Как да разпознаем фалшиво богати хора

• 35 320
  • 1 349
  •   1
Отговори
# 165
Относно безумието да се търси хотел на място, това само веднъж съм си го причинявал, при това знаех какъв ще е резултатът, но заради друг наш човек направихме така. Ами едни пазарлъци, едни огледи на квартири (пак заради същия този наш човек), накрая се наложи да напуснем тази същата квартира насред ваканцията. Изобщо нямам хубави спомени от онази почивка, така че втори път не се хващам на подобни номера. Винаги си избираме хотел, правим си резервация и като пристигнем след 20 минути сме си в стаята. Всичко се знае предварително, до сега не сме имали изненади и проблеми. Такова нещо да тръгна утрепан от път да търся хотели, да се пазаря, па този не ми харесва, пък онзи скъп, тва нещо повече не си го причинявам.
Когато сме ходили друг път с други хора съвместно, сме се разбирали предварително, ако хотела не допада на другите, търсят си свой, и така сме карали семейни почивки с друга двойка с деца.
По темата вече написах, външно е трудно да се прецени кой какво има. Тези, които харчат и демонстрират стандарт е много възможно всъщност всичко да е в показността, а да нямат нищо налично или само кредити. Както и обратното е напълно възможно.
Честно казано аз също не си падам по демонстрациите, предпочитам да си инвестирам парите в трайни неща, от колкото за лъскави таратайки, часовници и дрешки, или пък да си качвам снимки из фейса от някоя скъпа дестинация. Една почивка със семейството на нашето море в обикновен семеен хотел ми е пре-достатъчна да се чувствам добре и отпочинал, вместо в някой скъпарски хотел и ол-инклузив.

# 166
  • София
По темата на темата - няма значение кой е фалшиво или истински богат, а дали е стиснат и използвач. Няма безплатен обяд - ако не са уредени сметките от самото начало, тогава една такава покана и преживяване излизат най-скъро, при това не дори само на пари, а на нерви.  Не ми е за 20 лева - ще ги изкарам. Но не обичам да ме правят на идиот. Затова излизам само с хора, които са ми приятни и се знае кой пие и кой плаща.

# 167
А защо някак си се приема за даденост, че всеки се стреми да става все по-богат и по-богат?  Това е квинтесценцията на американската мечта и американския начин на живот. Но в Европа има доста изключения. Аз например не напирам да ставам богата, за мен целта е да не работя. Мързелива съм и не ме влече да драпам без почивка за някоя нула в повече.

Да се допълня с още едно сладко предимство на това да не се напъваш - не дължиш осигуровки за пенсия, които все повече стават жива кражба и дефакто втори данък. Ей тук избълвах една филипика по въпроса, да не се повтарям.

https://www.bg-mamma.com/?topic=1159629.new#new

# 168
5 пъти минавам изречението и 5 пъти чета филипиНка и се чудя къде е тази филипинка Grinning

# 169
Всичко в този живот има цена. Цената на пълната свобода е пълната самота. И обратното - удоволстието да имаш близки същества се заплаща с ограничаване на свободата. Всеки сам избира какво иска от живота и е готов да го плати. Важното е да си дадеш сметка за цената преди да направиш избора си. За да не се стига до "Идеален ден за лов на рибка-бананка"...

Още малко и ще го представиш като велика саможертва, че живееш само за собствения си гъз, а то всъщност е точно обратното. По-трудното е да си ограничиш свободата, да си отговорен за някой друг, да допринесеш с нещо светът да не е толкова кофти място. Изобщо не визирам непременно да имаш деца, ама има хора, които са те създали, такъв е животът че те в един момент губят сили, има други хора - деца и възрастни, в нужда, животни, има неща, които можеш да направиш и те, директно или косвено, да дадат някакъв положителен ефект. Това е да се бориш с течението. Да вървиш по течението, да вегетираш като зеленчук, щото си много свободен, използвайки свободата си да си купуваш запалки и обувки, пха-ха-ха, егати смисленото съществуване. Най-голяма полза от такива хора има, като ги изядат червеите.

# 170
  • Paris, France
Е, повечето хора гледаме възрастни и деца безкористно само ако са ни близки роднини. С животните е леко различно, но малко хора влагат в отглеждане на животни значителна част от личното си време.

Да плувам срещу течението за някакви имагинерни, идеалистични подбуди едва ли ще се случи. Да се боря с течение и гравитация е като да се боря с вятърни мелници. 

Всеки си прави винаги сметката има ли за него смисъл да плати дадена цена.

# 171

Абсолютно кокошкарско поведение.
Много не се замислят, че не е проблемът в 10-те, 30-те литра гориво, а в амортизирането на колата, по-скоро.
Въпреки това, на мен не ми пука, тя е, за да върши работа. Купил си, караш, ще поддържаш.

Не съм шофьор, но си мисля че разходите за гориво и амортизация са едни и същи при изминати n брой километри независимо от броя на пътниците. И ако приятел предложи да пътуваме примерно до морето с неговата кола, но да му платя някакви разходи, ще му предложа да се видим там, щото аз си хващам влак, самолет, uber, ако трябва. И въпросния минава директно в категория сметкаджия, освен ако не знам, че действително е материално затруднен и без малко сметки и икономии няма да му се получи почивката. Та, "фалшиви богаташи" са тия, дето искат да им платя половината път до морето, за мен.

# 172
Аз бих се навила с колата, но само ако ми излиза в абсолютно число по-малко от билета за влака. А всъщност шансът да е по-евтино е малък, в същото време съобразяването не е по-малко, въпреки че се шири подобна заблуда.

# 173
Не съм шофьор, но си мисля че разходите за гориво и амортизация са едни и същи при изминати n брой километри независимо от броя на пътниците. И ако приятел предложи да пътуваме примерно до морето с неговата кола, но да му платя някакви разходи, ще му предложа да се видим там, щото аз си хващам влак, самолет, uber, ако трябва. И въпросния минава директно в категория сметкаджия, освен ако не знам, че действително е материално затруднен и без малко сметки и икономии няма да му се получи почивката. Та, "фалшиви богаташи" са тия, дето искат да им платя половината път до морето, за мен.

Не точно, но приблизително същите. Обаче ако се разберем с някого да пътуваме на море с тяхната кола, аз сама ще предложа да платим половината бензин. Смятам, че така е коректно. И най-вероятно ще ми откажат, но ще намеря начин да платим вечеря или друго. Това при условие, че изобщо  се съгласим, защото има доста "против" в цялата работа. Но ако стане аз самата няма да искам да съм авантаджийка.

# 174
  • Paris, France
Аз бих се навила с колата, но само ако ми излиза в абсолютно число по-малко от билета за влака. А всъщност шансът да е по-евтино е малък, в същото време съобразяването не е по-малко, въпреки че се шири подобна заблуда.

Аз не бих се навила. С влак е 100 пъти по-интересно, тръска, може да се ходи назад напред, да се завърже разговор с нови хора, има кенеф, повече място. Мразя коли и самолети. Не обичам особено кораби. Обожавам влак. О-бо-жа-вам. Такър такър, такър такър. Никъде не спя така добре, както в спален вагон. Особено на най-горната кушетка. Ах, как приятно клати😎! По-приятно клатене нЕма.

# 175
Точно за българския влак нека не представяме чак толкова идеалистично нещата Wink А и нали после от гара Бургас до Созпол все нещо трябва да те закара. И времето ще е много повече, и допълнителни неудобства има, и багаж за мъкнене. С кола в България е за предпочитане.

# 176
  • Пловдив
Аз това лято пътувах до Несебър и Слънчев бряг два пъти, като единият път беше с автобус на отиване и автобус до Бургас и после влак на връщане (с компания от хора, имащи коли, но пътуващи с обществен превоз заради приключението), а вторият път беше с колата на приятелско семейство, като бяхме общо 8 човека с 3 коли, т.е. същата компания като с влака и автобуса. И двата вида пътуване си бяха забавни, защото бяхме готина компания и си уплътнихме времето отлично. Мъкненето на багажа по гари и автогари и чакането на влака или автобуса да дойде въобще не ни правеше впечатление, защото бяхме заедно и си говорихме през цялото време. Естествено, ако човек е сам, е съвсем различно изживяване; най-малкото, защото се налага да чакаш сам и имаш усещането, че времето минава в пъти по-бавно тогава.

Към думите на Невена горе бих искал да добавя, че има огромна разлика между това да пътуваш с влак в България и влак в развита държава. Мога да си представя, че влаковете във Франция са на светлинни години по-удобни, чисти и движещи се плавно и тихо по релсите. Така беше във влаковете, които съм хващал от и до Хелзинки - те са на въздушна възглавница, не друсат, в пъти по-тихи са от българските влакове, ускоряват и спират много плавно и въобще нямаш усещането, че си на влак.

# 177
Разбира се, че има разлика. Возила съм се няколко часа във влак в Аляска, от Денали до Анкъридж. Седалките бяха невероятно удобни, покривът от стъкло, разкриващ супер гледка, минават на равни интервали от време с една количка, предлагат ти напитки, хапване, тоалетните с хубави седалки и чисти.

С български влак това  е недостижимо. Пак бих имала панорамна гледка от покрива, но не защото ще е стъклен, а защото ще е пропаднал.

# 178
Аз не взимам много багаж като пътувам, така че това не ми е проблем.
НО!
Когато си с кола, при само двама души не се избива разликата с билета за влака. А ако сте повече, вече става твърде изискващо. Много хора има и в купето на влака, но в купето има разделящи подлакътници, а в колата няма. С кола всеки си мисли, че няма ограничение за багажа, съответно моята малка пършива раница не може да се смести в багажника и си я държа в скута, а освен това в краката ми има поне една чужда найлонова торба; в краката на другите има също такива торби. По някое време поетапно на хората ни се припикава и се почва задълбочен разговор на Шел или на Еко да спрем, че са по-хубави тоалетните, след 15 мин спор спираме на тази, за която шофьорът има клиентска карта с отстъпки. Ако хората с нужда не са мнозинство или няма скоро бензиностанция, дружно се приканват да стискат. Трябва да се тръгне или преди 7.30, или след 19.30, по възможност в четвъртък/връщане вторник, че да избегнем трафика, като това е час на общо тръгване, а ти кога ставаш и как стигаш до стартова точка е отделно. С влак този проблем го решавам с трамвай/метро и влака София-Го-Варна в 10 сутринта. Отделно с късното тръгване пристигате по нощите. Като споменах стартова точка, ставане и подготовка - поне един от пътниците тегли къса клечка да не го вземат от дома му и багажът и ставането до 6 сутринта или мъкненето на чантата до работното място са личен проблем. Обикновено този пътник съм аз, понеже съм в противоположна на съответния изход на София посока Imp
И накрая, но не по важност, още два проблема. Единият е, че на магистралата пак има други коли и се шофират от бързи и яростни транспортери, а другият е, че вашият шофьор се оказва също бърз и яростен транспортер.
Не е чак такава оферта с кола с приятели. Ако сте семейство, вече е друго.

П. П. Още един проблем. Няма магистрала.

# 179
Явно битието определя и мнението. Аз нямам такива впечатления. А че е по-скъпо с кола е вярно, ама то си струва заради предимствата.

Общи условия

Активация на акаунт