Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 32

• 34 617
  • 752
  •   1
Отговори
# 375
Как се казва първата?

# 376
благодаря.
значи забравям всичко и започваме със скрития текст в предишния пост.
започваме и тримата Simple Smile ще се подкрепяме един друг.

да се оплача и тук - две детски ендокриноложки независимо една от друга веднага изписаха лекарства и препоръчаха диета.
едната ще го лекува с ориз, картофи, боб, леща, плодове и зеленчуци, а другата със същото, но и с добавка 7 филии на ден. Sad
Дам... не съм изненадана. И на майка ми препоръчваха да мине на вегетарианско хранене, дори след като вече беше на режим и имаше значителен прогрес какъвто не е имала от години.
Тя правеше бъбречни възпаления  и хипертонични кризи около 3 месеца след започването на режима, които обаче отшумяха и не е имала подобни инциденти от доста време вече, а тогава беше още на хапчета. Вече не пие нищо.

# 377
Чудя се защо не започнат да препоръчват и торта с кола за закуска, така още по-бързо ще успеят да вкарат максимален брой пациенти на доживотен абонамент за инсулин....

# 378
Чудя се защо не започнат да препоръчват и торта с кола за закуска, така още по-бързо ще успеят да вкарат максимален брой пациенти на доживотен абонамент за инсулин....
Ее, ама то няма полза ако не живеят още дълго. А пък един път почнат ли с инсулина, със съветите да имат бучки захар и бонбони по джобовете за всеки случай при хипогликемии, с все повечето сърдечносъдови лекарства че от много инсулин никой не е прокопсал...
Има много други препарати преди да се стигне до инсулините, не всичките са евтин прост метформин, има скъпички и там. Няма да умре от глад индустрията, де.
Но без да защитавам лекарите, има и много от пациентите които си вземат рецептите, отиват за лекарствата и с чувство за изпълнен дълг си ядат каквото си искат. Те нали си вземат каквото е казал докторът, каквото зависи от тях смятат че са го направили и другото е божа работа. И не вярват ако им каже човек че зависи и от тях също. Че как така ще живеят без хляб? И без сладко?? Не можело то така, то всички имат диабет след някаква възраст, нормално си е, ще си пият хапчетата и ще карат докъдето изкарат.
Скрит текст:
Наскоро слушах разговор между диабетик, току-що взел си целия наръч лекарства по НЗОК и фармацевтката. Имало ли в аптеката стевия, че му казали че ставала вместо захар, да си направел компотите с нея че много обичал компот да яде всеки ден пък не смеел със захар като са. И не беше кой знае колко възрастен, на 50 и нещо да беше. Е то плодове, те са полезни. Като не му се ядяло много на вечеря, хапвал компот с малко хляб...

# 379
Ами те повечето хора не са лекари или имащи образование свързано с храненето и си слушат каквото им каже доктора. В допълнение, медиите непрекъснато излизат със сезнационни статии как чаша вино удължавала живота или диета с шоколад ще те направи фина и колко са страшни яйцата (някои твърдят, че били по-вредни от тютюнопушенето..), а червеното месо предизвиквало рак и те хората се объркват тотално.
Пък плодовете и зеленчуците са панацея и с легени да се ядат и колко са полезни пълнозърнестите и как ще се гътнеш, ако не ядеш хляб и ориз... За капак, рекламите на бисквити, солети, салами и всякакви джънк се въртят до припадък и разнообразяват с реклами на хапчета против пърдене, диария, болки в ставите и т.н. Едва ли не нормално е да ядеш джънк и да си пиеш хапченце дето ще ти помогне срещу симптомите.

На мен нали ми казваха, че било от възрастта и да свиквам с болките в ставите. Да се мажа там с някакви безполезни кремчета, пък като загрубеят нещата на рехабилитация ще ме пратят, после сигурно и операция ще ми предложат и така до инвалидизиране. Е ми мерси, ама се напънах да си търся инфото сама, та ако човек не си помогне сам и оня отгоре няма да може.

# 380
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
бях забравила - филията хляб може да се замести с юфка или солети. съотношението е 1 филия=20 солети = 4 лъжици юфка.
какво знаете вие! Wink

# 381
Че то не е ли едно и също юфка солети и филия. Satisfied Като го сдъвчеш и глътнеш става едно и също.

# 382
Миоки кажи какви лекции слушаш. Аз на разходките с кучето си пускам подкастове разни, сега съм почнала на Джими Мур. Дълги и интересни са, точно сега съм на холестерола и ИР.

# 383
Основно youtube гледам/слушам
Ето някои от по-интересните и подплатени с наука:
www.youtube.com/c/ShawnBakerMD/videos - Shawn Baker MD американски хирург и основател на сайта meatrx.com/ имат и подкаст
www.youtube.com/c/DaveFeldmanTV/videos - Dave Feldman - инженер с интерес към холестерола
www.youtube.com/channel/UCPn4FsiQP15nudug9FDhluA/videos  - Ivor Cummins инженер с интерес към холестерола
www.youtube.com/c/nadirmirali/videos - nadir mir ali този доктор е кардиолог
www.youtube.com/c/FoodLies/videos - Food Lies интервюта с най-различни хора в областта на човешкото хранене и здраве
www.youtube.com/c/lowcarbdownunder/videos - Low Carb Down Under презентации на различни хора медици, инженери, журналисти и хора с интереси в храненето и здравето главно Австралия, НЗ
www.youtube.com/channel/UC3vzrYZcGqpgchc5sYM5Ybw/videos - Dr Paul Mason

www.youtube.com/c/BartKayNutritionScienceWatchdog/videos - този е много добър, особено в развенчаване на доста митове и легенди, макар че стилът му на изказ е доста противоречив и има доста видеа, в които "храни" веганите. Това което дава като информация обаче, особено за разни изследвания, които уж казват едно, а се оказва съвсем друго или са с качество което струва по-малко от хартията на която са публикувани, са точно в десятката. При това е бивш университетски преподавател по човешко хранене и физиология.

# 384
О, мерси много. Ще ги има и в Спотифай.

# 385
  • Paris, France
момичета, някой беше писал за олиото от гроздови семена, че има неподходящо съотношение омега 3-омега 6 мазнини.
може ли да ме насочите къде да прочета повече за маслата?

и да помогнете с оформянето на диетата?
Скрит текст:
в началото:
протеини - по три до пет грама на килограм;
повече зеленолистни салати, без моркови, кореноплодни и домати; без млечни.
без ядки, без плодове.
подразбира се, че ще е без ориз, картофи, боб, леща.

забравям ли нещо?

Идеалното масло за диабет 2 или ИР е от макадамиа. Понеже е скъпо и трудно се намира малко хора могат да го ядат само него. Следващото добро е от рапица, обаче оставя някакви частици в организма, които седят до смъртта. Намирам противоречива информация за него и затова не го препоръчвам. Самата аз не го купувам и не го ям, нито давам на домашните. Третото е студенопресован зехтин. Противно на слуховете в него се пържи идеално и точката на димене е 214°С ако не ми изневерява паметта, далече от обичайните 190°. Понеже е част от обичайната храна на балканите го препоръчвам него. От макадамия аз олио съм купила 2 пъти и се излекувах и без него. Слънчогледовото олио и шарлан се спират. Не намаляват, а спират. Ако ви е страх да пържите в зехтин, не пържете! И без това не е полезно. Лешниково е ОК, но май не става за пържене. Не съм сигурна.

В лененото семе и златистата чия има полезност и маслата от тях бяха ОК май,  но вече не помня.

Започва се с добавка на салати и изчистване на храненето. Спират се безалкохолни, алкохол, пици, гнусни вафли, понички и подобни.  ВХ се заменят бавно с протеин до пълната замяна.

3-5 грама протеин може и да е много за някои хора. Зависи от чистото тегло и колко ВХ яде човек. В началото не се гледа грамаж. Някой 200 кила няма нужда от 5 грама протеин на кило. А може и да има ако е ял по 1000гр ВХ на ден, де да знам?

Следи се pH на урина, защото при неотменна диета има опасност от камъни в бъбреците. Цитрат задължително ако пада под 6.5, но ако не влизате в метода може едра, нерафинирана морска сол докато влезете и после цитрат.

Нито диета, нито спорт помагат ако обвивките на клетките не са направени от омега 3. АЛА помагат също. Д3 ако е нисък. Добавките се започват преди диетата, още докато се свалят ВХ.

В кетоза спорт не е нужен в началото и ако сте отпаднали е по-добре да се концентрирате в диетата.

Чета, че става дума за дете. При децата кетогенната диета забавя разтежа. Самото дете мотивирано ли е? Може да се пробват добавки и спорт след ядене на ВХ първо.

Деси123, важно! След спорт и преди лягане КЗ трябвало да се свали до 4.5, а не 5 за да има подобрение. Извинявам се ако съм те подвела. Ти я сваляш до 4.5 обикновено, но да ти го кажа, все пак.

Хм, не. Колата бута инсулина, а този допълнителен инсулин вкарва ВХ от тортата в клетките. Известно време няма да има ефект. А и бързо ще запуши кръвоносните съдове, ще ги тръшне някой инфаркт и ето ти мангизи в джоба на погребалните агенции, а няма как да се източи касата  Не става. От всичко по малко и КЗ около 6-7 е по издържано икономически в дългосрочен план 🥳😎.

Скоро четох, че диабетиците вече живеели по-дълго от не диабетиците в някои държави. Не знам живот ли е това, но е факт. Половината не диабетици вдигат КЗ по-високи и от диабетиците, но не знаят този факт.

Деси, ти може да имаш някое излишно кило, но твоите не са много и има хиляди начини да се свалят. При Птиче не е така. Не е все едно дали си 57 или 107кг, разбираш ли? Циркулиращите мазнини са различни. При тебе би имало резултат и с дефицит на калории, а Птиче откъде да намалява? Като имам време ще ти обясня защо при равни други условия жена, която тежи 120кг не постига в началото резултатите на тежащата 60кг ако и двете целят 50кг.

# 386
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
момичета, някой беше писал за олиото от гроздови семена, че има неподходящо съотношение омега 3-омега 6 мазнини.

Скрит текст:
в началото:
без ядки, без плодове.

забравям ли нещо?

Идеалното масло за диабет 2 или ИР е от макадамиа. Понеже е скъпо и трудно се намира малко хора могат да го ядат само него. Следващото добро е от рапица, обаче оставя някакви частици в организма, които седят до смъртта. Намирам противоречива информация за него и затова не го препоръчвам. Самата аз не го купувам и не го ям, нито давам на домашните. Третото е студенопресован зехтин. Противно на слуховете в него се пържи идеално и точката на димене е 214°С ако не ми изневерява паметта, далече от обичайните 190°. Понеже е част от обичайната храна на балканите го препоръчвам него. От макадамия аз олио съм купила 2 пъти и се излекувах и без него. Слънчогледовото олио и шарлан се спират. Не намаляват, а спират. Ако ви е страх да пържите в зехтин, не пържете! И без това не е полезно. Лешниково е ОК, но май не става за пържене. Не съм сигурна.

В лененото семе и златистата чия има полезност и маслата от тях бяха ОК май,  но вече не помня.

Започва се с добавка на салати и изчистване на храненето. Спират се безалкохолни, алкохол, пици, гнусни вафли, понички и подобни.  ВХ се заменят бавно с протеин до пълната замяна.

3-5 грама протеин може и да е много за някои хора. Зависи от чистото тегло и колко ВХ яде човек. В началото не се гледа грамаж. Някой 200 кила няма нужда от 5 грама протеин на кило. А може и да има ако е ял по 1000гр ВХ на ден, де да знам?

Следи се pH на урина, защото при неотменна диета има опасност от камъни в бъбреците. Цитрат задължително ако пада под 6.5, но ако не влизате в метода може едра, нерафинирана морска сол докато влезете и после цитрат.

Нито диета, нито спорт помагат ако обвивките на клетките не са направени от омега 3. АЛА помагат също. Д3 ако е нисък. Добавките се започват преди диетата, още докато се свалят ВХ.

Скрит текст:
В кетоза спорт не е нужен в началото и ако сте отпаднали е по-добре да се концентрирате в диетата.

Чета, че става дума за дете. При децата кетогенната диета забавя разтежа. Самото дете мотивирано ли е? Може да се пробват добавки и спорт след ядене на ВХ първо.

Деси123, важно! След спорт и преди лягане КЗ трябвало да се свали до 4.5, а не 5 за да има подобрение. Извинявам се ако съм те подвела. Ти я сваляш до 4.5 обикновено, но да ти го кажа, все пак.

Хм, не. Колата бута инсулина, а този допълнителен инсулин вкарва ВХ от тортата в клетките. Известно време няма да има ефект. А и бързо ще запуши кръвоносните съдове, ще ги тръшне някой инфаркт и ето ти мангизи в джоба на погребалните агенции, а няма как да се източи касата  Не става. От всичко по малко и КЗ около 6-7 е по издържано икономически в дългосрочен план 🥳😎.

Скоро четох, че диабетиците вече живеели по-дълго от не диабетиците в някои държави. Не знам живот ли е това, но е факт. Половината не диабетици вдигат КЗ по-високи и от диабетиците, но не знаят този факт.

Деси, ти може да имаш някое излишно кило, но твоите не са много и има хиляди начини да се свалят. При Птиче не е така. Не е все едно дали си 57 или 107кг, разбираш ли? Циркулиращите мазнини са различни. При тебе би имало резултат и с дефицит на калории, а Птиче откъде да намалява? Като имам време ще ти обясня защо при равни други условия жена, която тежи 120кг не постига в началото резултатите на тежащата 60кг ако и двете целят 50кг.

Благодаря ти много.
при мен ощше всичко е мъгла. Sad

боклуци не яде и никога не е ял. не се внасят у дома.
това което си написала за спорта е нашия случай - от детската градина до преди карантините - спорт 4/5 дена в седмицата, режим на хранене и нулев ефект Sad

може ли да обясниш оставените две? пх под 6,5 да се взима цитрат или морска сол и за омега 3.
усещам, че съм пропуснала нещо важно.

# 387
Ще го имам предвид това за кз 4.5. Не всеки път успявам да я сваля толкова. Ще е сложно в началото, но с упорство би трябвало да я постигна. Първоначално падаше до към 4.8-4.9 най-много, сега понякога виждам стойности и между 4.4 и 4.7. Зависи според мен от колко съм тръгнала и какво съм яла, не само непосредствено преди спорт, а няколко дни преди това. Не знам при всички ли е така, но при мен явно всяко дори минимално отклонение от режима, трайно ме връща назад.
Понякога стават и аномалии - онзи ден преди да се кача на колелото беше 4.8, а след това стана 5.8 и то едва едва го въртях -имала съм си явно запаси.

# 388
  • Paris, France
Скрит текст:
Скрит текст:

Скрит текст:
в началото:
без ядки, без плодове.

забравям ли нещо?

Скрит текст:

Благодаря ти много.
при мен ощше всичко е мъгла. Sad

боклуци не яде и никога не е ял. не се внасят у дома.
това което си написала за спорта е нашия случай - от детската градина до преди карантините - спорт 4/5 дена в седмицата, режим на хранене и нулев ефект Sad

може ли да обясниш оставените две? пх под 6,5 да се взима цитрат или морска сол и за омега 3.
усещам, че съм пропуснала нещо важно.

Нито спорт, нито режим лекуват ИР. Те само помагат КЗ да падне временно и съответно и инсулинът да падне. За да се подобри инсулиновата чувствителност е необходимо тялото да разполага с достатъчно омега 3, витамин Д, магнезий, всички други витамини и минерали. Чак когато липсата на тези вещества е решена, а това, на клетъчно ниво отнема години ИЧ става нормална.

Обвивките на клетките трябва да са направени от омега 3 за да са пробивни лесно за глюкоза, инсулин, но и витамин Ц. Черният дроб трябва да получава достатъчно магнезий за да не бълва глюкоза. Трябва и селен (Ако липсва), йод, който използваме в повече, калий за някои хора, но натрий за други, всички Б витамини в усвоена форма без никакви Б витамини, които да пречат на правилните да се усвояват итн.

Омега 3 се пие, но за да е ефективен не се консумира омега 6. Наситените мазнини (тези с нечетен или четен брой въглерод във веригата, но вече забравих кои) са опасни при липса на омега 3.

Приоритет е омега 3, но и съотношението с други мазнини е важно. Другите, изключая студено пресован зехтин се разкарват за известно време.

Спортът, който помага в такъв случай е само кардио със среден интензитет след ядене на ВХ. Това до изпразване от глюкоза. Силови упражнения, висок интензитет вредят и даже тровят организъм с ИР. При липса на фолат, селен, Б12,  Д след спорт се образуват ROS, които тровят тялото и увеличават ИР.

Понеже става дума за дете си струва да изследвате нива на Д3, Б12, фолат, селен поне, но също и мутации. До изследване на мутации никакви обикновени Б витамини. Много родители мислят, че давайки витамини помагат, а всъщност вредят.

pH  на урина трябва да е около 7. Ако падне много се образуват камъни в бъбреците.

А какъв е точно проблема при детето и какви са КЗ и инсулин?

Изчети първия пост няколко пъти!

Деси, като видиш КЗ 5.8 просто продължаваш на колелото докато видиш под 4.5. Не е сложно.

Не при всички е точно така. Зависи има ли наднормени мазнини в корема, някакви инфекции, мъж или жена си (При мъже е малко по-лесно като че ли, но пиша наизуст). Ако има коремни мазнини е по-добре да се махнат с диета първо. За инфекциите трябва да се знае точно какво са, антибиотици, но могат да предизвикат гъби и противогъбичните да предизвикат бактериална инфекция). Има разни добавки като куркумин и други, които са безопасни. Нива на омега 3, както знаеш, Д3, фолат, селен, Б12, ала бала.

И пак, КЗ 5.8 не е идеална, но не е и супер висока, а и е през деня, не сутрин. Имаш прогрес поне и това е важното.

И докато не съм забравила - да пробваш да закусваш с протеин поне през ден????? Другото е да ядеш ВХ само вечер, преди колелото. Това са идеи на хора от тукашната ми група, не мои. Пишат, че тези две стратегии помогнали да се сваля по-бързо КЗ. Не при всеки работят и двете, както знаеш.

# 389
Едно интересна презентация. Има инфо и за щитовидната.
https://www.youtube.com/watch?v=S3n6gEia_iM

Общи условия

Активация на акаунт