Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 28

• 25 151
  • 748
  •   1
Отговори
# 120
Не е мастит. Вероятно е имало запушено каналче,но бебето го е отпушило,щом няма втърдявания. Болка е нормално да има като натъртено. И е нормално да я има няколко дни. Давате приоритетно тази гърда първо на кърмене. Направете си и студен компрес на мястото,което ви боли. Прочетете това, има цялата ви необходима информация: http://www.podkrepazakarmene.com/155-155.html
Недейте да лежите върху гърдите,да носите стегнато пристягащо бельо също така.

# 121
Само да допълня, че и бельото с което се кърми е важно да не притиска гърдите, т.е. да не е бюстие, което като се вдигне да притиска горната част на гърдата.

За запушването може да е някъде навътре в гърдата и да не се усеща твърдо място, на мен ми се е случвало. Болка е нормално да има и след отпушване и определено не е мастит, но и да беше пак се кърми.

# 122
Здравейте, момичета!
На 23.09 ви писах с питане относно прием на Ципрофлоксацин и кърмене (счупен крак, операция и планки, което изискваше от мен да взимам антибиотик), като тогава и вие, и Хедра ме уверихте, че този антибиотик е безопасен за бебето. Започнах го аз, като за мое спокойствие не я кърмех 4 часа след приема му, но на третия ден по коремчето и под челюстта на дъщеричката ми се появиха пъпки, и съответно се обадихме на педиатърката. Тя ми се накара, че пия антибиотик и кърмя, аз се изплаших и спрях да я кърмя. Пъпките изчезнаха за един ден, а Хедра каза, че може би е проявила реакция към антибиотика, а може и от друго да са се появили.
Така изчаках да ми спрат антибиотика (близо 21 дни не я бях кърмила, с изключение на тези 3 когато се появиха пъпките) като през това време се цедях и изхвърлях кърмата (това беше много трудно и жално за мен, защото знаех какво усилия полага изстрадалото ми тяло за да произвежда храна за бебето ми, а аз не можех да й я давам 😭😭😭). Е, вече повече от месец дъщеря ми е изцяло на кърма и съм много щастлива, че успях да си запазя лактацията, а от нея получих търпение със засукването. Е, не че е било без трудности и дърпане от нейна страна, но все пак се справихме. Сега тя е на 5+, тежи 7.300 и отново си качва килограми както преди, защото докато беше на АМ и малко след това почти не качваше 🙄

Обобщих какво ни се случи до сега, но имам няколко въпроса към вас и ще съм ви много благодарна за помощта!

1) Имам Хашимотото и хипофункция, съответно приемам 75мг Л-тироксин дневно. Днес, обаче, бяхме сами с малката вкъщи (аз все още не трябва да стъпвам на единия си крак и използвам проходилка) и от задачите покрай нея съвсем се отнесох. Изпих си хапчето, но след това се зачудих дали не го пих и преди това, а вече я бях кърмила. Питането ми е дали ще й навреди ако съм изпила двойна доза Л-тироксин еднократно и съм я кърмила? На 95% съм сигурна, че не съм го направила, но сега само това мисля и се притеснявам 😐

2) Забелязвам от известно време, че дъхът на бебето ми мирише на кисело мляко с праскови и даже с ММ коментирахме колко вкусна е тази миризма. Попаднах на статия, в която се казва, че сладникав дъх при бебетата било сигнал за евентуален проблем като диабет. Още утре сутрин ще й вземат кръв за да изследваме захарта, но исках да ви попитам дали сте наблюдавали такова нещо при кърмените бебета?

3) Нали мога да използвам ментолова паста за зъби като това няма да попречи по някакъв начин на кърменето?

Извинявам се за дългия пост и ви благодаря, че ви има! 💐💐💐

# 123
1) не,няма да й навреди.
2) това питане е за медицински специалист, но се съмнявам, все пак ако имате фамилна обремененост, е хубаво да разговаряте с лекар.
3) може да си ползвате пастата, спокойно.

П.С. браво за усилията и че сте запазили лактацията! Огромно браво!

# 124
Браво на вас за лактацията. Имайте едно на ум ако ви изпишат за детето АБ от групата на ципрофлоксацина, дори и ако е на капки за нос или очи, защото може детето да направш алергия, та винаги го споменавайте на педиатърй. Това е групата на флуорохинолоните, запомнете името и не го пропускайте. Кактусчето вече отговори на въпросите.

# 125
Кактусче и Ваня, огромно БЛАГОДАРЯ! Да, трудно беше, но когато човек има мотивация и подкрепа (каквато вие тук оказвате на нас, притеснените мамчета), може да направи чудеса ❤️ Много хубаво напомняне за антибиотика! Ще казвам непременно, даже и ще попитам дали педиатърката ни го е записала в картона й.

Нямаме никой в семейството с диабет, педиатърката ни звучеше спокойна, но поиска все пак да пуснем изследвания. Добре че майка ми е клиничен лаборант в Цибалаб и ще дойде утре сутринта да й вземе кръв, иначе с този вирус не бих тръгнала по лабораториите.

# 126
Днес след голям рев в кабинета на педиатърката се установи, че бебо е с къса юздичка. Досега явно никой не го е погледнал! Явно затова не можеше да засука и се наложи да кърмя с протектори,както и до днес. Сега обаче нямаме проблем и той си супе успешно, в такъв случай дали ще се наложи да бъде срязана? Днес педиатърката нищо не каза по въпроса.

# 127
Omm, принципно това не е антибиотик, който се изписва на деца да се пие, но се изписват от тази група при бактерии в носа и очите на капки, та за това по-скоро да внимавате. Съвет от мен, купете да имате антихистамин, подходящ за възрастта...страх лозе пази Simple Smile

# 128
Днес след голям рев в кабинета на педиатърката се установи, че бебо е с къса юздичка. Досега явно никой не го е погледнал! Явно затова не можеше да засука и се наложи да кърмя с протектори,както и до днес. Сега обаче нямаме проблем и той си супе успешно, в такъв случай дали ще се наложи да бъде срязана? Днес педиатърката нищо не каза по въпроса.
Вероятно бебето е усвоило компенсаторна техника на сучене. Обаче юздата не пречи само при сукането, но играе огромна роля при говоренето/изговарянето на звучи и при захранването и манипулирането на твърдата храна. Хубаво е специалист да я погледне и да каже дали е за корекция. В кой град сте?

# 129
Вероятно бебето е усвоило компенсаторна техника на сучене. Обаче юздата не пречи само при сукането, но играе огромна роля при говоренето/изговарянето на звучи и при захранването и манипулирането на твърдата храна. Хубаво е специалист да я погледне и да каже дали е за корекция. В кой град сте?
В Бургас. Към какъв лекар да се обърна?

# 130
  • София
Аз пак да се допитам до вас - много ме сърбят зърната и ареолите от десетина дни сигурно? На какво може да се дължи и какво да правя? Няма нищо видимо, малкият няма гъбички в устата, освен, че ми прави рани заради зъбите. Не ми се е случвало досега да ме сърбят зърната....

# 131
В Бургас. Към какъв лекар да се обърна?
А на колко месеца стана? Ще проверя за Бургас дали има към кого да те насоча.
Аз пак да се допитам до вас - много ме сърбят зърната и ареолите от десетина дни сигурно? На какво може да се дължи и какво да правя? Няма нищо видимо, малкият няма гъбички в устата, освен, че ми прави рани заради зъбите. Не ми се е случвало досега да ме сърбят зърната....
А по самите зърна и ареоли нещо има ли? Зачервяване, изсушена кожа? При по-големи кърмачета, често се среща екзема по зърната,но ще имаш видими оплаквания. Да не си носила някакво ново бельо?

# 132
На 3 месеца и една седмица е. Ще съм ти много благодарна,  Кактусче!

# 133
Здравейте! От изсветно време бебка на почти 2 месеца си спинка сладко нощем и прави 5-6 часови паузи без сукане. Трябва ли да я будя? Тъй кати гърдите ми страшно се напрягат, необходимо ли е да ставам да се изцеждам по някое време? Ще повлияе ли това на количеството мляко, което се произвежда? До колкото знам рядкото сукане намалява лактацията и се притеснявам..

# 134
На 3 месеца и една седмица е. Ще съм ти много благодарна,  Кактусче!
Доктор Томова, началник на неонатологията в МБАЛ Бургас, прави корекцията на новородени,така че питай нея. Стоматолозите също клипват юздички, но не мога да ти дам конкретно име. Ако някоя дама от Бургас има впечатления и опит, нека сподели.

Здравейте! От изсветно време бебка на почти 2 месеца си спинка сладко нощем и прави 5-6 часови паузи без сукане. Трябва ли да я будя? Тъй кати гърдите ми страшно се напрягат, необходимо ли е да ставам да се изцеждам по някое време? Ще повлияе ли това на количеството мляко, което се произвежда? До колкото знам рядкото сукане намалява лактацията и се притеснявам..
Колко са напишканите и наакани памперси? Как е наддаването до тук? И как са организирани храненията през деня?

Общи условия

Активация на акаунт