Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

София - Закупуване на апартамент без самоучастие

 • 2 422
 • 45
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1
Здравейте,

Заглавието на темата говори сама по себе си, но все пак да попитам.

Има ли някакъв шанс за закупуване на апартамент без самоучастие?

Ако някой от тук има опит с това - нека сподели, ще ми бъде много полезен. Благодаря!

# 1
 • Мнения: 16 083
Не. Не е добре да нямаш никакво само участие, защото ще трябва да покриете самоучастието с допълнителен заем от банката. Като потребителски кредит.
Ние в момента сме в процес на купуване на жилище(не в София) и първото нещо, което ни казаха е, че трябва да имаме 10% поне самоучастие. Задължително е.
Сега, ако някой знае да има друг начин, нека сподели. Но ние сме събирали оферти от различни банки и сме проучвали и за София преди време и така ни казаха навсякъде.
Не бих тръгнала да купувам ако нямам 20% поне. Хеле пък за София при тези цени е невъзможно да си вземеш апартамент без самоучастие. Мое мнение и опит.
Освен с втори потребителски кредит. Ама ако ти трябва после такъв и за ремонт става дълга и широка.
Ние купуваме в малък град, не с ипотечен, а с потребителски, но първия вариант ни беше ипотека. И веднага ни обясниха, че трябва самоучастие. Това в е така навсякъде.
Ние имаме 15% и вече подадохме документи. При нас нещата обаче са съвсем по друг начин, защото говорим за провинция. В Софи е най-добре да имаш поне 20%от стойността на жилището.
Но нека се изкажат и други ако имат по-различен опит. Наскоро гледах полезно видео точно по тази тема-за Варна обаче на Аглю мама-една много приятна влогърка. Те са купили без никакви спестявания, точно по начона, по който ти обясних. Можеш да го погледнеш.

Последна редакция: пт, 16 окт 2020, 15:15 от Мис Каролин Бингли

# 2
 • Мнения: 616
Здравейте,

Заглавието на темата говори сама по себе си, но все пак да попитам.

Има ли някакъв шанс за закупуване на апартамент без самоучастие?

Ако някой от тук има опит с това - нека сподели, ще ми бъде много полезен. Благодаря!

Това е за Варна, но може да Ви е от полза.

https://agleu.eu/%d0%b7%d0%b0-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82%d0% … 0%b0%d1%81%d1%82/

# 3
 • София
 • Мнения: 6 253
Евентуално, ако договорите кредит с ипотека на два имота - закупуваното жилище и още нещо. Едва ли трябва да споменавам, че за този вариант сметката трябва да е много добре направена.
Да разчитате на 100% финансиране от банка в момента ми се струва сложен вариант за изпълнение.

# 4
 • Мнения: 15 848
Силно се надявам да няма, защото ако има, това е потенциален капан за много надценили се.

# 5
 • Мнения: 1 179
Има, ако си специален клиент на банката, с частен банкер и определена сума минава всеки месец през сметката можеш да си купиш.

# 6
 • Мнения: 15 848
За да си специален клиент със свой банкер трябва да имаш нещо в банката, а не само да минава през нея.  А имаш ли го това нещо (в различните банки минимумът е различен, ама не вярвам да е под 100-200 хиляди евро), значи имаш парите за самоучастие.  Да, може да не искаш да разваляш инвестицията, и тогава ще ти дадат заем за 100% , ама дефакто това не е баш 100% финансиране в смисъла на питането Wink

# 7
 • София, Bulgaria
 • Мнения: 2 178
Липсата на самоучастие не е равно на ниски доходи и недостатъчна финансова стабилност.
Има хора, които са живяли доста на широко и дори при доход 8000 ...10000 лева намат достатъчно спестявания или такива, с които едва да си платят данъци и такси. Не ме питайте, как е възможно,  това са факти.
И схемата потребителски + ипотечен кредит вече не минава или, ако мине е с много гимнастики и на ръба и не по каналния ред.
Трябва да си много навътре и с много опит, че да наредиш пъзела. И пак е на ръба.

# 8
 • Мнения: 16 083
И аз мисля, че е на ръба, затова и не бих.

# 9
 • Мнения: 68
https://youtu.be/IoZ-NoYD2vg

Аз не виждам проблем да се изтегли потребителски и после ипотечен. Въпрос на сметки. Всеки си преценява и си прави сметката дали е ОК или не.

# 10
 • Мнения: 1 501
Имам опит точно с 2 жилища и 00.00 лв. самоучастие.
Едното - 2010, точно по време на голямата криза, когато цените на жилищата бяха паднали (ДСК), и второто - преди 3 години, точно преди цените стремглаво да тръгнат нагоре (Пощенска). Не е невъзможно, въпросът е доходите да са достатъчни за покриване на вноската, за застраховка безработица, да осатват и пари за живеене. И да попаднете на отракан кредитен инспектор.

# 11
 • София
 • Мнения: 424
И аз съм в същата ситуация,искам дом за 80 000 евро,а имам само 20 000 самоучастие,всичко друго ходи по бизнес-кредита,който имах до този месец
Гледат ли на колко се осигуряваш.Ако се осигурявам на минимума 610 лева,обаче по фирмената сметка минават средно около 3000 лева на месец,на тях им е ясно,че мога да си позволя вноската.Дохода на фирмата ми е висок и 800-850 лева на месец не са ми никакъв проблем.А и в кредитната история виждат,че съм погасил 10 годишен кредит за 3 години.Някой на свободна професия или собственик на фирма имал ли е такъв казус.

# 12
 • Мнения: 300
Как стои въпроса ако имаш примерно 50к кеш в банката а искаш да изтеглиш 50к кредит зашото не искаш да ги харчиш веднага в случай че потрябват за нещо?

# 13
 • Мнения: 55
Как стои въпроса ако имаш примерно 50к кеш в банката а искаш да изтеглиш 50к кредит зашото не искаш да ги харчиш веднага в случай че потрябват за нещо?

Търсиш кредит със залог на влог. Т.е. блокират ти кеша за срока на кредита, който пък е макс 90% от депозита. Предполагам няма да те устройва това, защото ако ти притрябват парите, трябва да погасиш кредита първо или да представиш друго обезпечение (залог върху заплата например).

# 14
 • Sofia
 • Мнения: 2 221
Когато говорим за самоучастие това включва ли сумата, която например се заплаща директно на инвеститора на предварителен договор или говорим за още 20%, който са нужни освен сумата на предварителен договор? Който има скорошен опит моля да поясни.

Общи условия

Активация на акаунт