Отговори
# 390
  • София
Скрит текст:
Честита Коледа, математици Simple Smile  Много здраве, късмет и топлина да има в домовете ви!

Девойката спи, но аз се тормозя с една задача - ще може ли да помогнете?

Сигурно не е от трудните, защото е дадена в първата част в примерен тест за НВО за 10 клас.
Вижда се, че АВС е правоъгълен и съответно може да се намери колко е дължината на АС. И после?
Благодаря предварително!
ъгъл САВ=ъгъл СDB= х
В триъгълника АBC изразяваме sin x= 2/8 =1/4

В триъгълника DCM (M е петата на перпендикуляра от B към CD), sin x=  BM/BD или
1/4=BM/3
BM=0.75
Благодаря много, разбрах.
Само че в триъгълника DBM гледаме втория път, нали?

# 391
Да, разбира се в DBM. Моя техническа грешка. Blush

# 392
  • София
Благодаря, solnichka Simple Smile

Пак имам молба за помощ - трябва да намерим решение на задачата с материала от 8 - 9 клас.
Иначе с косинусова теорема, приложена първо в триъгълника АВС, може да се намери cos на ъгъл A и после в триъгълника АQC да се намери страната CQ=16/3.  Но тази теорема предстои да я вземат по-нататък в 10 клас.

# 393
# 394
  • София
Русалке, много благодаря! Желая ти светли празници - да си жива и здрава и да имаш сили да продължаваш да ни помагаш Simple Smile

# 395
Може и така:

# 396
Момичета, може ли да ми помогнете с тази задача:

автомобил изминал 25% от разстоянието между две селища с 60 км/час. След 20 мин. почивка изминал още 45 % от този път със скорост с 20% по-голяма от първоначалната. Оставали му да измине още 48 км. до второто селище, когато се повредил. В колко часа се е повредил автомобилът, ако е тръгнал в 8 часа?

и с тази:
Разстоянието между две селища е 225 км. Едновременно един срещу друг тръгват два автомобила, като единият от тях се движи със скорост 60км/час, а вторият с 250 м/мин. по-голяма. След колко време ще се срещнат

и тази
оператор набира даден текст за 3 часа, а стажант за 2 часа. Текстът ще се набере от двамата заедно за?

има и още много, но ме е срам да ги напиша всичките...

# 397
  • София

Последна редакция: нд, 27 дек 2020, 18:32 от пенсионирана русалка

# 398
пенсионирана русалке, много си умна

# 399
Кристина, дай още.

Русалка, на първата в 10 трябва да е станала повредата - 72км със скорост 72 км/час 😋

Последна редакция: нд, 27 дек 2020, 18:32 от Dincho

# 400
# 401
  • София
Christina1980, втората и третата, макар наглед да се различават като такава за движение и такава за работа, са напълно еднотипни.
Едновременно тръгват/започват да работят двамата => времето им до срещата/до свършването на работата е еднакво. Задаваш  го с буква и определяш допустимите стойности. И в двете задачи имаш скорост/производителност на  всеки от двамата. Намираш изминатия от всеки път/свършената от всеки работа. И финално събираш двата пътя ( които правят цялата отсечка АВ)/двете количества свършена работа (които правят 1, зaщото единицата представлява 100% отметната работа). И ето така вече си моделирала уравнението и в двете. И в още мнооого като тях.

Да , Динчо, мерси, сега ще поправя. Simple Smile Намерила съм си скоростта и блея..

Последна редакция: нд, 27 дек 2020, 18:42 от пенсионирана русалка

# 402
  • София
Може и така:
Скрит текст:

Благодаря, Ant12!

Последна редакция: пн, 28 дек 2020, 09:03 от Sunny bunny

# 403
Динчо, благодаря. Ще видя дали другите мога да ги реша /за да ги обясня на детето/ и ако срещна затруднения ще ви пиша пак.
Много сте умни. Аз съм ги забравила /тези задачи, купихме и уча се, но там обясняваха някак по - лесни задачи/, детето го пратих на школа, но сега е он лайн, общо взето и там нищо не се разбира.

# 404
Момичета, може ли да ми съдействате и с тази задача:

Ученик решава с 50% повече тестови задачи за 1 час, отколкото съученичката си. По колко задачи решава ученикът на час, ако двамата заедно решават тест от 50 задачи за 75 минути?

Общи условия

Активация на акаунт