Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 28

• 24 896
  • 748
  •   1
Отговори
# 480
  • В страната на мечтите
Аз малко извън обсъжданото в момента хранене... Имам раничка от долната страна на зърното. Коригирах позицията, мажа с Лансинох и се обличам само навън, вкъщи ходя гола. Другата гърда също беше раздразнена, но бързо се възстанови след като започнах да слагам бебето правилно. Не ми се иска обаче да го храня само от здравата, защото тя така или иначе е по-"млекодайната" и с помпата едва ли ще стимулирам достатъчно другата, а и при изцеждането пак си боли. Та въпроса ми беше коя поза за кърмене е най-удачна, за да се намали болката при такова разраняване? Всичките ги пробвам и е ад...., освен това продължава да ме боли доста след приключване на кърменето.

# 481
Гледайте така да извъртите бебето или гърдата, че това място да се пада отстрани на устата, а не долу или горе, при мен това бше най-щадящо.

Последна редакция: ср, 09 дек 2020, 14:18 от Ваня А.

# 482
Здравейте. Да се включа и аз за храненето от моя опит - само да вметна, че не целя никого да притесня и стресирам. Моето момчемце изключително кърмено и захранено след 6 месец изведнъж в 8-9 месец почти отказа прием на твърда храна и мина почти изцяло на кърма. Аз си мислех, че е в реда на нещата. Той по принцип си е много енергичен и жизнен и не се притеснявах. Наддаваше много добре и се успокоявах, че кърмата му стига. На 1 г на профилактичните изследвания обаче излезе доста нисък хемоглобин и желязо. С помощта на добавка желязо и съветите тук се оправиха нещата. С това искам само да кажа, да го имате предвид това с желязото. Понякога, когато то е ниско те отказват твърда храна. Ако всичко обаче си ви е наред с кръвните показатели, няма от какво да св притеснявате.

Нашата история е същата. След приема на желязо детето "откри" твърдата храна. Продължаваме да се кърмим и година по-късно, но вече е съвсем различно. Моят съвет е да не се изпускат профилактичните изследвания и да се следят показателите.

# 483
Чисто информативно, за мен, какви бяха стойностите на хемоглобина при започване на приема?

# 484
На мен ми е интересно и за желязото.

Лайф ис лав, минах през този ад, даже два пъти. Мисля, че беше периодът, в който излизаха долни и горни зъбки. Боли неописуемо Sad

Тогава тук ме посъветеаха да слагам на зърнито пакетче черен чай, запарено в много малко вода. Помага много, раната се затори по-бързо според мен. След кърмене пръскай със сребърна вода и продължавай да мажеш с Лансинох. Добре е, че стоиш и гола

Колко дена вече си така? При мен продължи 5-6 дена. Има ли вариант да не даваш от гърдата с нараненото зърно и да се цедиш? Аз ограничих, доколкото можах, но малката понякога се мръщеше на другата и ща, не ща, давах и от болната. Не искам да се сещам колко болеше. Стискам палци да ти мине скоро Heart

# 485
При нас преди приема на желязо хемоглобин 96 и желязо 4.8( про долна граница 6).

# 486
  • В страната на мечтите
Шоколадече, благодаря. Ще опитам с черния чай, акушерката ми го препоръча и за подсеченто дупе на бебето, явно има защо. Май съм от 4 дни така, не съм много сигурна... Попаднах на един стар пост на Бубанка и тя пишеше, че е практикувала обърната легнала поза (направо като 69), та реших и аз да опитам. Боли в пъти по-малко, та засега ще се мъчим така, че позоционирането е направо мисия невъзможна (бебето ми е малко, на 2м е), ама иначе не се търпи.

# 487
Аз не съм по чайовете, какъв черен чай слагате?

# 488
Съвсем нормален черен чай. Насипен или пакетче, какъвто имате. Ако е пакетче - 2 в една чаша и като поизстине, с тампонче върху раната. Става и за подсичане, да.

Хареса ми сравнението с 69 😆 може така да, ако така разранената част не се дразни толкова.
Моята любима такава по-изчанчена е на 4ри крака над детето. Тя е ефективна при запушвания обаче, не в този случай.
Здравейте, бебето ми стана на 8 месеца и в момента хапва заленчуково пюре на обяд (с месо/с жълтък) и плод с малко каша следобед, като, ако иска му давам и да доцоква. Явно защото разредихме дневните кърмения вчера ми дойде, отделно кърмата като че ли намаля; правя едно изцеждане следобед, като изцеждам макс 100 мл и му ги давам като добавка преди заспиване вечер; през нощта се буди през три часа и си цока колкото има. Та въпросът ми е с тази схема и перспективата за въвеждане на закуска, има ли шанс да останат вечерното и сутрешно кърмене, както и тези нощните предполагам (не, че са ми любими...), би било хубаво да изкараме поне до годинка с кърменето, но предпочитам да имам някаква свобода през деня Simple Smile чудя се обаче дали само с едно дневно изцеждане ще има достатъчно за сутрин/вечер/нощни?

Ще има и без изцеждането. Гърдите ще се нагодят към новите зададени нужди, не се притеснявайте. Само съветът ми е плавно да правите заместванията, за да могат и гърдите да свикнат и да няма нужда от цедене 😉

# 489
Имам въпрос относно честотата на кърменията през деня.. все още не мога да уцеля правилно прозорците на будуване през деня и невинаги като сложа бебчо да го приспивам и става лесно и бързо и се налага да го “доуспоноявам” на гърда. По принцип се опитвам да го кърмя на 2-3 часа като естествено следя кога е гладен, но когато се наложи да го приспя пак го слагам на гърда и така на моменти излиза, че се кърмим на час. Това по някакъв начин вреди ли на режима и количеството, което приема бебчо и на лактацията евентуално? Изобщо препоръчва ли се кърмене на час или все пак е добре да се спазва този период от 2-3 часа между кърменията?

# 490
Не вреди изобщо. А и бебето, ако не иска - няма да суче. Има бебета, които си търсят на час и половина през първите си месеци. Не го мислете 😉 ще си се нагодите във ваш ритъм.

# 491
Благодаря, кактусче ♥
Той бебчо гърда никога не отказва (което си ме радва, де), така че щом помага, ще предлагам 😅

# 492
По повод позите Joy Joy

Детето се научи да се изправя на крака. Разбира се, сега иска да стои само изправена и да се държи за дивана. Та днес така я кърмих, докато е права, чудо..

# 493
Здравейтв мами, бебка вече е на 1,6 год. От скоро почнах да приемам мултивитамини, с цялата Менделеева азбука. Не съм се замислила, че може нещо да оказва влияние, но тя хич не спи, на обяд спра да иска да спи, 5 мин и сякаш е спала часове, много бързо се наспива. Тази нощ е спала има няма 9 часа, одеве я приспах, при местенето се събуди (5 мин я изчаках) и сякаш е спала часове. Не исскаше повече да заспи. Дали защото пораства, или може да се е повлияла от витамините ми??

Последна редакция: чт, 10 дек 2020, 16:43 от Elsi86

# 494
Тонид, опитайте детето да седне с лице към вас като ви обкрачи, така ще суче седнало, много е удобно.
Елси, спрете ги за малко и щи разберете дали влияят.

Общи условия

Активация на акаунт