Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 48

 • 14 172
 • 459
 •   3
Отговори
# 105
 • Мнения: 1 395
При покупка на парцел купувачите трябва ли да подготвят някакви документи?  Удостоверение за семейно положение?

# 106
 • Мнения: 15 194
Не. То автоматично става/не става собственост и на другия.
Само личната карта (паспорт) трябва.

# 107
 • Мнения: 7 581
Преди живеехме в 2ст панел. Сега там живее свекървата. Ма хваща ме клаустрофобия като се кача някой път. И затова и много рядко ходя. Наистина, депресиращо тясно ми е. А сме го ремонтирали с желание и любов. Единствено в хола като седна на дивана, някак дишам спокойно. В коридора имам чувството, че стените ми се нахвърлят, а в кухнята шкафчетата аха-аха да ми паднат на главата.
Бих казала, че от тясно на широко се свиква, обратното е по-трудната мисия

# 108
 • София
 • Мнения: 1 087
Зависи колко и какви интереси има човек.
И зависи дали може да се занимава с интересите си извън дома.
Някои интереси изискват място. Колкото повече интереси имаш, които се практикуват в домашна обстановка, толкова повече място ти трябва.
Дори за едно плетене, пак трябва да имаш шкаф с плетки.
Те не случайно в щатите мъжете си имат гараж, барака и се вихрят там.
Някои пък дори имат специална стая за четене. Специално бюро, специално кресло, лавици с книги, прозорци.
Други пък имат специална стая за пушене.
Други имат зала за трениране, чувал, мека настилка, твърда настилка, шведска стена, халки, лостове и тн.

# 109
 • Мнения: 5 391
На Артекс жилищата са много хубави - с високи тавани, просторни, удобни. Ходили сме на гости в наши познати в Диамант, страхотно е усещането. Гледала съм и разпределенията до метростанцията, тъй че който ги плюе да се запознае преди да пише.

Относно тесните стени. Когато търсехме и ходехме на огледи ни показаха един апартамент със скосени тавани, който на снимката не изглеждаше толкова зле като на живо. Аз исках да го видя, т.к. бях гледала преди време със скосявания в сграда на Контракт сити в Дружба и апартамента беше просторен и хубав, но в случая нищо общо. Като влязохме имах чувството че тавана ще ме смаже, излизахме на балкона, но пътя към него тесен, дори ако човек носи кофа с вода да го зачисти би се затруднил да я изнесе, и отгоре на всичко скосено, тясно та тясно, прозорците бяха до гърдите ми, това в комбинация с ниския скосен таван също не ми допадна, помня че останах с ужасно усещане от това жилище, а не беше малко като квадрати, напълно похабена площ.

# 110
 • София
 • Мнения: 6
Направо съм изумена.Днес минавам покрай сградата на Артекс в Дружба и от чисто любопитство погледнах за какво става дума.Ле-ле ,то такива килии и в затвора дали има.Едни малки стайчета само за легло ,за гардероб няма място.Явно това ще са новите панелки,ама за разлика от старите ще са много по маломерни. Като ти шибнат и общите части, ще имаш един креват и една мивка за една шапка пари.

Миналата година погледнах документацията на този "блок" на Артекс в Дружба и освен малките стаи ми направи впечатление на броя апартаменти на земята върху която се строи. Това не е блок, има градове които ще са с по-малко хора от това нещо (над 15 етажа и доста входа). Аз подобен план не бях виждала до сега.

# 111
# 112
 • София
 • Мнения: 1 087
Не е лоша статията. Рядко попадам на статия, писана от спокоен и обективен човек. Все някакви драми.
Но горе долу всичко, което пише, сме го писали и много пъти в темата.

Интересно, че наскоро и аз бях писал за нещо, което пише там.
Доходността да се изчислява спрямо текущата пазарна цена, а не спрямо покупната.

Само че, предвид нивото на читателите, авторът е поднесъл базова информация.

При един бизнес, имаш допустими амплитуди (термините ми убягват сега, и не се захващайте за тях)
Дори и краткосрочно-средносрочно да не ти излиза сметката с доходност спрямо текуща пазарна цена, не е задължително веднага да продаваш. Просто си имаш едно наум, и следиш накъде се развиват нещата. Едва ако няколко години има трайна тенденция на неизгодни наеми, тогава може да се замислиш за продажба.
Разбира се, като имаш предвид и бъдещото покачване на цената на имота.

Т.е. ако си придобил, примерно, едностаен за 30к евро преди 3-4г, изкарваш едни 3к Е от наеми, но пък сега този апартамент ти е 70к евро; тогава смяташ тия 3к от 70, а не от 30.
И имаш 3/70*100= 4.3% доходност на година.
Другата печалба вече си я "усвоил" еднократно при повдигането на цената на имота.

# 113
 • Мнения: 9 252
Всеки има свое схващане за това как да определя доходността, много пъти сме превъртали тази тема.
Според мен също е по-важна пазарната цена, а не тази на придобиването, защото има хора наследили, пък с дарение, пък не знам какво.

# 114
 • Мнения: 45
Всеки има свое схващане за това как да определя доходността, много пъти сме превъртали тази тема.
Според мен също е по-важна пазарната цена, а не тази на придобиването, защото има хора наследили, пък с дарение, пък не знам какво.
Е то е повече от очевидно, че наследството няма цена на придобиването и не е инвестиция. Иначе формулата в статията на Стойне говори много, то схващането няма никакво значение в случая, накрая като теглиш чертата е важно какво излиза.

# 115
 • Мнения: 9 252
Разбира се, че схващането дали по пазарна или по цена на придобиване има значение за крайния резултат. Повечето хора предпочитат да смятат спрямо придобиването.
Четете ги тези теми, стига сме превъртали едно и също.

# 116
 • Мнения: 1 605
Бре, от 30 на 70к евро станали едностайните за 3-4 години, нещо съм проспал този момент с 120% увеличение за 4 години или някой не се е събудил.

# 117
 • Мнения: 1 102
Преди живеехме в 2ст панел. Сега там живее свекървата. Ма хваща ме клаустрофобия като се кача някой път. И затова и много рядко ходя. Наистина, депресиращо тясно ми е. А сме го ремонтирали с желание и любов. Единствено в хола като седна на дивана, някак дишам спокойно. В коридора имам чувството, че стените ми се нахвърлят, а в кухнята шкафчетата аха-аха да ми паднат на главата.
Бих казала, че от тясно на широко се свиква, обратното е по-трудната мисия
Това е до свикване. Няма какво да се лъжем. И аз бях израстнал в огромен 4-стаен апартамент и като се преместих после в двустаен и ми изглеждаше миниатюрен. В банята от 3 квадрата клаустрофобия. И така докато не поживях 1 месец и не свикнах. Сега пък големия 4-стаен ми изглежда прекалено голям...

# 118
 • Мнения: 15 194
Аз не съм икономист, но според мен цената на придобиване е определяща.
И точно затова ако аз съм купила за 100 000, може да ми е изгодно да отдавам под наем, но ако Пенка е купила за 150 000 може да не е така за нея. И това, че пазарната цена в момента е 150 000 какво значение има за мен? Аз съм затворила 100 000 и ме грее какво ми носят те.
Другият аспект е, че ако пазарната цена се вдигне много, а наемите спаднат, вече може да ми е по-изгодно да продам и да си взема капиталовата печалба и после да я инвестирам в нещо по-доходно (заедно с "главницата"). Тогава от рентиер ще стана акционер, или предприемач.

А наследеният апартамент си е просто голяма печалба, особено ако няма нужда от голям  ремонт и обзавеждане. Но и да има цената на придобиване е нула и дефакто печалбата се мери спрямо разходите за ремонт и обзавеждане. И пак важи "другият аспект" - дали си струва да се дава под наем, или да се продаде (при наследен имот няма нужда да се чакат 3 години). А може би е изгодно малко да се дава под наем (особено при спаднал пазар) докато се амортизира и стане хептен за ремонт и тогава да се продаде.

# 119
 • София
 • Мнения: 1 087
"цената на придобиване" е определяща, дали изобщо да влезеш в пазара. Дали ти излиза първоначалната сметка.
Оттам нататък, за да си смяташ "годишна доходност от наем", пазарната цена е определяща.
Тук не смяташ общо дали ти излиза сметката, дали да купуваш, дали да продаваш и тн.
Смяташ само доходността от наем за момента.

А за да прецениш дали да оставаш или не на пазара, и дали да продаваш или не, правиш сметка, дългосрочно как ще е наем, 10-20г, и дългосрочно как ще е капиталовата печалба 10-20г.
Никой не е казал нещо по-различно.

Общи условия

Активация на акаунт