Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Образователен Говорилник - какво ли ще се случи в тема 8?

 • 13 770
 • 771
 •   1
Отговори
# 30
 • София
 • Мнения: 5 511
Е, Мецане, министър Вълчев още преди започване на учебната година каза, че през сезона на грипа ще има ДО. За мен никога не е подлежало на съмнение, че някаква част от годината ще протече по този начин. Надяваме се да е по-малка част.

Само 3-ти ноември не пипайте, моля! След това, може.

# 31
 • София
 • Мнения: 1 909
И аз бях оптимист, надявах се, че ще можем да добутаме някак без ДО до Коледа. Вече не съм сигурна изобщо. Все пак и аз мисля, че малките ще минат последни. Освен ако не се променят коренно нагласите и хората сами да си поискат. Подозирам, че наистина има вероятност на 3-ти ноември да не върнат горните класове в училище.   Дано все пак да изчакат до 4-ти заради Санака Simple Smile

Благодаря, Дъждец Heart

# 32
 • София
 • Мнения: 5 767
Малките може и да са от по-рано, или училищата да приложат индивидуална мярка по-рано.

Всичко ще е наред, момичета (и момчета). Все едно не знаем кво е ДО. Утре вдигаме нов лаптоп за ПУК-чо. Той е ДО от понеделник - превантивна мярка от училището.

# 33
 • София
 • Мнения: 5 511
Да ви кажа, аз даже съм "за" ДО през януари-февруари /въпреки че по принцип съм против/. Ставане по тъмно, студ, киши... нямам против да им се спестят. Вярно, че гледам от гледната точка на човек, чиито ученици са на възраст, в която са способни да се справят с ДО изцяло самостоятелно, както и нямам проблем с отглеждането през деня. Ако си с ПУК-че, първокласник и/или няма кой да стои с децата през деня, ситуацията е доста по-сложна.

# 34
 • Жените нямат недостатъци, те имат особености! - Чарли Чаплин
 • Мнения: 3 919
Аз лично не виждам как първокласничката ще кара синхронно у дома ДО, ако се наложи затваряне на училищата. Хайде, да речем, че техника имаме и за нея, и за мен, и за петокласничата. Петокласничката е "гърмян заек" и се оправя с teams превъзходно, та не я мисля. Ама аз да имам часове в 4-ти клас, и в същото време да се налага да подпомагам първокласничката - просто няма как да се получи ... А и стаи нямаме толкова, че да не си пречим ... Единственото положително, което може да се каже е: Е, нали си начален учител, ще си я научиш! Да, ама, не ... Моите деца не мога да науча. За тях авторитет си им е техния учител и аз нищо не знам Simple Smile Особено изтърсачката-първокласничка ... за нея думата на учителката й е закон, а при мен, дори когато се налага да довършва някое домашно, е голяма лигня ... Тъй де Simple Smile При нас е вярна прказката "на обущаря децата ходят боси" Simple Smile Дано да се задържим, колкото е възможно по-дълго присъствено обучение, че си мисля и другите 26 дечурлига как ще се оправят ... Имам си и много оправни, но и дечица, които с българския едвам се оправят, та какво остава да учим без да съм над тях и да обяснявам ... не си го представям. През деня обяснявам и тъкмо реша, че "отлепяме" и е разбрано ... и на следващия ден ... мъгла ... Честно да ви кажа, аз другите повече си ги мисля ... моите лични все ще се оправят.

# 35
 • София
 • Мнения: 1 909
Аш, като ти прочетох поста и по някаква причина се сетих за песента на Сигнал :
 "Весели момичета, момчета
на двайсет години,
от нас зависи днес света
да бъдат просторите сини..."

и

"...има винаги ясни простори,
нека те да блестят."

Simple Smile

# 36
 • Мнения: 5 633
Е, нали си начален учител, ще си я научиш! Да, ама, не ... Моите деца не мога да науча. За тях авторитет си им е техния учител и аз нищо не знам Simple Smile Особено изтърсачката-първокласничка ... за нея думата на учителката й е закон, а при мен, дори когато се налага да довършва някое домашно, е голяма лигня ... Тъй де Simple Smile При нас е вярна прказката "на обущаря децата ходят боси" Simple Smile

Толкова много се изкефих на поста ти и съм ти страшно благодарен, че сподели, защото при мен е същото и вече се чувствам много по-добре, че не съм някакво тъпо изключение. Хем аз не съм учител, нямам си и хабер от педагогика, ама детето не иска въобще да се занимава с мене.
Щото ако четеш Андариел, ние с тебе трябва двамата дружно да отидем и да се гръмнем, а ти щом си и учител на всичко отгоре, трябва да се гръмнеш два пъти. Ама слава Богу, че не е така и нещата са съвсем нормални.
Аз докъмто ПУК успявах да се занимавам доста с детето, но от първи клас нататък вече категорично ме отсвири. Учителите си ги слуша, обаче.
Затуй не искам и да чуя за ДО. Да си слуша учителите в училище, както и прави, а при ДО аз трябва да съм ако не учител, поне възпитател, да го карам да влиза в часовете. Ми, мерси за такава мъка. Не ща!

# 37
 • Жените нямат недостатъци, те имат особености! - Чарли Чаплин
 • Мнения: 3 919
Разговор днес Simple Smile
Първолачката: Знаеш ли колко е тридесет минус десет?
Аз: Не. Колко е?
П: Три.
Аз: А, не е три. Двадесет е.
П: Не е. Госпожата каза, че е три. Нали знаеш, пише се едно-три минус едно-нула и е три отговора.
Аз: Ама ти имаш предвид тринадесет минус десет, а не тридесет минус десет.
П: Да, де, нали и аз това казвам. И госпожата каза, че е три. А ти нищо не разбираш!

Та, така ...

П.П. А, Андариел я познавам лично покрай 22-годишната щерка Simple Smile Много е готина и със страхотно чувство за хумор. Страшно интересен събеседник. Може би във форума оставя друго впечатление, но е прекрасен човек.

Последна редакция: нд, 25 окт 2020, 07:44 от Почти безобидн@

# 38
 • Мнения: 2 465
Яко, колко са забавни малките .......

# 39
 • Мнения: 5 633
Така става в един момент, за съжаление...

Последна редакция: сб, 24 окт 2020, 23:47 от Татко Мецан

# 40
 • софия
 • Мнения: 3 048
Или случайно не го казваш на някой друг.... Тогава всичко чуват Simple Smile

# 41
 • София
 • Мнения: 5 767
Ако си с ПУК-че, първокласник и/или няма кой да стои с децата през деня, ситуацията е доста по-сложна.
Вярно е много по-сложна. Да не кажа направо - невъзможно е дете в ПУК и 1 клас да кара ОЕСР самостоятелно без родител. Аз сe надявам все пак да сведат онлайн часовете до минимум и някак да се справим. Ще седим на една маса, за да помагам с техниката и ще правим част от материалите вечер или в събота и неделя, когато имаме повечко време. Надявам се, че няма да има учителки, които да искат домашното задание да се предаде сега, веднага, или край. Ако не съобразят възрастта на децата, както стана през пролетта с второкласниците, ще е същият цирк - изнервени родители нон-стоп с детето, за да се спази еди кой си срок или еди кое си изискване. Иначе като цяло моите деца чуват какво обяснявам, но по български език например на мен самата ми е много трудно да оцеля и въобще да си спомня точното правило. Помня дъщеря ми в първи клас (това беше преди Ковид) отсъства около месец и през това време правехме материалите сами. Въобще не се сещах как да обясня защо, аджеба, “тънък” не се пише “тънак” и др. такива. Просто съм забравила такива правила и не зная доколко е уместно да цитирам сухо гугъл в опит да ги обясня (макар че може детето да ги е имало описано в някой учебник по родна реч или друго). С математиката ми е много по-лесно. Там правилата са прости и ясни. А по английски съвсем не ставам за учител. Подхождам твърде академично, вкарвам се в режим да преподавам твърде много граматика, което никак не е съвременно - те учат по съвсем друг начин в училище. Въобще, много се радвам, че големите вече са големи и по-лесно се оправят с материала, та и аз ще избегна учителстването, а за другия проблем - технологиите - нали уж минахме предизвикателството през пролетта, дано сега е по-лесно и да няма дете, връхлитащо насред важна среща с "Мамо, ела, че госпожата даде линк да си пусна Zoom и ми трябва СЕГА". Е, с малкия другата седмица пак ще е малко зор и купон. Той е още на ниво да учи писане на буквите, завалията. Има и нещо хубаво в цялата работа. Той ще вземе лаптопа ми, а аз ще си купя нов, новеничък Joy

Последна редакция: нд, 25 окт 2020, 06:04 от Аш

# 42
 • Мнения: 5 633
Аш, май че правилото беше, че ако в мн.ч. звукът изчезва, значи е "ъ" - тънък-тънки, малък-малки, а ако остава, значи е "а" - трънак-трънаци, бръмбар-бръмбари. Но и аз не помня граматически правила на никой език 😀😃😀😃😄. Наскоро се учудих, че "й" било звук, ако е до гласна, ми тя тази буква не може да се произнесе. Пейка примерно са 5 звука. Ами миньор колко са?😄 Вероятно са 5 звука, 6 букви, но не съм сигурен за звуците колко са.

# 43
 • София
 • Мнения: 1 909
Не помниш за "й", защото при нас не беше така Joy  Ю и я винаги си се брояха за 2 звука. Сега се броят 1 или 2 в зависимост дали са след гласна или съгласна.

# 44
 • Мнения: 5 633
Точно така, това е другото, което много ме учуди,  защото и аз помнех, че ю и я са два звука и бях объркал детето. После реших, че просто не помня как сме го учили навремето. Сега го учат както ти казваш, и в началото на думата са два звука - ютия е с 6 звука, а "паля" е с 4 звука. Това не са ли пълни дивотии и кому е необходимо? 😄

Общи условия

Активация на акаунт