Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 13

• 43 726
  • 792
  •   1
Отговори
# 240
Има тестове, които отчитат 2-3 дни преди очакваната дата на менструация. Мисля че всички го знаем това. И терапията може да започне още тогава или в 4+1 например, а не седмица по-късно.
Както е написала Примавера, дори в 3+1.

# 241
  • София
Здравейте, може ли да помоля да напишете някои от имената на тези тестове, ако се сещате? Благодаря предварително!

# 242
  • София
Най-добре е кръвен тест. Пикливите на мен не ми хващат.

# 243
Момичета, аз заради късна овулация, без да знам, съм пуснала теста (кръвен) в 4+0гс. Беше положителен. Уринните тестове отчитаха втора бледа черта. Заедно с него обаче пуснах и изследванията за тромбофилия. Те излезнаха за около 10 дена. Това наложи да започна терапията в 5+5гс.

# 244
Момичета, аз заради късна овулация, без да знам, съм пуснала теста (кръвен) в 4+0гс. Беше положителен. Уринните тестове отчитаха втора бледа черта. Заедно с него обаче пуснах и изследванията за тромбофилия. Те излезнаха за около 10 дена. Това наложи да започна терапията в 5+5гс.

И аз бях по същият начин. Само че започнах един ден по-рано - в 5+3. Това с третата бременност. Заради нея после ми казаха да правя ранен кръвен тест.

# 245

И аз бях по същият начин. Само че започнах един ден по-рано - в 5+3. Това с третата бременност. Заради нея после ми казаха да правя ранен кръвен тест.

А преди и по време на забременяването приемала ли си нещо? Кога се появи проблем с третата бременност? След + тест само НХМ ли започна или и аспирин? На мен ми казаха, че за моята мутация не трябвало да слагам НМХ и аспирин, а едно от двете + натаспин, заради същността на PAI и това, че съм хомозигот.

# 246
А кръвен тест на кой ден може да отчете бременност? В Google чета за 6ти ден след овулация, но на практика как е? Аз имам вродена и придобита тромбофилия, така че ще се боря следващия път да хвана бременност и терапия възможно най-рано. Чудя се дали да не е даже след овулация, въпреки че ще разчитам на спонтанно забременяване, а не трансфер.

# 247
При третата бременност ембриона беше спрял развитие няколко дни преди да започна терапията. Хематолога и гинеколога ми бяха сигурни, че е заради късно започнатата терапия.
И при двете бременности не съм приемала нищо преди кръвният тест. И при двете започнах с НМХ и аспирин, но аспиринът беше заради придобитата тромбофилия. Личното ми мнение е, че аспиринът е коварен и трябва много внимателно да се проследява терапия с него. При четвъртата бременност започнах директно с висока доза НМХ - 0.8

Gebura на мен цикълът ми дойде на 27 юли. Овулацията ми беше на 5 или 6 август. Първият тест пуснах на 17 август.
Иначе при ин витро съм пускала тест на 8-ми ден след трансфер.
И аз съм, или по-точно бях с двата вида тромбофилия. Придобитата изчезна в началото на бременността.
Но лекарите ми бяха категорични, че за да успея, трябва да започна терапия възможно най-рано и именно затова ми бяха назначени кръвните тестове.

# 248
Личното ми мнение е, че аспиринът е коварен и трябва много внимателно да се проследява терапия с него.

Какво точно имаш предвид с това? На мен според изследванията един ми казва, че е бил малко в недостиг, но било ранна бременност и не трябвало да се увеличава, а друг, че за да има такива тромбчета значи или е била прекалено малка дозата или не ми е повлиял. Един ми казва, че при следващ път не трябва аспирин, а друг, че категорично трябва да го взимам, защото НМХ и аспирина нямали едно и също действие, и няма да се “справя” без него. При контролите на кръвта пусках аспи тест, това достатъчно ли е?

# 249
  • София
И аз съм хомозигот по PAI. Бях на терапия с АП от втори ден на цикъла и НМХ от деня на трансфера (5 дни след овулация). От аспирина започнах да прицапвам в 5гс и го спрях, цялата бременност изкарах на НМХ.

# 250
Личното ми мнение е, че аспиринът е коварен и трябва много внимателно да се проследява терапия с него.

Какво точно имаш предвид с това? На мен според изследванията един ми казва, че е бил малко в недостиг, но било ранна бременност и не трябвало да се увеличава, а друг, че за да има такива тромбчета значи или е била прекалено малка дозата или не ми е повлиял. Един ми казва, че при следващ път не трябва аспирин, а друг, че категорично трябва да го взимам, защото НМХ и аспирина нямали едно и също действие, и няма да се “справя” без него. При контролите на кръвта пусках аспи тест, това достатъчно ли е?

Имам предвид, че когато не е необходим, прави бели. При третата ми бременност направих много силен кръвоизлив при аборта, въпреки че бях спряла аспирина 10 дни по-рано.
А при тази направих три огромни хематома - един вътрешен и два външни. Вътрешният се изчисти Слава Богу, но външните още седят, вече над 13 седмици.
Та затова трябва внимателно проследяване, а не да го дават за всеки случай.
Аспи теста е много важен. Той показва имаш ли нужда от аспирин и в каква доза. Както анти Ха показва за НМХ. Така че докторите ти няма какво да спорят, резултата от аспи теста е показателен.
И да - аспирин и НМХ са с различно действие.

Моята терапия при ин витро беше същата като на delisardeli, само че забременях естествено и затова не съм я правила.

# 251
Здравейте,
Бях при Русев, обаче не успях да попитам :
1. Спират ли се витамините при + тест (д, б6,б12)
2. Интралипид всеки месец до + тест ли се влива преди овулация или 1 кратно
3. Имам от него терапия АП през ден преди и по врене на бременност 1вите седмици и след + тест клексан/ фракси през ден, но да разбирам 1 ден АП и 1 ден фракси/клексан или и 2те в 1 ден и 1 ден почивка?

# 252
За витамините - фолат и вит. Д мисля не се спират, за другите съм чувала разнопосочни мнения. Специално Русев ми е казвал да продължавам и с б12. Б6 не ми е изписвал той, а Сигридов, но после с никой лекар не успях докато съм бременна да коментирам. Докато се върне той, загубих бебето
Интралипид има 8 седмици действие, т.е. на всеки 2 месеца се прави вливка и би трябвало да имаш и указания при + тест дали да правиш пак и в кои седмици.
Аз лично, макар да ходя при Русев не бих си прилагала терапия с клексан през ден, защото това общо взето не е терапия (един ден си, а друг не) - той действа много кратко във времето (до 24 ч всички следи от него изчезват от тялото) и не се натрупва. Аспирин може през ден, той действа с натрупване. Ако все пак решиш да правиш тази терапия през ден - то единият ден е клексан, а на другия аспирин и се редуват.

# 253
Аз спрях витамини Д и Б12 от 3-та до 12-та седмица. Четох тук в темата и в 1-2 статии, че могат да създадат проблем първите седмици. И понеже третият ми кръвен тест за бременност се беше очетворил и се стреснах и ги спрях. Но знаех какво са ми нивата и реших, че ще издържа до 12-та седмица без да паднат под долна граница.

# 254
Здравейте,ще се опитам да разкажа на кратко за моята история.На 28 години съм , края на септември имах потвърдена бременност ,след което в 8 г.с. беше установена липса на пулс и изоставяне на плода,при което отговаряше на 6 г.с.
След което последва контрола след 5 дни и потвърждаване на диагнозата.
Назначени са ми изследвания за тромбофилия,но лично аз не знам как да ги тълкувам.Ще се радвам да чуя и вашето мнение и на къде оттук нататък !

Последна редакция: вт, 01 дек 2020, 16:26 от dimitrina marinkova

Общи условия

Активация на акаунт