ти е малко. Нищо чудно да губиш мускул и да качваш мазнина и затова да не сваляш мазнина.

Д3, цинк, К1, Б комплекс заслужават внимание.

Не се отчайвай! Ще изгрее слънце и на твоята улица.

# 349
Здравейте, малко ме притесних тези резултати относно кръвната захар. Юни месец беше 4.21 Сега пък гледам, че инсулина ми е паднал. Не мога да разбера, щом се покачва кръвната захар, следователно инсулина пада ли? Уж гледам да не ям вредни храни ама.... Според вас трябва ли да посетя лекар, при условие, че уж съм в нормите. Благодаря Ви.

# 350
Аз съм с 2 часа назад, така че тук още не е сутрин Simple Smile
Винаги има какво ново да се опита, няма да се предаваш.

Увесвам  и аз нос на моменти, Миоки, понякога не толкова за кратко, но не се давам... жилаво животно ще изляза.
Все пак не мога да не отбележа, че се харесвам повече от миналата година, онова женското дяволче в очите,  дето се зазаяпва във витрините все по- често го засичам. ))  Даже си позволявам да облека рокля с широк колан, което преди беше просто мираж. Така че пътят за мен е един... с падания, със ставания, но е един.

Птиче, не знам дали си била в кетоза със захар 2.7, но мисля, че да щом не ти е прилошало. Ако инсулинът ти е бил висок може да не си била в силна кетоза, но в някаква степен е имало и кетони, мисля. С времето кетозния дъх изчезва 

Скрит текст:
Това, че не сваляш кила на 1000 калории кетогенна не е добре. Мисля си, че метаболизмът ти е паднал на 1000-1200 калории дневно, тялото ти е привикнали да живее на малко храна и спортът е влошил картинката. След време на ниски калории + спорт мозъкът затваря кранчето. Това обяснява защо много хора отслабват с драстични режими и спорт, но след това връщат килата и най-лошото е, че водейки двойно по-малко отпреди диетата те качват и качват повече, отколкото са свалили. Много от участниците в the biggest looser се озовават с метаболизъм на 500 калории. За да държат новото тегло трябва да консумират не повече от 500 калории. 500 калории и нито една повече.  Пускала съм 2 пъти линка, но с извинения към другите:

https://www.dietdoctor.com/biggest-loser-fail-ketogenic-weight-loss-study-success

На първа страница има едни обяснения за лептинова резистентност и мисля, че важат в твоя случай.

1. При това положение има висок кортизол и кетогенните диети го вдигат още повече и затова ВХ се включват в началото. Америка ли си твоя? Ако не си да го тестваш?

2. Да пробваш точно 3 хранения на ден със задължителна закуска. Това в началото. Ако искам да отслабна почвам да ям сутрин. Закуската с протеин.

3. Ако това не проработи, понякога веганска диета от цели храни работи в началото.

4. Ако и това.не помогне има лекарства за ЛР, но Галактическа принцеса се разбрица с такива, та не знам. Виктоза и Билета са такива и ги дават по здравна каса. 

Фактът, че вдигаш захар ме навежда на мисълта, че не си съвсем изпразнила резервите и консумираш повече, отколкото си мислиш.. Не знам колко е било голямо кафето, с колко мляко и захар, с какво мляко. Не знам кафе ли не понасяш или мляко. За някои хора млечните са проблемни.

pH на урина? При кисел организъм не се слабее лесно.

Ето начини да увеличил метаболизма си:

https://www.eatthis.com/best-ways-to-speed-up-your-metabolism/

Да добавя сауна 2 пъти седмично и разходки по къс ръкав и шорти в студа.

Да започнеш да ядеш много повече един ден и почти нищо на следващия. 1500 един ден и 500 другия. ИР има нужда от шокове.

И не на последно място - протеинът ти е малко. Нищо чудно да губиш мускул и да качваш мазнина и затова да не сваляш мазнина.

Д3, цинк, К1, Б комплекс заслужават внимание.

Не се отчайвай! Ще изгрее слънце и на твоята улица.
  Не знам, все мисля се разминавам с кетозата, ще взема да купя едни ленти накрая. За кетоните на хапове какво мислиш?
И аз имам чувството ,че съм привикнала на този си начин на хранене, а ми е най - лесен, в смисъл естествено ми идва да ям по толкова.
Малко ми е протеина, вярно, даже подозирам че там основно правя грешката. В началото  закусвах заради метформина , 3х500 ми беше дозата, ако помниш... голям  зор мибеше, накрая не издържаш. Махнах  едното ядене и хап. покрай него. Но 1500 кал  не са кой знае колко все пак, ще ги увелича, белким се раздвижат нещата.
Д3 ми е ок вече. Него поне го пия редовно .
РН- то последно  не беше ок, мисля 5.5. Купих калиев цитрат, но признавам  не го пия редовно. Ще влезе и то в следващите изследвания.  На Желязото не съм подновила запасите, а там съм все в долни граници.
Кортизола 12.70    при реф.   3.7-19.4 ug/dl -  него ендото въобще не го коментира, мисля е добре.
за ЛР май не съм  пускала изследвания

Ще разгледам всичко по  точки и линковете и ще докладвам какво съм променила. Ако правя грешки ,знам ще ме коригирате.  Време е да пусна изневиделица някоя бомбичка на Ир.Smiling Imp

# 351
  • Paris, France
Скрит текст:
Здравейте, малко ме притесних тези резултати относно кръвната захар. Юни месец беше 4.21 Сега пък гледам, че инсулина ми е паднал. Не мога да разбера, щом се покачва кръвната захар, следователно инсулина пада ли? Уж гледам да не ям вредни храни ама.... Според вас трябва ли да посетя лекар, при условие, че уж съм в нормите. Благодаря Ви.

А инсулинът какъв беше през юни? Не са лоши, нито КЗ, нито инсулин, просто КЗ може лесно леко да се подобри.

Ако си яла дълго ниско ВХ, а снощи си яла ВХ е нормално КЗ да е леко повишена.

Какво означава "вредни храни"?  За захарта и инсулина, освен неяденето на вредни храни има значение и как комбинираш храните и двигателната активност. Също и кога ядеш и спортуваш.

# 352
Инсулина беше 4.51. Спортувам тежко, силови тренировки, предимно протеини си хапвам, мляко, ориз, картофи, всичко нужно за възстановяването на мускула. След тренировка си хапвам и малко шоколад или мед.

# 353
  • Paris, France
Силовите спортове са спортове, които горят мазнина, на глюкоза. От спорта инсулинът е паднал, което е нормално, но глюкозата се е качила, защото ядеш повечко ВХ. Малко кардио след силови горят глюкоза.

Нямаш нужда от много ВХ за да се възстановяват мускулите. Ако ядеш ориза бял ще започнат да ти липсват витамини и КЗ ще се качва не от много ВХ, а от липса на витамини за усвояването им. Най-ценното на картофите са обелките им, така че ги яж и тях.

Виж си и вида на мазнините!

# 354
Благодаря Ви, бяхте много полезна!

# 355
Птиче, виж си желязото и феритина- при мен имат отношение към отслабването! Wink
Днес, по неволя, минах на кафе без никакви добавки- и се чудя дали да не забравя умишлено да си купя сметана Grinning Поне днес Laughing

# 356
  • Paris, France
Птиче, започни с цитрата, но увеличи и магнезия, защото калият е антагонист на магнезий. Магнезий ти трябва докато си ИР.

Желязо - там съм пас, моето си е ОК, но от douce miele разбрах, че всички показатели за желязо били важни, което значи и фолат, Б12 итн. А, долче е писала гледам.

Кетони на хапчета - нямам опит с тях, но доколкото разбрах те подпомагат влизането в кетоза при хора, на които им прилошава  Твоят случай не е такъв, а си отдавна на кетогенно хранене. Купих си течни кетони. Не можах да ги понеса, миришат ми на керосин. Според мене ти влизаш в лека кетоза. Да изследваш инсулин на гладно и КЗ? Това ще ти даде по-ясна представа къде си. Ако КЗ е 3, а инсулинът 15 има смисъл, може би от външни кетони.

Листчета за кетони - трудно ще покажат нещо в урината, защото при ниски калории и спорт ацетоацетатът се изгаря. Зависи и колко вода пиеш. Ако урината не е концентрирана тези листчета нищо не показват. В един и същи момент кръвните показваха дълбока кетоза, а тези за урина бяха леко, много бледолилави. Признавам само кръвните.

Кортизолът ти е в норма, но сравнително висок. Не пишеш как се хранеше като беше 12. Ако е било както сега,, НВ, е добре. Ако е бил 12 на ВВ хранене, нищо чудно да е в небесата вече, защото кетогенната го качва.

Организмът не регистрира ден глад, но ако повече от 24 часа го държиш на ниски калории намалява обмяната на веществата. Ако си постоянно в кетоза или пълен глад когато намалил калориите такова намаляване просто не се случва. Ако, обаче редовно вдигаш инсулин и КЗ и слизаш в горене на глюкоза се случва точно това  Като ти се е вдигнала КЗ до 6 се е вдигнал и инсулина. По тази причина съветваме да не се намаляват калории до влизане в стабилна кетоза и да не се допуска излизане до сваляне на килата. След това да се внимава с ВХ, но и с мазнини.

Гореописаното намаляване ми се случи на диета от 1200 калории и спорт. Добрата новина е, че се справих и вече консумирам 1500-1600 калории дневно, при това на по-ниско тегло. На кетогенна толерирам и 2000 без проблем. В дни, в които спортувам ям по 2000 калории ВВ, но ако по цял ден лежа и така всеки ден ям по около 1000 калории. Толкова ядох през карантината.

Знам, че за много слабеещи идеята да увеличават калории, ВХ, мазнини, протеини звучи плашещо, но друг изход нямаш. Ако почнеш да ядеш по 2000 калории дневно през ден, а на следващият да гладуваш и да не ядеш нищо, ще приемаш същите витамини и калории като сега, но ще гориш повече калории и може да започнеш да слабееш. Един ден 2000, един ден нищо. В началото може да ядеш един ден 1500, а на другия само 500. С времето се свиква.

Другото е закуската. Да почнеш да я ядеш през ден. Върти ми се нещо, че сваля кортизола  2-3 яйца с някаква трева. Не е нужно да е обилна. Не съм сигурна за кортизола  но е идея.

Обем храна- пишеш, че ядеш малко, дори салата. Това не е добре за някои хора. Слабея повече като се тъпча с баласт, както Миоки казва на салатата.  Големият обем разтваря стомаха и дезактивира хормона на глада грелин. Това било по-важно за мъжете, но явно и при някои жени е важно.

И да се радваш и на хубавата коса. Може и да не сваляш тегло, но има позитиви от начина на хранене.

долче, ако слабееш и не ти е вкусно без сметана, купи си! С времето ще можеш да пиеш и без. От месец не съм пила кафе със сметана или мляко.

# 357
Малко ли са 1200 калории дневно? В момента горе долу толкова ям, даже има и дни с по-малко. Преди не знам по колко съм ядяла. Сега засичам, защото си записвам в приложение всичко. Така се получи като отрязах всякакви междинни хапвания и започнах да правя 16/8 с 2 храненета само. При храненето се наяждам обилно, после дълго време съм сита и не ми прегладнява. Не е лошо да сваля няколко излишни килограма, че са основно по корема и бедрата, но не ми е приоритет това. Да не си забавя метаболизма?

# 358
Ако си седиш на д-то по цял ден може и да са достатъчно, но ако спортуваш ми се струват малко.
Моят умен кантар ми изчислява BMR около 1150 калории и ми пише, че е нисък, но аз работя на стол и не съм особено активна физически, даже срам не срам, да не кажа хич.

# 359
Реално си седя по цял ден на д-то, такава ми е работата. Сега правя по около 10000 крачки и въртя колело (до около час-час и половина дневно), за да свалям кз. Движението не е интензивно и през останалото време съм на компа. Ако ида на планина, или както този уикенд -копах в градината на родителите на мм, огладнях повече и ядох повече.

Общи условия

Активация на акаунт