Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 32

• 34 617
  • 752
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Всъщност самата група не е за ИР, а за палео хранене, кой по каква причина практикува - не става ясно. Не са кето маниаци, доста по-либерални са рецептите.

# 556
Аз, ако толкова много ми се налага да заместя захар с нещо, бих ползвала мед. Естествено, без топлинна обработка. Поне е разбит естествено на захароза и фруктоза, има и допълнителни полезни в-ва. Обработва се по-лесно и бързо и не вдига захарта, както обикновена глюкоза.

# 557
  • В.Търново
Съществува ли рецепта за домашен хляб за хора с инсулинова резистентност, с  който може да се хранят хора и с нормален режим на хранене?

# 558
Скрит текст:
За известно време ви изпуснах, но вече ще следя.
2 месеца съм на НВ хранене, без захар, тестени, картофи и ориз, и никаква бира. Преди пот ми избиваше на челото около 3 часа след ядене, може би хипогликемии, тогава пиех Глюкофаж. Ами вече вълните ги няма, без лекарства и само с ограничаване на въглехидратите.
Така и не се спогодих с Глюкофаж, пих и обикновен, и ХР, обаче гастритният ми стомах ми не го понася и го зарязах.
Изобщо не съм умряла за сладко, с това се разделих без проблеми. Снощи правих козунак за останалите от семейството (нека станат по 100 кила като мен Grin ) и чупнах само за проба  - въобще не ми липсва. Виж, млечните засега трудно ограничавам.
Имам един въпрос, за чийто отговор съм почти сигурна, но да си сверя часовника:
Нали всякакви подсладители са инсулиногенни? Следя няколко ФБ групи за НВ хранене и там употребяват еритритол.

Да. В първия пост точка 11.
И от опит също го казвам.
Дори предпочитам захар пред подсладител.
Майка ми все още иска да прави разни сладкиши, та съм я убедила поне тъмна кафява захар да ползва, а не бялата.
В тия групи не знам защо си въобразяват, че като ядат сладкиши с еритрол, стевия и т.н. са на режим. Ама блаженни са вярващите.

# 559
Съществува ли рецепта за домашен хляб за хора с инсулинова резистентност, с  който може да се хранят хора и с нормален режим на хранене?
Странен въпрос. С храната, с която се хранят хората с ИР, може да се хранят и всички останали. Хората с ИР трябва да изключат определени неща, а не ядат нещо специално което другите да не могат.

# 560
Всъщност самата група не е за ИР, а за палео хранене, кой по каква причина практикува - не става ясно. Не са кето маниаци, доста по-либерални са рецептите.
Съжалявам,  но ПАЛЕОто не използват изкуствен подсладител, защото:
-позволено е мед и фурми, естествено в ограничено количество
-не се използват изкуствени /индустриални /необичайни за дедите ни храни.
В кетото някои използват изкуствени подсладители. Логика няма.

# 561
Елора, надявам се да се чувстваш вече по-добре и бързо да се възстановиш. Мисля си, че при подобни интервенции много неща се разбърникват и тези килограми са вероятно задържани течности. Не знам дали има смисъл и дали е удачно да се прави нещо конкретно освен нещо в посока подобряване на кръвообращението - раздвижване на крайниците, леки масажи на крайниците.

Минавам да се отчета, че мен след близо 2 месеца режим за първи път нещо ме хвана здрав глад - тип предменструален. Това не ми се беше случвало от години - преди имах много силен такъв, до степен, в която мисля и сурово брашно бих била способна да ям. Не знам от режима, от една хомеопатия или на друго се дължи. Имах и два доста напрегнати и безсънни дни заради работа.
Един ден целия се чувствах все че много ми се яде, много съм гладна и то при мазнинно хранене, вечерта мм ми спомена думата сладко и бам - към 21 ч бях напълно пощуряла вече. Реших, че не издържам. Забърках доста маскарпоне, малко заквасена, с малко банан и смляно ленено семе и се “наядох на сладко”. На следващия ден - от сутринта бях също гладна като животно- реших, че ще е свинскк ден, зарязах фаста, ядох 3 пъти на ден, много големи порции храна, общо взето режимна (месо, сирене, зеленчуци...), вечерта за капак си поръчахме ребра и дърпано свинско. Ребрата бяха покрити със сос, който на този етап мога да оприлича като глазура на торта, свинското също го усетих много сладко...  мисля, че това беше най-лошата храна в свинския ми ден, а иначе калориите ми бяха двойно на обичайните. На следващия ден се върнах към нормални нввмх храни, приготвени у дома, а на по-следващия (вчера) възстанових 16/8 хранене. КЗ си ми седя висока през този период и едва вчера влезе в новите ми нива. Интересно, че в моментите, в които се усещах много гладна кз не ми беше ниска, напротив висока беше. Другото интересно е, че когато работя вечер и трябва да се стегна да свърша нещо, след това кз ми е много висока без ядене (предполагам стрес...). Между другото за 2 дена съм 2 кг нагоре, подозирам задържани течности, защото коремът ми вчера беше като балон. Днес се събудих с хубава кз (4.Sunglasses, пак имах усещане, че имам нужда от закуска и не направих 16/8, но поне си следвам изцяло режимна храна и вече няма усещането за този хормонален глад. Тази седмица е рождения ми ден и очевидно няма да ми е най-режимната.... но май поне по-бързо ми се подобряват нивата след отклонение дори без много спорт. Не знам дали се дължи на подобрено здраве или просто моите “прегрешения” не са били токова големи. Тези дни освен гладна, бях и много заета - правех добри крачки, но нямах време и сила за колело, чувствах се отпаднала ...

# 562
Аз си ям тиква тези дни. Проста, изпечена на парчета, без никакви добавки, на фурна. Много обичам. Понякога добавям маскарпоне и разбърквам, става истински сладкиш.

# 563
  • В.Търново
Странен въпрос. С храната, с която се хранят хората с ИР, може да се хранят и всички останали. Хората с ИР трябва да изключат определени неща, а не ядат нещо специално което другите да не могат.
Специално питането ми е за брашното, хляба, защото за ИР е добре да се консумира хлябове произведени от пълнозърнести брашна (грахам, лимец, типово). Децата например, че и съпруга ми такъв хляб няма да близнат. За типово по-може, но грахам и лимец-не.

Благодаря, Елора!

Последна редакция: пн, 26 окт 2020, 13:01 от Русалка_1

# 564
Аз не мисля, че тези брашна са за ИР.

# 565
+1. И според мен тези брашна не са за ИР или поне не и за някаква по-сериозна степен на ИР. Мисля, че по-лесно е да се "пробута" бадемов или кокосов или сусамов хляб (примерно) на домочадието, отколкото да ядат грахам и други които не обичат Grinning Но все пак, идеята е който е с ИР да внимава какво яде, а не и всички вкъщи на всяка цена да ядат същото...Е, освен аки и те не са с ИР и здравословни проблеми.
Как я печете тази тиква? Аз така и не се научих...
Деси, имала съм такива моменти при безсъние и стрес...сигурно (почти) всеки ги има...
Бих заместила захарта с кафява захар, но в по-малко количество. И в повечето случаи правя така когато ще го ядат всички. Аз обаче имам еритритол и все някога ще трябва да го употребя Joy

# 566

Ако си в началото по-добре забрави всякакив видове хляб. Било пълнозърнест, ръжен или каквато и  да е друга измишльотина, която уж е с по-бавен В. Когато постигнеш подобрение в изследванията и свалени килограми може да си позволиш. Но не стандартния хляб. А да си приготвяш. Но това трябва да стане след много време.

Аз понякога си правя хляб от овесени трици. Не слагам никакво брашно.
Но точна рецепта не мога да дам, правя всичко на око.
2 яйца, малко сол, зехтин, малко кисело мляко, малко сода, ленено брашно, овесени трици, овесения ядки. Овесените ядки са в малко количество.
Този хляб ми е много вкусен, нищо, че е ронлив. Дошните хора много го харесват и ядат от него повече. Аз лично хапвам много малко от него като го правя. Няколко малки хапки. Има и фибри. И на червата ми се отразява добре. Като го ям, става нещо като зониране с другото ядене. Но това съм аз. А и не го правя всеки ден. Като го правя, хапвам 2-3 дни от него по-малко, после свършва, мързе ме да направя и 1-2 седмици не го правя.

Елора, надявам се да се чувстваш вече по-добре и бързо да се възстановиш. Мисля си, че при подобни интервенции много неща се разбърникват и тези килограми са вероятно задържани течности. Не знам дали има смисъл и дали е удачно да се прави нещо конкретно освен нещо в посока подобряване на кръвообращението - раздвижване на крайниците, леки масажи на крайниците.

Що се отнася до разреза и дупките от лапарото, да по-добре съм.
Сега се справям със страничните ефекти.
Гъбички май пипнах. Имам сухота на влагалището и сърбежи. Плюс трудното пишкане. Лекаря смята, че от катетъра съм развила пиелонефрит.
И да не забравим крампите и схванатите крака.
Преди 3 дни ме схвана единия. Дори през деня не иска да отпуска. Тази нощ дойде ред и на другия крак. Сега едвам ходя. Пия магнезий, ама кел файда. Ама пия, какво да правя.
Вече съм 67. Що годе изпиках всичко. Краката не оттичат така, но още има някакъв проблем, защото от чорапите оставят следи.
Сега за гъбичките лекаря по телефона ми даде две лекарства.
Иначе масажирам. С магнезий и някакви кремове.

# 567
Елора, възможно ли е упойката да ти е оказала влияние на усвояването на хормона за ЩЗ? Питам, защото аз преди да почна хормона, а и после като ми беше все още твърде ниска дозата, имах задържане на вода и особено около глезените, дошната част на краката, около очите...Покрай ЩЗ си има такива симптоми...За крампите защо не пробваш да държиш ножица? Grinning Звучи смешно, но е ефективно. Отваряш на Х ножицата и хващаш двата метални края с всяка ръка.

# 568
Елора, помисли дали да не идеш на съдов да ги провери тези крака и вените. Ей така профилактично. Най-вероятно са си крампи, но след операция си е добре да ти видят вените, че са предпоставка за образуване на тромби.

# 569
Стана ми любопитно, погледнах брашната, че нищо не знам за тях.

Грахамът - 72 грама въглехидрати на 100.
Лимецът - 60 грама на 100.
Типово - 71 грама на 100.
Обикновено брашно -  64 грама на 100.

Ами не става за ИР. Ползваме вкъщи бадемово, но рядко. Едно кокосово отстоява, не помня за какво сме го взимали даже.

Долче, тиквата я нарязвам на парчета, почиствам лигавата част и я пека върху хартия за печене до момента, в който вилицата започне без съпротива да прониква почти до кората. Нищо не ѝ слагаме.

Общи условия

Активация на акаунт