Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 28

• 25 140
  • 748
  •   1
Отговори
# 90
  • :)
Вариант да засуче без протектори има,но ви трябва работа с консултант по кърмене. http://www.podkrepazakarmene.com/consulting
В случая няма как да си докарате хиперлактация, това не е толкова лесно да се направи. При вас има недостатъчно количество и недостатъчно стимулация от страна на бебето и в този случай съветът на педиатърът е адекватен. Но по каква схема да цедите и как да процедирате с кърменето, няма как да се обсъжда без да се знае как е организирано кърменето в момента и още доста подробности. Свържете се с близък консултант до Вас още утре, за да може да се предприемат нужните мерки.
Благодаря! След изписването ни посети акушерка, консултант по кърмене, която посъветва да продължавам със силиконовите зърна, защото бебето в противен случай не разпознава гърдата и не знае как да засуче, аз не живея в България и исках да се допитам и до някой друг с опит, евентуално за друго мнение. А за колики омнибиотик панда как се дава на новородено, на опаковката пише да се разтвори в кърмата. Много благодаря за отговорите! Поздрави

# 91
Ама защо ще давате пробиотищлк на новородено? По време на естествено раждане, посредством допира с кожа и кърменето детето получава достатъчно бактерии от вас. Пробиотика на новородено е съвършена глупост, ще ме прощава лекаря, който ви го е казал.

# 92
Здравейте! Може ли съвет относно времето, което трябва да изчакам, преди да кърмя отново, след приема на следните лекарства: Acyclovir, Movalis и Невробекс. Назначиха ми лечение, заради херпес и след 5 дни имам контролен преглед да за отгледаме положението. Като цяло обривът е малък и се надявам бързо да се справим. Имам запаси от замразена кърма, но няма да ми стигне за повече от 5 - 6, максимум 7 дни. Дали е по-добре да закупя АМ (колкото и да не искам) още сега и да мина известно време на смесено хранене, за да ми стигне кърмата за по-дълъг период от време? Притеснявам се, че ако давам само АМ няколко дни , бебка ще откаже кърма след това.. За шишето няма проблем, кърмя със силиконови протектори и тя не отказва, когато се е налагало. Но възможно ли е чисто като вкус АМ да и се услади повече и след това да не харесва вече кърма?
Всички лекарства от посочените са съвместими с кърменето. Може спокойно да кърмите. Само Мовалис не е изследван достатъчно и е определен с нисък риск. Но предвид неговата структура, не би трябвало да преминава в кърмата, все пак са дали и списък от алтернативни заместители, ако искате може да питате лекаря дали може с някое от тях да смените.

Но за 5 дни няма да е проблем да се приема.
Няма нужда изобщо от замразената кърма. Запазете си я.
И все пак да кажа - вкусът на АМ не може да замени този на кърмата, не се тревожете за това, тя е много сладка и приятна.

Необходимо е обаче да спазвате добра хигиена сега, добре да измивате ръцете си преди да пипате бебето (ако херпесът е на устата да не го целувате). Може да го покриете и с лепенка за херпеси. Опасно е да не попадне течност от мехурчето върху бебето, затова.

Вариант да засуче без протектори има,но ви трябва работа с консултант по кърмене. http://www.podkrepazakarmene.com/consulting
В случая няма как да си докарате хиперлактация, това не е толкова лесно да се направи. При вас има недостатъчно количество и недостатъчно стимулация от страна на бебето и в този случай съветът на педиатърът е адекватен. Но по каква схема да цедите и как да процедирате с кърменето, няма как да се обсъжда без да се знае как е организирано кърменето в момента и още доста подробности. Свържете се с близък консултант до Вас още утре, за да може да се предприемат нужните мерки.
Благодаря! След изписването ни посети акушерка, консултант по кърмене, която посъветва да продължавам със силиконовите зърна, защото бебето в противен случай не разпознава гърдата и не знае как да засуче, аз не живея в България и исках да се допитам и до някой друг с опит, евентуално за друго мнение. А за колики омнибиотик панда как се дава на новородено, на опаковката пише да се разтвори в кърмата. Много благодаря за отговорите! Поздрави
Кажете къде сте, за да проверя за местни консултанти. Акушерките не са консултанти. Има такива,но са рядкост. Използване на силиконови зърна не се препоръчва в толкова ранна фаза, има редица неща, които може да се пробват и се правят дори и със силиконови зърна, за да се приучи детето на гърда. Тоест,трябва ви консултация с консултант. Дори с български консултант можете да говорите, в момента консултациите са само онлайн, заради ковид положението, с видео връзка. Можете да се свържете и с ibclc консултант, Христина Янева-Хедра или Ася Демирева например.

Колко кърмения имате за едно денонощие? От двете гърди ли давате? Колко е родено бебето, колко го изписаха, кога беше първия ви контакт? В каква поза кърмите, какво прави бебето при опит да кърмите без силиконови зърна?

Коликите не се лекуват с пробиотици. Няма научни доказателства за естеството им, камо ли научни доказателства за действието на разни капки и пробиотици върху тяхното "лекуване".

Пробиотик наистина няма нужда да се дава на бебе без медицинска причина (приеман антибиотик например).
Защото бебето получава своя микробиом посредством кърмата. И отделно при вагинално раждане - от родовия канал.

Приема се според листовката по принцип, ето ви копирано "Бебета: разтворете 1 саше Омни Биотик Панда в 2 супени лъжици мляко или преварена вода и накапете с пипета директно в устата на бебето". В случая забележката ми е да в изцедена кърма, вода не се дава на бебета преди момента на захранването.

Последна редакция: нд, 01 ное 2020, 10:26 от LittleCactus🌵

# 93
Много благодаря за отговорите! Наложи се да родя със секцио и затова препоръчаха да давам пробиотик. Бебето се роди 3кг, изписаха ни 2.750кг на 5 ден. Дадоха ми го 3 часа след раждането, като по време на самото секцио след като го извадиха го сложиха на гърдите ми. Кърмя 8 пъти в денонощие, от двете гърди, общо по 1 час, за което време бебето изсуква около 30-40мл, (акушерката го претегли преди и след кърмене), след което дохранвам с 40мл изцедена кърма. Живея в Австрия, сега ще проверя опциите за онлайн консултация. Акушерката каза, че той суче толкова малко заради силиконовите зърна и защото е поспалив, но вече е късно според нея да ги махнем, защото не знае какво да прави и как да засуче без тях.

Последна редакция: нд, 01 ное 2020, 17:28 от Agi_ns

# 94
И двете ми деца са родени секцио, не съм давала превантивен пробиотик. На първото започнах да давам на 2 мисеца уж заради колики и направи алергия към него. А омнибиотика уж е подходящ за новородени, но съдържа оризово нишесте, а това е сериозна предпоставка да алергизира.

# 95
И двете ми деца са родени секцио, не съм давала превантивен пробиотик. На първото започнах да давам на 2 мисеца уж заради колики и направи алергия към него. А омнибиотика уж е подходящ за новородени, но съдържа оризово нишесте, а това е сериозна предпоставка да алергизира.
Благодаря ви, засега се отказвам да давам и аз

# 96
Мога само да споделя, че и аз кърмех първия почти месец (не помня, колко точно) със силиконови зърна. Хрм на детето му беше по-удобно, но и основно, защото ме болеше. По-едно време ги махнах. Постепенно за около седмица-две. Ако бебето е спокойно и засуква я оставях без накрайника, ако е нервна и не засуква, тогава го слагах.
Това е било при мен поне. Мисълта ми е, че е напълно възможно да ги махнете тези накрайници. И бебето ще заякне и ще му хване цаката.
А в по-късните месеци бебетата са толкова шавливи и всичко искат да пипат, видят и т.н., че тогава може и да се окаже лош разсейващ фактор. Моят съвет е да се опитвате да ги махнете...

# 97
Много благодаря за отговорите! Наложи се да родя със секцио и затова препоръчаха да давам пробиотик. Бебето се роди 3кг, изписаха ни 2.750кг на 5 ден. Дадоха ми го 3 часа след раждането, като по време на самото секцио след като го извадиха го сложиха на гърдите ми. Кърмя 8 пъти в денонощие, от двете гърди, общо по 1 час, за което време бебето изсуква около 30-40мл, (акушерката го претегли преди и след кърмене), след което дохранвам с 40мл изцедена кърма. Живея в Австрия, сега ще проверя опциите за онлайн консултация. Акушерката каза, че той суче толкова малко заради силиконовите зърна и защото е поспалив, но вече е късно според нея да ги махнем, защото не знае какво да прави и как да засуче без тях.
Секциото не е причина за даване на пробиотик. Ако не са давани медикаменти, не са му правили разни медицински процедури, изискващи го, не е нужно.
Акушерката ви е била акушерка. Не консултант.
Няма как да се види с точност колко бебето поема с теглене преди и след. 1во - бебето не приема еднакво количество кърма на всяко кърмене. Веднъж ще изсуче 60мл,след час и половина може да изсуче 40 мл,след още час други милилитри. Второ - няма как да се вземе предвид бебето дали се е изпишкало непосредстмено преди/след това мерене. А това оказва влияние на премерването. Премерването ще ви даде някаква представа за поето количество, когато се прави веднъж дневно,при еднакви условия - сутрин, на голо например. Така ще се види колко дневно наддава детето. И ще можем да говорим дали е в норма или под норма. Пълните памперси също са индикатор - колко са напишканите и колко нааканите памперси за едно денонощие?
8 пъти е минимума за малко бебе. Как определяте кога да го храните? На някакъв режим или на поискване? За да има повече кърма, трябва повече хранения. Нормално е да са между 8 и 12 за денонощие. Тоест,започнете да инициирате вие кърмения (ако бебето не си търси само),на интервал не по-дълъг от 2 часа и половина. През нощта може да направите 4 часова пауза и пак кърмене. Нощното кърмене е изключително важно за лактацията.
Щом имате помпа, пробвайте преди да сложите протекторите да "издърпате" за минута-две зърното,да щръкне хубав да потече капка кърма и предложете на бебето зърното. Пробвайте всеки път,яко се дърпа - добре, ако захване зърното сте стъпка напред.
Не е късно да се махнат протекторите и има много какво да се направи.
Кажете в каква поза кърмите, за да дам идеи и затова. Иначе трудно мога да дам друга насока без да видя засукването и гърдите (всяка жена е с различна големина бюст, различен тип зърно, не мога да знам защо се е наложило ползването на протектора, затова ви насочвам към консултация,защото във форума тези неща няма как да ги видим и обсъдим). Но започнете да храните на поискване или ако е много поспаливо детето - както описах по-горе.

Отговорете ми на въпросите моля,за да мога да съдействам.
Ще проверя и за местните консултанти в Австрия малко по-ксъно и ще добавя като редакция в поста.

# 98
Секциото не е причина за даване на пробиотик. Ако не са давани медикаменти, не са му правили разни медицински процедури, изискващи го, не е нужно.
Акушерката ви е била акушерка. Не консултант.
Няма как да се види с точност колко бебето поема с теглене преди и след. 1во - бебето не приема еднакво количество кърма на всяко кърмене. Веднъж ще изсуче 60мл,след час и половина може да изсуче 40 мл,след още час други милилитри. Второ - няма как да се вземе предвид бебето дали се е изпишкало непосредстмено преди/след това мерене. А това оказва влияние на премерването. Премерването ще ви даде някаква представа за поето количество, когато се прави веднъж дневно,при еднакви условия - сутрин, на голо например. Така ще се види колко дневно наддава детето. И ще можем да говорим дали е в норма или под норма. Пълните памперси също са индикатор - колко са напишканите и колко нааканите памперси за едно денонощие?
8 пъти е минимума за малко бебе. Как определяте кога да го храните? На някакъв режим или на поискване? За да има повече кърма, трябва повече хранения. Нормално е да са между 8 и 12 за денонощие. Тоест,започнете да инициирате вие кърмения (ако бебето не си търси само),на интервал не по-дълъг от 2 часа и половина. През нощта може да направите 4 часова пауза и пак кърмене. Нощното кърмене е изключително важно за лактацията.
Щом имате помпа, пробвайте преди да сложите протекторите да "издърпате" за минута-две зърното,да щръкне хубав да потече капка кърма и предложете на бебето зърното. Пробвайте всеки път,яко се дърпа - добре, ако захване зърното сте стъпка напред.
Не е късно да се махнат протекторите и има много какво да се направи.
Кажете в каква поза кърмите, за да дам идеи и затова. Иначе трудно мога да дам друга насока без да видя засукването и гърдите (всяка жена е с различна големина бюст, различен тип зърно, не мога да знам защо се е наложило ползването на протектора, затова ви насочвам към консултация,защото във форума тези неща няма как да ги видим и обсъдим). Но започнете да храните на поискване или ако е много поспаливо детето - както описах по-горе.

Отговорете ми на въпросите моля,за да мога да съдействам.
Ще проверя и за местните консултанти в Австрия малко по-ксъно и ще добавя като редакция в поста.
Да, права сте много за тегленето. Кърмя в поза кръстосана люлка, на денонощие сменям 7-8 памперса, 90% от случаите, по време на хранене си пълни и памперса. Той се опитва да захване зърното, но се изнервя и започва да реве, опитвах написаното с помпата, опитвам и да започна със зърното, като изпъкне моето от сукането да го махна по време на кърменето, но засега и двата варианта не работят, той се изнервя, имам чувство, че не може да захване гърдата, няма къса юздичка. Храни се на поискване, събужда се средно на 3 часа и го храня.

# 99
Добре,пробвайте малко по-рано да инициирате кърменията, на 2 часа и половина например. За да не е вече много гладно бебето, а сравнително спокойно и тогава ще е доста по-съдействащо. Кърмата се обработва за около час и половина. Тоест към 2 часа и половина вече е съвсем на време да хапне, на 3 час може вече да си е много гладно бебето, а когато са много гладни, са нервни и изобщо нямат търпение да сучат, просто искат мляко веднага. Та,пробвайте една идея по-рано. Пак така си оформяйте зърното с помпата и давайте. Ако стане - стане. Ако не - с протектор. Пробвайте биологична поза, за да се използва естествения инстинкт на бебето да засуче само зърното. Ако ви трябва инфо за позата, пишете, ще дам видеа, има и в първи пост.
Казвате сякаш му е трудно да захване гърдата, да не би бюстът ви е да е по-голям и да му е трудно да засуче зърното? Простете, че питам затова, но при големи гърди има някои трикове, които помагат. Аз затовя ще се потретя,че през форум не става, просто едно ще работи при голям бюст, друго при среден, едно при един тип зърна, друго при друг тип.
Вижте и тези видеа:
https://xedra.wordpress.com/2012/01/10/cross-cradle/
https://youtu.be/0EJ7pZuSlZI
http://www.podkrepazakarmene.com/biologichna-poza-617.html

# 100
Здравейте. Първо благодаря ви за темата и времето, което отделяте да помагате на кърмещите майки. Като ви следя се чувствам много по-уверена в това ново зя мен начинание 🙂
Искам да ви попитам възможно ли е от стрес да спре кърмата и как може да се предотврати/преодолее в последствие това?
Баща ми почина. Съветват ме да не ходя на погребението, но за мен това не е опция. Бебенцето ни е на 5 месеца, изцяло на кърма.
Благодаря ви и бъдете здрави!

# 101
От стрес може да изчезне рефлекса на потичане, кърмата няма да спре ако си кърмите. Дали ще идете или не няма да намали стреса.... Съболезнования за баща ви, бъдете силна!

# 102
Здравейте мами. Бебка е на 1, 5 год., вече я кърмя на обяд за приспиване и по цяла нощ по 100000 пъти. Вчера обаче бяхме на разходка цял ден и като се прибрахме усетих да ме боли едната гърда, влезнах под душа и видях дори зачервено. Беше мека, но на местото беше леко червено, вдигнах и Т 37,4. Пих нурофен фемина форте, и сложих бебка да суче. Това беше преди вечеря. Поолекна ми, но остана лека болка. Мина ми и Т и вечерта за приспиване сука пак и нямах болка. Сега като станах пак усещам лека болка. А тя уж сука, но понякога май само ме ползва за биберон. Та какъв е съветът ви - да се цедя ли, да разтривам, да не взема пък да си увелича лактацията? Тя не че няма да суче, не откзва, когато и да е хаха. Толкова много време кърмя, не помня да е имало такъв случай...
Съболезнования за баща ви; (

# 103
Стефче, моите съболезнования!
Ваня вече е казала, аз само ще дообясня. Възможно да има усещане за намаляване на кърмата след силен стрес.  Хормонът на стреса - кортизол блокира секрецията на окситоцин - хормонът, който е отговорен за потичането на млякото. Когато преживяваме негативни емоции, произведената от гърдите кърма не може да тръгне да тече и остава в гърдите. Когато това продължи за известно време, резултатът е като при случаите, в които гърдите не се изпразват - кърмата намалява. Решението е отново същото като при задръжката на мляко - по-често и хубаво изпразване на гърдите, като преди това е важно майката да опита да намери начини да се релаксира, за да може да се елиминират хормоните на стреса - топъл душ, чаша топъл чай, масаж, насочване на мислите в приятна посока, разсейване с нещо (книга, филм) - при всеки ще проработи различно нещо.

Вероятно ви съветват да не ходите на погребението и заради поверието,че бременна и туко-що родила жена не бива да са около смърт. В народният фолклор се смята,че жените в това положение (особено туко-що родили преди 45 дено или неродили още) са в особено състояние между живота и смъртта и техните контакти трябва да се ограничат, да не се ходи при болен, на гробища,на погребение и т.н.
Вероятно е обаче пропускането на това събитие да е по-стресово от невъзможността да си кажете довиждане по обичайния начин чрез погребението. Та решението си е ваше, просто гледайте като кърмите да съсредоточавате позитивните мисли към малкото човече и да сте релаксирана колкото можете.

Елси,запушило се е млечно каналче. Нормално е да наболява на мястото 3-4 дни като натъртено. Когато е на тази гърда, масажирай нежно от мястото към зърното. И давай тази гърда да суче приоритетно докато мине. Направи си студен кампрес или такъв със зеле за облекчение на отока, ето http://www.podkrepazakarmene.com/155-155.html
Цеденето сама при твърдост, бучки, силно напрежение за облекчение, но ти не описваш такова нещо, а само леката болка на мястото.
Ще мине, просто отнема време.

# 104
Благодаря ти Кактусче,  да нямам чак силна болка, само при натиск, допир. Значи е нормално няколко дни да отнеме, защото мислех, че едва ли не днес вече ще е отшумяло. А вдигането на Т нормално ли е, как да разбера дали не е мастит?

Общи условия

Активация на акаунт