Как да разпознаем фалшиво богати хора

• 34 907
  • 1 349
  •   1
Отговори
# 780
Джуди, цитираните от вас източници не посочват ли, че приоритетно подобни тенденции са обусловени от пандемия, финансова криза и други негативни социални и икономически процеси?

Не. Тенденцията е далеч преди 2020 година. И изобщо причините не са само икономически. Има подробни разработки по въпроса. По-скоро е въпрос на народопсихология. Има семейно настроени нации, като италианците, например, има и самодостатъчни си такива, като скандинавците. Нито едните, нито другите са добри илилоши. Просто имат такива специфики. Нито положителни, нито отрицателни.
На курс по английски преди 3 години имахме текст за американците в точно тази насока. Учебникът беше още по-стар.
Не изпадайте в крайности просто.
Съвсем дружестки и добронамерен съвет.
Приключвам темата.

# 781
  • София
Е то и в България през 90те си беше криза и бяха екстремни фактори.
Иначе, ясно е, че ако наемът ти е малък спрямо дохода, едва ли някой ще се натиска при майка си. В крайна сметка, пералнята пере, навсякъде се продава евтино готвено. Роботите прахосмукачки са вече толкова евтини, че можеш да си купуваш по няколко наведнъж.
 Това домакинстване яко се преекспонира, ми се струва. Не е чак толкова трудно и сам. Не се иска да си шеф де шефовете, и да въртиш трюфели с пъдпъдъчи дробчета, че да не оставаш гладен. Има доставки пици, има готвена мусака по веригите, има пържоли и кебапчета, има замразени баници.
Но май основната нужда е да експлоатираме мантрата "мъжът е безпомощен и някой все трябва да го гледа". Някак гали и храни егото.

# 782
Джуди, цитираните от вас източници не посочват ли, че приоритетно подобни тенденции са обусловени от пандемия, финансова криза и други негативни социални и икономически процеси?

Въпросът беше риторичен Simple Smile
Благодаря за съвета и бъдете здрава Simple Smile

# 783
Когато се задават въпроси е учтиво да им се отговори. Особено когато въпросът е с конкретно обръщение.
Никой не е ангажиран да отговаря с форма на съгласие, обаче. Дори с риска питащият да не се чувства особено комфортно.

# 784
Нямам дискомфорт с несъгласието - нито да получавам, нито да давам.

Както се казва също в учебниците по английски - let's agree to disagree.

# 785
  • София
Като поживеят младите месец-два заедно, и тогава се вижда кой на какво е свикнал. Не виждам проблем живеенето с родители, ако човек търси определени неща. Стремежът към "да ми е удобно" е характер, не е въпитание.

# 786
  • France
Джуди, с родителите ми сме си много близки. Винаги сме били много сговорно семейство. И въпреки това, когато се върнах за 4 месеца по средата на следването ми за един стаж, осъзнах, че съм преминала някакъв житейски Рубикон. Бях пораснала и не ми беше вариант да живея повече в детската ми стая. Аз съм екстроверт и не обичам самотата, но мога да композирам с нея. И търся същите качества в партньора ми.
Не мога да си представя да деля живота си с някой лигльо, който реагира още като детенце и има нужда от компанийка. Оставям го на другите девойки. Все ще се намери някоя пътника и за неговия локомотив

# 787
Ми от мен не бягаха, даже бих казал, че кандидатки не са ми липсвали изобщо. И кой говори за водене на момичето при родителите? Естествено, че отделно, дори и гаджетата си водих в моя си апартамент след 21 годишна възраст.
Както много пъти съм го казвал, като че ли не беше толкова срамно да живееш с родителите си, повечето ми приятели се изнесоха от техните, между 25 и 30 след като се зажениха, както направих и аз.
Да беше пробвал да ги водиш при родителите си?

# 788
  • Paris, France
Тъкмо се чудех кой плаща наем на майка си. А то било германец.
И после българите били лоши.
Ми, вземете си германец Simple Smile
Децата ще ви плащат наем.

И вдовишките им пенсии си ги бива. Добра идея, ама де да го търся на дърт г*з?

rf22, ти си разполагал с терен за гаджета и си имал жилища за разлика от Муньовците, дето се гъчкаха с родители. Един състудент ми казваше, че не може да учи заради братчето, с което дели стая. Това в България или в европейско семейство не може да се случи.
Има доставки пици, има готвена мусака по веригите, има пържоли и кебапчета, има замразени баници.

Бляк. Ужас. После що им поникнали кореми?

# 789
  • Пловдив
Скрит текст:
Жребче, това за заробването към банките са глупости. Откъде си пълните главата с такива неща. 2.5% лихва е по-малко от инфлацията.
Купувай със заем ако можеш. Ако не можеш, то не "заробването" е оправданието.

Отделно, това за чужбината, зависимостта може и да е обратна. Именно защото си в чужбина да нямаш семейство. Та и това не е работа. На тия години ти е време да се прибираш вече.
Момите питат вече за тебе Simple Smile

Странно как още не сме засегнали темата "Който е на 35 и живее под наем и за чеп за зеле не става".
За мен е важна крайната цена. А крайната цена на едно жилище с банков заем за примерно 20 години не е 2,5% по-висока от същото жилище, платено в брой.
 А рискът от една предполагаема (и това се случва на някои хора) невъзможност дългосрочно да погасявам ипотеката е равностоен на загуба на всичките платени до момента суми и банката взема апартамента за себе си (застраховката покрива само някакъв брой месеци). На практика, докато не изплатиш на 100% едно жилище към банката, то си е нейно и ти си просто наемател, само че не плащаш на хазяин за правото да живееш там, а на банката, която се явява буквално твой "хазяин", макар и под друго официално определение. Ако обаче не съм си вкарал в началото всичките или повечето пари за изплащане на жилището, ще имам съответното количество свободни пари за черни дни.

Изпускаш и фактора подвижност Wink , който ми позволява след едномесечно предизвестие или веднага (ако реша да преглътна неустойката от 1 наем) да сменя квартирата си с друга, или да замина за друг град или направо за друга държава. Не, че не мога да замина другаде и ако имам да изплащам жилище, но ще трябва да се разправям хем да плащам наем другаде, хем и вноските към банката както дотогава (а под наем не бих го дал).

Ето, например нищо не ми пречи след месец да ида на квартира в София в близост до моята любимка (тя си знае коя е). Но не искам, защото Пловдив си ми харесва. Smiley

Последна редакция: ср, 14 окт 2020, 15:53 от Жребчe

# 790
Джуди, с родителите ми сме си много близки. Винаги сме били много сговорно семейство. И въпреки това, когато се върнах за 4 месеца по средата на следването ми за един стаж, осъзнах, че съм преминала някакъв житейски Рубикон. Бях пораснала и не ми беше вариант да живея повече в детската ми стая. Аз съм екстроверт и не обичам самотата, но мога да композирам с нея. И търся същите качества в партньора ми.
Не мога да си представя да деля живота си с някой лигльо, който реагира още като детенце и има нужда от компанийка. Оставям го на другите девойки. Все ще се намери някоя пътника и за неговия локомотив

Нали разбираш, че това си остава просто твоята лична житейска история.
Всеки си има своя собствена.
Няма "правилна"житейска история, обаче. Smile
Но има грозни и неадекватни квалификации. Като болднатата.

Като поживеят младите месец-два заедно, и тогава се вижда кой на какво е свикнал. Не виждам проблем живеенето с родители, ако човек търси определени неща. Стремежът към "да ми е удобно" е характер, не е въпитание.
Щом хората нямат проблем с даден начин на живот и си го живеят, значи проблем просто няма.
На друг как му изглежда от страни е без значение за когото и да било.

# 791
  • France
Жреб, аз се чудя как може на 40 години, след 6 години в чужбина, без деца, още да не си събрал пари за жилище, дори и гарсониера. И какъв е този толкова малък наем, че въобще да не влиза в сметката.

Джуди, както вече казах, живеем в свободни времена и всеки има право на избор и мнение. За съжаление в този форум има цели теми, в които жените се оплакват от лигльовците, с които живеят  (истината боли, но не е обидна). Мъже, които не са свикнали да се оправят сами, които не знаят колко костват битовизмите, неорганизирани и дори готованковци. Мъже, които с лекота прехвърлят мениджмънта на дома на жената. Аз не искам да ставам прислужващ персонал на такъв готованко и според личния ми опит такива мъже са точно тези, които са напуснали семейното гнездо късно, твърде късно за да се научат да се оправят сами

Последна редакция: ср, 14 окт 2020, 15:59 от Philomena

# 792
И особено предвид изказването, че човек със стабилна професия за 3-4 години правил милион ли, колко беше.

# 793
Къде е Сирената, да се надлъгват...

# 794
Без майтап, наем плаща! Simple Smile Аз като се позачудих, ми беше разяснено как е редно да внася поне половината от разходите, че и повече, защото има и по-големите доходи. Логично е, според тех. Като се замисля, и според мен започва да изглежда логично.

Звучи извратено, защото му казвате "наем". Докато живеех с родителите си  (вече работеща) и аз давах пари за издръжка на домакинството, отделно купувах разни уреди. Но не ми е хрумвало, че това е наем. Просто всеки с доходи трябва да допринася, не е ли естествено?

Общи условия

Активация на акаунт