Борбата с рака - духовното оцеляване, физическото преодоляване - 68

• 42 669
  • 791
  •   1
Отговори
# 720
Момичета , във вашите семейства - майки , баби , лели и т. н има ли случаи на рак на гърдата и/или яйчници , установили ли сте наследственост в тази връзка. В моето семейство не е имало друг случай, но всички доктори твърдят , че е фамилно заболяване и да се има предвид....може би трябва да се установи с генетични изследвания

# 721
Moron, явно ще вървим успоредно🍀
Досега не бях мислила за консултация в Панагюрище, но може би не е лоша идея, ако реша ще пиша- благодаря ти.

При мен и баба ми и майка ми са диагностицирани с РМЖ

# 722
  • София
Момичета , във вашите семейства - майки , баби , лели и т. н има ли случаи на рак на гърдата и/или яйчници , установили ли сте наследственост в тази връзка. В моето семейство не е имало друг случай, но всички доктори твърдят , че е фамилно заболяване и да се има предвид....може би трябва да се установи с генетични изследвания
Да при мен е явно генетично и баба ми и майка ми

# 723
В моето семейство няма друг с рак на гърдата, баща ми обаче почина от рак на простатата.

# 724
  • София
Elenit, при мен - майка ми и сестра й (т.е. леля ми) са с такава диагноза. По тази причина на картона ми пишеше фамилно обременена. Правила съм си изследване за BRCA, не откриха мутации, тоест не ми е предадено генетично, поне не чрез brca гените.

# 725
Чукове на съдбата, защо искаш да минеш само с една операция?
Според мен забрави за импланти сега, фокусирай се на лечението, а красотата после, чак като се възстановиш напълно от всичките терапии. Стадият ти е сериозен, не е шега. А това, че Ки67 е толкова ниско е странно. Изглежда туморът расте бавно, така ли? Тогава може би е доста стар, за да стигне до 3ти стадий.

# 726
Moron, искам да попитам за Панагюрище, тъй като майка ми ще се лекува там и от януари започва лъчетерапия.Ще остава там и много се  притеснявам освен за всичко останало и за ковид обстановката, дали се спазват необходимите мерки?
Честно да ти кажа не знам кои са необходимите мерки.
В болницата е изключително чисто, организиран е порока на хора- да не се застояват на едно място, няма свиждания. Изключително чисто място !

# 727
Явно наистина си е фамилно заболяване, щом в семействата ви има и други диагностицирани с такова заболяване, пък знам , че е свързано с рак на простата при мъжете... в тази връзка , може би трябва да се ходи на лекар да се проверяват гърдите през няколко месеца и задължително генетични изследвания , което мислех да не си причинявам , ноооо

# 728
  • София
Здравейте да ви попитам, виждам че някой от вас са запознати с ТЕЛК - а. Преди година и два месеца ми беше 1-вата операция с последваща химиотерапия. Докато приключи всичко си изразходвах 2 х180дни болнични. Имам Телк 95%с право на работа. Подадох в НОИ за пенсия, върнах се на работа. Сега ми направиха пълна хистероктомия по повод злокачествени образования на яйчниците. От болницата ми дадоха протокол за Телк. Днес отивам да го нося и ми се казва. Не може и пенсия и болнични. Взеха ми документите и казаха да чакам писмо от комисията но най вероятно няма да стане. А после за химиотерапията как ще си оправдая дните пред работодателя? Най нахално ми казаха "ами напусне си работата"
 Мисля, че има изключение, когато се касае за влошаване на онкологичното заболяване. Така или иначе ТЕЛК - а ще се произнесе с решение и, ако откажат, ще видиш на какво основание и може да обжалваш.
    Едит. Изключението е предвидено в чл.12, т. 6 от Наредба за медицинската експертиза. На това основание аз ползвам болничен след като ми определиха процент. След решението се върнах малко на работа и представих в ТЕЛК  нови документи, че продължавам с активната терапия.
Когато има издаден ТЕЛК за онкологично заболяване и след това има влошаване на същото заболяване или друг вид рак, няма никакъв проблем да се взимат болнични. Моята ситуация беше подобна - от 2017 имах Протокол от Телк с % увреждане с право на работа заради рак на едната гърда, през 2020 се появи рак на другата, за всички операции получавах болнични първо от ЛКК /до 6 месеца/, после с разрешение на ТЕЛК получих болнични за още 4 месеца. Т.е. 10 месеца бях в непрекъснат болничен, независимо, че получавам и пенсия заради първия случай съгласно ТЕЛК протокол. Единственото, което не можеш да направиш е да промениш % в ТЕЛК протокола, когато взимаш болничен. Пример - в моя случай имах 70% за 3 години, така че протокола ми имаше валидност още за около 1,5 г. в момента на случая с втората гърда, получих си първо всички болнични за 10 месеца и едва след като изтекоха, пуснах молба за промяна на % и получих 90%. Не може и болнични, и нов ТЕЛК, може би това са имали предвид. Стария обаче ти важи, ако е в срок, и си получаваш и пенсия, и болнични. Надявам се, че стана ясно.

Чукове, вземи мнения на поне 2 пластични хирурзи какво ще се случи с имплантите след лъчетерапия. Порови и в чужди сайтове и почети - наистина последните мнения са, че не е ок да се прави лъче с импланти. Това, че при някои хора се получава без проблеми не значи, че генерално са добри резултатите. При мен, при направено лъче преди 3,5 г. доц. Романски сериозно се притесняваше да слага имплант, каза, че риска да се отхвърли импланта не е малък, но пък нямах никакви излишни тлъстинки за автоложна операция, която се предпочита в такъв случай. Iron Lady имаше сериозен проблем с облъчван имплант - дали заради лъчето, дали заради инфекция от болницата, дали комплекс от двете..., помисли добре и се консултирай с повече хора, преди да се довериш на някого.

Последна редакция: вт, 22 дек 2020, 10:37 от Olive

# 729
По принцип се старая да се изолирам от писания из нета, но сега прочетох нещо, което ме вцепени “ рака на гърдата отнема всичко женско” .... майната й на косата- расте, импланти - има вече.... какво още момичета?

# 730
  • София
По принцип се старая да се изолирам от писания из нета, но сега прочетох нещо, което ме вцепени “ рака на гърдата отнема всичко женско” .... майната й на косата- расте, импланти - има вече.... какво още момичета?

На мен ракът на гърдата освен едната цица (която е "заместена" с епитеза), нищо друго не ми е отнел.
Оперирана съм преди 20+ години (бях на 42). Е, имах си мойте "дупки", но се хващах за косата (когато порасна Wink) и сама се "изваждах" оттам Blush
 Сдобих се през това време с трима внука Heart (на 13, на 10 и на 4г), т. е. увеличиха се мъжете на живота ми- от 1 станаха 5 😝;  започнах да се съобразявам и да се грижа повече със/за себе си; не си отказвам вече никакви удоволствия; половият ми живот си е Ок и до момента.
Купихме си къща (уж за вила, но вече живеем там), започнах да се интересувам от градината (садя цветя, домати, кося трева)- не съм и предполагала, че е толкова зарибяващо.
Работя си работата с удоволствие (нищо, че преди година навърших пенсионна възраст) и смятам още години да работя (ако шефът не смята друго Joy).
Още много хубави нещица мога да изреждам...

Живейте го този живот, бе хора! Радвайте му се! Бъдете пълноценни заради себе си!

Последна редакция: вт, 22 дек 2020, 11:16 от AnyHr

# 731

На мен ракът на гърдата освен едната цица (която е "заместена" с епитеза), нищо друго не ми е отнел.
Оперирана съм преди 20+ години (бях на 42). Е, имах си мойте "дупки", но се хващах за косата (когато порасна Wink) и сама се "изваждах" оттам Blush
 Сдобих се през това време с трима внука Heart (на 13, на 10 и на 4г), т. е. увеличиха се мъжете на живота ми- от 1 станаха 5 😝;  започнах да се съобразявам и да се грижа повече със/за себе си; не си отказвам вече никакви удоволствия; половият ми живот си е Ок и до момента.
Купихме си къща (уж за вила, но вече живеем там), започнах да се интересувам от градината (садя цветя, домати, кося трева)- не съм и предполагала, че е толкова зарибяващо.
Работя си работата с удоволствие (нищо, че преди година навърших пенсионна възраст) и смятам още години да работя (ако шефът не смята друго Joy).
Още много хубави нещица мога да изреждам...

Живейте го този живот, бе хора! Радвайте му се! Бъдете пълноценни заради себе си!
Безценно е написаното от теб! Благо- даря ти!

# 732
Значи на мен пък най-женското ми взе!
Спря рязко да ми се чисти и готви 😂😂😂
Веднъж седмично- може....
Ама всеки ден ми идва в повече 🙃🤪

Като оставим шегата настрана.
Вчера щях да се разплача от щастие.
Успях да си сплета косата на рибя кос 🥳🥳🥳
Първата ми мечта беше да имам коса. После да мога да си връзвам косата на опашка.
И дълго исках пак да мога да се сплитам....
Та всичко си е въпрос на време.

Гледайте лечението да върви. Другото е поправимо. Сега и след нова година като заслабна малко, ехе.....
Ама кой ши плющи тестено 🤔

# 733
Нищо женско не ти взима рака на гърдата. Освен че (твърди се, че само за известно време докато се излекуваш) не можеш да имаш деца и да раждаш. На всичко отгоре ти си и с импланти и направо си за завиждане Grinning Ако ракът е хормонален, влизаш в менопауза, но това пак си е присъщо на жените и не е болка за умиране. преодолява се. Не е задължително да се сбабоса човек, не е задължително да надебелее - но пък е много лесно ако се отчая и се запусне човек. Трябва си да се стараеш, а не да се пускаш по течението и да преживяваш ден за ден. Животът си е прекрасен и трябва да се възползваме от него.
От тази тема тук през годините познавам лично уникални и прекрасни жени, всичките женствени.

# 734
  • София

Майка ми беше диагностицирана с РМЖ, но друг вид и 1 година след мен. Нямаме друг с РМЖ в семейството. Чакам да ми излязат генетичните, за да видим там какво ще излезне.

Ани, прекрасно си го написала! ❤️❤️❤️

Общи условия

Активация на акаунт