Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 28

• 25 545
  • 748
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте, дъщеря ми е на почти два месеца, от самото начало е на кърма, но от няколко дена взе да се дърпа и да плаче като е на гърда. Започва, суче една минута и започва да се дърпа и да плаче. Смених всякакви пози и не помага. Много съм отчаяна. Какво мога да направя? Ако купя протектори за гърди дали ще има ефект?

# 151
Вероятно са колики, а протекторите не биха помогнали.

# 152
  • Варна
Здравейте,
опитах се да намеря информация във форума, но намерих противоречива, затова реших да питам тук.

Кърмя бебчето си от раждането до сега (2 месеца). Само на кърма е, общо взето се храни на режим и редувам гърдите при кърмене.

От вчера сутринта имам сериозни бучки в едната гърда, а не сме променяли режима. Същата гърда ми правеше бучки в началото на кърменето, придружени с температура и отпадналост. Тогава успях да се справя и да ги отпуша с кърмене и цедене, но сега с цеденето не ми се получава нищо, а при кърменето тя си хапва достатъчно и бучките остават. Пробвах с топли и студени компреси - няма ефект.

Четох за компреси със зеле и за лецитин и мисля да пробвам тях, но се притеснявам да не ми намалее кърмата, защото четох, че имат и такова действие. Смятате ли, че ще намалее и какво препоръчвате в моя случай?

Благодаря предварително!

# 153
Здравейте. Нела се включат и по-опитните, но и за бебето и за гърдите най-добре е да предлагате и двете гърди на едно кърмене и да храните на поискване, а не на режим . Ако храните например на 3 часа и редувате гърдите има опасност да намалее кърмата.

# 154
Здравейте, когато суче бебка непрекъснато засмуква горната си устна, възможно ли е да е къса юздичка?

# 155
Здравейте, когато суче бебка непрекъснато засмуква горната си устна, възможно ли е да е къса юздичка?
Да, възможно е. Често им стават и пришки на горната устна при къс горен френулум, защото им е трудно да задържат вакуум и ползват устната,за да държат зърното. Но горен френулум обикновено не пречи на успешното кърмене, а и с времето става по еластичен.
Може да го видиш и снимаш. То е доста видим,ако е късичък.
Здравейте,
опитах се да намеря информация във форума, но намерих противоречива, затова реших да питам тук.

Кърмя бебчето си от раждането до сега (2 месеца). Само на кърма е, общо взето се храни на режим и редувам гърдите при кърмене.

От вчера сутринта имам сериозни бучки в едната гърда, а не сме променяли режима. Същата гърда ми правеше бучки в началото на кърменето, придружени с температура и отпадналост. Тогава успях да се справя и да ги отпуша с кърмене и цедене, но сега с цеденето не ми се получава нищо, а при кърменето тя си хапва достатъчно и бучките остават. Пробвах с топли и студени компреси - няма ефект.

Четох за компреси със зеле и за лецитин и мисля да пробвам тях, но се притеснявам да не ми намалее кърмата, защото четох, че имат и такова действие. Смятате ли, че ще намалее и какво препоръчвате в моя случай?

Благодаря предварително!
Имате запушено млечно каналче. Прочетете това и следвайте съветите. http://www.podkrepazakarmene.com/155-155.html
В случая трябва да давате приоритетно и често запушената гърда, защото не се изпразва добре. Често се случва при твърде големи паузи.
С поддържане на режим и ограничаване на времето на бебето на гърдата, действително вървите в погрешна посока, защото бебето не може да си зададе нуждите и кърмата да се регулира според тях. Не знам дали желаете да го обсъждате тук или с консултант - защо и как ви е организирано точно кърменето, но ако желаете лична комуникация с консултант, ето контакти http://www.podkrepazakarmene.com/consulting
Прочетете и тези статии, за да разберете как работи процеса на лактация
https://xedra.wordpress.com/2010/09/26/use-or-lose/
http://www.podkrepazakarmene.com/dostatachno-li-iade-moeto-karmeno-bebe-723.html
Имайте предвид,че трябва бебето ви да има поне 8 хранения за денонощие, това е минимум,средно са между 10 и 12 за възрастта.
Кърмата не намалява от компресите,а от фактът,че гърдите не се стимулират и изпразват достатъчно често. Т.е. ако искате да кърмите дълго,трябва да коментирате с консултант целите си и да организирате по друг начин кърменията.
Здравейте, дъщеря ми е на почти два месеца, от самото начало е на кърма, но от няколко дена взе да се дърпа и да плаче като е на гърда. Започва, суче една минута и започва да се дърпа и да плаче. Смених всякакви пози и не помага. Много съм отчаяна. Какво мога да направя? Ако купя протектори за гърди дали ще има ефект?
Няма как да дадем насока без никаква информация за това как е организирано кърменето,как наддава бебето,какви са позите и т.н. няма как без да се види засукването,да се каже дали е ок и е ефективно. Бебетата на тази възраст могат да се държат по описания начин поради множество причини - силна или слаба струя, колики, рефлукс, може да има затруднение при засукване, може да е силен рефлекд на потичане...варианти много. Всеки казус е индивидуален, затова най-добре се свържете с консултант,за да се идентифицира проблема и да се работи в посока разрешаването му. Това четиво също може да е от полза http://www.podkrepazakarmene.com/325-325.html

# 156
Здравейте,
Бебето ми е на 4 месеца и е 7,200кг - 62см.,при рождено тегло 3,050 кг. и 49см., на изключително кърмене е. Имам доста кърма и давам от двете гърди по около 5 минути. На следващито кърмене започвам от която гърда ми падне,а не от тази от която съм дала последно. Това грешно ли е? Днес четох в 'По-здрави бебета' на М. Пашова, че първото мляко е по-бедно на мазнини и синтеза му е по-бавен. Малко се притеснявам, че килограмите са й много. Знам, че не трябва да се сравнявам и че няма как изключително кърмено бебе да е дебело, но все пак ме смути и факта, че бебето на комшиите ни е на 10 месеца и е 7,500кг.

# 157
Разликата в количеството мазнини не е толкова фрапираща, колкото си я представя Маги Пашова. По отношение на кърмене четете блога на Хедра или страницата на Ла лечи лига, а не самозвани диетолози.
За редувануто е редно да има ред, за да не стане така че в едната гърда млякото е малко, а в другата много.

# 158
Исках да прегледам частта със захранването и случайно попаднах на това с мазнините в кърмата.

# 159
Здравейте! Дъщеря ми е на почти 3 месеца и преди седмица си напипах бучка около 1 см малко над ареолата отгоре. Веднага си помислих, че е запушен канал и започнах с горещите душове и т. н. Но вече 5 ден и не се маха и започвам да се притеснявам да не е нещо друго.
Понякога вечер пропускам да се изцедя когато бебето спи и го отдавам на това.
Някой преминал през това и да ме посъветва нещо?

# 160
Исках да прегледам частта със захранването и случайно попаднах на това с мазнините в кърмата.
Това е невярна информация. Дамата не е сертифициран консултант или медицинско лице. В това число и специалист по хранене не е по българското законодателство. И в това число - информацията й за звб хранене също е некоректна в много точки.
Ето статия,която ще ти изясни историята с този мит за предно и задно мляко https://xedra.wordpress.com/2012/06/25/fore-hindmilk/, научно-обоснована.

Подбирайте си източниците на информация!

Ленка, каква е на пипане бучката? Болезнено ли е като я докосваш?
Горещ компрес при запушване не се прави. Може 10-15 мин преди кърмене за стимулиране на рифлекса на потичане,но до там. За оттока от запушване се ползва студен компрес.

# 161
Не е болезнена, като че ли е леко елипсовидна и не е дълбоко. Взимам и лецитин

# 162
Здравейте, дъщеря ми е на почти 2 месеца. Храня я на поискване, но напоследък има много объркан режим. През деня изобщо не спи. Все иска да яде на чести интервали. След всяко хранене пълни здраво памперса. Чуват се доста силни звуци и пръцкания, все едно е възрастен. След смяната на памперс веднага пак писка от глад. Притеснявам се да не е някакво разстройство или нещо от моето хранене, но вече трае няколко дни. Мина ми през ума дори дали да не комбинирам храненето с АМ... ако нещо не й стига, но пък с такова пълнене на памперс, би трябвало да яде. В същото време след будуване цял ден след 6 заспива непробудно 5-6 часа. Става преди полунощ да направи едно кратко хранене и пак заспива. Не я будя да яде. Дали заради тази дълга пауза на следващия ден е озверяла и нормално ли е след всяко хранене обилно и звучно пълнене на памперс, съпроводено с повторен глад после? Цял ден виси на мен или сменяме памперси... някъде бъркам, но не знам къде. Естествено и с дондуркане пробвам да разредя нещата, но нищо - пак е ококорена целия ден.

# 163
Абе уж ги подбирам, ама четох една тема тук, в която много я хвалят. Ясно, директно я хвърлям. Няма да я чета. Иначе, LittleCactus, твоите неща ги прочетох. Благодаря ти.
А относно килограмите - не са ли много 7кг за 4 месечно?

# 164
Абе не е нужно да я хвърляш,но трябва да се чете с голяма филтрация и съвместно с други научно-достоверни източници. Уж сега с новото издание си е оправила фрапантните пропуски, но то още не е пазара. Но има доста неща,които директно са за филтър при нея. И пак е по-добре от разни други на пазара със схеми от преди 50г.
Относно кърмене обаче, е ясно,че не е тя човека и има достатъчно сертифицирани консултанти със статии по темата😉 изобщо не бива да се изказва тя на тая тема,ама то и фитнес инструктор има кнеига за бременност...

7кг са ок. Средното за тази възраст е около 6.4кг. Детето върви над 50 персентил, но това си е нормално. Все пак гени. А и от тук нататък ще се забави наддаването,не се притеснявай излишно. Хубаво е да редуваш гърдите,не за друго, а да не се окажеш с едната по-голяма от другата. Слагай си един ластик за коса от тази страна,от която трябва да почнеш - лява/дясна ръка.
Лили,как е наддаването? Всичко е описано е напълно нормално и никъде не грешиш. Честите интервали са нормални за кърмени бебета. Прочети това http://www.podkrepazakarmene.com/325-325.html

Общи условия

Активация на акаунт