Има ли право хазайна да дойде да спи в квартирата, когато реши?

• 6 085
  • 127
  •   1
Отговори
# 90
Още при наемането наемателите са длъжни да си сменят ключалката и хазяина да няма ключ.Те ако дадат ключ на хазяина утре могат да кажат,че им е изчезнала голяма сума пари или нещо друго.Винаги когато отдаваме под наем си сваляме патрона и наемателите си слагат техен,при напускане си вземат патрона и ние си слагаме нашия.Ако искаш да си видиш имота се обаждаш и в тяхно присъствие влизаш и разглеждаш.Имота си е на хазяина,но се ползва от друг срещу заплащане.
А ако го подпалиш или наводниш, ще платиш ли на хазяина?

Ключ има в управителя на имота навсякъде по света. Живял съм в други държави, навсякъде е така.

Аз живея в Германия и в договора ни е описано колко ключа има общо за жилището и те всички са при нас, хазаинът няма ключ. И това е масовата практика, та изказването, че навсякъде по света е така, не е вярно. Има и официално решение на съда в Целе, което е валидно след това за цяла Германия (5. Oktober 2006 (Az. 13 U 182/06)). Т.е. дори е забранено да има ключ хазаинът.

# 91
  • France
Аз живея във Франция и също е така. Само наемателите имат ключ.
По темата, не е трябвало въобще да го пускате този трети човек. Още ли живее при вас?

# 92
Сега и аз да се изкажа за наличието на ключ при хазяина.  В имот даван под наем  при наличие на наемател, постоянно пътуващ до Македония  съседа над нас направи наводнение, стигнало и на по-долния етаж. Наемателя ни в момента по своите си бизнес дела. Е, някой да ме каже как  можеше да влезнем в жилището без ключ. Или в 12 през ноща да разбиваме врата, щото в по това време ключари - йок.

# 93
Сега и аз да се изкажа за наличието на ключ при хазяина.  В имот даван под наем  при наличие на наемател, постоянно пътуващ до Македония  съседа над нас направи наводнение, стигнало и на по-долния етаж. Наемателя ни в момента по своите си бизнес дела. Е, някой да ме каже как  можеше да влезнем в жилището без ключ. Или в 12 през ноща да разбиваме врата, щото в по това време ключари - йок.

Ние споделихме само за Германия и Франция, понеже се коментираше, че навсякъде по света имал ключ хазаинът. Аз мога да ти кажа как би се действало в Германия - първо ще извикат пожарната най-вероятно, те ще разбият вратата и ще спрат водата, ако може да се спре (в повечето случаи от централния кран ще може). След това ще изсмучат водата с помпа, че да не продължава да се наводнява. След това ще ми пратят от пожарната една дебела сметка. От живеещия под мен също. Естествено и от майстора, който ще дойде у нас после. Та всичките тези неща ги пращам на застрахователя си (понеже имам застраховка на имуществото с включено наводнение като щета, както и застраховка за щети, които съм нанесъл на трети лица) и той се оправя с тях. С мен единствено се оправя за моите щети, като изгнили мебели и т.н.

# 94
  • Варна
Домоуправителя вика полиция и влизат в жилището. Преди това спират основния кран.

# 95
Да, бе да. Домуоправител, че пожарна, че полиция. Хм; Това в България?!  В кооперация току що населена с 5 постоянно живущи в апартаментите си и 3 офиса. Това какво,  що е в чужбина не може да бъде релевантно и  в България. Тук за мен важи поговорката "Вържи попа да е мирно селото"  Ключ задължително 1 брой остава в мен.

# 96
В отсъствието на наемателя нямате право нито ключар да викате,нито   врати да къртите.Спирате водата от централния кран и му се обаждате.За щетите има застраховки.

# 97
  • София
Мога да му се обадя по телефона и да го питам. Ако се съгласи, може.

Освен това, при особени обстоятелства може да се влезе със свидетели.
Има случаи припаднали, умрели, дрогирани, самоубити. Нали и бърза помощ трябва да влезе.

# 98
Тогава се вика и полиция,даже бърза помощ не може да влезе без присъствие на полиция и след излизане вратата се запечатва с лепенка.

# 99
Буболина, а на Вас ако сле случи този проблем  навярно ще действате по посочения по-горе вариант. Ще спрете водата от централния кран и  понеже е 12 през ноща, квартиранта  в далечна чужбина си е изключил телефона/да предположим/ и  не може да се осъществи връзка с него след което спокойно ще си доспите.  А после застрахователите ще изплатят 100% щетите, даже ще пренесат новия  ламинат,  раздутите гардероби и т.н и т.н до 4 етаж/без асансъор е там/ Моля, моля. От тогава предупреждавам, че при извънредни обстоятелства ще използвам ключа, който е в мен.

# 100
Това е пълно безумие, ами ако е луд и жената е сама в къщи? Нямам думи.

# 101
Разбира се, че е безумие. Но те са се навили на това безумие. Съфорумец по-горе посочи, че най-вероятната причина да се настанят точно в тази квартира, а след това да пуснат роднината на хазяина, е ниският наем. Точно заради ниския наем са се озовали в този капан и не смеят много да се съпротивляват. А хазяинът злоупотребява с това. Той е неизряден, те не могат да си позволят пазарен наем.

# 102
Ами лично аз ще действам така.Всяка печалба си носи риска.Два апартамента даваме под наем и за двата сме накарали наемателите при нанасянето да си сложат патрон и нямаме ключ.Този съвет ми го даде познат адвокат,имало случаи при които наемателите са обвинили хазяите,че са им изчезнали пари.Едните 30 000 лева, другите ,10 000 лева,лаптопи и злато.Всичко ми е застраховано,но хамалогията ще си е за наша сметка.

# 103
Този конкретен наемодател да иде да се обяснява на арменския поп кой какви права има.
Смисъл?

# 104
Ами лично аз ще действам така.Всяка печалба си носи риска.Два апартамента даваме под наем и за двата сме накарали наемателите при нанасянето да си сложат патрон и нямаме ключ.Този съвет ми го даде познат адвокат,имало случаи при които наемателите са обвинили хазяите,че са им изчезнали пари.Едните 30 000 лева, другите ,10 000 лева,лаптопи и злато.Всичко ми е застраховано,но хамалогията ще си е за наша сметка.
Кой нормален човек държи 30 000лева кеш в квартирата си?
Благодаря за отговора.

Общи условия

Активация на акаунт