Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 48

• 30 964
  • 798
  •   1
Отговори
# 120
  • инфантилно и разглезено хлапе
Над половината от банките в България очакват спад на кредитите за имоти
Българските банки са предпазливо отворени за финансиране на имоти, генериращи приходи, но не са толкова склонни да финансират нови проекти

Над половината от банките в България очакват размерът на кредитите за недвижими имоти на целия банков сектор да намалее през идните 12 до 18 месеца, сочат резултатите от проучване на международната одиторска и консултантска компания KPMG за 2020 г.

-------------------
Логистичните имоти са най-привлекателни за инвестиции в ЦИЕ

На ниво Централна и Източна Европа (ЦИЕ) индустриалните и логистични имоти са най-привлекателният клас активи за повечето банки след разпространението на пандемията от COVID-19, сочат резултатите от проучването.

Тенденцията контрастира с предпочитанията на повечето банки в Европа преди COVID-19, когато финансирането бе основно насочено към офис сегмента. Същевременно най-малко предпочитаният клас активи, посочен от участниците в проучването, са хотелите и курортите. Сегментът традиционно е по-слабо предпочитан от банките, а сега ограниченията за пътуване и затварянето на граници, които доведоха до рязко свиване на  европейския туризъм, са го направили още по-непривлекателен за тях.

# 121
Да си кажем истината - колкото повече, толкова по добре. Дори и за сам човек.
Според мен е много индивидуално. Израсла съм в къща с 8 стаи, двор, гаражи и всякакви допълнителни обслужващи помещения. Никога не съм се чувствала комфортно. Когато купувахме избирахме м/у 2-ст. и 3-ст., при всички случаи щяхме да местим бокса в хола, така че в случая с 3-стайния ни оставаше 1 стая празна. Ами "гласувах" за 2-стайния. 60 квадрата е, имаме си обща стая, 2 спални, 2 балкона. Идеално се чувствам. Но аз съм си минималист по характер, предполагам, че това има определящо значение.

# 122
  • sofia
Направо съм изумена.Днес минавам покрай сградата на Артекс в Дружба и от чисто любопитство погледнах за какво става дума.Ле-ле ,то такива килии и в затвора дали има.Едни малки стайчета само за легло ,за гардероб няма място.Явно това ще са новите панелки,ама за разлика от старите ще са много по маломерни. Като ти шибнат и общите части, ще имаш един креват и една мивка за една шапка пари.

Миналата година погледнах документацията на този "блок" на Артекс в Дружба и освен малките стаи ми направи впечатление на броя апартаменти на земята върху която се строи. Това не е блок, има градове които ще са с по-малко хора от това нещо (над 15 етажа и доста входа). Аз подобен план не бях виждала до сега.
Не знам каква ще става на асансьорите и гаражите в  7.30 ,когато всички тръгнат на работа и да водят децата.След 5 години такъв блок ще е по зле и от панелките.

# 123
Хора защо винаги използвате думата "панелки" като нарицателно за нещо некачествено и кошмарно ? Имате ли си на представа колко тухлени жилища са много по зле от панелките?

# 124

Не знам каква ще става на асансьорите и гаражите в  7.30 ,когато всички тръгнат на работа и да водят децата. След 5 години такъв блок ще е по зле и от панелките.

Като живяла в 16-етажно ЕПК със 104 апартамента, в повечето бяхме млади семейства с деца, мога да кажа, че нищо драматично не се случваше сутрин на тръгване за работа или училище. От 3 асансьора работеха 2 (третият така или иначе беше товарен), при това не малки, като в панелните блокове. 2-3 мин. чакане да дойде асансьор не е абсолютно никакъв проблем.

Какво ще става в гаражите не ме вълнува.

# 125
Хора защо винаги използвате думата "панелки" като нарицателно за нещо некачествено и кошмарно ? Имате ли си на представа колко тухлени жилища са много по зле от панелките?

Защото е най-некачественото строителство или според теб не е така? Само някой гредоред е по-зле и пак не във всички случаи.
Сигурно има някъде по-добри панелки от ново или старо строителство, но масово не е така.
Изобщо няма да се учудя, някой да си мисли, че панелката е голямата работа.

# 126
А какво ще кажеш тогава за американските дървени къщи - качествени ли са или не са качествени?

Защото в България дървени конструкции като техните - за вила по чукарите извън регулация (ако е в регулация, си я строиш масивна), заслон в планината, барака за дърва/всякакви разни други боклуци в двора.

# 127
Срещу магазина на майка ми, която е пенсиониран едновремешен инженер и с две думи от всичко разбира, наблюдавахме как се строи съвременно блокче ... Това по всички правилници и инструкции за работа и материали и 50 години не би трябвало да изкара.
А... имаше и тухли по него . Ама как ляха бетонените плочи и на каква Т . 
Интересно е, че в БГ всичко някак си трае и го ползват. От самоделки стават супер неща и си стоят.
Като гледам в Германия как им мухлясват и как санират всякаквите си правилни неща и си мисля, че май нашата панелка си е ок и още как.

# 128
А гледахте ли какви добавки са сипали в бетона, в зависимост от температурата? Че то едно време може и да е имало, а може и да не е имало.

А майка ти инженер каква специалност е? ПГС, ниско строителство, каква?

# 129
Срещу магазина на майка ми, която е пенсиониран едновремешен инженер и с две думи от всичко разбира, наблюдавахме как се строи съвременно блокче ... Това по всички правилници и инструкции за работа и материали и 50 години не би трябвало да изкара.
В България всеки от всичко разбира...
Блокчето може да не се е строило както едно време, ама то и материалите и технологиите не са като едно време.

# 130
И моят баща - пенсиониран едновремешен инженер (не е строителен инженер), като гледа новите строежи, ми казва, че тухлите са само за изолация.

# 131
Наскоро по носталгични подбуди гледах филма "Башмайсторът", даваха го БТВ 4, та изправи ми се косата как се зидаше във филма - какви тухли, каква смесица от здрави, счупени и различни, как тухли четворки се редяха с отворите навън и какво ли не. Даваха и опашките за цимент, ама не за марка 500, а за 200 или 300. И доколкото филмът е отразявал тогавашната действителност се предполага, че баш така се е строяло. По-лошо, когато сме гледали филма някога на никого не му е правило впечатление... Толкова за доброто старо и лошото ново строителство. Да не говорим, че навсякъде по старите сгради, където има неизмазан калкан или изпадала мазилка, се вижда как на много места арматурата се вижда, а не е скрита в бетона. Днес това го няма  - нормативите за много по-високи, тухлите се редят като Лего (само здрави и прави), арматура не се вижда никъде... Да не говорим за изолациите. А пък за интериора? Като погледна паркета в старото жилище, ами вратите (оригиналните) - ми аз такава врата ще сложа евентуално на бараката за инструменти. И във филма пак бяха такива и пак никому на прави впечатление.

Последна редакция: вт, 20 окт 2020, 11:40 от Черна станция

# 132
  • София
С 2 думи, гроздето сега е кисело, а навремето ехеее, какво сладко грозде имаше. Simple Smile

# 133
С 2 думи, гроздето сега е кисело, а навремето ехеее, какво сладко грозде имаше. Simple Smile

Ми то сега аз и бананите ги оглеждам критично и купувам само понякога, когато ми задоволят високите критерии. А някога как беше? То гледаш само да има и да се вредиш, всякакви претенции бяха нелепи. И с дънките беше така - в Корекома Райфъл по 22 долара и Левис по 25 долара. Гледаш само размера и си супер щастлива ако се сдобиеш с тях. Ма как стояли, ма цветът, ма кройката - смях в залата. Но със сигурност тогава сме били по-щастливи и с 2 кила банани (повече не даваха, да има за всички) и с дънките Райфъл, отколкото днес с цялата ни преситеност. И с жилищата беше така - то само да ти дадат, пък каквото ще да е, кой ти гледа? Затова и спомените са за супер дупер строителство. Да не говорим за носталгията по младостта и идеализацията на миналото...

# 134
никой не идеализира, но да кажеш, че панелите са по-скапани от блокчета итонг, които ако ги оставиш във вода и можеш да ги продупчиш с отверка ...
има все пак някои свойства на материалите.
става дума за панелките. ами добре са си , ако се поддържат и се санират редовно, ако няма махнати носещи стени и колони и ако ВиК не тече да морки плочите чак до фасадата ... ами не виждам какво им е на панелките. по-им имам доверие от на итонга или трошливата розова @тухла@

Общи условия

Активация на акаунт